X3M Fokus

Fredag 11.1: Jag frälste Podden om Afrika

 • 1 h 59 min
 • ei kuunneltavissa

Liselott Lindström och Hanna Nordenswan som gör podden om Afrika gästar studion. Simon kallar Afrika för en avkrok, Liselott berättar om Kongo och Hanna fattar tycke för uttrycket morgonöl. Monica har varit på klimatstrejk och berättar också om veckans video, som handlar om urskogen. Isabella jämför moai-huvudena på Påskön med slagrutor (kvg).

Lähetykset

 • pe 11.1.2019 12.00 • Yle X3M

Jaksot

 • Simon, Isabella och Max ger dig dagens viktigaste samtalsämnen.

 • Max öppnar med breaking news om Michel Platini som blivit gripen, och avrundar sändningen med ett sportsvep. Där emellan hinner Isabella och Fanny komma in och roasta virtuella influencers, Bill Cosby och hundägare/hundar. Det blir också stel stämning i studion då Max verbalt attackerar majoriteten av finländska mäns klädval under sommaren. Fanny berättar också om dagens stora snackisar som är; snusburkpant, uteskor inomhus och USA vs Iran. Taylor Swift hinner också en känga eller två under sändningen. Allt det här och lite till i dagens Fokus.

 • Max, Isabella och Fanny spelar nyhetsquiz med helgens nyheter. Diskuterar också midsommarplaner och funderar på varför Britney Spears inte lyckas så bra att vara relevant som Keanu "Mannen som alla vill vara" Reeves lyckas. Fanny berättar om varför man demonstrerar i Hongkong och Max ventilerar om sjukvård och läkemedel och funderar om Ilvesanhängare har sig själva att skylla när säkerhetsvakter sprejade ner dem med pepparsprej. Allt detta och lite till i dagens Fokus.

 • Simon, Isabella och Max är borta och tidigare klipp spelas upp.

 • Björn berättar om spelmässan E3 som ägde rum i LA. I Får man göra så? diskuteras herrtidningen GQ, Nikes xxxl-kollektion och Li Anderssons syn på mellanår. Mathilda ger oss uppdateringar på explosionerna i Malmö och Donald Trumps syn på kampanjspionage och utländsk påverkan. Simon får besök av Fredrica Nyman som bloggar och föreläser om utmattningsdepression och psykisk hälsa, och av Thilia och Emilia som deltog i låtskrivarprojektet Creative Library Group.

 • I Change My Mind kastar Simon in brandfacklor med att klaga på den såkallade "tvångssvenskan". Isabella berättar om Dark Tourism, om seriestryparen Michael Penttilä och om Hongkongprotesterna. Simon får besök av Emilia Juslin som berättar vad psykisk första hjälpen är. Oliver från Eftermiddagen kommer också och snackar sportveckan, som är en av årets busygaste!

 • I Nyhetsquizzet (TM) drabbar Isabella samman med Mathilda. TIll frågorna hör bland annat asiatiska presidenter och presidentsommarstugan Gullranda. Isabella berättar om vem som kanske blir Storbritanniens nya premiärminister och om explosionen i Linköping i fredags. Vi gästas av Camilla Björk från Österbottens kriscenter Valo, som öppnat en kristelefon på svenska. Som svans diskuterar Simon och Isabella förslaget på att förlänga läroplikten till 18 år.

 • Traditionellt fredagsnyhetsquiz följs av en sporthalvtimme: bland annat analyseras VM i fotboll, som inleds i dag, i sömmarna. Vem är favoriter, vilka spelare ska man hålla reda på och vad tycker Åland Uniteds Isabella Mattsson (ingen relation till vår egen Beli) om turneringen? Vi kollar också på resultatet i det danska valet, på diskussionerna om tvångssvenskans potentiella återträde till studentexamen, på Obamas podcast och på möjligheterna till att spela stora spel direkt i browsern.

 • Sjukdomen släpper inte Simon ur sitt grepp, och i och med att såväl Max som Isabella också är borta bjuder vi igen på de bästa bitarna från den närmaste dåtiden.

 • REGERINGSPROGRAM REGERINGSPROGRAM REGERINGSPROGRAM!!! Flankerat av lite flygplanskritik, flygresenärskritik, Trumpkritik (han är och bråkar i London) och kritik mot Kina för 30-åriga massakern på Himmelska fridens torg.

 • Simon är sjuk, Max på resa och Isabella på inspelningar så Fokus körde ut de sista godbitarna från maj, juni till ära.

 • Simon, Isabella och Max ger dig dagens viktigaste samtalsämnen.

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä