Radio Suomi Lahti

21-vuotias hiihtäjälupaus Verneri Suhonen: Teen tätä rakkaudesta lajiin

 • 7 min
 • toistaiseksi

Lahtelainen kilpahiihtäjä Verneri Suhonen harjoittelee satoja tunteja vuodessa. Perinteisen sprintterinä tunnettu 21-vuotias Suhonen tähtää tammikuussa Lahdessa pidettäviin junioreiden MM-kisoihin ja tavoitteena on mitali. Petri Niemi haastattelee Hollolan Urheilijoita edustavaa Suhosta.

Lähetykset

 • to 27.12.2018 17.13 • Yle Radio Suomi Lahti

Jaksot

 • Lauha ja lumeton talvi on pysäyttänyt suksikaupan lähes kokonaan. Alkutalvesta tilanne näytti vielä hyvältä, ja esimerkiksi Lahdessa ennätysaikaisin avattu ensilumenlatu sai innokkaimmat hankkimaan suksia ahkerasti. Pitkän linjan lahtelainen urheiluvälinekauppias Ville Järvinen kertoo, että jos lunta tulee, voi helmikuu ja hiihtolomasesonki vielä nostaa suksikaupan plussan puolelle. Urheiluliikkeessä ahkeroidaan suksikaupan sijaan nyt polkupyörien huoltotöissä.

  Mika Moksu haastattelee.

 • Kiinteistönomistajat ovat entistä innokkaampia tarjoamaan tilojaan yrittäjille, joilla ei ole omaa kiinteää työpistettä. Tero Nieminen yhteisötyötila-yritys Dooroomista kertoo, että vuokranantajat ovat hyvin kiinnostuneita toiminnasta, jossa pienyrittäjät ja isompien yritysten työntekijät hakeutuvat jaettuun työtilaan. Niemisen mukaan vastaavia tiloja on tulossa kevään aikana Lahteenkin lisää. Yhteisötyötilat lisääntyvät, vaikka niiden saaminen kannattavaksi ei ole helppoa.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Fazer on tehnyt isoja yrityskauppoja ja mittavia investointeja Lahden alueelle. Viimesimpänä yhtiö osti gluteenittomia tuotteita valmistavan Vuohelan Herkun. Mutta kuinka poikkeuksellista on, että elintarviketeollisuusyhtiö investoi lyhyellä aikavälillä kymmeniä miljoonia? Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtajan Pia Pohjan mukaan se on harvinaista.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Mika Moksu.

 • Etä- ja monimuoto-opiskelu yleistyy jatkuvasti korkeakouluissa. Etäopiskelun vuoksi opiskelijan sosiaaliset kontaktit esimerkiksi opiskelutovereihin voivat jäädä vähäiseksi, mikä voi pahimmillaan aiheuttaa syrjäytymistä. LUT-yliopiston ja LAB-ammattikorkeakoulun opintopsykologi Annika Brandtin mukaan etäopiskelussa on omat hyötynsä ja haittansa.

  Toimittajana on Mika Moksu.

 • Fazer ostaa gluteenittomista tuotteistaan tunnetun Vuohelan Herkun leipomo- ja myllyliiketoiminnot.
  Yhtiö kertoo investoivansa gluteenittomien tuotteiden valmistukseen, koska markkinan ennustetaan kasvavan merkittävästi tulevina vuosina.Vuohelan Herkku otti vuonna 2018 käyttöön Lahdessa uuden, nykyaikaisen leipomon Lahdessa. Vuohelan Herkun toimitusjohtaja Pirkko Hämäläinen ja Fazer Leipomoiden toimitusjohtaja Markus Hellström kommentoivat kauppaa. Petri Niemi haastattelee.

 • Kansanopistot odottavat oppivelvollisuusiän noston tuovan uusia opiskelijoita. Tulevaisuudessa peruskoulun jälkeen nuorille avautuu mahdollisuus opiskella esimerkiksi opistoissa ennen toisen asteen opintoja. Lahden Kansanopiston rehtori Petri Pullisen mukaan vuoden opinnot kansanopistossa antavat nuorille hyvää aikaa miettiä omaa ammatinvalintaa. Lahden Kansanopisto on myös pärjännyt taloutensa kanssa hyvin, vaikka moni muu opisto kärsii rahapulasta.

  Toimittajana on Mika Moksu.

 • Kunnallisten liikuntapalveluiden käyttäjäkohtaisessa kehittämisessä on parantamisen varaa ja vähän liikkuvien kuntalaisten tarpeita pitäisi tarkastella heidän arjessaan. Päijäthämäläinen liikuntatieteiden maisteri, väitöskirjatutkija Paula Harmokivi-Saloranta toteaa, että liikuntapalvelujen järjestäjien tulisi ymmärtää, miten hyödyllisiä kuntalaisten näkemykset voivat olla. Kunnissa tulisikin ymmärtää, että liikuntamahdollisuuksien lisääminen voi olla muutakin kuin vaikkapa pelikenttien rakentamista. Lappeenrannan-Lahden teknilliseen yliopistoon tekemä väitöskirja tarkastataan Lahdessa huomenna. Harmokivi-Saloranta väittelee käyttäjistä liikuntapalvelujen kehittäjinä.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lauha ja lumeton talvi aiheuttaa katujen kunnossapitäjille päänvaivaa. Esimerkiksi Lahden keskusta-alueen hoidosta vastaava urakoitsija, Työyhteenliittymä V2 kertoo, että aurauskertoja on kertynyt vain muutama. Sen sijaan liukkaudentorjuntaa on tehty selvästi aiempaa enemmän, sanoo työmaapäällikkö Raimo Taavitsainen.

  Toimittajana on Mika Moksu

 • Ilmastonmuutos lisää riskiä rakennusten kosteusongelmiin. Nykyisin Lahden kaupungin rakennusvalvojana työskentelevän Pirisen mukaan rakennukset saavat entistä helpommin mikrobivaurioita, kun ulkoilma pysyy kosteana talvellakin. Tekniikan tohtori, sisäilmaongelmien asiantuntija Juhani Pirinen korostaa, että rakennusvaiheen suojaukset ovat erityisen tärkeitä, jotta rakenteet eivät pääse kastumaan. Muutos on huomioitava rakennustavoissakin

 • Lounas on monen ruokaravintolan toiminnan kulmakivi. Lahdessakin tarjonta on kasvanut, ja asiakkaita riittää. Parin viime vuoden aikana myös aamiaistarjonta on kasvanut. Buffet-lounaita tarjoavien ravintoloiden ei ole aina helppo ennakoida ruuan kulutusta, ja se voi aiheuttaa hävikkiruuan syntymistä. Asiaa koetetaan torjua muun muassa älypuhelinsovelluksilla, joiden kautta ravintolat myyvät yli jäänyttä ruokaa edullisemmin. Se tuntuu myös ravintolan kukkarossa, kertoo lahtelainen ravintolayrittäjä Janne Sillgren.

  Toimittajana on Mika Moksu.

 • Liikenteessä kaahailu on lisääntynyt. Poliisin tietojen mukaan törkeitä liikenneturvallisuuden vaarantamisia kirjattiin viime vuonna enemmän kuin edellisvuonna. Hämeen poliisin ylikomisarion Jouni Takalan mukaan viime syksynä ja tänä talvena nopeusrajoituksia on myös rikottu tavallista enemmän, sillä tiet ovat olleet sulia. Päihteet madaltavat kynnystä hurjasteluun, mutta esimerkiksi keskusta-alueilla kaahailun syyt ovat edelleen enimmäkseen korvien välissä.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Hollolassa Messilän rinteillä on lasketeltu nyt 50 vuotta. Omistajat haluavat kehittää rinnekeskuksen ympärille ympärivuotisen vapaa-ajan keskuksen, johon kuuluu muun muassa kylpylähotelli ja merkittävä määrä uusia loma-asuntoja. Messilä Maailma Oy:n hallituksen jäsen Yrjö Timonen kertoo, miten bisnes on muuttunut. Petri Niemi haastattelee.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • SDP:n lahtelainen kansanedustaja Mika Kari on huolissaan hyvinvointiyhtymän ja ministeriön eriävistä näkemyksistä yhteisyrityksen suhteen. Karin mielestä hykyn ongelmat eivät ratkea pelkästään siirtämällä palveluita yhteisyritykseen, hän pitää hyvänä, että vaihtoehtoja pulmien ratkaisemiseksi selvitetään. Peruspalveluministeri SDP:n Krista Kiuru on todennut epäilevänsä yhteisyritys-suunnitelman laillisuutta. Perustuslakivaliokunnan mukaan kunnan tai kuntayhtymän oman palveluntuotannon täytyy olla aina riittävää. Kansanedustaja Mika Kari kertoo keskustelleensa ministeri Kiurun kanssa ja lakiongelmien vuoksi asiaan palattaneen kevään aikana.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lääkäriin ei pääse ajoissa, asiantuntijoista on pulaa, digipalvelut eivät ole tätä päivää eikä kunnilla ole yhtään ylimääräistä rahaa toiminnan kehittämiseen. Julkisen terveydenhuollon palveluissa on paljon parantamisen varaa.

  Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän virkamiesjohto, toimitusjohtaja Marina Erholan johdolla on ideoinut ongelmiin ratkaisun. Hyvinvointiyhtymä harkitsee yhteisyrityksen perustamista joko Mehiläisen tai Terveystalon kanssa.

  Ideassa on monta mutkaa matkassa eikä vähäisimpänä se, että poliittisesti ajatus on vaikea niellä. Kuntayhtymälle jäisi uudessa yhtiössä vähemmistöomistus.

  Haastattelussa Hykyn toimitusjohtaja Marina Erhola perustelee, miksi yhteisyritys olisi ratkaisu ongelmiin. Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila puolestaan kertoo, mitä riskejä yhteisyritykseen liittyy.

  Marjo Pirilä haastattelee.

 • Korkeakouluhaussa painotetaan entistä enemmän ylioppilastodistusta, ja sisäänotossa suositaan ensikertalaisia. Kesäyliopistot voivat parantaa oikeaa alaansa pohdiskelevien hakijoiden mahdollisuuksia opiskelupaikkaan. Päijät-Hämeen kesäyliopisto ja Etelä-Karjalan kesäyliopisto ryhtyivät viime syksynä tarjoamaan yhteistyössä LUT-kauppakorkeakoulun kanssa uudenlaisia väyläopintoja, jotka avaavat oven tutkinto-opintoihin. Päijät-Hämeen kesäyliopiston rehtorin Riikka Harjun mukaan vastaavia mahdollisuuksia tarvitaan, koska kaikki eivät tiedä heti tulevaisuudensuunnitelmistaan.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Monia julkisia palveluja tarjoava Palvelutori on avautunut tänään Lahden keskustassa. Saman katon alla voi asioida muun muassa kaupungin asiakaspalvelussa eli Lahti-Pisteessä, TE-toimiston palveluohjauksessa ja Kelan palvelupisteessä. Tuhannen neliömetrin kokonaisuus sijaitsee kauppakeskus Trion toisessa kerroksessa. Palvelutorilla on myös tiloja, joissa asukkaat ja yhdistykset voivat esimerkiksi pitää kokouksia maksutta. Projektipäällikkö Laura Packalén-Vehko opastaa, mitä kaikkea Palvelutorilta löytyy.

  Toimittajana on Mika Moksu.

 • Nuoret hakevat entistä matalammalla kynnyksellä apua seksiin liittyvissä ongelmissa. Jo 20-30 vuotiaat pariskunnat hakeutuvat aiempaa useammin seksuaaliterapiaan. Nuoret tarvitsisivat silti enemmän luotettavaa tietoa seksistä ja seksuaalisuudesta. Netti on pullollaan asiaa seksistä. Lahtelaisen seksuaalineuvoja Susanna Syldin mukaan seksiin liittyy myös vääristyineitä mielikuvia. Oikeaa tietoa voitaisiin lisätä hyvällä seksuaalikasvatuksella. Tällä hetkellä seksuaalikasvatus on kuitenkin vielä melko yksipuolista.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Kauppojen aukiolon vapauttamisen jälkeen yhä useampi suomalainen käy ostamassa ruokansa hypermarketeista tai hieman pienemmistä supermarketeista. Sunnuntaista on vähitellen muodostunut yhä suositumpi ostospäivä. Kaupat pyrkivät tasoittamaan ruoan hinnannousua tehostamalla omaa toimintaansa entisestään. Osuuskauppa Hämeenmaan toimitusjohtaja OIli Vormisto muistuttaa, että elintarvikkeiden hinta olisi Suomessa eurooppalaista keskitasoa, mutta verotuksen vuoksi kauppakuitin loppusumma on korkeampi kuin monissa muissa maissa. Kaupat etsivät erilaisia tapoja tehdä kannattavia investointeja ja nipistää kuluista, jotta hintataso miellyttäisi edelleen kuluttajia.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Finlandia-hiihdon järjestäjät odottavat vielä rauhallisin mielin talven kylmenemistä. Perinteinen massahiihtotapahtuma järjetetään runsaan kuukauden päästä helmikuun loppupuoliskolla. Finlandia-hiihdon pitkiä reittejä olisi vaikea paikata tykkilumella. on runsas kuukausi. Jos talvi jatkuu vähälumisena, tapahtuma sopeutuu, sanoo järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Esko Saari. Sen sijaan Finlandia-hiihdon pitkiä reittejä olisi vaikea paikata tykkilumella. Ensi vuonna Finlandia-hiihtojen päämatka pitenee vuonna 2021. Aiemmin hiihdetty 50 kilometrin matka kasvaa 65 kilometriin. Tänä talvena tapahtuma järjestetään vielä tutuilla kuvioilla.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahtelainen huonekaluyritys Isku arvostelee sitä, että valtion ja kuntien kalustehankinnoissa painaa tällä hetkellä eniten halvin hinta.Yritys on keskittänyt koko tuotantonsa Lahteen ja 80 prosenttia hankittavista materiaaleista tulee Suomesta, vaikka halvempaa olisi hankkia vaneria ja muita raaka-aineita esimerkiksi Puolasta tai Liettuasta. Iskun toimitusjohtajan Arto Tiitisen mielestä tällaista vastuullisuutta ei kilpailutuksissa arvosteta, mikä näkyy tilausten vähenemisenä. Siksi yhtiö on käynnistänyt yt-neuvottelut ja 10 miljoonan kustannusten säästöön tähtäävän ohjelman. Petri Niemi haastattelee Tiitistä

  Iskun toimitusjohtaja Arto Tiitinen

 • MIllainen ihminen on lahtelainen personal trainer Samuli Nurminen ja miksi hän alunperin ryhtyi personal traineriksi?

  Toimittajana Akseli Ahola.

 • Valtio on korottamassa yliopistojen kanditutkintokattoja. Tämä tarkoittaisi sitä, että LAB-ammattikorkeakoulussa ja Lappeenrannan-Lahden teknillisessä yliopistossa olisi osin varsin samankaltaista koulutusta, vaikka tutkinnot ovat erityyppiset. LABin rehtorin Turo Kilpeläisen mukaan kanditutkintojen lisääminen pitäisi kohdistaa Lahdessa ja Lappeenrannassa ammattikorkeakouluun, koska opiskelijoista olisi turha kilpailla saman konsernin sisällä. Opetusministeriö jatkaa neuvotteluja rahoituksesta ja tutkintokatoista korkeakoulujen kanssa keväällä.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Kauppojen aukiolon vapauttamisen jälkeen yhä useampi suomalainen käy ostamassa ruokansa hypermarketeista tai hieman pienemmistä supermarketeista. Sunnuntaista on vähitellen muodostunut yhä suositumpi ostospäivä. Kaupat pyrkivät tasoittamaan ruoan hinnannousua tehostamalla omaa toimintaansa entisestään. Osuuskauppa Hämeenmaan toimitusjohtaja OIli Vormisto muistuttaa, että elintarvikkeiden hinta olisi Suomessa eurooppalaista keskitasoa, mutta verotuksen vuoksi kauppakuitin loppusumma on korkeampi kuin monissa muissa maissa. Kaupat etsivät erilaisia tapoja tehdä kannattavia investointeja ja nipistää kuluista, jotta hintataso miellyttäisi edelleen kuluttajia.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Paikallinen kaupunkilehti pitää edelleen pintansa, vaikka mainonta painetuissa sanomalehdissä on vähentynyt hieman viime vuonna. Mainonnan määrä laski sanomalehdissä noin kahdeksan prosenttia, kaupunkilehdissä kolmisen prosenttia. Moni seuraa uutisia edelleen painetuista kaupunkilehdistä. Sanomalehtien liiton tekemän kyselyn mukaan suomalaisesta noin puolet haluaa lukea uutiset ainakin kerran viikossa kaupunkilehdestä. Uusi Lahti -lehden päätoimittaja Tommi Berg uskoo, että paperinen kaupunkilehti voi olla hyvä vastapaino pirstaleiselle digimedialle.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä