Radio Suomi Jyväskylä

Mikael Lampisen hymy ei hyydy kassalla joulukiireessäkään: "Olen ihmisläheinen ja kilpailuhenkinen"

 • 6 min
 • toistaiseksi

Mikael Lampisen joulu kuluu automarketin kassalla. 21-vuotias nuorimies kertoo olevansa työssä kaikki mahdolliset pyhät. Ihmisrakas Lampinen tykkää morotella tuttuja ja rupatella asiakkaiden kanssa ostosten lomassa. Kilpailuhenkinen luonne pistää vauhtia viivakoodailuun. Lampinen ei pääasiassa kummastele asiakkaiden ostoksia, mutta sillon tällöin joku ostos hihnalla saa miehen uteliaaksi. Toimittajana Prismassa Riika Raitio.

Lähetykset

 • la 22.12.2018 12.25 • Yle Areena

Jaksot

 • Pakkanen paukkui sopivasti Jyväskylän satamassa lauantaina 5.1.2019, kun Radio Suomen alueellinen lauantailähetys sukelsi savuisiin nuotiotunnelmiin. Kaupungin keskellä kotakahvilan nuotiolla mieleenpainuvimpia luontoretkiä muistelivat jyväskyläläinen Harri Räihä sekä kaupungin matkailu- ja markkinointipäällikkö Susanne Sarvilinna. Yllättäen kumpaakin yhdisti viehtymys liikkua luonnossa vesiteitä pitkin. Harri Räihän mieleen nuotion loimu toi mieleen muistoja erämaasta:

 • Jämsäläinen Matti Jokiniemi on ehtinyt tehdä yhtä jos toista. Mies näyttelee, toimii kyläaktiivina ja metsästää, mutta tunteepa hän hävittäjälentokoneet siinä missä ladun tekemisenkin. Nykyään Jokiniemi on paikallisen latuosuuskunnan toimitusjohtaja, rahastonhoitaja, sihteeri ja työmies. Radio Suomen lauantailähetyksessä 29.12.2018 Riina Mäentausta kävi hiihtämässä Jämsän Himoksen ensilumenladulla. Siellä vastaan tuli latua hoitavan Jokiniemen lisäksi hiihtäjät Tommi Rasi sekä Pepi Salonen, joka iloitsi treenibaanastaan:

 • Tämä saa sydämen tykyttämään. Jos mielisi tekee huutaa, vaan et kehtaa, kuuntele tämä. Japanilaisen taistelulajin, kendon, harrastajista lähtee ääntä ja pelottavaa sellaista.

 • Mikael Lampisen joulu kuluu automarketin kassalla. 21-vuotias nuorimies kertoo olevansa työssä kaikki mahdolliset pyhät. Ihmisrakas Lampinen tykkää morotella tuttuja ja rupatella asiakkaiden kanssa ostosten lomassa. Kilpailuhenkinen luonne pistää vauhtia viivakoodailuun. Lampinen ei pääasiassa kummastele asiakkaiden ostoksia, mutta sillon tällöin joku ostos hihnalla saa miehen uteliaaksi. Toimittajana Prismassa Riika Raitio.

 • Jyväskyläläinen Venla Kupiainen elää tavanomaista nuoren naisen elämää. Hän opiskelee, seurustele ja harrastaa tanssia. Arjessa Kupaista varjostaa kuitenkin jäytävä yksinäisyyden tunne, josta on vaikea päästä eroon. Lomakaudet ja joulu ovat esimerkiksi vaikeita aikoja, sillä silloin yksinäisyyden tunne voi ryöpsähtää voimakkaaksi. Kupiainen joutui kestämään vuosia kiusaamista, minkä jäljiltä hänen on ollut vaikea uskoa, että toiset ihmiset pitäisivät häntä tutustumisen arvoisena. Radio Suomen alueellisessa lauantailähetyksessä Keski-Suomesta Kupiainen kertoo yksinäisyydestä sekä siitä, miten sitä hänen mielestään voi kitkeä:

 • Marko Virtanen erotettiin JYPin päävalmentajan pestistä viime keväänä. JYPissä aikanaan pelannut ja organisaatiossa kymmenen vuotta valmentanut Virtanen ei ole seuralle katkera. Sanonta kuuluukin, että on liigavalmentajia, jotka on erotettu, ja on liigavalmentajia, jotka tullaan erottamaan.
  Nyt Virtasella on ollut aikaa kaikelle sille, mikä on jäänyt tekemättä kiekkouran aikana. Kiekko on kuitenkin koko ajan mielessä, nyt katsetta on käännetty pikku hiljaa kohti tulevaisuutta jääkiekon parissa.
  Marko "Veltsu" Virtanen vieraili Radio Suomi Jyväskylän lauantailähetyksessä jutustelemassa Jussi Lindroosin kanssa.

 • Laulaja, lauluntekijä ja opettaja Antti Kleemola tehtailee kappaleita monille suomalaisille artisteille, mutta myös itselleen. Tällä hetkellä musiikin moniottelija on tyytyväinen työtilanteeseensa. Hän pystyy yhdistämään musiikin tekemisen ja opettamisen. Lauluja kirjoittaessaan hän noudattaa Laura Sippolan oppia, jonka mukaan kirjoittaessa on paras mennä häpeää kohti. Mikä itselle on kipeää, koskettaa todennäköisesti myös muita. Tänä vuonna Kleemola julkaisi yhden henkilökohtaisimmista lauluistaan, joka kertoo pojan suhteesta äitiinsä. Antti Kleemola Mikko Maasolan vieraana Radio Suomen Jyväskylän lauantailähetyksessä:

 • Jyväskylässä paikallisliikenteen busseilla pääsi jälleen huristelemaan maksutta lauantana 8.12.2018 - sillä edellytyksellä, että päässä oli tonttulakki. Tonttulakkia ei tosin kukaan ole ennalta määritellyt. Myös näkymätön tai asenteeseen perustuva lakki kelpasi maksuvälineenä. Radio Suomen lauantailähetyksessä Riina Mäentausta ja juontaja Mikko Maasola seurasivat, millä mielellä väki kulki onnikalla erikoisena päivänä. Osa osasi ottaa tilaisuudesta ilon irti tekemällä bussiretkestä kiertoajelun. Seppälän pysäkillä bussia odotti Riitta Sillanpää:

 • Itsenäisyyspäivän 6.12.2018 alla professori ja myyrätutkija Hannu Ylönen kohtasi yllätyksen. Hänelle myönnettiin korkea-arvoinen kunniamerkki, Suomen Valkoisen Ruusun I luokan ritarimerkki. Itsenäisyyspäivän aattona moni asia oli kuitenkin auki - esimerkiksi se, millä perusteilla se on hänelle myönnetty ja kenen pyynnöstä? Se oli kuitenkin selvää, että tunnustus tuntui hyvältä. Radio Suomen Jyväskylän aamulähetyksessä Ylönen katsoi, että kunniamerkki ei ole tunnustus yksin hänelle, vaan koko tiimille, jonka kanssa hän tutkijana on tehnyt työtä. Tunnustuksen saaminen ihmetytti paitsi tutkijaa itseään myös vähän hänen teini-ikäisiä lapsiaan:

 • Lapsuudessa topakalla pikku-Minnalla oli tapana kauhistella kauppiasisälleen, miten ruokakaupassa myytävät kukat syövät kukkakauppiaiden elantoa. 22-vuotiaana hän ilmoitti ryhtyvänsä itse kukkakauppiaaksi. Jyväskyläläisessä Parviaisen kauppiassuvussa asiaa ei kummasteltu, ja suvun hyvä maine auttoi nuorta naista alkuun. Minna Savolaisen yrittäjäura sai huomiota tänä vuonna, kun 44-vuotias kukkakauppias valittiin Keski-Suomen vuoden yrittäjänaiseksi. Savolainen muisteli uransa vaiheita Riika Raition haastattelussa Radio Suomen lauantaivieraana.

 • Kirjailija ja rikospoliisi Mikko Porvali tuntee harteillaan isovanhempiensa kokemukset, mutta ei pane sitä pahakseen. Porvali ammentaa kirjoissaan sukunsa historiasta. Hän arvostaa sitä, että on itse voinut tehdä valintoja vapaasti, toisin kuin esimerkiksi isovanhempansa. Porvalin ura poliisina oli vähällä tyssätä heti alkuunsa pahaan silmien taittovirheeseen, mutta lääketiede tuli avuksi. Työkseen Porvali tutkii rikoksia, mutta tuntee samalla vetoa selvittää, mitä lähihistoriassa todella on tapahtunut. Radio Suomen Jyväskylän lauantailähetyksessä Mikko Porvali kertoo, miten hän onnistuu yhdistämään monta vaativaa työtä:

 • Muusikko Timo Rautiainen on kolmen lapsen isä ja myös jo isoisä. Hän tuli isäksi ensimmäistä kertaa 25-vuotiaana. Nuorena isänä Rautiainen olisi mielellään ottanut vastaan sen maltin ja läsnäolon taidon, joka vaikkapa nelikymppisellä isällä yleensä on. Oma isä opetti Rautiaiselle mm. käytöstapoja ja kunnioittavaa suhtaumista naisiin. Tärkeä muisto hänestä liittyy kansanmusiikkiin. Kuuntele Timo Rautiaisen mietteitä isyydestä Radio Suomen lauantaiaamussa. Toimittajana Riika Raitio.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Vuonna 2014 Esko Kaukiainen kertoi medialle tapauksesta, joka pysäytti. Ohjus oli osua Finnairin koneeseen jouluna 1987. Kaukiaisen ohjaaman koneen tuho oli 20 sekunnin päässä. Esko Kaukiainen työskenteli ennen Finnairille siirtymistään Kar-Airin perämiehenä ja kapteenina. Kuuntele, kuinka kapteeni muistelee yhtä uransa mieleenpainuvinta hetkeä.

 • Kar-Airin lentokone sakkasi vaarallisesti ja vaurioitui lentoonlähdössä Helsingistä vuorolla KR-100 Joensuuhun 8. helmikuuta 1960. Douglas C-53 Skytroopperin pelottavan tilanteen myötä Leena Laitisen oli kehitettävä itselleen rutiini, joka sai mielen rentoutumaan yläilmoissa.

 • Vaajakoskella työskentelevä kirjansitoja Tomi Lappalaisen työpajassa on harvinaisia koneita ja työkaluja. Teollisen kirjapainon vallatessa alaa, kirjojen sitominen uhkasi hävitä käsityön taitona ja sen työkalut joutua romumetalliksi. Nuori yrittäjä onnistui kuitenkin pelastamaan omaan pajaansa jo harvinaiseksi käyneitä työkaluja, kuten kultauskoneen viime vuosisadan alkupuolelta. Aivan jokaisessa pajassa ei myöskään ole lähes täydellistä sarjaa työkaluja kirjankansien kultauksen toteuttamiseen. Radio Suomen Jyväskylän aamun reportteri Timo Hytönen pääsi tutustumaan Tomin verstaaseen ja kuulemaan myös, miten vanhoja ja arvokkaita kirjoja voidaan entisöidä.

 • Juhannuksena noin puoli vuotta sitten Sumiaisten kirkonkylässä avautui kyläkauppa - noin puolen vuoden kaupattomuuden jälkeen. Kauppiaaksi ryhtyi ja monivuotisen oman unelmansa toteutti Sini-Maria Tiainen. Kauppias kertoo puolen vuoden kokemuksella, että olisi hyvä jos kyläkaupan perustajille olisi olemassa koulutusta. Hän aloitti hommat lennosta ja kas kummaa - oppi paljon matkan varrella. Nyt kyläkaupasta on tullut kyläläisille oma ja kauppiaan mukaan yllättäviäkin asioita tapahtuu kun kyläläiset ojentavat auttavat kätensä. Sumiaisten kyläkaupassa vieraili Radio Suomen Jyväskylän aamun reportteri Timo Hytönen.

 • Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto täytti 50 vuotta.Koivisto vieraili Radio Suomen Etelä-Savon ja Keski-Suomen lauantailähetyksessä Jorma Hietamäen haastateltavana.

 • Millaiselta näyttää joulukauppa tänä vuonna ja aikoina, jolloin kuluttajilla tuntuu olevan joulu ainainen. Kaupat kun käyvät erilaisia kampanjoita - super- ja hyper- ynnä muita sellaisia päiviä pitkin vuotta. Kuinka pitkään kaupan kasvu voi jatkua, kun ihmisillä tuntuu olevan jo kaikkea? Keskimaan toimitusjohtaja Antti Määttä piipahti Jorma Hietamäen vieraana lauantailähetyksessä.

 • Jyväskyläläinen Kari Sysmäläinen on ollut yli kymmenen vuoden ajan joulupukkina ja kiertänyt koteja jouluaattoiltana. Hän ryhtyi pukiksi, kun työelämässä tuli eteen suvantovaihe ja piti keksiä jotain uutta. Nyt tilauksia tahtoo tulla jo etukäteen niin paljon, että jo alkusyksystä tilauskirja on täynnä. Hän kertoo, että useimmiten hänet tilaavat pukiksi jo aikaisemmilta vuosilta tutut asiakkaat. Joulupukki vetoaa ihmisiin aivan iästä riippumatta, mutta toki se suurin odotuksen loiste on aattoiltana lasten silmissä. Jouluaattona pukin ilta on kiireinen ja varusteista johtuen - myös melko hikinen. Radio Suomen aamun reportteri Timo Hytönen pääsi jututtamaan pukkia joulun alla.

 • Pasi Niemi kouluttaa omasta Aatu-koirastaan pelastuskoiraa. Pelastuskoirat toimivat etsintä- ja pelastustehtävillä yhdessä viranomaisten ja vapaaehtoisen pelastuspalvelun eli Vapepan kanssa. Keski-Suomessa on tällä hetkellä viisi pelastuskoiraa, muutama lisää ei olisi pahitteeksi. Pelastuskoiran kouluttaminen on sekä aikaa vievää, että myös palkitsevaa.

 • Saarijärveläinen Tiina Mäkinen teki töitä, kun terveys yllättäen petti. Reuma ja sidekudosten kipuja aiheuttava fibromyalgia pysäytti kesken työuran. Seurasi puolen vuoden raskas kamppailu sen hyväksymiseksi, ettei oma keho kestä tavallista työntekoa. Valoa elämään toi kuitenkin tuttu ja rakas paikka: hevostalli ja erityisesti ruuna Humiseva - josta yllättäen sukeutui tämän vuoden ravikomeetta. Jalkavaivoista kärsineen kuusivuotiaan Suomen hevosen viritti huippukuntoon viime talvinen runsaan lumen treeni Saarijärvellä. Timo Hytönen pääsi aamutuimaan Humisevan ja Tiina Mäkisen seuraan kotitallille Saarijärven Korpikylälle.

 • Leikatut hiukset lähetettiin Little Princess Trust -järjestölle Englantiin. Järjestö valmistaa peruukkeja aidoista hiuksista lapsille ja nuorille, jotka sairastavat syöpää. Suomessa peruukkeja ei tehdä aidoista hiuksista. Jyväskyläläinen parturi-kampaaja Sarita Rajala leikkasi Kertun hiukset, molemmat olivat tyytyväisiä lopputulokseen.

 • Ilmavoimien varusmiesten joukkokoulutuskauden päättöharjoitus järjestetään Hallin tukikohdassa Jämsässä 15.–22.11.2019. Harjoitukseen osallistuu joukkoja Ilmavoimien lisäksi Jääkäriprikaatista, Porin prikaatista ja Karjalan prikaatista. Osallistujia on noin 1000 henkilöä ja sen tavoitteena on kouluttaa varusmiehiä, reserviläisiä ja henkilökuntaa poikkeusolojen tehtäviin. Harjoituksessa lennetään Hornet- ja Hawk -kalustolla Hallin tukikohdasta käsin maanantaista torstaihin klo 12–18 rajoittuen Jämsä-Tampere-Vaasa-Oulu-Jyväskylä -väliselle alueelle. Jussi Lindroos kävi tapaamassa harjoituksen johtajaa, eversti Antti Koskelaa Radio Suomen Keski-Suomen ja Etelä-Savon iltapäivälähetyksessä.

 • Laukaassa asuva Mirka Remonen toteutti unelmansa ja ryhtyi koirien turkkien trimmaajaksi. Jo ennen trimmaajaksi ryhtymistä hänellä oli tapana hoitaa omien lemmikkiensä - nykyisellään neljän kääpiösnautserin turkit. Hyvä trimmaaja osaa ja tietää turkkien kannalta olennaiset riskit, joita varsinkin näin syksyn ja talven taitteessa ovat erityisesti tassut ja kainalot. Niihin kertyvä kosteus ja hiekka voi pahimmillaan aiheuttaa vakavia haavaumia. Eli vaikka sanonta kuuluu, ettei ole koiraa karvoihin katsominen - oman lemmikin turkki on hyvä käydä säännöllisesti läpi. Aamureportteri Timo Hytönen lähti tapaamaan Mirka Remosta ja sai heti kättelyssä neliääniset haukut.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä