Radio Suomi Lahti

Pasi Widgren piirsi jättimetson järven jäälle: Siipi ensimmäisenä ja sen ympärille muu juttu

 • 7 min
 • toistaiseksi

Lahtelainen Pasi Widgren haluaa lumitaiteen avulla innostaa ihmisiä retkeilemään luontoon. Tänä talvena hän on piirtänyt suuren metsokuvion hankeen järven jäälle Lapakiston luonnonsuojelualuelle. Tutustuimme lumipiirtelijän työhön, jossa perusvälineet ovat hyvä hahmotuskyky ja kunnon lapio. Petri Niemi haastattelee

Lähetykset

 • pe 4.1.2019 16.32 • Yle Radio Suomi Lahti

Jaksot

 • Ravintoloissa ja keikkapaikoilla järjestetyt yksityistilaisuudet ovat lisääntyneet. Lähes kaikki Möysän musiikkiklubin eli Mössön tammikuun keikat ovat yksityistilaisuuksia, joihin ei myydä lippuja ulkopuolisille. Mössön Antti Puhakka kertoo, että Helsingissä on keikkapaikka, jossa jopa 80 prosenttia on yritysten tai yksityisten järjestämiä tapahtumia. Keikkamyyjälle järjestely sopii hyvin, sillä tilaisuuden riskit jakautuvat useammalle.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahtelainen Pasi Widgren haluaa lumitaiteen avulla innostaa ihmisiä retkeilemään luontoon. Tänä talvena hän on piirtänyt suuren metsokuvion hankeen järven jäälle Lapakiston luonnonsuojelualuelle. Tutustuimme lumipiirtelijän työhön, jossa perusvälineet ovat hyvä hahmotuskyky ja kunnon lapio. Petri Niemi haastattelee

 • 93 prosenttia suomalaisista osaa vähintään yhtä vierasta kieltä. Kielitaitoaan ovat eniten lisänneet pelkän perusasteen koulutuksen suorittaneet. Suomalaisten kielitaito on kohentunut, mutta monella nuorella on liian suuret luulot omasta kielitaidostaan. Koulutuskeskus Salpauksen englanninopettaja Craig Donald on huomannut, että viime vuosina poikien rohkeus puhua englantia on kasvanut, mutta tietokonepeleistä opittu englanti ei vielä riitä kunnon kielitaitoon. Tietokonepelaamisessa käytettävä sadan sanan kielitaito ei ole riittävä kielitaito. 1000-2000 sanaa on riittävä vieraan kielen puhumiseen. Sujuvan kielen puhumiseen vaaditaan 5000 sanaa. Koulutuskeskus Salpaus järjestää työelämän englannin kursseja, jotka rohkaisevat puhumaan vierasta kieltä.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Raju talvimyrsky on katkonut sähköjä ja vaikeuttanut liikennettä myös Päijät-Hämeessä. Myrsky ei kuitenkaan iskenyt koko voimallaan Lahden seudulle. Petri Niemi haastattelee ja ensimmäisenä juttukaveriksi tulee Aki Leino.

 • Lahtelainen puulaakisarja Kortteliliiga täyttää tänä vuonna 50-vuotta. Alkuun toiminta sisälsi vain jalkapalloa, mutta sittemmin lajikirjo on laajentunut ja toiminta on ympärivuotista. Kortteliliigan uusi puheenjohtaja Ismo Kovanen on nähnyt kortteliliigatoimintaa 1970-luvulta lähtien. Hän ei usko, että tulevaisuudessa lajikirjoon lisättäisiin suosittua e-urheilua kalliiden kustannusten vuoksi. Kortteliliiga on myös kärsinyt tuomaripulasta, kun uusia tuomareita on vaikea saada toimintaan mukaan.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahden väkiluvun kasvu on pääasiassa maahanmuuttoa. Väestömäärä kasvoi Lahdessa vuonna 2018 vajaalla 450 henkilöllä. Lahti vetää väkeä myös muualta Päijät-Hämeestä, Savosta ja Kaakkois-Suomesta. Lahteen muuttaa yhä väkeä, mutta samaan aikaan Lahdesta muutetaan myös muualle, sanovat suunnittelija Katja Karevaara ja tutkija Pauli Mero Lahden kaupungilta. Lahden sitkeä nuorisotyöttömyys johtuu osin muuttovoitosta.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Päihdeohjelmat ja hoitoonohjausmallit ovat vähentäneet päihdeongelmia työpaikoilla. Wellamon työterveyslääkäri Henni Hyytiä-Ilmosen mukaan työpaikoilla ei olla päihtyneenä enää takavuosien tapaan. Siitä huolimatta työpaikoilla näkyy vapaa-ajalla lisääntynyt alkoholin käyttö. Työterveyslääkäri kehottaa työkavereita nostamaan ongelmat esille, sillä yhdenkin työntekijän päihdeongelma vaikuttaa koko työyhteisöön.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Lahtelainen ravintola- ja kahvilatarjonta on monipuolistunut viime vuosien aikana ja etenkin kahviloita on tullut Lahden keskustaan paljon. Hotelli Kämpin tapahtumapäällikkö, hollolalainen Aki Keskitalo kehuu Lahden piristynyttä ravintolatarjontaa. Keskitalo on myös maakunnalllisen matkailuyhtiön Lahti Region hallituksen jäsen, hänen mielestä päijähämäläisten matkailuyrittäjien kannattaisi tehdä paketteja, jotka sisältävät hyvää ruokaa, paikallisuutta sekä aktiviteetteja ja markkinoida tuotteitaan myös pääkaupunkiseudulle, jossa etenkin aasialaisten turistien määrä on koko ajan kasvussa.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Lahtelainen kilpahiihtäjä Verneri Suhonen harjoittelee satoja tunteja vuodessa. Perinteisen sprintterinä tunnettu 21-vuotias Suhonen tähtää tammikuussa Lahdessa pidettäviin junioreiden MM-kisoihin ja tavoitteena on mitali. Petri Niemi haastattelee Hollolan Urheilijoita edustavaa Suhosta.

 • Olli-Pekka kuulee ääniä, joita ei ole olemassa. Tai ovat ne olemassa, mutta vain lahtelaismiehen päässä. Äänet ovat olleet skitsofreniaa sairastavan Ollin päässä jo toistakymmentä vuotta. Usein ne sättivät ja pahimmillaan käskevät tekemään itsemurhan, mutta äänet voivat olla myös kannustavia duuriääniä. Elämä skitsofrenian kanssa on vienyt miehen syvälle epätoivoon, mutta nyt hänen elämässään on jo valoa.

  Toimittajana Lauri Rautavuori.

 • Kaupat ja marketit varautuvat vuoden vilkkaimpaan viikonloppuun. Kauppojen aukioloaikojen vapautumien on helpottanut ruuhkia. Hämeenmaan toimitusjohtajan Olli Vormiston mukaan takavuosien kaltaisia ruuhkapiikkejä ei enää nähdä, kun marketit voivat olla auki myöhäiseen iltaan ja joulunpyhienkin aikaan. Eniten ruuhkaa on odotettavissa aaton aaton aatona päivällä. Kauppa ja joulu tarjoavat myös monelle kausityötä.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Heinolan valtuusto on päättänyt ensi vuoden budjetista. Kesällä valtuusto sopi, että taloutta sopeutetaan vähenevään väkimäärään. Valtuuston kokouksessa äänesteltiin niin, että lopputulema on, että vieläkin ihmetellään mitä päätettiin.
  Kristillisdemokraattien valtuutettu Kauko Kekkonen syyttää Itä-Hämeen mielipidepalstalla valtuuston puheenjohtajaa tarkoitushakuisuudesta äänestyksessä. Äänestyksessä olivat vastakkain Kanervalan lakkauttaminen ensi vuoden syyskuussa tai vuoden loppuun mennessä. Osa valtuutetuista olisi halunnut säilyttää palvelukeskuksen. Heinolan valtuuston puheenjohtaja, kokoomuksen Niina Varjo kiistää menettelytapavirheen Kanervalan palvelukeskuksen lakkautuspäätöksessä.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Uuteen jalkapalloliigakauteen valmistautuva FC Lahti on selvittänyt tiensä jatkoon Suomen Cupin alkulohkosta. Päävalmentaja Sami Ristilä on tyytyväinen muun muassa joukkueen työmoraaliin, vaikka tehtävää riittää vielä ennen liigan alkua. Petri Niemi jututtaa Ristilää HJK:ta vastaan pelattavan cup-ottelun aattona.

 • Orimattila luopuu yllättäen kymmeniä vuosia vireillä olleen Sampolan yhdystien rakentamisesta. Asiasta kertoi ensin Orimattilan sanomat. Luopumisesta päätettiin vaivihkaa joulukuussa elinvoima -ja teknisen valiokunnan kokouksessa, esityslistan kohdassa muut asiat. Kaupunginvaltuusto oli edellisenä iltana hyväksynyt samaa tietä koskevaa selvitystä varten 100 000 euron määrärahan. Kaupunki on lähettänyt tässä kuussa kirjeen Sampolan alueen yrittäjille, jossa kerrotaan, että tiestä luovutaan sen hinnan ja maanomistajien vastustuksen takia. Orimattilan sanomien haastattelemat yrittäjät ovat pettyneitä kaupungin lupauksiin.
  Valiokunnan puheenjohtaja, keskustan Tapio Malmiharju myöntää, että tiedottamisessa on tapahtunut virhe.
  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Miss Lahti-tittelistä kisataan taas vuosien tauon jälkeen, Vuosikymmeniä missikisoja seurannut ja aiemmin missikisojen järjestelyissä mukana ollut missifani Tero Suominen elvytti lahtelaisen missiperinteen, koska Lahdesta puuttui oma missikilpailu. Missikisojen järjestäjä Tero Suominen kertoo, että haussa on lahtelainen esikuva, jolle halutaan saada myös työtehtäviä ja kuvauskeikkoja kilpailun jälkeen. Hän lupaa jatkoa kisoille tulevaisuudessakin. Tulkkeina haastattelussa ovat Niina Lehtinen ja Anne Ronkainen.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Orimattilassa on virinnyt keskustelu siitä, missä on poliittinen valta. Osa valtuutetuista kokee, että asiat päätetään pienessä piirissä eikä valtuusto voi käyttää sille kuuluvaa valtaansa. Tällä valtuustokaudella päätösvaltaa on siirretty valtuustolta ja hallitukselta valiokunnille ja viranhaltijoille. Osa valtuutetuista kaipaisi valtuutetuille enemmän tietoa ja avointa keskustelua. Valtuuston puheenjohtaja, keskustan Riitta Lonka sanoo, että luottamuksellisia tietoja tai keskusteluja ei voi vuotaa.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Vanhusten perhehoito on kasvanut viime vuosina nopeasti. Perhehoitaja ottaa esimerkiksi asiakkaan kotiinsa, kun omaishoitaja pitää vapaapäiviään. Suomessa perhehoidossa on tällä hetkellä noin 1300 ikäihmistä, mutta Päijät-Hämeessä iäkkäiden perhekoteja on vasta muutamia. Petri Niemi haastattelee perhehoitaja Jaana Halosta Hollolasta ja asiakasohjaaja Jaana Nykästä Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä.

 • Keskustelu vanhusten hoivapalveluyrityksistä on lähtenyt raiteiltaan, sanoo Päijät-Hämeen yrittäjien toimitusjohtaja Outi Hongisto. Kun hoivajättien toiminnasta on paljastunut räikeitä ylilyöntejä, on samalla syyllistetty kaikki yritykset ja voiton tavoittelu on kyseenalaistettu. Hongisto muistuttaa, että harva toiminta pyörii ilman voittoa. Voitolla kehitetään toimintaa ja katetaan investoinnit. Päijät-Hämeen yrittäjien toimitusjohtaja haluaisi, että hyvinvointiyhtymä avaisi myös omien tehostetun palveluasumisen yksiköittensä kustannukset avoimesti, jotta selviäisi milla rahalla julkinen toimija tuottaa palvelunsa.
  Päijät-Hämeen yrittäjät kritisoivat hyvinvointiyhtymän päätöstä tehostetun palveluasumisen hintakatosta. Yrittäjien mukaan hintakatto voi karsia pienet palveluntuottajat markkinoilta.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Ilmastonmuutoksen hillintä vaatii tiukempaa lainsäädäntöä, sillä vapaaehtoistoimin ilmaston lämpenemistä ei saada hidastumaan , sanoo Lahden kestävän kehityksen koordinaattori Eira Rosberg. Kaukolämpöä ostavat lahtelaiset osallistuvat jo päästövähennyksiin, kun kaupunki luopuu kivihiilen käytöstä tänä keväänä. Liikennepäästöjä voidaan vähentää lisäämällä biopolttoaineiden osuutta.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Lahden erotuomarit toivovat pikaista päätöstä Kisapuiston kunnostuksesta. Lahden erotuomarikerhon kunniapuheenjohtaja Seppo Kaupin mukaan jalkapalloerotuomareiden nykyiset olosuhteet Kisapuistossa ovat huonot. Erotuomareiden käyttöön on varattu entinen kioski, jossa ei ole suihkua eikä wc-tiloja. Isoimmissa otteluissa myös erotuomareiden turvallisuus ei ole taattu, kun kentälle kuljetaan yleisön läpi. Lahdessa on 40-50 aktiivista erotuomaria ja parhaillaan koulutetaan 20 uutta lisää. Seppo Kaupin mukaan kaikki nuoret eivät kuitenkaan jää otteluita tuomitsemaan Lahteen.

 • Lahden hiihtoseuran Leevi Mutru valmistautuu ensi viikolla käynnistyviin Seefeldin MM-kisoihin. Yhdistetyn urheilijalla on taskussaan uransa paras sijoitus maailmancupissa viime viikolta Salpauselän kisoista. Nyt herkistelyä haittaa flunssapöpö. Petri Niemi haastattelee Mutrua

 • Stand up -klubit ovat säilyttäneet suosionsa. Lahdessa toimii klubeja ainakin teatteri Vanhassa Jukossa, Pikku Hanhessa ja Tirrassa. Ammattilaisesiintyjien rinnalle ovat yleistyneet avoin mikki -illat, joissa kuka tahansa voi käydä testaamassa koomikon taitoja. Tirrassa kerran kuussa omaa klubi-iltaansa pitävä Niilo Naharin mukaan Lahdessa uusia esiintyjiä nousee lavalle koko ajan. Mikä tahansa tarina ei kuitenkaan mene yleisölle läpi.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ja kuntien välit ovat olleet kireällä. Yhtymän toimitusjohtaja veti johtopäätökset ja päätti jättää yhtymän ja kunnat taistelemaan keskenään rahoista sekä palvelutasosta. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän toimitusjohtajan Eetu Salusen irtisanoutuminen tuli kunnanjohtajille yllätyksenä. Kunnanjohtajista koostuvan työvaliokunnan puheenjohtajan Päivi Rahkosen mukaan kovakin keskustelu kuuluu asiaan, kun neuvotellaan isoista rahoista. Ilmassa on ollut kuitenkin luottamuspulaa, kun toimitusjohtaja ei ole noudattanut kaikilta osin yhtymän ja kuntien välistä perussopimusta.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Lahtelainen yrittäjä Aleksi Salminen on valittu kohutun helsinkiläisen kauppakeskus Redin uudeksi toimitusjohtajaksi. Edellinen toimitusjohtaja Redistä sai lähteä, kun kauppakeskuksen yrittäjät kertoivat epätoivoisesta asiakaspulastaan julkisuudessa. Salminen tunnetaan Lahdessa farkkukaupastaan. Hän näkee, että ihmisten viettäessä aikaa kauppakeskusten sisätiloissa, myös kauppakeskusten pitää erottua toisistaan erilaisilla palveluilla, kun kaikkialla on samat liikkeet.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä