Semanttista hälyä - toistemme ymmärtämisen historiaa

ti 15.1.2019

  • 19 min
  • ei kuunneltavissa

Kannattaako uskoa kaikkea, mitä netissä sanotaan? Toimittajana Jukka Mikkola.

Lähetykset

  • ti 15.1.2019 17.10 • Yle Radio 1

Jaksot

  • Yhteiskunnan ja maailman monimutkaistuessa on tarvittu yhä nopeampia ja maailmanlaajuisempia viestinnän välineitä. Eräs merkki tästä pyrkimyksestä ovat emojit. Ne voidaan nähdä paluuna hieroglyfikirjoitukseen. Ne ovat merkitysten kuvallista välittämistä, yhtaikaa uuden ja vanhan tyylistä kommunikaatiota. Neliosaisen Semanttista hälyä -sarjan viimeisessä jaksossa toimittaja Jukka Mikkola muun muassa pohtii emojien outoa maailmaa.

  • Olemme nyt tilanteessa, jossa tietoa on enemmän kuin milloinkaan aikaisemmin. Tilanteessa, jossa tieto lisääntyy ja kasvaa nopeammin kuin milloinkaan aikaisemmin. Tilanteessa, jossa tietoa kertyy niin paljon ja nopeasti, että sen louhimiseen tarvitaan tekoälyä. Ihmisen on sen sijaan opeteltava karsimaan ja valikoimaan informaatiota. Neliosaisen Semanttista hälyä -sarjan kolmannessa jaksossa toimittaja Jukka Mikkola muun muassa kertoo kuinka helppoa on valeuutisten julkaiseminen.

  • Internet ja kännykkä ovat muuttaneet maailmaa, ihmiskuntaa ja tiedonvälitystä perinpohjaisesti ja nopeasti, ehkä perinpohjaisemmin ja nopeammin kuin mikään aikaisempi keksintö ihmiskunnan historiassa. Informaatio ja kommunikaatio eivät enää ole sitä mitä ne olivat aiemmin. Koska viimeksi avasit tietosanakirjan, kysyy toimittaja Jukka Mikkola. Neliosainen sarja "Semanttista hälyä" seikkailee ihmisen, tiedon ja viestinnän maailmassa. Sarjan ensimmäisessä jaksossa pohditaan muun muassa sanoja, merkityksiä ja bittien määrää.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

    Muualla Yle.fi:ssä