Radio Suomi Mikkeli

Saako armeijassa olla naisellinen? Näin vastaa Suomen ensimmäinen naispuolinen kenttärovasti Sanna Timonen

 • 10 min
 • ei kuunneltavissa

Vuoden 2019 alussa mikkeliläinen Sanna Timonen aloittaa ensimmäisenä naisena kenttärovastin tehtävät. Vaikka naiset ovat saaneet suorittaa asepalveluksen vuodesta 1995 alkaen, on heitä edelleen armeijassa vain noin kaksi prosenttia. Timonen on tottunut työskentelemään miesten keskellä sekä asepalvelusta suorittaessaan että sotilaspappina.

Lähetykset

 • ti 4.12.2018 16.30 • Yle Areena

Jaksot

 • Pauliina Töyrylä menetti lapsensa Sisun pideltyään vauvaa kerran sylisään. Suru on jotain, mitä ei pysty kuvittelemaan muut kuin sen kokeneet. Töyrylä kertoo oman tarinansa siitä, millaista on, kun oma vauva kuolee. Toimittaja on Emilia Korpela.

 • Savonlinnan seudulla on paljon kasvavia ja elinvoimaisia yrityksiä, joissa on pulaa osaavista työntekijöistä. Työvoimapulan taltuttamiseksi Savonlinnan kaupunki, ammattiopisto SAMIedu, alueen yritykset ja Savonlinnan Vuokratalot Oy ovat pistäneet pystyyn rekrytointikampanjan. Tavoitteena on kouluttaa osaajia räätälöidysti suoraan avoinna oleviin työpaikkoihin. Kati Rantala tapasi kampanjan pilottiyrityksen, sähkönjakelujärjestelmien valmistaja Norelcon toimitusjohtajan Ari Hämäläisen rekrytointikampanjan esittelytilaisuudessa 30. lokakuuta. Norelcon ja SAMIedun yhdessä järjestämän räätälöidyn koulutuksen jälkeen Norelco tarjoaa vakituisen työpaikan Savonlinnassa.

 • Ijäksen perheessä juhlitaan kolmea tuoretta lähihoitajaa. Äiti Ritva ja tyttäret Janita (vas.) ja Linda ovat valmistuneet lyhyen ajan sisällä samaan ammattiin ja viettävät yhteisiä valmistujaisjuhlia. Kati Rantala tapasi lähihoitajakolmikon. Janita sanoo kaikkien suulla lähihoitajan työn olevan koko kolmikolle kutsumusammatti.

 • Jokainen, jolla on joskus rahahuolia ollut, tietää mille ne tuntuvat. Vaikka sanotaan ettei raha tee onnelliseksi, niin ei se kituttaaminenkaan herkkua ole. Jos tili on miinuksella ja kulutusluottoja on karhuttavana yli 60-tuhannen euron edestä, kyllä siinä helposti yöunet menevät. Tarja Nyyssönen tapasi Varkauden seurakunnan talous- ja velkaneuvojan Niina Konun ja kysyi, millaisessa elämäntilanteessa ihmiset velkaneuvojan pakeille tulevat.

 • Suomessa on virallisen määritelmän mukaan köyhä, jos yksinelävällä henkilöllö käteen jää alle 1100 euroa kuussa. Tilastojen mukaan liki joka viides suomalainen elää köyhyysrajan alapuolella. Kuinka selvitä arjen haasteista, kun välillä täytyy laskimen kanssa ruokaostokset tehdä?

  28-vuotias Hanna on työtön yksinhuoltaja. Hanna ja 7-vuotiaan poikansa joutuvat laskemaan eurot tarkkaan, sillä kuukauden tulot jäävät selvästi alle köyhyysrajan. Hannan sisko puolestaan asuu yksin ja käy etälukiota. Näin naiset kuvailevat arkeaan sekä sitä, millaisista puroista kuukauden tulot koostuvat. Toimittajana on Tarja Nyyssönen.

 • Perinteisesti koiria on koulutettu houkuttelemalla, kohteiden hyödyntämisellä ja esimerkiksi sillä, että koiran on annettu itse oivaltaa toivottu käytös. Kaiken tämän lisäksi on viime vuosina ryhdytty käyttämään hyväksi koiran luontaista kykyä matkimiseen. Do as I do -menetelmässä ihminen näyttää koiralle, mitä sen odotetaan tekevän. Tarja Nyyssönen selvitti, kuinka ihminen voi koiralle opettaa asioita matkimalla. Haastattelussa eläintenkouluttaja Sanna Kankainen.

 • Savonlinnassa Touhulan päiväkodin pihassa kävi kuhina, kun tiehöylää, aura-autoa ja hiekoitusautoa esiteltiin lapsille. Nätkin koulun ekaluokkalainen Lenni Kähkönen (kuvassa oikealla) oli aura-auton ohjaamossa kuin vanha tekijä autonkuljettaja Auvo Väisäsen valvovan silmän alla. Lapset saattavat käyttäytyä arvaamattomasti liikenteessä kohdatessaan esimerkiksi aura-auton. Lastentarhanopettaja Marjaana Valjakka on nähnyt aitiopaikalta lasten ehtymättömän kiinnostuksen koneisiin. Kati Rantala vieraili Touhulan päiväkodissa.
  Kuvassa Lennin kanssa aura-autoa ihmettelemässä Nätkin koulun ekaluokkalaiset Veera Turunen ja Hilma Thil sekä Touhulan päiväkodista Aapo Nummikari.

 • Mikkelin sairaalan päivystyksessä ruuhkamittari on punaisella ja vuoroaan saa odottaa tuntien ajan. Pyysimme Facebookin Puskaradio Mikkeli -ryhmässä ihmisiä kertomaan meille, mitä he haluaisivat kysyä päivystyksen johtoportaalta. Riina Kasurinen kokosi kysymykset ja hankki niihin vastaukset.

 • Rallilupaus Kalle Rovanperän kartturi Jonne Halttunen on 32-vuotias eli lähes tuplasti sen ikäinen kuin Rovanperä. Kuski ja kartturi ovat rallin takia niin paljon yhdessä, että tyttöystäviäänkin miehet näkevät harvemmin kuin toisiaan. Riina Kasurinen kävi tapaamassa kartturi Jonne Halttusta, kun parivaljakko oli valmistautumassa Mikkelin SM-ralliin.

 • Neljäkymmentä vuotta sitten saimaannorpan suojelutavoitteeksi asetettiin 400 norppaa vuoteen 2025 mennessä. Viime vuoden laskennassa tulos oli jo 380 norppaa ja jos tänä keväänä syntyy 90 poikasta, tavoite ylittyy heittämällä. Norppia tavataan taas alueilla, joilla niitä ei ole pitkään aikaan nähty. Tästä on omakohtaista kokemusta myös Saimaannorpan suojelutyöryhmän puheenjohtaja Pekka Häkkisellä. Petri Vironen haastattelee.

 • Suomessa synnytyksen käynnistämiseen käytetään Cytotec-nimistä lääkettä, joka on alunperin tarkoitettu vatsahaavan hoitoon. Synnyttäjät ovat huolissaan lääkkeen turvallisuudesta, mutta lääkärit pitävät valmistetta tärkeänä osana synnytysten hoitoa. Elina Partio selvittää, mistä on kyse.

 • Heti sisällissodan ensimmäisenä päivänä, 27.1.1918, kokoontui sata punakaartilaista Mikkelin Naisvuorella sijaitsevalle työväentalolle. Valkoiset puolestaan linnoittautuivat lyseolle vain parin sadan metrin päähän. Molemmilla oli aseita käytössään. Petri Vironen ja sisällissodan tapahtumiin Savossa perehtynyt Mikko Laiho tutkivat tapahtumapaikkoja Naisvuorelta käsin.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Abiturientti Noora Hakulinen sai ylioppilastittelin suorassa radiolähetyksessä! Tulosten saapumista seurattiin reaaliajassa Opintopolku.fi-palvelusta. Hakulinen kertoo suoralta kädeltä ajatuksensa ylioppilastutkintorivistään sekä tulevaisuuden suunnitelmistaan. Entä onko lukio edelleen paikka, jossa voi pohtia työuransa suuntaa muutaman lisävuoden? Voiko lukion jälkeen pitää välivuoden? Juontajina ovat Juuso Kääriäinen ja Vilma Ruokoski.

 • Ensimmäinen sotilaskotiyhdistys perustettiin Suomessa yli 100 vuotta sitten. Mikkelissä sotilaskotiyhdistys on yksi maan vanhimpia, mutta varusmiehiä ei enää kaupungissa palvele. Siitä huolimatta toimintaa on yhdistyksellä edelleen ja maankuuluja sotkun munkkeja leivotaan myös Mikkelissä. Mikkelin sotilaskotiyhdistyksen johtokunnan jäsenen Tuula Randelinin mukaan käsinpaistettu munkki kerää kehuja. Juontajana Juuso Kääriäinen.

 • Savonlinnalainen luontoharrastaja Marko Halonen on seurannut päivittäin saimaannorppaa Sulosaaren rannoilla useamman viikon ajan. Kuuluisuudeksi noussut norppa on näyttäytynyt Haloselle lähes joka päivä. Kati Rantala lähti Sulosaareen luontoharrastajan mukaan aamutuimaan toukokuun alussa.

 • Savonlinnassa Sääminkitalon nuorisotila avaa ovensa kahtena päivänä viikossa. Nuorisotila on toukokuun ajan tilapäisesti auki tiistaisin ja torstaisin klo 15-20. Tiistaisin nuorisotilalla ovat kaupungin nuorisotyöntekijät ja torstaisin Linnalan Nuorten työntekijät. Savonlinna sulki keskikaupungilla sijaitsevan Säämiskän, Punkaharjulla Punkkiksen ja Kerimäellä Aviksen nuorisotilat kaupungin henkilöstösäästöjen takia vuoden alussa. Tilannetta on paikattu välituntinuokkareilla Talvisalon, Punkaharjun ja Kerimäen kouluilla.
  Kati Rantala tapasi Linnalan Nuorten toiminnanjohtajan Rikhard Blomeruksen.

 • Savonlinnan kaupunki houkuttelee potentiaalisia muuttajia ihmisläheisellä tavalla. Kaupunkilaisilla on mahdollisuus jättää oma naapurinhakuilmoitus valtakunnalliseen naapurihakuun. Huhtikuun alussa alkanut kampanja on jo poikinut kymmeniä ilmoituksia Saimaalle.fi -sivustolle. Annukka Niemelä antoi kasvonsa ja tarinansa naapurikampanjalle videon muodossa.
  Itä-Savon sairaanhoitopiirissä Sosterissa psykologina työskentelevä Niemelä on ideoinut myös työyhteisönsä Facebook-ryhmän, Sosterin junnut, joka järjestää esimerkiksi yhteisiä illanviettoja ja erilaisia aktiviteetteja. Kati Rantala jututti Annukka Niemelää yhteisöllisyydestä ja naapuruudesta Itä-Suomen lauantailähetyksessä.

 • 21-vuotias mikkeliläinen kirjailija Roope Nykänen käyttää tekstejään monella eri tasolla. Hänen esikoisteoksensa, runokokoelma Kreivin paluu, ilmestyi äskettäin, mutta hän käyttää tekstejään myös bändissään Kirjoitusvirheinen Kreivi. Miten hänestä tuli kirjailija ja millainen suhde hänellä on kirjoittamiseen? Juontajana Juuso Kääriäinen.

 • Kuvataiteilija Piela Auvinen avasi 30. maaliskuuta näyttelyn aquamanileista mikkeliläisessä Studio Wäkewässä. Miksi Auvinen syventyi aquamanileihin ja millaisista teoksista onkaan kyse? Kuvassa on kolme Auvisen dreijaamaa aquamaniilia. Toimittajana Juuso Kääriäinen.

 • 17-vuotiaat savonlinnalaisnuoret Nea Mikkonen (vas.) ja Emma Vuo ovat pienestä pitäen oppineet kierrättämään ja säästämään vettä ja sähköä. Molemmat ovat ajattelevia ostajia, kun he menevät ruoka- tai vaatekauppaan. Heidän ekologista arkeaan hankaloittavat huonot julkisen liikenteen yhteydet. Kati Rantala tapasi nuoret luonnon helmassa.

 • 17-vuotiaan Maisa Jorosen jäätelöpyörä oli tuttu näky Savonlinnassa viime kesän helteillä. Kaupungin ensimmäisen jäätelöpyörän idea on tuoda liikkuva jäätelökioski sinne, missä on ihmisiä. Jäätelöpyörästä saa myydä missä tahansa muualla paitsi ei muiden jäätelönmyyntipaikkojen vieressä. Jorosen polkupyörässä on pakastinkärry, josta hän myy eteläsavolaista Kyytselän täysmaitojäätelöä tötteröihin. Jäätelöpyörä valittiin vuoden parhaaksi 4H-yritykseksi 13–17-vuotiaiden sarjassa maaliskuun alussa.
  Kati Rantala tapasi Maisa Jorosen Savonlinnan torin liepeillä tuulen tuiverruksessa.

 • Mikkeliläinen Tuuli Vainio perusti Facebookiin Miun vanha Mikkeli -ryhmän vuoden 2018 syyskussa. Viiden kuukauden kuluttua jäseniä ryhmässä oli jo yli 5700. Suosio yllätti Vainion täysin. Sari Ursin haastattelee.

 • Yrttikouluttaja, tietokirjailija Satu Hovi hurahti luonnonyrtteihin kymmenisen vuotta sitten. Hovi on kirjoittanut aiheesta kirjoja ja lehtijuttuja, hän luennoi ja pitää kursseja yrttien käytöstä ja kotonaan hänellä on yrttitarha.
  Kati Rantala tapasi luonnonyrttineuvojan Olavinlinnassa.

 • 90-vuotisjuhlavuottaan viettävä Savonlinnan Pallokerho oli alun perin palloiluseura, jossa pelattiin jääpalloa, lentopalloa, jalkapalloa ja pesäpalloa. Jääkiekko tuli seuran ohjelmaan 1950-luvulla, ja SaPKo luopui muista lajeista 70-luvun alussa.
  Kati Rantala tutustui museoamanuenssi Anssi Taskisen opastamana juhlavuoden näyttelyyn "SaPKo 1929–2019 – Ei mikä tahansa kiekkoseura". Näyttely on avoinna Savonlinnan maakuntamuseossa Riihisaaressa 3. marraskuuta asti.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä