Radio Suomi Jyväskylä

Jyväskylässä osa ajeli tonttulakkipäivänä bussilla ihan vain ilokseen - radiotoimittaja hyppäsi myös kyytiin

 • 14 min
 • toistaiseksi

Jyväskylässä paikallisliikenteen busseilla pääsi jälleen huristelemaan maksutta lauantana 8.12.2018 - sillä edellytyksellä, että päässä oli tonttulakki. Tonttulakkia ei tosin kukaan ole ennalta määritellyt. Myös näkymätön tai asenteeseen perustuva lakki kelpasi maksuvälineenä. Radio Suomen lauantailähetyksessä Riina Mäentausta ja juontaja Mikko Maasola seurasivat, millä mielellä väki kulki onnikalla erikoisena päivänä. Osa osasi ottaa tilaisuudesta ilon irti tekemällä bussiretkestä kiertoajelun. Seppälän pysäkillä bussia odotti Riitta Sillanpää:

Lähetykset

 • la 8.12.2018 12.35 • Yle Areena

Jaksot

 • Kun korona esti tapaamiset, monella eri elämänalueella on jouduttu miettimään uusia keinoja. Niitä on keksitty muun muassa nuorisotyössä, jossa ideoita tuli nuorilta itseltään. Muun muassa Jämsässä ja Jyväskylässä on jo otettu uuteen käyttöön verkkopelimaailmasta tuttu discord-chatti. Se auttaa, vaikkakaan ei henkilökohtaista kohtaamista ja nuorten ryhmätoimintoja kokonaan korvaa. Jämsässä yksi discord-chattiin osallistuvista on Jämsän seurakunnan nuorisotyön tekijä Antti Närhi. Timo Hytönen matkasi jututtamaan Anttia ja selvittämään sitä, mitä kaikkea uuden kanavan kautta voidaan tehdä.

 • Kun koronauutiset ahdistavat ja pelottavat, on hyvä vetää henkeä - ja ottaa avuksi vaikkapa jooga. Joogassa yksi tavoite on saada mielen ja kehon yhteys toimimaan. Suomen joogayhdistyksen puheenjohtaja Minna Lahdenperä on myös eräopas ja taidemaalari. Kaikki nämä kolme asiaa antavat hänelle voimaa koronakriisin keskellä ja hän antaa muutaman yksinkertaisen ohjeen, miten me kaikki voimme pysähtyä kriisin keskellä ja antaa mahdollisuuden henkiselle kasvulle. Minna Lahdenperän tapasi nuotiotulen äärellä Timo Hytönen.

 • Kun tuli maaliskuun kolmastoista ja perjantai, tuntui siltä että kukkakauppa Ruusupuun tulevaisuus katosi silmissä. Maailmanlaajuinen koronaepidemia ylsi Suomeen ja kevään juhlat kukkineen peruuntuivat yksi kerrallaan. Kauppias Minna Rintala päätti kuitenkin, ettei aio antaa koronaviruksen synnyttämälle asiakaskadolle periksi ja ryhtyi ideoimaan keinoja, joilla kauppaa edelleen voidaan käydä. Miten kauppias hyppäsi ideoineen ulos laatikosta, siitä kävi ottamassa selvää Radio Suomen Jyväskylän aamun reportteri Timo Hytönen.

 • Muuramalainen toimittaja ja kirjalija Mikko Lundell innostui Miljoonasade-yhtyeestä niin paljon että päätti kirjoittaa yhtyeestä kirjan. Tuorein samaan aiheeseen liittyvä Mikko Lundellin projekti on näyttelyn kokoaminen Keski-Suomen museoon tästä suomirokin jyväskyläläisestä menestysyhtyeestä.

 • Kun koronavirus estää sosiaalista kanssakäymistä, tarvitaan tapoja purkaa ahdistusta ja myös pelkoa. Uusi tilanne on myös monelle perheelle, joissa lapset ovat kotona ja vanhemmat etätöissä saman katon alla. Luonto voi tarkota tässä tilanteessa välineitä purkaa tilanteen synnyttämiä paineita. Jyväskylän kaupungin kaavoitusbiologi Anne Laita on perehtynyt erityisesti liito-oraviin ja tälle viikolle oli suunniteltu yhteisiä tutustumisretkiä oravan asuinsijoille. Timo Hytönen ja Anne Laita lähtivät kaupunkimetsään Jyväskylän Sippulanniemessä ja puhe polveili liito-oravista metsästä ammennettavaan mielenrauhaan.

 • Pienen jyväskyläisen lelutehtaan yrittäjää hymyilyttää. Vielä muutama kuukausi sitten kukaan ei olisi uskonut, että vakavan viruksen leviämisessä ympäri maailmaa voisi olla lelutehtailijan kannalta positiivisiakin puolia.

  Mutta niin silti on. Monelle tutun lautapelin eli Koronan myynti on virusuutisten myötä piristynyt selvästi.
  Minna Matintupa vieraili Juho Jussila Oy:n lelutehtaalla. Haastateltavina toimitusjohtaja Maija Jussila-Savo ja myyntipäällikkö Harri Savo.

 • Jämsän Länkipohjan kyläläiset ovat elokuvan tekijöitä: ensi-iltaan tullut kauhuelokuva Torppa syntyi lähes kokonaan amatöörivoimin. Elokuva sai alkunsa, kun kaksi kylän kesäteatteriaktiivia Niko Riekkovaara ja Kati Korpela keksivät hullun idean täyspitkästä elokuvasta. Aamureportteri Timo Hytönen pääsi jututtamaan elokuvan käsirkirjoittaja-ohjaaja-tuottajaa Niko Riekkovaaraa ensi-illan alla.

 • Äänekosken Citymarketissa juhlittiin tammikuussa kaupan kuuluisimman työntekijän eläkkeelle lähtöä. Kassatyötä yli 40 vuotta tehnyt Helena Tourunen oli pitkällä urallaan tullut läheinen monelle asiakkaalle. Moni valitsi Helenan kassan, vaikka muualla olisi ollut vapaata tilaa, kertoo kauppias Mika Lankinen. Eläkejuhlien huipennukseksi Tourusen numerolla 6 varustettu työliivi nostettiin pysyvästi kassojen yläpuolelle. Hänet on palkittu työstään myös Suomen valkoisen ruusun mitalilla.
  Toimittaja on Minna Matintupa.

 • Pylkönmäellä Susanna-Koivunen Mannisen kanalassa asustaa isoja englantilaisia jättikanoja ja kääpiökanoja. Tänä talvena sattui onnettomuus ja yksi jätitkanojen munista vaurioitui. Neuvokas kanalanemäntä otti käyttöön ilmastointiteipin ja pelastustarinan loppu oli onnellinen. Timo Hytönen tapasi sittemmin kuuluisaksi tulleen Jesari-tipun emäntineen ja kuuli tarinan, joka oli kertomisen arvoinen.

 • Persoonallisuus koostuu muistoista, sanoo yliopistotutkija Markku Penttonen Jyväskylän yliopiston psykologian laitokselta. Ja yksi unen tärkeimmistä tehtävistä on järjestellä muistoja aivoihin. Uni on siis ihmiselle tärkeää, tosin muutama huonosti nukuttu yö ei vielä haittaa aiheuta. Markku Penttonen vieraili Radio Suomi Jyväskylän aamulähetyksessä Jussi Lindroosin vieraana.

 • Pakkanen paukkui sopivasti Jyväskylän satamassa lauantaina 5.1.2019, kun Radio Suomen alueellinen lauantailähetys sukelsi savuisiin nuotiotunnelmiin. Kaupungin keskellä kotakahvilan nuotiolla mieleenpainuvimpia luontoretkiä muistelivat jyväskyläläinen Harri Räihä sekä kaupungin matkailu- ja markkinointipäällikkö Susanne Sarvilinna. Yllättäen kumpaakin yhdisti viehtymys liikkua luonnossa vesiteitä pitkin. Harri Räihän mieleen nuotion loimu toi mieleen muistoja erämaasta:

 • Jämsäläinen Matti Jokiniemi on ehtinyt tehdä yhtä jos toista. Mies näyttelee, toimii kyläaktiivina ja metsästää, mutta tunteepa hän hävittäjälentokoneet siinä missä ladun tekemisenkin. Nykyään Jokiniemi on paikallisen latuosuuskunnan toimitusjohtaja, rahastonhoitaja, sihteeri ja työmies. Radio Suomen lauantailähetyksessä 29.12.2018 Riina Mäentausta kävi hiihtämässä Jämsän Himoksen ensilumenladulla. Siellä vastaan tuli latua hoitavan Jokiniemen lisäksi hiihtäjät Tommi Rasi sekä Pepi Salonen, joka iloitsi treenibaanastaan:

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Kuva: Tuula Kotiranta

  Pihlajaveden kylä Keuruulla elää monien kylien lailla harmaantumisen ja väen vähenemisen aikaa. Kylällä ei ole kuitenkaan suostuttu hyväksymään ajatusta, että viimeinen sammuttaisi valot. Yhtenä osoituksena tästä on se, että kylä tavoittelee Suomen älykkäimmän kylän titteliä. Ideana on se, että kootaan terävät päät yhteen miettimään miten kylä selviäisi seuraavat sata vuotta. Timo Hytönen kokosi pöydän ääreen neljä aktiivista kyläläistä: tiedetilan isännän Kari Kotirannan, kyläyhdistyksen puheenjohtajan Matti Peräkorven, korpikirjastoa kylällä pitävän Ilari Kotimäen ja vasta kylään Jyväskylästä muuttaneen Juha Käpin. Puheen aiheena ei ollut sen enempää tai vähempää kuin Pihlajaveden tulevaisuus.

 • Kömin kilta pitää Konginkangasta maailman kartalla. Mutta niin tekevät myös maailmalle lähteneet Konginkankaalla syntyneet ihmiset. Heidän joukostaan löytyy Ruotsin kuninkaan linnojen entisöijä tai legendaarinen laivanrakentaja ja yksinpurjehtija. Konginkankaalta maailmalle matkanneiden ja osin myös sieltä takaisin palanneiden tarinoita on kahden vuoden ajan koottu ja piakapuoliin on ne on tarkoitus myös julkaista. Ensi kesänä tarinat astuvat myös livenä kylän raitille, kun paikkakunnalle odotetaan noin kolmea tuhatta muuttajaa perheineen. Radio Suomen aamu Jyväskylästä pääsi aamureportteri Timo Hytösen ominaisuudessa kiltalaisten vieraaksi ja sai kuulla, mistä tarinankeruuhankkeessa on kyse. Emäntinä olivat Reetta Korjonen, Tanja Rämä, Miia Vasama ja Marjatta Huhta.

 • Akatemiatutkijam, evoluutioekologian professori Johanna Mappes on selvittänyt videotutkimuksella tiaisten viestintää. Mappesin tutkimuksissa selvisi, että tiaiset viestivät asennoilla ja liikkeillä siitä, onko ruoka syötäväksi kelpaavaa vai ei. Videotutkimuksessa käytettiin tallennetta, jossa ruuasta viestivää lintua näytettiin muille tiaisille. Ne oppivat välttämään tiettyjä ruokia katsottuaan videon. Radio Suomen Jyväskylän aamun reportteri Timo Hytönen jututti tutkijaa Jyväskylän bio- ja ympäristötieteiden tutkimusasemalla Konnevedellä.

 • Suomen yrittäjien varapuheenjohtaja Petri Salminen pyrkii puheenjohtajaksi. Jyväskyläläinen Salminen on ollut yrittäjä vähän päälle kaksikymppisestä alkaen ja yrittäjäperheeseen syntyneelle yrittäminen tuli tutuksi jo lapsena. Hän korostaa, että yrityksillä ja yrittäjillä on myös tarkeä tehtävä yhteiskunnan ja maailman isojen ongelmien ratkaisemisessa. Jopa maailmalla nyt riehuva ja maailman taloutta sekoittava korona-virus on asia, jonka yrittäjät ottavat vakavasti ja jonka hallintaan yrityksissä osallistutaan. Petri Salminen oli mukana Radio Suomen Jyväskylän aamussa Timo Hytösen haastattelussa.

 • Jyväskylän Laajavuoressa on varattu tänä talvena kymmenen kilometrin maastolenkki fatbike-pyöräilijöille. Talvipyöräilyrata on Jyväskylän kaupungin ja Laajis Oy:n kokeilu, joka toistaiseksi on kiinnostanut maastotalvipyöräilystä kiinnostuneita. Jyväskylän suunnitelmissa on myös profiloitua koko Suomen tasolla ainutlaatuisena maastopyöräilykuntana - suunnittelupöydällä on kaikkiaan 50 kilometrin mittainen vaellus- ja maastopyöräilyreitistö. Aamureportteri Timo Hytönen sai oppaakseen Jyväskylän kaupungin liikuntapaikkakoordinaattorin Kari Häkkisen uudelle talvipyöräilyreitille.

 • Keuruun ja Petäjäveden lukiolaiset ovat tutustuneet viikon ajan opiskeluun Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. Opintoihin tutustuivat Petäjävedellä opiskelevat Viivi Viitanen ja Viljami Melgin. Ammattikorkeakoulun opinnoista heitä kiinnostivat 3D-tekniikka ja ihmisen anatomia. Kun keskiviikkoaamuna oli vuorossa reissu Petäjävedeltä Keuruun suuntaan, aamureportteri Timo Hytönen nappasi kaksikon koulun pihalta kimppakyytiin - ja ei kun matkaan.

 • Keski-Suomen näkövammaisten äänilehti Sentteri on siirtynyt digiaikaan ja ajankohtaissisältöä jaetaan nyt myös yhä useammin digitaalisesti. Silti myös perintestä sanoma- ja paikallislehtien ääneen lukemista tarvaitaan ja vapaaehtoiset lukijat ovat tervetulleita. Sentteriä kehitetään vjatkuvasti astaamaan kuulijoiden toiveita ja myös kuuntelijoita kiinnostaviin ajankohtaisiin aiheisiin paneudutaan. Aamureportteri Timo Hytönen pääsi vierailulle Sentterin toimitukseen ja oppaana oli Sentterin reportteri ja lehden kokoaja, järjestöavustaja Mikael Miinala.

 • Keski-Suomen näkövammaisten äänilehti Sentteri on siirtynyt digiaikaan ja ajankohtaissisältöä jaetaan nyt myös yhä useammin digitaalisesti. Silti myös perintestä sanoma- ja paikallislehtien ääneen lukemista tarvaitaan ja vapaaehtoiset lukijat ovat tervetulleita. Sentteriä kehitetään vjatkuvasti astaamaan kuulijoiden toiveita ja myös kuuntelijoita kiinnostaviin ajankohtaisiin aiheisiin paneudutaan. Aamureportteri Timo Hytönen pääsi vierailulle Sentterin toimitukseen ja oppaana oli Sentterin reportteri ja lehden kokoaja, järjestöavustaja Mikael Miinala.

 • Jyväskylän seudun paikallisagenda JAPA, JYPin jääkiekkojuniorit, pyöräilyseura JYPS ja Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tutkijat potkaisevat tänä talvena liikkeelle tutkimuksen, joka pyrkii purkamaan lasten ja nuorten arkiliikunnan esteitä. Treeneissä autonkuljettajina toimivia vanhempia askarruttaa, voisiko henkilöautolle ollla vaihtoehtoa - voisiko myös matka hallille olla osa jääkiekkotreenejä? Tätä pohtivat Radio Suomen Jyväskylän aamussa JAPAn toiminnanjohtaja Anna Sarkkinen, JYP junioireiden toiminnanjohtaja Lauri Karhunen, Jyväskylän yliopiston tutkija Jonne Silonsaari sekä aamureportteri Timo Hytönen.

 • Kuva: Monica Hautaniemi

  Saarijärven Tarvaalassa asustaa Monica Hautaniemi, jonka kanalassa asuu koko Suomelle syksyllä esitelty Raivo-Jooseppi niminen kukko. Jooseppi käy edelleen kuumana ja kiekuu lähes tauotta, vaikka saikin juuri uusia kanoja tarkoin vartioituun laumaansa. Paitsi kanojen Monica on kunnostautuntu myös kissojen kasvattajana. Tätä nykyä niitä asustaa Monican kotona seitemän ja yksi heistä on Molly, joka lähti kissanäyttelyihin mukaan varsin varttuneena eli noin kymmenvuotiaana. Heti toisella kertaa Molly nappasi kissanäyttelyssä Keski-Suomen parhaan veteraanikissan arvonimen. Mollyn ja kissat kävi jututtamassa aamureportteri Timo Hytönen.

 • Jyväskylän kampusalueella sijaitseva art noveau tyylinen Villa Rana syntyy uudelleen Kulttuurin talona, jonka suojiin asettuu useampia Jyväskylässä toimivia paikalliskulttuurin toimijoita. Yksi uuteen taloon ensi syksynä muuttavia on Jyväskylän kesä. Jyväskylän kesä ja sen toiminnanjohtaja Kyösti Ylikulju eivät ole suinkaan ensimmäistä kertaa Villa Ranassa. Tämä selviää timo Hytösen haastattelussa.

 • Moni millenniaali muistaa varoitukset saatananpalvonnan vaaroista. Miten aihe päätyi koulujen asialistalle? Juttuun on haastateltu muun muassa 1990-luvulla "ex-saatananpalvojana" tunnettua Päivi Niemeä. Toimittaja Nadja Mikkonen lukee verkkosivuillamme julkaistun jutun ääneen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä