Radio Suomen Päivä

Mitä vetokoiraharrastus vaatii? Hyvä kunto säästää rahaa.

 • 32 min
 • 25 pv

Arktiset vetokoirat kisaavat jälleen mestaruuksista Ukkohalla-Paljakka ajoissa. Mitä kaikkea harrastus ja maastoon lähteminen valjakon kanssa vaativat? Jarmo Nuotio lähti ottamaan selvää. Haastattelussa vetokoiraharrastaja Ossi Kaltti.

Hyvä kunto vähentää sairauspoissaoloja. Hyvä kunto säästää siis myös selvää rahaa. Miten ihmisten terveysliikuntaa voitaisiin edistää? Aki Laine tapasi liikuntaterapeutti Lauri Pyykkösen Lääkäripäivillä.

Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

Lähetykset

 • pe 11.1.2019 12.13 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Millaiset nuoret käyttävät tai välittävät nuuskaa ja mitä motiiveja siihen liittyy? Moni nuori pitää nuuskaamista siistinä ja sporttisena. Entä miten nuuskan käyttöä ja välittämistä voisi ehkäistä?

  Haastattelussa tutkijat Mikko Piispa EHYT ry:stä ja Risto Fonselius Syöpäjärjestöistä sekä torniolaisnuoria.
  Toimittajina Aki Laine ja Antti Ullakko.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Moni kokenut poliitikko sanoo hyvästit eduskunnalle, kyselimme konkareilta ja lyhyemmän aikaa eduskunnassa olleilta politiikanteon onnistumisista, harmituksista ja iloistakin. Sarjan viimeinen vastaaja on keskustan Mauri Pekkarinen Jyväskylästä, jolle tulee 40 vuotta täyteen eduskunnassa, nyt viimeksi 1. varapuhemiehenä, mutta myös viidellä kaudella ministerinä, ja niiltä ajoilta ovat myös Pekkariselle itselleen tärkeimmät onnistumiset. Toimittajana Marja Ala-Kokko.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Lankapuhelimet jäävät pian historiaan. Telia Finland ilmoitti viime viikolla, että se luopuu Lankapuhelimet ovat pian historiaa. Telia Finland ilmoitti luopuvansa lankapuhelinverkostaan tämän vuoden loppuun mennessä. Kuluttajasuojayksikön päällikkö Merja Saari Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista kertoo, paljonko meillä on vielä lankapuhelimia.

  Jäätkö kaipaamaan lankapuhelinta? Vai onko matkapuhelin aivan hyvä, ellei parempi? Enää ei ainakaan tarvitse odotella ihastuksen soittoa puhelimen vieressä ja pilapuheluiden tekeminen on haastavaa, koska juuri kukaan ei vastaa vieraisiin numeroihin. Muistatko vielä lapsuuden kotisi lankapuhelinnumeron?

  Osallistu nostalgiseen lankapuhelinkontaktiimme numerossa 0203-17600. Puhelun hinta on 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen

 • Yhä useammasta uudesta levystä julkaistaan myös c-kasettiversio. Kuinka laajasta ilmiöstä on kyse ja keitä kasetit kiinnostavat?

  Millaista uutta musiikkia c-kasetteina julkaistaan ja miksi vanhanaikainen ääniteformaatti pitää yhtä pintansa?

  Stupidon Antti Lautala kertoo, että asiakkaat ovat noin kolmekymppisiä, jotka eivät ole omassa nuoruudessaan c-kasettien kanssa pelanneet. Kasettipesä Oy:n puuhamies Arto Pesä sanoo, että jopa Madonnaa saa nykyään c-kasettina, mutta eniten julkaistaan undergroundmusiikkia, kuten punkkia ja hiphoppia. Jälkimmäisen musiikkilajin tekevät paljon myös mixtapeja eli sekalaista -kasetteja.

  Toimittajana on Jari Mäkäräinen.
  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Suomessa yli 450 ihmistä odottaa uutta munuaista, siirrettävistä elimistä on jatkuva pula. Tänään on toiveita, että tilanne helpottuu - kaverillekin voi pian luovuttaa munuaisen, lähisukulaisuusvaatimuksesta luovuttaneen. Haastateltavana toiminnanjohtaja Sari Högström Munuais- ja maksaliitosta.

  Kuinka eettinen on äitiyspakkaus? Finnwatch on jälleen selvittänyt, mikä on hikipajojen osuus äitiyspakkauksen tuotteista. Toiminnanjohtaja Sonja Vartiala kertoo, millaisia ongelmia äitiyspakkauksen vaatteita valmistavissa yrityksissä on. Toimittajana on Kaija Kellman.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Kalavientiä Kiinaan. Sastamalalainen yritys Kalaneuvos on pitkällisten vaiheiden jälkeen saanut luvan viedä kalatuotteita Kiinaan. Mitä kaikkea se tarkoittaa yrityksen toiminnalle? Haastattelussa Kalaneuvos-yhtiön varatoimitusjohtaja Toni Hukkanen. Toimittaja Petra Ketonen.

  Tuoreimmat tiedot hiljan julki tulleista seksuaalirikosepäilyistä. Haastattelussa Oulun tutkinnanjohtaja Markus Kiiskinen. Toimittaja Kaisu Jansson.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Eduskunnasta luopujat: Riitta Myller on ehtinyt olla yhteensä 30 vuotta kansanedustajana ja Euroopan parlamentin jäsenenä. Uransa onnistumisien hän arvelee hyödyttäneen kotiseutuaan Pohjois-Karjalaa. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

  Väkisin steriloidut. Vielä muutama vuosikymmen sitten Suomessa voi yhteiskunta tehdä ihmisestä lisääntymiskyvyttömän vastoin tahtoaan. Asiasta ei huudeltu eikä sitä pyydelty anteeksi, kertoo illan MOT ohjelma TV1:ssä. Ohjelmasta kertoo sen toimittaja Kai Byman.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Kilpasoutaja Joel Naukkarinen tähtää Tokion olympialaisiin. Se vaatii kovaa harjoittelua ja tietysti rahaa. Toimittaja Varpu Mäntymäki.

  Miksi purkissa on korkki? Miten se kierrätetään? Vastaamassa kierrätysasiantuntija Minna Partti Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymästä.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Ruuan turvallisuudesta ja muun muassa maataloustukien maksusta vastaava Ruokavirasto aloitti vuoden alussa toimintansa Seinäjoella. Miten laajaa tehtäväkenttää on tarkoitus käytännössä hoitaa? Haastattelussa on Ruokaviraston pääjohtaja Antti-Jussi Oikarinen.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Suomen kielen asema. Onko suomi uhattuna? Pitäisikö kielen asemaa jollain tavalla parantaa? Haastattelussa suomalais-ugrilaisen kielentutkimuksen professori Janne Saarikivi Helsingin yliopistosta. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Arktiset vetokoirat kisaavat jälleen mestaruuksista Ukkohalla-Paljakka ajoissa. Mitä kaikkea harrastus ja maastoon lähteminen valjakon kanssa vaativat? Jarmo Nuotio lähti ottamaan selvää. Haastattelussa vetokoiraharrastaja Ossi Kaltti.

  Hyvä kunto vähentää sairauspoissaoloja. Hyvä kunto säästää siis myös selvää rahaa. Miten ihmisten terveysliikuntaa voitaisiin edistää? Aki Laine tapasi liikuntaterapeutti Lauri Pyykkösen Lääkäripäivillä.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Miten lähipiirisi lapset leikkivät? Tarvitaanko leikkiin ohjausta vai ryhtyvätkö tenavat luoviksi heti kun näkevät tyhjän pahvilaatikon tai kepin? Mikä on nykyajan käpylehmä?

  Osallistu keskusteluun. Numero suoraan lähetykseen on 0203-17600
  Puhelun hinta on 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

Klipit

 • Vanhojen huonekasvien harrastus saattaa lähteä lapsesta. Huonekasviryhmissä vaihdetaan pistokkaita ja jutellaan siitä, mitä harrastajien kukille kuuluu. Hyötykasviyhdistyksen Soilikki- ja pielikkipiirissä useimpien sydän sykkii pelakuulle. Radio Suomen Päivässä harrastuksestaan kertoivat Kati Orava, Anne Kranck, Anu Ranta, Sari Haaksiala ja Eija Heinonen. Pelargonien harrastaminen voi muuttua jopa maniaksi, mutta ainakin se on seikkailu kasvien maailmassa. Toimittajana on Kaija Kellman

 • Moni kokenut poliitikko sanoo hyvästit eduskunnalle. Kyselimme konkareilta ja lyhyemmän aikaa eduskunnassa olleilta politiikanteon onnistumisista, harmituksista ja iloistakin. SDP:n kansanedustaja Riitta Myllerillä Joensuusta on pitkä kokemus myös EU:n päätöksenteosta Brysselissä. Toimittaja on Marja Ala-Kokko.

 • Moni kokenut poliitikko sanoo hyvästit eduskunnalle. Kyselimme konkareilta ja lyhyemmän aikaa eduskunnassa olleilta politiikanteon onnistumisista, harmituksista ja iloistakin. Kokoomuksen Pertti Salolainen Helsingistä on ollut 38 vuotta eduskunnassa. Se riittää, mutta kaipuu jää. Toimittaja on Marja Ala-Kokko.

 • Moni kokenut poliitikko sanoo hyvästit eduskunnalle. Kyselimme konkareilta ja lyhyemmän aikaa eduskunnassa olleilta politiikanteon onnistumisista, harmituksista ja iloistakin. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayahilla on toinen kausi eduskunnassa ja kausien välillä hän on ollut europarlamentaarikkona, tärkein onnistuminen eduskunnassa liittyy vanhuspalveluihin. Toimittaja on Marja Ala-Kokko.

 • Moni kokenut poliitikko sanoo hyvästit eduskunnalle. Kyselimme konkareilta ja lyhyemmän aikaa eduskunnassa olleilta politiikanteon onnistumisista, harmituksista ja iloistakin. Keskustan Mauri Pekkarinen Jyväskylästä on ollut eduskunnassa 40 vuotta. Viimeksi Pekkarinen on ollut 1. varapuhemiehena, mutta myös viidellä kaudella ministerinä ja niiltä ajoilta on myös Pekkariselle itselleen tärkeimmät onnistumiset. Toimittaja on Marja Ala-Kokko.

 • Moni kokenut poliitikko sanoo hyvästit eduskunnalle. Kyselimme konkareilta ja lyhyemmän aikaa eduskunnassa olleilta politiikanteon onnistumisista, harmituksista ja iloistakin. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayahilla on toinen kausi eduskunnassa ja kausien välillä hän on ollut europarlamentaarikkona. Tärkein onnistuminen eduskunnassa liittyy vanhuspalveluihin. Toimittaja on Marja Ala-Kokko.

 • Moni kokenut poliitikko sanoo hyvästit eduskunnalle, kyselimme konkareilta ja lyhyemmän aikaa eduskunnassa olleilta politiikanteon onnistumisista, harmituksista ja iloistakin. Sarjan viides vastaaja on keskustan kuudennen kauden kansanedustaja Matti Vanhanen Nurmijärveltä, jolle tärkein onnistuminen liittyy talouteen ja työhön. Toimittaja on Marja Ala-Kokko

 • Moni kokenut poliitikko sanoo hyvästit eduskunnalle, kyselimme konkareilta ja lyhyemmän aikaa eduskunnassa olleilta politiikanteon onnistumisista, harmituksista ja iloistakin. Sarjan neljäs vastaaja on ruotsalaisen kansanpuolueen rkp:n neljännen kauden kansanedustaja Mikaela Nylander Porvoosta, Nylander on tyytyväinen mm siihen, että ammattikalastajille on saatu lisää tukea. Toimittaja on Marja Ala-Kokko.

 • Moni kokenut poliitikko sanoo hyvästit eduskunnalle. Kyselimme konkareilta ja lyhyemmän aikaa eduskunnassa olleilta politiikanteon onnistumisista, harmituksista ja iloistakin. Sarjan kolmas vastaaja on SDP:n kolmannen kauden kansanedustaja Ilkka Kantola Turusta. Hän kokee onnistuneensa työssään perustuslakivaliokunnassa ja ottaa esimerkiksi tiedustelulain. Toimittaja on Marja Ala-Kokko.

 • Moni kokenut poliitikko sanoo hyvästit eduskunnalle, kyselimme konkareilta ja lyhyemmän aikaa eduskunnassa olleilta politiikanteon onnistumisista, harmituksista ja iloistakin. Sarjan toinen vastaaja on perussuomalaisten ensimmäisen kauden kansanedustaja Leena Meri Hyvinkäältä, hän kertoo ensin, missä kokee onnistuneensa. Toimittaja on Marja Ala-Kokko.

 • Lähes 50 vuotta sylkykuppina riittää, perusteli keskustan Seppo Kääriäinen luopumistaan eduskunnasta. Moni kokenut poliitikko sanoo hyvästit eduskunnalle, kyselimme konkareilta ja lyhyemmän aikaa eduskunnassa olleilta politiikanteon onnistumisista, harmituksista ja iloistakin.

  Sarjan aloittaa vasemmistoliiton kuudennen kauden kansanedustaja Kari Uotila Espoosta, joka jättää eduskunnan keväällä. Hän kokee onnistuneensa erityisesti puolustusasioissa. Toimittajana Marja Ala-Kokko.

 • Joulukukkia kasvatetaan Suomessa monta miljoonaa ja niitä ostetaan melkein joka kotiin. Vaikka punaista joulutähteä suositaan yleisesti, tämän vuoden trendeinä ovat rusehtavat sävyt ja kuivuneiden luonnonkasvien yhdistäminen tarhakukkiin. Käpristyneille vaahteranlehdille ja talventörröttäjillekin on siis käyttöä.

  Radio Suomen Päivän toimittaja Katariina Lahtonen tapasi ylipuutarhuri Fredrik Regårdhin sekä Anu Pirhosen Kauppapuutarhaliitosta.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä