Protskujuoma maistuu pahalle ja hiuksia lähtee päästä, mutta hei, polveen sattuu nyt vähemmän! Läski sulaa välillä väärästä paikasta, mutta ei haittaa. Monologimuotoinen faktaa ja mustaa huumoria yhdistelevä 8-osainen radiodokumenttisarja lihavuusleikkaukseen valmistautumisesta sekä arjesta sen jälkeen.

Käsikirjoitus ja ohjaus Tuula Rajavaara, äänisuunnittelu Kai Rantala, musiikki Lauri Wuolio, tuottaja Hannu Karisto.

Jaksot

 • Osa 8/8. ”Dump dump dump pomppii pallo ruokatorveen, kun on syönyt liian nopeasti, liian isoja paloja, juonut liian ahnaasti.. tai laittanut suuhunsa jotakin itselle sopimatonta.”

 • Osa 7/8. ”Mä en meinaa millään tajuta, että ruoka-annokset tosiaan on näin pieniä, lapon aina vanhasta muistista lautaselle kukkurakaupalla tavaraa.”

 • Osa 6/8. ”LEIKO-yksikössä vaihdan sairaalavaatteet, musta otetaan vikat kokeet ja sitten vihdoin kävelen oman sänkyni vieressä leikkaussaliin ja hyppään itse leikkauspöydälle. Ja mille pöydälle!”

 • Osa 5/8. ”Oon ihan murhees ja raivona, ku nyt viikkoo ennen leikkausta mä herään ihan tukossa ja räkäpäänä. Kirjotan heti nettiin vertaistukeen et leikkaus on nyt vaarassa jos kuume nousee.”

 • Osa 4/8. ”Me istutaan sairaalan kokoushuoneessa lounaalle ja harjotellaan pienten annosten ottamista ja pitkää pureskeluaikaa jokaiselle suupalalle. Me ollaan kuin nukkekodissa kutsuilla.”

 • Osa 3/8. ”Mä kerron fasessa, et oon nyt prosessissa, jonka päätteeks mulle tehdään vatsalaukunpienennysleikkaus Meilahdessa joulukuussa. Kerron myös siitä, et oon vapaaehtoisena parissaki rasvamaksan kehittymistä tutkivas koeryhmässä.”

 • Osa 2/8. ”Oon ollu useissa ylipainoisten ryhmissä ja laihdutuspiireissä elämäni aikana. Miksikö? Koska oon laihduttanu melkein koko elämäni.”

 • Osa 1/8. ”Oon ollu jonossa lihavuusleikkaukseen kaks kertaa.”
  ”Nyt mul on ruksit kaikissa hälytysruuduissa: syön lääkkeitä kaikkee maailman pahaa vastaan.”

  Mahamonologeja on faktaa ja mustaa huumoria yhdistelevä kahdeksanosainen radiodokumenttisarja lihavuusleikkaukseen valmistautumisesta sekä arjesta sen jälkeen.
  Käsikirjoitus ja ohjaus Tuula Rajavaara, äänisuunnittelu Kai Rantala, musiikki Lauri Wuolio, tuottaja Hannu Karisto.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Lihavuus on muutakin kuin kilolukema puntarissa. Ylipaino vaikuttaa voimakkaasti minäkuvaan, itsetuntoon, identiteettiin ja itsensä hyväksymiseen. Tämä on tuttua dokumentaristi Tuula Rajavaaralle, jonka dokumenttisarja Mahamonologeja käynnistyy Radio Suomessa 12.1. klo 12.15.
  Rajavaara on läpikäynyt lihavuusleikkauksen, ja Mahamonologeissa hän kuvaa leikkaukseen valmistautumista ja siitä toipumista.

  Maria Jyrkäksen haastattelussa Tuula Rajavaara kertoo omasta suhteestaan ruokaan ja painoon.

  Piirros: Tuula Rajavaara/Yle

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä