Radio Suomi Lahti

Pasi Widgren piirsi jättimetson järven jäälle: Siipi ensimmäisenä ja sen ympärille muu juttu

 • 7 min
 • toistaiseksi

Lahtelainen Pasi Widgren haluaa lumitaiteen avulla innostaa ihmisiä retkeilemään luontoon. Tänä talvena hän on piirtänyt suuren metsokuvion hankeen järven jäälle Lapakiston luonnonsuojelualuelle. Tutustuimme lumipiirtelijän työhön, jossa perusvälineet ovat hyvä hahmotuskyky ja kunnon lapio. Petri Niemi haastattelee

Lähetykset

 • pe 4.1.2019 16.32 • Yle Radio Suomi Lahti

Jaksot

 • Ravintoloissa ja keikkapaikoilla järjestetyt yksityistilaisuudet ovat lisääntyneet. Lähes kaikki Möysän musiikkiklubin eli Mössön tammikuun keikat ovat yksityistilaisuuksia, joihin ei myydä lippuja ulkopuolisille. Mössön Antti Puhakka kertoo, että Helsingissä on keikkapaikka, jossa jopa 80 prosenttia on yritysten tai yksityisten järjestämiä tapahtumia. Keikkamyyjälle järjestely sopii hyvin, sillä tilaisuuden riskit jakautuvat useammalle.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahtelainen Pasi Widgren haluaa lumitaiteen avulla innostaa ihmisiä retkeilemään luontoon. Tänä talvena hän on piirtänyt suuren metsokuvion hankeen järven jäälle Lapakiston luonnonsuojelualuelle. Tutustuimme lumipiirtelijän työhön, jossa perusvälineet ovat hyvä hahmotuskyky ja kunnon lapio. Petri Niemi haastattelee

 • 93 prosenttia suomalaisista osaa vähintään yhtä vierasta kieltä. Kielitaitoaan ovat eniten lisänneet pelkän perusasteen koulutuksen suorittaneet. Suomalaisten kielitaito on kohentunut, mutta monella nuorella on liian suuret luulot omasta kielitaidostaan. Koulutuskeskus Salpauksen englanninopettaja Craig Donald on huomannut, että viime vuosina poikien rohkeus puhua englantia on kasvanut, mutta tietokonepeleistä opittu englanti ei vielä riitä kunnon kielitaitoon. Tietokonepelaamisessa käytettävä sadan sanan kielitaito ei ole riittävä kielitaito. 1000-2000 sanaa on riittävä vieraan kielen puhumiseen. Sujuvan kielen puhumiseen vaaditaan 5000 sanaa. Koulutuskeskus Salpaus järjestää työelämän englannin kursseja, jotka rohkaisevat puhumaan vierasta kieltä.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Raju talvimyrsky on katkonut sähköjä ja vaikeuttanut liikennettä myös Päijät-Hämeessä. Myrsky ei kuitenkaan iskenyt koko voimallaan Lahden seudulle. Petri Niemi haastattelee ja ensimmäisenä juttukaveriksi tulee Aki Leino.

 • Lahtelainen puulaakisarja Kortteliliiga täyttää tänä vuonna 50-vuotta. Alkuun toiminta sisälsi vain jalkapalloa, mutta sittemmin lajikirjo on laajentunut ja toiminta on ympärivuotista. Kortteliliigan uusi puheenjohtaja Ismo Kovanen on nähnyt kortteliliigatoimintaa 1970-luvulta lähtien. Hän ei usko, että tulevaisuudessa lajikirjoon lisättäisiin suosittua e-urheilua kalliiden kustannusten vuoksi. Kortteliliiga on myös kärsinyt tuomaripulasta, kun uusia tuomareita on vaikea saada toimintaan mukaan.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahden väkiluvun kasvu on pääasiassa maahanmuuttoa. Väestömäärä kasvoi Lahdessa vuonna 2018 vajaalla 450 henkilöllä. Lahti vetää väkeä myös muualta Päijät-Hämeestä, Savosta ja Kaakkois-Suomesta. Lahteen muuttaa yhä väkeä, mutta samaan aikaan Lahdesta muutetaan myös muualle, sanovat suunnittelija Katja Karevaara ja tutkija Pauli Mero Lahden kaupungilta. Lahden sitkeä nuorisotyöttömyys johtuu osin muuttovoitosta.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Päihdeohjelmat ja hoitoonohjausmallit ovat vähentäneet päihdeongelmia työpaikoilla. Wellamon työterveyslääkäri Henni Hyytiä-Ilmosen mukaan työpaikoilla ei olla päihtyneenä enää takavuosien tapaan. Siitä huolimatta työpaikoilla näkyy vapaa-ajalla lisääntynyt alkoholin käyttö. Työterveyslääkäri kehottaa työkavereita nostamaan ongelmat esille, sillä yhdenkin työntekijän päihdeongelma vaikuttaa koko työyhteisöön.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Lahtelainen ravintola- ja kahvilatarjonta on monipuolistunut viime vuosien aikana ja etenkin kahviloita on tullut Lahden keskustaan paljon. Hotelli Kämpin tapahtumapäällikkö, hollolalainen Aki Keskitalo kehuu Lahden piristynyttä ravintolatarjontaa. Keskitalo on myös maakunnalllisen matkailuyhtiön Lahti Region hallituksen jäsen, hänen mielestä päijähämäläisten matkailuyrittäjien kannattaisi tehdä paketteja, jotka sisältävät hyvää ruokaa, paikallisuutta sekä aktiviteetteja ja markkinoida tuotteitaan myös pääkaupunkiseudulle, jossa etenkin aasialaisten turistien määrä on koko ajan kasvussa.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Lahtelainen kilpahiihtäjä Verneri Suhonen harjoittelee satoja tunteja vuodessa. Perinteisen sprintterinä tunnettu 21-vuotias Suhonen tähtää tammikuussa Lahdessa pidettäviin junioreiden MM-kisoihin ja tavoitteena on mitali. Petri Niemi haastattelee Hollolan Urheilijoita edustavaa Suhosta.

 • Olli-Pekka kuulee ääniä, joita ei ole olemassa. Tai ovat ne olemassa, mutta vain lahtelaismiehen päässä. Äänet ovat olleet skitsofreniaa sairastavan Ollin päässä jo toistakymmentä vuotta. Usein ne sättivät ja pahimmillaan käskevät tekemään itsemurhan, mutta äänet voivat olla myös kannustavia duuriääniä. Elämä skitsofrenian kanssa on vienyt miehen syvälle epätoivoon, mutta nyt hänen elämässään on jo valoa.

  Toimittajana Lauri Rautavuori.

 • Kaupat ja marketit varautuvat vuoden vilkkaimpaan viikonloppuun. Kauppojen aukioloaikojen vapautumien on helpottanut ruuhkia. Hämeenmaan toimitusjohtajan Olli Vormiston mukaan takavuosien kaltaisia ruuhkapiikkejä ei enää nähdä, kun marketit voivat olla auki myöhäiseen iltaan ja joulunpyhienkin aikaan. Eniten ruuhkaa on odotettavissa aaton aaton aatona päivällä. Kauppa ja joulu tarjoavat myös monelle kausityötä.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Heinolan valtuusto on päättänyt ensi vuoden budjetista. Kesällä valtuusto sopi, että taloutta sopeutetaan vähenevään väkimäärään. Valtuuston kokouksessa äänesteltiin niin, että lopputulema on, että vieläkin ihmetellään mitä päätettiin.
  Kristillisdemokraattien valtuutettu Kauko Kekkonen syyttää Itä-Hämeen mielipidepalstalla valtuuston puheenjohtajaa tarkoitushakuisuudesta äänestyksessä. Äänestyksessä olivat vastakkain Kanervalan lakkauttaminen ensi vuoden syyskuussa tai vuoden loppuun mennessä. Osa valtuutetuista olisi halunnut säilyttää palvelukeskuksen. Heinolan valtuuston puheenjohtaja, kokoomuksen Niina Varjo kiistää menettelytapavirheen Kanervalan palvelukeskuksen lakkautuspäätöksessä.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Lahtelainen koripallo voi taas vuosien tauon jälkeen hyvin junioreista edustusjoukkueeseen asti. 1-divisioonan mestariksi kruunattu Lahti Basketball tarvitsee lisää rahaa toimintaansa. LaBan toiminnanjohtaja Roope Suonion mukaan budjettia pitäisi kasvattaa korisliigaa varten muutamilla kymmenillä tuhansilla euroilla. Hän uskoo, että sponsorirahaa kyllä löytyy. LaBa oli ylivoimainen koko kauden, silti mestaruuslippikset laitettiin tilaukseen vasta muutama päivä ennen ratkaisevaa ottelua.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Juoksukoulujen suosio on lisääntynyt. Moni on liittynyt mukaan parantaakseen omaa hyvinvointia ja juoksutekniikkaa sekä saadakseen oikeanlaisia vinkkejä omaan juoksuun. Toisilla on tavoitteena osallistuminen juoksutapahtumaan, vaikka maratoniin. Maratonkuntoon pääseminen vaatii hyvää valmistautumista. Juoksuvalmentaja Sanna Erkinheimo Lahden Ahkerasta sanoo, että maratonille tähtäävän on hyvä aloittaa valmistautuminen noin vuosi etukäteen. Tavoitteeseen pääsemiseksi pitää antaa Itselle reilusti aikaa.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahti Basketball sai kruunun monien vuosien työlleen, kun se voitti 1A-divisioonan finaalissa Loimaan Bisonsin otteluvoitóin 3-0. Noin 1500 ihmisen edessä kotihallissaan joukkue kukisti vastustajansa 107-88 ja pääsi juhlimaan nousua lajin korkeimmalle sarjatasolle Korisliigaan. Petri Niemi haastattelee kapteeni Vesa Mäkäläistä, toiminnanjohtaja Roope Suoniota ja päävalmentaja Petri Vellingiä.

 • Monet koululaiset ja päiväkotilapset ovat tällä viikolla osallistuneet pääsiäiskirkkoon. Lahden Renkomäen seurakuntakodissa lapset kuuntelivat tarkasti jeesuksen viimeisiä vaiheita. Kirkko haluaa kertoa pääsiäisen surusta ja ilosta rehellisesti, mutta lapsille sopivalla tavalla. Petri Niemen haastattelussa esikoululaiset Miko Tuomi, Enni Paloniemi, Kiira Yrjölä ja Matvey Pronskiy sekä Launeen seurakunnan kappalainen Riitta Särkiö.

 • Suomi saavutti naisten jääkiekon MM-kisoista historiallisen hopeamitalin. Mitali on paras saavutus suomalaisessa naisten jääkiekossa. Aiemmin suomalaiset ovat saaneet vain pronssisia mitaleita. Suomalaispelaajien sitoutuminen ja motivaatio mahdollistaa yksittäisissä turnauksissa menestymisen. Lahtelainen kiekkolegenda Kari Eloranta toimi joukkueen valmennusryhmässä, Eloranta sanoo havainneensa ottelun jälkeen myös yhdysvaltalaispelaajien reaktioista, ettei Suomelta maalin vienyt videotuomio mennyt ihan oikein.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Kevään tulleen iltarasti-suunnistukset keräävät taas rastinetsijät maastoihin. Viime vuonna iltarastit tekivät monin paikoin kävijäennätyksiä, kun moni innostui suunnistuksesta Hollolassa järjestetyn Jukolan viestin innoittamana. Entinen huippusuunnistaja ja Lahden Suunnistajien toiminnanjohtaja Minna Kauppi aikoo osallistua itsekin iltarasteille. Kauppi muistaa kokemuksen Japanista, jossa suunnistajia varoiteltiin menemästä mafian huumeplantaaseille, joista ei löytynyt merkintää kartoissa.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Hämeen vaalipiirin äänikuningas päättyneissä eduskuntavaaleissa oli SDP:n Ville Skinnari. Kansanedustaja ja puolueen varapuheenjohtaja Skinnari ennakoi tulevista hallitusneuvotteluista haastavia. Petri Niemi haastattelee Skinnaria.

 • Perussuomalaisten toiselle kaudelle päässyt kansanedustaja Rami Lehto haluaa Perussuomalaiset hallitukseen. Lehdon mielestä puolueen pitää kuitenkin varmistaa, että hallitusohjelmassa toteutetaan perussuomalaisten tavoitteita. Perussuomalaiset sai Hämeessä 4000 ääntä enemmän kuin neljä vuotta sitten, mutta paikkamäärä pysyi kolmessa. Perusuomalaiset erottuivat muista puolueista maahanmuutto- ja ilmastokysymyksissä. Puolueen hajaannus kaksi vuotta sitten vain kirkasti tavoitteita.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara

 • Keskustan Hilkka Kemppi nousi uudena kansanedustajana eduskuntaan, tiputtaen kaksi istuvaa edustajaa. SDP:n Mika Kari uusi mandaattinsa täpärästi ja jatkaa kansanedustajana kolmannelle kaudelleen. Kansan kiinnostus poliittisia ääripäitä kohtaan näkyy vaalituloksessa, toteavat eduskuntaan valitut Kemppi ja Kari. Kempin mukaan neutraali ajattelu ei ole tällä hetkellä muodikasta. Kari taas kertoo havainneensa vaalien loppuvaiheessa, että äänestäjiä alkoivat kiinnostaa yhä enemmän aiheet, jotka ovat politiikan äärilaidoilta.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • FC Lahden uusi toimitusjohtaja Juho-Matti Heikari rakastaa jalkapalloa. Hän nautti myös aiemmasta konsultin työstään, mutta ei voinut vastustaa, kun kutsu uuteen pestiin esitettiin. Petri Niemi jututtaa Heikaria. Puhetta piisaa muun muassa yleisömääristä ja lahtelaisuudesta. Myös Messi vs. Ronaldo -kysymys käydään läpi.

 • Lahti on mukana kolmannen kerran Euroopan vihreä pääkaupunki-kilpailun finaalissa. ja taas irtosi finaalipaikka. Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen näkee, että kivihiilestä luopuminen on iso asia ympäristökilpailussa. Pekka Timonen odottaa uudelta eduskunnalta ja hallitukselta avointa kaupunkipolitiikkaa, jossa huomioidaan muitakin kuin suuria kaupunkeja. Timonen näkee, että Lahden kannattaa tehdä tiiviimpää yhteistyötä valtion sekä samankokoisten Jyväskylän ja Kuopion kaupunkien kanssa.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Poliisi on tehnyt Lahdessa Suomen toistaiseksi suurimman ekstaasitakavarikon. Kotietsinnässä helmikuussa poliisi takavarikoi yli 150 000 tablettia ekstaasia sekä Subutex-tabletteja ja amfetamiinia. Kaksi lahtelaismiestä liittyy huume-erän vastaaottoon. Poliisi epäilee päätekijän toimineen rikollisryhmä United Brotherhoodin hyväksi. Liettualaista miestä epäillään lastin salakuljetuksesta. Rikoskomisario Pälvi Suokas Hämeen polii

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä