Radio Suomi Kajaani

Ylilääkäri KAKSin muutosta: "Henkilökunta ja väestö säilyvät, kaikki muu vaihtuu." – Uusi sairaala työllistää paikallisia

 • 9 min
 • toistaiseksi

Kainuun uuden keskussairaalan työllistävät vaikutukset ovat suuria monessa mielessä. Millainen muutos uuteen sairaalaan muuttaminen on ja mitä työtä se vaatii? Haastattelussa Kainuun keskussairaalalla on Kainuun soten päivystyspalveluiden ylilääkäri Olli-Pekka Koukkari. Kuvassa oleva sotkamolainen sähköasentaja Emma Hakanmäki kertoo myös, mitä merkitsee työskennellä suuressa rakennusurakassa omassa maakunnassa. Toimittajana Tiia Korhonen, juontajana Juuso Kääriäinen.

Lähetykset

 • to 27.12.2018 13.55 • Yle Areena

Jaksot

 • Sotkamoon Terrafamen tehtaalle on matkalla kuljetus, jonka kokoista ei todennäköisesti ole aiemmin Suomessa tehty. Erikoiskuljetus on muutenkin hyvin poikkeuksellinen. Koronaepidemian vuoksi kaikki kuljetukseen osallistuvat 15 työntekijää on eristetty reissun ajaksi muusta maailmasta. Oma ruokarekka on ainoa paikka, mistä työntekijät saavat ruokaa. Toimittajamme Joni Takalo on kuljetuksen mukana.

 • Kainuussa ei ole vielä 26.3.2020 yhtään varmistettua koronavirustartuntaa. Se ei tarkoita, etteikö tauti olisi jo Kainuussa, muistuttaa Kainuun soten viransijainen terveysjohtaja Kristiina Kananen. Hän kertoo, että Kainuussa käydään viivytystaistelua, jossa ainakin vielä ollaan voitolla. Tavoite on taata mahdollisimman hyvä hoito tulevaisuudessa sitä tarvitseville.

 • Koronaviruksen vuoksi eri alojen yrityksissä eletään poikkeuksellisia aikoja. Tämä heijastuu myös pankkitoimintaan. Monet kansalaiset ovat huolissaan talousasioista varsinkin, jos lomautus tai irtisanominen kolkuttaa etuovella.
  Säästöpankki Optian Kajaanin konttorin johtaja Eeva Kettunen kertoo, että heidän asiakkaidensa yhteydenotot ovat lisääntyneet 20-kertaiseksi normaalitilanteeseen verrattuna. Myös konttorikäyttäytymistä on muutettu ja fyysistä kontaktia pyritään välttämään.
  Asioita hoidetaan mahdollisimman paljon puhelimella ja netin välityksellä.
  Toimittaja Arto Loukasmäki kävi kysymässä, mikä tilanne on toisen pankkiryhmän eli Kainuun Osuuspankin kohdalla.

 • Kaupoissa otetaan riskiryhmät ja karanteenissa olevat henkilöt huomioon koronaviruksen leviämisen uhan alla. Kajaanissa Citymarket ja Prisma avaavat ovensa tuntia aikaisemmin riskiryhmään kuuluville henkilöille, vähentääkseen heidän mahdollisuuksia saada tartunta.
  Kajaanilainen Teuvo Ruotsalainen oli tänä aamuna kauppareissulla riskiryhmien vuorolla. Toimittajana Arto Loukasmäki.

 • Koronavirus vaikuttaa kevään aikana myös kiinteistö- ja isännöintoimintaan. Asunto-osakeyhtiölain mukaan varsinainen yhtiökokous on pidettävä kuuden kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Yleensä tilikausi päättyy vuoden vaihtuessa, joten tällöin aikaa on kesäkuun loppuun. Muutoksia on mahdollisesti tulossa, kertoo toimittaja Arto Loukasmäelle Kiinteistöyhtiö OP Koti Kainuun toimitusjohtaja Olli-Pekka Hyyryläinen.

 • Koronaviruksen aiheuttamat vaikutukset saavat kainuulaisten yrittäjien ilmeet vakavaksi. Toimittaja Arto Loukasmäki kävi kysymässä Kainuun yrittäjien toimitusjohtajalta Anu Tervoselta tämän hetken tilannetta.

 • Koronavirus on sulkenut lukuisia liikuntapaikkoja ja keskeyttänyt myös harjoittelun urheiluseuroissa. Laskettelemaan kuitenkin vielä pääsee. Minkälaiset ovat vaatimukset, joilla laskettelemaan voi lähteä? Vimpelin vaaran laella toimittaja Arto Loukasmäki, juttukaverina Kajaanin Kuohun puheenjohtaja Jarmo Eskelinen.

 • Kirjailija Harri Ahonen on kokenut Skandinavian erämaiden vaeltaja ja Pohjois-Norjan hän tuntee kuin omat taskunsa. Ensimmäisen matkan Tromssaan hän teki yli 20 vuotta sitten, jossa hän myös asui usean vuoden ajan. Ahonen antoi aamulähetyksessä vinkkejä, miten ja minne reissu kannattaa suunnata. Toimittajana Janne Tolonen.

 • Kajaanin Lehtikankaan Monitoimitalon keittiö kisaa keskiviikkona 11. maaliskuuta Helsingin, Kuopion, Rauman, Mäntsälän ja Vantaan koulukeittiöitä vastaan valtakunnallisessa kouluruokakilpailun finaalissa. Viidettä kertaa järjestettävä kouluruokakilpailu tuottaa kouluihin uusia reseptejä ja toimivia, ympäristön huomioivia työtapoja. Tyhjäksi syöty lautanen on ilmastoteko. Kouluruuan syvintä olemusta kävi selvittämässä Arto Loukasmäki.

 • Kainuun Lintutieteellinen yhdistys täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Jäsenmäärä on lähes tuplaantunut viimeksi kuluneen 10 vuoden aikana, ollen nyt noin 150 jäsentä. Näkyykö ilmastonmuutos myös lintujen arjessa ja miltä muuttolintutilanne Kainuussa tällä hetkellä näyttää? Aamun vieraana oli yhdistyksen puheenjohtaja Vesa Hyyryläinen. Toimittajana Janne Tolonen.

 • Kajaanin Hokin kausi ei tähän mennessä ole sujunut ihan nappiin. Mutta onhan ensimmäisellä Mestis -kaudella koettu myös onnistumisiakin. Aamun vieraina olivat Hokin viestintä -ja tapahtumapäällikkö Jere Saastamoinen sekä junnuhokin taitovalmentaja Janne Leppänen.

 • Kajaanin ammattikorkeakoulun KAMK:in toisen vuosikurssin opiskelijat kehittivät täysin uuden pelin. Sen nimi on osuvasti Kamkball. Itse pelistä kertovat tarkemmin nyt pelin suunnittelija Antti Koponen ja pelin tuottaja Jari Räisänen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä