Moniääninen Eurooppa

EU:n yhteinen puolustus myötätuulessa

 • 20 min
 • toistaiseksi

Tutkimusten mukaan yhä suurempi joukko EU:n maiden kansalaisista haluaa jäsenmaiden armeijoiden lisäävän yhteistoimintaansa. EU-maiden yhteisillä varusteluhankinnoilla voidaan saavuttaa vuosittain miljardien eurojen kustannussäästöt.
Erityisesti Ruotsissa ja Suomessa on havaittu turvattomuuden lisääntyneen pääasiassa Venäjän vuoksi. Näissä maissa on jopa tärkeämpää kuin muissa Naton ulkopuolisissa EU-maissa lisätä varustelua sekä kasvattaa puolustusponnistuksiaan enemmän EU:n puitteissa. Uutena elementtinä eurooppalaisessa turvallisuusajattelussa korostuvat myös taloudelliset investoinnit Pohjois-Afrikkaan.

Moniääninen Eurooppa ohjelman on Berliinissä toimittanut ja tuottanut Jorma Mattila.

Kuvassa: Euroopan unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan Federica Mogherinin erityisneuvonantaja Nathalie Tocci.

Lähetykset

 • la 19.1.2019 12.35 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Ilmaston lämpeneminen näkyy Sveitsissä Alppien jäätikköjen kutistumisena. Jäätiköiden sulamisvesien kasvaessa, on Sveitsissä on päätetty sopeutua ilmastonmuutokseen lisäämällä vesivoiman käyttöä sähköntuotannossa.
  Sveitsiläistä vesivoimaa käytetään jo Euroopan mitassa sähkönkulutushuippujen tasaamiseen.

  Uuden Moniääninen Eurooppa-ohjelman on Lausannessa toimittanut Visa Noronen.
  Sarjan tuottaja on Jorma Mattila.
  Lukija: Meri Koivisto
  Kuvassa: Ympäristöpäällikkö Chrystelle Gabbud, Sähköyhtiö Alpiq, Lausanne.
  Kuva: Visa Noronen

 • Kansainvälisen sananvapausjärjestö PEN:in Viron puheenjohtaja Kätlin Kaldmaa sanoo, että vihapuheesta on Virossa tullut jo hyväksytty vuorovaikutuksen muoto – sitähän käyttää maan hallituskin.

  Kaldmaa kertoo elinaikanaan kokeneensa Virossa tapahtuneen suuren julkisen puheen murroksen. - Viroa uhkaavat neuvostoaikojen vaikenemisen jälkeen uudenlaiset poliittisen sananvapauden rajoitukset.

  Moniääninen Eurooppa-sarjan uuden ohjelman on Tallinnassa toimittanut Rita Dahl.
  Moniääninen Eurooppa-sarjan tuottaja on Jorma Mattila.
  Kuvassa: kirjailija Kätlin Kaldmaa
  Kuva: Tomi Kontio

 • Itävalta elää poliittisen korruption, hallituskriisin ja syyskuun uusintavaalien tunnelmissa. Sekava tilanne antaa vauhtia poliittiselle satiirille. Kirjailija ja kabaretisti Peter Klien liikkuu poliittisen Wienin johtavissa piireissä. Uudessa Moniääninen Eurooppa ohjelmassa hän avaa Itävallan kriisien taustoja ja syyskuun vaalien asetelmia.

  Ohjelman on Wienissä toimittanut Risto Majaniemi.
  Lukija: Jorma Mattila
  Kuvassa: Itävaltalainen komediakirjailija ja kabaretisti Peter Klien.
  Kuva: Risto Majaniemi.
  Moniääninen Eurooppa-sarjan tuottaja on Jorma Mattila.

 • Unescon Maailmanperintökeskuksen vanhempi projektijohtaja Peter Debrine Debrine varoittaa Euroopan kulttuuriperinnön suojelun uusista ongelmista. Ilmastonmuutos vaatii lisää suojatöitä jo suuressa osassa Euroopan kohteista. Tulipalojen ja tulvien lisäksi ilmastonmuutoksen kasvattamat aallot ja myrskyt murentavat Euroopan kulttuuriperintöä mereen.
  Unesco on valinnut Euroopasta listoilleen kymmeniä uusia kohteita, joilla on kerrottavanaan joku aikaisemmin tuntematon tarina eurooppalaisille. Peter Debrine johdattaa Moniääninen Eurooppa-ohjelman kuulijat tutustumaan kuninkaallisen Euroopan puutarhoihin, maanalaiseen Eurooppaan, muinaisten insinöörien Eurooppaan ja rakkauden romanttiseen maanosaan.

  Ohjelman on Krakovassa toimittanut Visa Noronen.
  Moniääninen Eurooppa -sarjan tuottaja on Jorma Mattila
  Kuvassa: Unescon Maailmanperintökeskuksen vanhempi projektijohtaja Peter Debrine
  Kuva: Visa Noronen.

 • Oikeus aborttiin on noussut viime aikoina otsikoihin ympäri maailmaa, myös Euroopassa. Katolisessa Irlannissa abortti päätettiin sallia, mutta esimerkiksi Puolassa raskaudenkeskeytyksiä haluttaisiin säädellä vielä entistä tiukemmin.
  Italia on hyvä esimerkki EU-maasta, jossa abortin saaminen on käytännössä vaikeaa, vaikka se on lain mukaan ollut sallittu jo 40 vuoden ajan.
  Italiassa laki antaa hoitohenkilökunnalle oikeuden kieltäytyä raskaudenkeskeytyksistä omantunnon syistä. Paikoitellen kieltäytyjien määrä on yli 90 prosenttia. Määrä kasvaa jatkuvasti.
  - Sairaalassa abortteja tekevän lääkärin työtä vaikeutetaan monin keinoin. Naista kieltäydytään nukuttamasta tai viemästä edes leikkaussaliin, sanoo Italian aborttilääkäreitä edustavan Laiga-yhdistyksen puheenjohtaja Silvana Agatone.
  Euroopassa toimiva uskonnollinen verkosto kamppailee aborttien kieltämiseksi ja ehkäisyn saatavuuden rajoittamiseksi.
  Euroopan neuvosto on huomauttanut Italiaa siitä, että se syrjii raskaudenkeskeytyksiä tekeviä lääkäreitä ja hankaloittaa naisten mahdollisuutta saada abortti.

  Ohjelman on Roomassa toimittanut Jenni Meronen.
  Moniääninen Eurooppa-sarjan tuottaja on Jorma Mattila.
  Kuvassa: Italian aborttilääkäreitä edustavan Laiga-yhdistyksen puheenjohtaja Silvana Agatone
  Kuva: Jenni Meronen

 • Tuhannet mielenosoittajat ovat viime viikkoina nousseet Puolan kaupunkien kaduille puolustamaan vähemmistöjen oikeuksia. Ympäri Varsovaa liehuvat sateenkaariliput muistuttamassa seksuaalisten vähemmistöjen syrjinnästä.
  Piotr Chatkowski on puolalainen kuvittaja ja graafinen suunnittelija, joka asuu Varsovassa yhdessä miesystävänsä Michalin kanssa.
  - Viime aikoina ovat väkivaltaiset päällekarkaukset sekä vihapuhe lisääntyneet paitsi seksuaalivähemmistöjen edustajia-, myös maahanmuuttajia, juutalaisia ja muslimejakohtaan, sanoo Piotr Chatkowski Moniääninen Eurooppa-ohjelman haastattelussa.
  Vähemmistöjä sortavalla politiikalla on tukijoita Puolan poliittisessa johdossa. Päähallituspuolue PIS:in puheenjohtaja Jaroslaw Kaczynski on puhunutsukupuolivähemmistöistä uhkana kansalliselle yhtenäisyydelle. Kaakkois-Puolan kaupungeista osa on julistautunut sukupuolivähemmistöistä vapaiksi vyöhykkeiksi.

  Ohjelman on Varsovassa toimittanut Rita Dahl.
  Moniääninen Eurooppa-sarjan tuottaja on Jorma Mattila.
  Lukija: Jorma Mattila
  Kuvassa: Puolalainen graafinen suunnittelija ja kuvittaja Piotr Chatkowski
  Kuva: Rita Dahl

 • Euroopasta on kautta aikojen lähdetty suurin odotuksin kohti länttä ja Amerikkaa. Satoja vuosia sitten saattoivat Intiaan tarkoitetut purjehdukset päätyä erehdyksessä Amerikkaan. Tai Amerikkaan suuntautunut purjehdus saattoi vahingossa muuttua vaikka maailmanympärimatkaksi. Näin tapahtui portugalilaiselle Fernao Magalhaesille. Hän vakuutti tasan 500 vuotta sitten Espanjan kuninkaalle löytävänsä Amerikan kautta reitin Itä-Aasian maustesaarille.

  Ohjelmassa Espanjan laivaston historiantuntija, kommodori José Ramon Vallespin Gomez kertoo miksi Magalhaesin retkikunnan viimeinen alus teki historiaa ja tuli purjehtineeksi koko maailman ympäri - ihan olosuhteiden pakosta.

  Ohjelman on Madridissa toimittanut Jyrki Palo ja ohjelman on tuottanut Jorma Mattila.
  Lukija: Jorma Mattila.
  Kuvassa: Espanjan laivaston historiantuntija, kommodori José Ramon Vallespin
  Kuva: Jyrki Palo

 • Yhdysvalloissa taistellaan voimalla ilmastokriisiä vastaan, vaikka presidentti Donald Trumpin hallinto mielellään kieltäisi koko ilmastonmuutoksen olemassaolon. Green New Dealin kaltaiset ympäristöliikkeet ovat nousussa ja ilmastotalkoihin on lähtenyt mukaan myös suuria kaupunkeja ja niiden pormestareita.

  People´s Climate movement -järjestö on vuodesta 2014 asti koonnut yhteen eri ryhmittymien ilmastoaktivisteja ja vaatinut päättäjiltä tiukempaa otetta ympäristöpolitiikkaan. Paul Getsos työskentelee järjestön kansallisena johtajana ja haluaa muuttaa ilmastopolitiikkaa yhteiskunnallisesti kestävällä tavalla. Pitkän linjan aktivisti Getsos esiintyy sekä ilmastoasioiden että sosiaalisen tasa-arvon puolestapuhujana. Hän on myös köyhiä asuinyhteisöjä auttavan Community Voices Heard -järjestön perustajajäsen.

  Ohjelman on New Yorkissa toimittanut Johanna Frondelius. Sarjan tuottaja on Jorma Mattila.
  Lukija: Jorma Mattila

  Kuvassa: People´s Climate movement järjestön kansallinen johtaja Paul Getsos.
  Kuva: Johanna Frondelius

 • Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on esiintynyt suurena Israelin ystävänä. Samaan aikaan Yhdysvaltain juutalaiset suhtautuvat kaikista Amerikan uskontoryhmistä kaikkein kielteisimmin istuvaan presidenttiin.

  Jewish Electorate Instituten toukokuisen kyselyn mukaan yli 70 prosenttia amerikanjuutalaista pitää Trumpia huonona presidenttinä. Enemmistö Amerikan juutalaisista syyttää Trumpia antisemitismin voimistumisesta Yhdysvalloissa.

  Uudessa Moniääninen Eurooppa-ohjelman jaksossa monikulttuurisen, juutalaisen sekä kristityn taustan omaava newyorkilainen David Berger kertoo, ajatuksistaan Trumpista ja miten holokausti on vaikuttanut hänen juutalaiseen sukuunsa.

  Moniääninen Eurooppa-sarjan ohjelmat osallistuvat Yle Radio 1:n heinäkuun Uuden maailman -teemaan.

  Ohjelman on New Yorkissa toimittanut Visa Noronen. Sarjan tuottaja on Jorma Mattila.
  Lukija: Jorma Mattila

  Kuvassa: Monikulttuurisen, juutalaisen sekä kristityn sukutaustan omaava newyorkilainen David Berger.
  Kuva: David Berger Homes

 • Yhdysvaltain ulkopolitiikka on Iranin suhteen hakoteillä, sanoo britanialainen Iranin tuntija ja diplomaatti Michael Axworthy viimeiseksi jääneessä haastattelussaan.
  Yhdysvaltain poliittinen johto on yrittänyt houkutella iranilaisia kapinaan maansa johtoa vastaan.
  - Presidentti Trump erehtyy Iranin-politiikallaan täysin. Hänen painostuksensa saa iranilaiset asettumaan entistä lujemmin oman maansa johdon taakse, sanoo Axworthy.
  Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on tehnyt Iranista perivihollisen, pahan valtakunnan.
  Tietokirjailija ja historioitsija Michael Axworthy'llä on lähes päinvastainen näkemys Iranista: hänelle Iran on monisäikeinen ja myönteinen maa.
  Michael Axworthy vastasi Britannian ulkoministeriön Iran-osastosta vuosina 1998 – 2000. Lisäksi hän on esiintynyt laajasti Iranin asiantuntijana sekä Euroopassa että sen ulkopuolella.

  Ohjelman on Vatikaanissa toimittanut Liisa Liimatainen ja sarjan tuotttaa Jorma Mattila.
  Kuvassa: Brittiläinen diplomaatti, tietokirjailija ja historioitsija Michael Axworthy.
  Kuva: Chris Warde-Jones

 • Espanjalainen Alejandra Oliver oli teini-ikäinen, kun hän ensimmäistä kertaa tutustui taisteluhärkiin maaseudun karjatiloilla.

  - Härät kiinnostivat minua, koska pidän niin paljon eläimistä, hän sanoo. Tänään Alejandra Oliver on härkätaisteluita puolustavan säätiön tiedottaja ja tekee työtään vakaumuksesta.

  - Härkätaistelu on kuin taidenäyttely, jonka jokaisen näen vain kerran elämässä, sanoo Alejandra Oliver.

  Eläinsuojelijat vaativat härkätaisteluiden kieltoa. Oliverin mielestä he vääristelevät kuvaa vuosisataisesta kansanperinteestä.

  - Espanjassa teurastetaan 1 400 eläintä joka minuutti. Areenalla härkä kuolee, kuten kaikki eläimet, jotka me syömme. Onko ongelma siinä, että näemme kuoleman? Oliver kysyy. Nuori nainen on omin päin löytänyt tiensä härkätaisteluiden maailmaan. Suvussa ei kukaan ollut siitä kiinnostunut - ei edes hänen suomalainen isoäitinsä.

  Ohjelman on Madridissa toimittanut Jyrki Palo.
  Moniääninen Eurooppa-sarjan tuottaja on Jorma Mattila.
  Lukija: Meri Koivisto.
  Kuvassa: härkätaistelusäätiön tiedottaja Alejandra Oliver
  Kuva: Jyrki Palo

 • EU-ero on väärä vastaus oikeisiin kysymyksiin. Britannia tarvitsee ehdottomasti uuden kansanäänestyksen ja sen tulee perustua tällä kerralla faktoille, ei valheille, sanoo uuden Change UK - puolueen aktivisti Gavin Esler. Hänen mukaansa lähes 60 prosenttia briteistä on sitä mieltä, että brexit on väärä päätös ja EU-ero olisi maalle tuhoisa.

  Ohjelman on Lontoossa toimittanut Pasi Myöhänen ja sen on tuottanut Jorma Mattila.
  Lukija: Jorma Mattila

  Kuvassa: Change UK puolueen aktivisti, journalisti Gavin Esler. Kuva: Pasi Myöhänen

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä