Semanttista hälyä - toistemme ymmärtämisen historiaa

Seikkailu ihmisen, tiedon ja viestinnän maailmassa

Vanhimmat tunnetut kirjoitukset ovat noin 7000 vuoden takaa. Meidän tuntemamme kirjoitustaidon keksivät sumerilaiset viitisen tuhatta vuotta sitten. Siitä alkoi kulttuurin kirjallinen kehitys. Siitä alkoivat tarinat. Siitä alkoi tiedon kasvu. Nyt ollaan tilanteessa, jossa tietoa on enemmän kuin milloinkaan aikaisemmin. Tilanteessa, jossa tieto lisääntyy ja kasvaa nopeammin kuin milloinkaan aikaisemmin. Tilanteessa, jossa tietoa kertyy niin paljon ja niin nopeasti, että sen louhimiseen tarvitaan tekoälyä.

Sarjan on toimittanut Jukka Mikkola ja tuottanut Pertti Ylikojola.

Jaksot

  • Yhteiskunnan ja maailman monimutkaistuessa on tarvittu yhä nopeampia ja maailmanlaajuisempia viestinnän välineitä. Eräs merkki tästä pyrkimyksestä ovat emojit. Ne voidaan nähdä paluuna hieroglyfikirjoitukseen. Ne ovat merkitysten kuvallista välittämistä, yhtaikaa uuden ja vanhan tyylistä kommunikaatiota. Neliosaisen Semanttista hälyä -sarjan viimeisessä jaksossa toimittaja Jukka Mikkola muun muassa pohtii emojien outoa maailmaa.

  • Olemme nyt tilanteessa, jossa tietoa on enemmän kuin milloinkaan aikaisemmin. Tilanteessa, jossa tieto lisääntyy ja kasvaa nopeammin kuin milloinkaan aikaisemmin. Tilanteessa, jossa tietoa kertyy niin paljon ja nopeasti, että sen louhimiseen tarvitaan tekoälyä. Ihmisen on sen sijaan opeteltava karsimaan ja valikoimaan informaatiota. Neliosaisen Semanttista hälyä -sarjan kolmannessa jaksossa toimittaja Jukka Mikkola muun muassa kertoo kuinka helppoa on valeuutisten julkaiseminen.

  • Ihmisellä on aina ollut tarve kommunikoida sekä säilyttää ja jakaa tietoa. Tämä tarve on vauhdittanut erilaisten teknisten keinojen kehitystä. Savumerkit ja viidakkorummut palvelivat aikoinaan samaa tarkoitusta kuin Twitter, Instagram ja WhatsApp nykyisin. Neliosaisen Semanttista hälyä -sarjan toisessa jaksossa toimittaja Jukka Mikkola kysyy, kannattaako uskoa kaikkea, mitä netissä sanotaan.

  • Internet ja kännykkä ovat muuttaneet maailmaa, ihmiskuntaa ja tiedonvälitystä perinpohjaisesti ja nopeasti, ehkä perinpohjaisemmin ja nopeammin kuin mikään aikaisempi keksintö ihmiskunnan historiassa. Informaatio ja kommunikaatio eivät enää ole sitä mitä ne olivat aiemmin. Koska viimeksi avasit tietosanakirjan, kysyy toimittaja Jukka Mikkola. Neliosainen sarja "Semanttista hälyä" seikkailee ihmisen, tiedon ja viestinnän maailmassa. Sarjan ensimmäisessä jaksossa pohditaan muun muassa sanoja, merkityksiä ja bittien määrää.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

    Muualla Yle.fi:ssä