Radio Suomen Päivä

Prinsessaleikit, muovailuvaha ja palikat pitävät pintansa lasten leikeissä

 • 28 min
 • 25 pv

Leikkiminen on yhä lasten lempipuuhaa. Digitaaliset pelit ovat alle kymmenvuotiaiden elämässä yllättävän pienessä roolissa, ilmenee Helsingin yliopiston tuoreesta selvityksestä. Vieraana on kasvatustieteen professori Kristiina Kumpulainen.

Lähetykset

 • pe 11.1.2019 11.02 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Joka päivä keskimäärin kuudessa yrityksessä tehdään päätös ovien sulkemisesta. Viimeksi konkurssitahti on ollut tämä vuonna 2014. Silloin Satakunnan käräjäoikeuteen vei konkurssihakemuksen myös kokemäkeläinen Juhani Seppälä. Hän kertoo Päivi Meritähden haastattelussa, minkälainen kolaus konkurssi oli.

  Mitä konkurssien määrän kasvulle on tehtävissä? Haastattelussa eduskunnan talousvaliokunnan varapuheenjohtaja, itsekin yrittäjänä toiminut Harri Jaskari Kokoomuksesta. 

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Suomalaiskeksintö antaa ohjeita hoitoon hakeutumiselle, jos hakukone huomaa käyttäjän kirjoittavan lapsiseksiin liittyviä sanoja. Keksinnöstä kertoo Pelastakaa lapset -järjestön erityisasiantuntija Nina Vaaranen-Valkonen.

  Kestävää matkailua. Mitä on yhä enemmän puheissa esiintyvä vastuullinen matkailu? Haastattelussa Jyväskylän ammttikorkeakoulun matkailun lehtori Petra Blinnikka. Toimittaja Mikko Maasola.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Monitieteinen kaivaus tuo tietoa pitkästä ja moninaisesta perinnöstämme. Etelä-Pohjanmaalla Leväluhdassa tutkitaan rautakautista kalmistoa, joka on monella tavalla erikoinen. Kaivaustieto kertoo, että Suomenniemelle on jo puolitoista tuhatta vuotta sitten tultu monesta suunnasta ja erilaisia kulttuureja edustaen. Haastattelussa arkeologi Anna Wessman. Toimittaja Katariina Lahtonen.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Tasa-arvon Pohjoismaissa naisjohtajat edelleen vähissä. Elinkeinoelämän valtuskunnan EVA:n analyysissä kysytään, miksi esimerkiksi Baltian maissa, Itä-Euroopassa ja Yhdysvalloissa johtajatason tehtävissä työskentelee suhteellisesti selvästi enemmän naisia kuin Pohjoismaissa? Haastattelussa EVA:n johtaja Matti Apunen ja kansanedustaja Elina Lepomäki. Toimittaja Jari Mäkäräinen.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Brexit - mitä seuraavaksi? Britannian parlamentti on äänestänyt pääministeri Theresa Mayn EU:n kanssa neuvottelemasta erosopimuksesta. Mitä tästä seuraa? Haastattelussa Britanniaa tunteva politiikan tutkija Mikko Kuisma.

  Eduskunta yksimielinen seksuaalirikosten rangaistusasteikon koventamisesta. Kaikki eduskuntaryhmät sopivat eilen yhdessä, että kolmea lakia kiirehditään vielä tällä vaalikaudella eli kolmen kuukauden kuluessa liittyen lapsia koskevaan seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Haastattelussa kansanedustajat Kari Tolvanen Kokoomuksesta ja Anna Kontula Vasemmistoliitosta. Toimittaja Pirjo Auvinen. 

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Millaiset nuoret käyttävät tai välittävät nuuskaa ja mitä motiiveja siihen liittyy? Moni nuori pitää nuuskaamista siistinä ja sporttisena. Entä miten nuuskan käyttöä ja välittämistä voisi ehkäistä?

  Haastattelussa tutkijat Mikko Piispa EHYT ry:stä ja Risto Fonselius Syöpäjärjestöistä sekä torniolaisnuoria.
  Toimittajina Aki Laine ja Antti Ullakko.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Moni kokenut poliitikko sanoo hyvästit eduskunnalle, kyselimme konkareilta ja lyhyemmän aikaa eduskunnassa olleilta politiikanteon onnistumisista, harmituksista ja iloistakin. Sarjan viimeinen vastaaja on keskustan Mauri Pekkarinen Jyväskylästä, jolle tulee 40 vuotta täyteen eduskunnassa, nyt viimeksi 1. varapuhemiehenä, mutta myös viidellä kaudella ministerinä, ja niiltä ajoilta ovat myös Pekkariselle itselleen tärkeimmät onnistumiset. Toimittajana Marja Ala-Kokko.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Lankapuhelimet jäävät pian historiaan. Telia Finland ilmoitti viime viikolla, että se luopuu Lankapuhelimet ovat pian historiaa. Telia Finland ilmoitti luopuvansa lankapuhelinverkostaan tämän vuoden loppuun mennessä. Kuluttajasuojayksikön päällikkö Merja Saari Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista kertoo, paljonko meillä on vielä lankapuhelimia.

  Jäätkö kaipaamaan lankapuhelinta? Vai onko matkapuhelin aivan hyvä, ellei parempi? Enää ei ainakaan tarvitse odotella ihastuksen soittoa puhelimen vieressä ja pilapuheluiden tekeminen on haastavaa, koska juuri kukaan ei vastaa vieraisiin numeroihin. Muistatko vielä lapsuuden kotisi lankapuhelinnumeron?

  Osallistu nostalgiseen lankapuhelinkontaktiimme numerossa 0203-17600. Puhelun hinta on 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen

 • Yhä useammasta uudesta levystä julkaistaan myös c-kasettiversio. Kuinka laajasta ilmiöstä on kyse ja keitä kasetit kiinnostavat?

  Millaista uutta musiikkia c-kasetteina julkaistaan ja miksi vanhanaikainen ääniteformaatti pitää yhtä pintansa?

  Stupidon Antti Lautala kertoo, että asiakkaat ovat noin kolmekymppisiä, jotka eivät ole omassa nuoruudessaan c-kasettien kanssa pelanneet. Kasettipesä Oy:n puuhamies Arto Pesä sanoo, että jopa Madonnaa saa nykyään c-kasettina, mutta eniten julkaistaan undergroundmusiikkia, kuten punkkia ja hiphoppia. Jälkimmäisen musiikkilajin tekevät paljon myös mixtapeja eli sekalaista -kasetteja.

  Toimittajana on Jari Mäkäräinen.
  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Suomessa yli 450 ihmistä odottaa uutta munuaista, siirrettävistä elimistä on jatkuva pula. Tänään on toiveita, että tilanne helpottuu - kaverillekin voi pian luovuttaa munuaisen, lähisukulaisuusvaatimuksesta luovuttaneen. Haastateltavana toiminnanjohtaja Sari Högström Munuais- ja maksaliitosta.

  Kuinka eettinen on äitiyspakkaus? Finnwatch on jälleen selvittänyt, mikä on hikipajojen osuus äitiyspakkauksen tuotteista. Toiminnanjohtaja Sonja Vartiala kertoo, millaisia ongelmia äitiyspakkauksen vaatteita valmistavissa yrityksissä on. Toimittajana on Kaija Kellman.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Kalavientiä Kiinaan. Sastamalalainen yritys Kalaneuvos on pitkällisten vaiheiden jälkeen saanut luvan viedä kalatuotteita Kiinaan. Mitä kaikkea se tarkoittaa yrityksen toiminnalle? Haastattelussa Kalaneuvos-yhtiön varatoimitusjohtaja Toni Hukkanen. Toimittaja Petra Ketonen.

  Tuoreimmat tiedot hiljan julki tulleista seksuaalirikosepäilyistä. Haastattelussa Oulun tutkinnanjohtaja Markus Kiiskinen. Toimittaja Kaisu Jansson.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Eduskunnasta luopujat: Riitta Myller on ehtinyt olla yhteensä 30 vuotta kansanedustajana ja Euroopan parlamentin jäsenenä. Uransa onnistumisien hän arvelee hyödyttäneen kotiseutuaan Pohjois-Karjalaa. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

  Väkisin steriloidut. Vielä muutama vuosikymmen sitten Suomessa voi yhteiskunta tehdä ihmisestä lisääntymiskyvyttömän vastoin tahtoaan. Asiasta ei huudeltu eikä sitä pyydelty anteeksi, kertoo illan MOT ohjelma TV1:ssä. Ohjelmasta kertoo sen toimittaja Kai Byman.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Klipit

 • Vanhojen huonekasvien harrastus saattaa lähteä lapsesta. Huonekasviryhmissä vaihdetaan pistokkaita ja jutellaan siitä, mitä harrastajien kukille kuuluu. Hyötykasviyhdistyksen Soilikki- ja pielikkipiirissä useimpien sydän sykkii pelakuulle. Radio Suomen Päivässä harrastuksestaan kertoivat Kati Orava, Anne Kranck, Anu Ranta, Sari Haaksiala ja Eija Heinonen. Pelargonien harrastaminen voi muuttua jopa maniaksi, mutta ainakin se on seikkailu kasvien maailmassa. Toimittajana on Kaija Kellman

 • Moni kokenut poliitikko sanoo hyvästit eduskunnalle. Kyselimme konkareilta ja lyhyemmän aikaa eduskunnassa olleilta politiikanteon onnistumisista, harmituksista ja iloistakin. SDP:n kansanedustaja Riitta Myllerillä Joensuusta on pitkä kokemus myös EU:n päätöksenteosta Brysselissä. Toimittaja on Marja Ala-Kokko.

 • Moni kokenut poliitikko sanoo hyvästit eduskunnalle. Kyselimme konkareilta ja lyhyemmän aikaa eduskunnassa olleilta politiikanteon onnistumisista, harmituksista ja iloistakin. Kokoomuksen Pertti Salolainen Helsingistä on ollut 38 vuotta eduskunnassa. Se riittää, mutta kaipuu jää. Toimittaja on Marja Ala-Kokko.

 • Moni kokenut poliitikko sanoo hyvästit eduskunnalle. Kyselimme konkareilta ja lyhyemmän aikaa eduskunnassa olleilta politiikanteon onnistumisista, harmituksista ja iloistakin. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayahilla on toinen kausi eduskunnassa ja kausien välillä hän on ollut europarlamentaarikkona, tärkein onnistuminen eduskunnassa liittyy vanhuspalveluihin. Toimittaja on Marja Ala-Kokko.

 • Moni kokenut poliitikko sanoo hyvästit eduskunnalle. Kyselimme konkareilta ja lyhyemmän aikaa eduskunnassa olleilta politiikanteon onnistumisista, harmituksista ja iloistakin. Keskustan Mauri Pekkarinen Jyväskylästä on ollut eduskunnassa 40 vuotta. Viimeksi Pekkarinen on ollut 1. varapuhemiehena, mutta myös viidellä kaudella ministerinä ja niiltä ajoilta on myös Pekkariselle itselleen tärkeimmät onnistumiset. Toimittaja on Marja Ala-Kokko.

 • Moni kokenut poliitikko sanoo hyvästit eduskunnalle. Kyselimme konkareilta ja lyhyemmän aikaa eduskunnassa olleilta politiikanteon onnistumisista, harmituksista ja iloistakin. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayahilla on toinen kausi eduskunnassa ja kausien välillä hän on ollut europarlamentaarikkona. Tärkein onnistuminen eduskunnassa liittyy vanhuspalveluihin. Toimittaja on Marja Ala-Kokko.

 • Moni kokenut poliitikko sanoo hyvästit eduskunnalle, kyselimme konkareilta ja lyhyemmän aikaa eduskunnassa olleilta politiikanteon onnistumisista, harmituksista ja iloistakin. Sarjan viides vastaaja on keskustan kuudennen kauden kansanedustaja Matti Vanhanen Nurmijärveltä, jolle tärkein onnistuminen liittyy talouteen ja työhön. Toimittaja on Marja Ala-Kokko

 • Moni kokenut poliitikko sanoo hyvästit eduskunnalle, kyselimme konkareilta ja lyhyemmän aikaa eduskunnassa olleilta politiikanteon onnistumisista, harmituksista ja iloistakin. Sarjan neljäs vastaaja on ruotsalaisen kansanpuolueen rkp:n neljännen kauden kansanedustaja Mikaela Nylander Porvoosta, Nylander on tyytyväinen mm siihen, että ammattikalastajille on saatu lisää tukea. Toimittaja on Marja Ala-Kokko.

 • Moni kokenut poliitikko sanoo hyvästit eduskunnalle. Kyselimme konkareilta ja lyhyemmän aikaa eduskunnassa olleilta politiikanteon onnistumisista, harmituksista ja iloistakin. Sarjan kolmas vastaaja on SDP:n kolmannen kauden kansanedustaja Ilkka Kantola Turusta. Hän kokee onnistuneensa työssään perustuslakivaliokunnassa ja ottaa esimerkiksi tiedustelulain. Toimittaja on Marja Ala-Kokko.

 • Moni kokenut poliitikko sanoo hyvästit eduskunnalle, kyselimme konkareilta ja lyhyemmän aikaa eduskunnassa olleilta politiikanteon onnistumisista, harmituksista ja iloistakin. Sarjan toinen vastaaja on perussuomalaisten ensimmäisen kauden kansanedustaja Leena Meri Hyvinkäältä, hän kertoo ensin, missä kokee onnistuneensa. Toimittaja on Marja Ala-Kokko.

 • Lähes 50 vuotta sylkykuppina riittää, perusteli keskustan Seppo Kääriäinen luopumistaan eduskunnasta. Moni kokenut poliitikko sanoo hyvästit eduskunnalle, kyselimme konkareilta ja lyhyemmän aikaa eduskunnassa olleilta politiikanteon onnistumisista, harmituksista ja iloistakin.

  Sarjan aloittaa vasemmistoliiton kuudennen kauden kansanedustaja Kari Uotila Espoosta, joka jättää eduskunnan keväällä. Hän kokee onnistuneensa erityisesti puolustusasioissa. Toimittajana Marja Ala-Kokko.

 • Joulukukkia kasvatetaan Suomessa monta miljoonaa ja niitä ostetaan melkein joka kotiin. Vaikka punaista joulutähteä suositaan yleisesti, tämän vuoden trendeinä ovat rusehtavat sävyt ja kuivuneiden luonnonkasvien yhdistäminen tarhakukkiin. Käpristyneille vaahteranlehdille ja talventörröttäjillekin on siis käyttöä.

  Radio Suomen Päivän toimittaja Katariina Lahtonen tapasi ylipuutarhuri Fredrik Regårdhin sekä Anu Pirhosen Kauppapuutarhaliitosta.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä