Radio Suomen Ilta

Marika Makaroff: Maailma tarvitsee muumeja enemmän kuin koskaan

 • 16 min
 • toistaiseksi

Muumien seikkailuista on valmistunut uusi animaatiosarja, joka nähdään Ylellä 25. helmikuuta alkaen. Luvassa on kosolti uutta, Tove Janssonin henkeä unohtamatta. Uusi versio piti tehdä siksi, että maailma tarvitsee Muumeja juuri nyt, ehkä enemmän kuin koskaan, sanoo uuden Muumi-sarjan taiteellinen johtaja Marika Makaroff. Toimittajana Sanna Pirkkalainen.

Kuva: Moomin Characters & Gutsy Animations

Lähetykset

 • to 17.1.2019 20.03 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Krista Kosonen näyttelee nykypäivän Osloon saapunutta viikinkiä HBO:n uutuussarjassa Beforeigners. Rooli vaati runsaan määrän lisätyötä kun Kristan piti opetella mm. muinaisnorjaa.

  Olga Ketonen ja Krista juttelevat myös perhe-elämän kiireestä ja muistelevat vastikään TV1:llä päättyneen Uutishuoneen Raija Aallon roolia.

 • Kun Viivi Pumpanen nousi julkisuuteen missinä vuonna 2010, sosiaalinen media oli vielä lapsen kengissä. Instagram julkaistiin vasta samana vuonna.

  Pumpanen avasi oman Instagram-tilinsä kolmisen vuotta sitten, nykyisin tiliä seuraa yli 63 000 ihmistä. Pumpasella on selvät rajat jakamissaan kuvissa ja päivityksissä. Yksityiset asiat kuten koti ja perhe ovat hänelle pyhiä, eikä hän puhu niistä julkisuudessa.

  Somessa hän haluaa toimia tärkeiksi kokemiensa asioiden puolesta. Häntä hirvittää tapa, jolla some korostaa pinnallisia asioita ja voi luoda nuorille vääristyneitä kuvia todellisuudesta.

  Viivi Pumpanen kertoo Maria Jyrkäksen haastattelussa myös mm. uusimmasta aluevaltauksestaan, laulamisesta.

  - Alussa laulaminen jännitti, mutta musikaaliroolit teatterissa ovat hälventäneet jännitystäni​, hän sanoo.​

  Ohjelmassa soivat "Elämännnälkäinen" ja "Maailmanpyörä" .

 • Suomi lähetti ensimmäiset rauhanturvaajat Suezille vuonna 1956. Kiista Suezin kanavalla kärjistyi kansainväliseksi kriisiksi ja ilmassa oli jopa uuden maailmanpalon ainekset.

  Erilaisia tarinoita, muistikuvia ja tuokioita maailman kriisipesäkkeistä on rauhanturvaajillemme kertynyt jo 63 vuoden ajalta. Näiden tarinoiden määrä ei ole vähäinen, sillä Suomi on vuosien saatossa lähettänyt maailmanrauhaa turvaamaan noin 45 000 rauhanturvajoukkojen sotilasta.

  Millaisia kokemuksia ajanjakso on ihmisten mieliin jättänyt ja millainen musiikki soi asemapaikassa?

  Petri Rinteen vieraana Suomen Rauhanturvaajaliiton vertaistukikoordinaattori Timo Ryhänen.
  Kuvassa rauhanturvaajia haastattelussa vuonna 1974/Yle.

 • Lauluyhtye Rajattoman tavaramerkkinä voidaan pitää timanttista sointia ja laulajien persoonallisia soolosuorituksia.

  Kuusijäsenisen a cappella-lauluyhtyeen jäsenet ovat Essi Wuorela (sopraano), Aili Ikonen (sopraano), Soila Sariola (altto), Hannu Lepola (tenori), Ahti Paunu (baritoni) ja Jussi Chydenius (basso).

  Yhtye ei pelkää tarttua musiikissaan hankaliin aiheisiin. "Kaksi astetta" konsertit Jaakko ja Pekka Kuusiston kanssa vuonna 2014 herättelivät ihmisiä havahtumaan ilmastonmuutokseen.

  Rajaton valmistelee parhaillaan joululevyä ja aikoo valloittaa Japanin, kertovat Essi Wuorela ja Jussi Chydenius Riikka Porttilan haastattelussa.

 • Kirjailija Helmi Kekkosen "Olipa kerran äiti" kirjasta kohistaan mediassa, mutta kriitikot eivät vielä ole siihen tarttuneet. Nyt kirjailija pohtii Helsingin kesäisessä Sibelius-puistossa, onko Suomi valmis avoimeen keskusteluun vanhemmuudesta.

  Toimittajamme Adile Sevimli jututti Helmi Kekkosta äitiyden, raskauden, kirjailijuuden ja kuolemanpelon teemoista.

 • Kirjailija, ohjaaja Saara Turunen kasvatettiin kiltiksi tytöksi, mutta nykyään hän on sitä mieltä, ettei muiden miellyttäminen vie mihinkään.

  Teostensa näkyvyyteen Turunen on kuitenkin tyytyväinen, ne kuuluvat taiteilijan mukaan esille, eivät pöytälaatikkoon.

  Saara Turusen tapasi Hailuodon saaressa Bättre Folk -festivaaleilla toimittajamme Adile Sevimli.

 • Matti ja Teppo Ruohonen valmistautuvat viimeiseen konserttikiertueeseen, joka huipentuu joulukuussa Helsingin Hartwall Arenan konserttiin.

  Veljekset kertovat että rohkein päätös heidän elämässään on ollut oman levy-yhtiön perustaminen. Esimerkkiä otettiin Jukka Kuoppamäestä ja hänen Satsanga Records -yhtiöstä.

  Kiireinen veljespari haaveilee jo ihan tavallisesta eläkeläiselämästä, lastenlasten kanssa leikkimisestä, matkailemisesta ja ristisanojen täyttämisestä.

  Toimittajana Olga Ketonen.

 • Miten tottelematon tyttö bussissa tuli aloittaneeksi taistelun ihmisoikeuksien puolesta? Jenni Pääskysaaren uutuuskirja "Hetki ennen kuin maailma muuttui" saa näkemään, miten jokainen voi itse vaikuttaa maailman kulkuun. Kirjassa kerrotaan tositarinoita pienistä askeleista ja teoista, jotka ovat saaneet aikaan maailmaa mullistavia tapahtumia.

  Jennillä on parhaillaan työn alla Haloo Helsinki! -yhtyeen musiikkiin pohjautuva musikaalikäsikirjoitus, jota hän työstää yhdessä näyttelijä Kiti Kokkosen kanssa. Toimittajana Olga Ketonen.

 • Miten tehdä avioero siististi? Voiko oikeasti jatkaa ystävinä? Miten selvitä tilanteesta niin, etteivät lapset kärsisi? Keskustelemassa bloggaajat Sami Minkkinen ja Laura Satamo. Juontajina Paula Jokimies ja Markus Turunen.

 • Vaalit ovat kaikille vastuullisille medioille – ja varsinkin julkisen palvelun Ylelle – jättimäinen ponnistus. Mitä sinä haluaisit tietää Ylen vaalisisältöjen teosta? Studiossa kysymyksiin vastaamassa Ylen Politiikka ja yhteiskunta -toimituksen päällikkö Paula Pokkinen, Ajankohtaistoimituksen päällikkö Riitta Pihlajamäki, vaaliohjelmien vastaava tuottaja Petri Kejonen, politiikan toimittaja, vaalitenttien ja Ykkösaamun juontaja Seija Vaaherkumpu sekä Ylen Vaalikoneen ja vaalisisältöjen verkkotuottaja Ville Seuri. Mukana myös vuorovaikutuksen päällikkö Sami Koivisto ja lähetyksen juontajana Markus Turunen.

 • Mehustaminen on toiminut monelle ihmiselle helppona ja edullisena tapana aloittaa elämänmuutos. Miten vihermehut vaikuttavat terveyteen? Mitä kaikkea voi mehustaa ja miksi?

  Riikka Porttilan studiovieraana kirjailija, hyvinvointiluennoitsija Tara Lange, jonka opastuksella valmistamme energisoivan ja herkullisen vihermehun.

 • Uutta kehon varaosaa voi joutua odottamaan vuosikausia. Miltä odotus tuntuu? Keskustelemassa Ilkka Vass, joka sai 30 vuotta sitten uuden sydämen sekä munuaissiirrännäisen saanut Veera Holappa. Juontajina Paula Jokimies ja Markus Turunen.

Klipit

 • KUUMAA-yhtyeen keulahahmo, muusikko ja näyttelijä Johannes Brotherus on ehtinyt näytellä ja soittaa nuoresta iästään huolimatta useissa eri projekteissa. Miten elokuvien ja sarjojen tähdittäminen ja säveltäminen ovat vaikuttaneet Johanneksen elämään ja millainen on kesällä festarilavoille nouseva Johannes Brotherus?

  Brotheruksen tapaa Adile Sevimli.

 • Matti Mikkola keskustelee Olga Ketosen kanssa hiuksista, isyydestä ja musiikista.

  Mikkolan johtama Saimaa-yhtye ja Pyhimys julkaisevat 10.5.2019 albumin "Olisinpa täällä". Vastikään Mikkola teki yhteistyötä Ellipsin eli Elli Haloon kanssa.

 • Konsta Punkka on elättänyt itsensä luontokuvillaan viiden vuoden ajan. 25-vuotias Punkka on intohimoinen luontoihminen, joka hakee eläinkuviinsa tiettyä tunnelmaa. Hän pitää maagisena hetkeä, jolloin hän katsoo kamernansa linssin läpi oravaa tai kettua suoraan silmiin.

  Punkka on kuviensa ansiosta yksi Suomen suosituimmista ja seuratuimmista Instagram-käyttäjistä.

  Hänet tapasi helsinkiläisessä puistossa itsekin valokuvaukseen aikoinaan hurahtanut luontoihminen Juha Blomberg.

  Kuvalähde: konstapunkka.com

 • Hlei Sutela on näyttelijä, komedienne, stand up -koomikko ja käsikirjoittaja. Ylellä pyörivä uusi komediasarja Melkein totta kertoo teatterin tekemisestä. Sutela on yksi sen käsikirjoittajista ja näyttelijöistä. Sutelan hurmaava hahmo saapastelee töihin joka päivä joogamatto kainalossa.

  Käsikirjoitusvaiheessa harmaita hiuksia tuotti naisroolien yksioikoisuus ja vähyys näytelmissä. Sutelan mukaan se oli "paljastavan, musertavan, kiusallisen kamalaa".

 • Hyvien kirjojen aloituksia muistellaan ja siteerataan, mutta kuka muistaa hyvän kirjan lopetuksen? Onko loppu vähemmän tärkeä kuin mukaansatempaava aloitus. Miksi romaanit usein menettävät voimansa loppua kohti? Mitä kirja voi parhaimmillaan antaa lukijalle?

  Adile Sevimli haastatteli Sinikka Vuolaa ja Tommi Melenderiä, jotka ovat kirjoittaneet Maailmojen loput -nimisen teoksen, jossa ruoditaan kaavamaisia tapoja päättää romaani.

  Kuva: Veikko Somerpuro, Wsoy

 • Vappu Pimiä tuli tunnetuksi chat-juontajana 2000-luvun alussa. Tie on vienyt sittemmin tv-töiden ja radio-ohjelmien pariin. Nykyään urapalettiin kuuluu myös astioiden ja kodintekstiilien suunnittelukin. Tekeillä on myös kirja. Sen motto on: "kiitollisuus johtaa onnellisuuteen ja onnellisuus johtaa menestykseen".

  Vappu Pimiä käväisi Riikka Porttilan vieraana.

 • Reino Nordinin helmikuussa ilmestyneellä albumilla Cara mia kuullaan artistin itsensä mukaan "parempaa Reinoa".
  Nordin on jättänyt päihteet taakseen ja kertoo nyt, millaista on rakastaa elämää, elää hetkessä ja heittää irti egon lieveilmiöistä.

  Adile Sevimli haastatteli Reino Nordinia aikuisen miehen perheeseen liittyvistä ajatuksista

 • Laulaja-lauluntekijä Maija Vilkkumaa on kuulunut suomalaisen populaarikulttuurin vakionimiin jo 1990-luvulta lähtien. Vilkkumaa juhlistaa 20-vuotista soolouraa kiertueella ja kokoelmalevyllä.

  Olga Ketonen haastattelee Vilkkumaata.

 • Millaisen perinnön Minna Canth meille jätti? Mitä Minna Canth tuumisi ajastamme? Mihin hän ajassamme tarttuisi?
  Olga Ketosen vieraana ohjaaja, kirjailija Juha Hurme.

 • Viime ajat Mariska on keskittynyt oman soolomusiikin tekemiseen, mutta hän sanoittaa kappaleita myös muille artisteille.
  Mariska on kirjoittanut tekstit mm. "Missä muruseni on", "Mestaripiirros" ja "Suloinen myrkynkeittäjä" -kappaleisiin.
  Mariskan tapaa Olga Ketonen.

 • Lauri Tähkä on saavuttanut urallaan sellaisen aseman, josta moni voi vain haaveilla. Helmikuun Iskelmägaalassa hänet nimettiin vuoden miesartistiksi ja kappaleensa ”Mä en pelkää” vuoden iskelmäksi. Ja uutta tuotantoakin pukkaa - peräti kahdella rintamalla. On vastajulkaistu albumi "Meidän tulevat päivät" ja valokuvakirja "Äärille".

  Toimittaja Olli-Pekka Kursi tapasi Lauri Tähkän uuden levyn julkaisupäivänä. Kovin syvällisiä pohtivatkin miehet juttutuokiossa, jossa Tähkä kertoo mm. tärkeästä luontosuhteestaan ja onnellisuudestaan, yleisön parissa, olla ukkosenjohtimena ihmisten tunteille.

 • Alibin päätoimittajana parikymmentä vuotta toiminut Mika Lahtonen kertoo rikoksiin erikoistuneen lehden ja rikollisuuden muutoksesta 70-luvun lopulta tähän päivään. Toimittajina Paula Jokimies ja Markus Turunen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä