Radio Suomi Lahti

30-vuotias Olli-Pekka on kuullut teini-iästä asti ääniä - skitsofrenia vei miehen syvään pohjaan, josta nouseminen oli vaikeaa

 • 17 min
 • toistaiseksi

Olli-Pekka kuulee ääniä, joita ei ole olemassa. Tai ovat ne olemassa, mutta vain lahtelaismiehen päässä. Äänet ovat olleet skitsofreniaa sairastavan Ollin päässä jo toistakymmentä vuotta. Usein ne sättivät ja pahimmillaan käskevät tekemään itsemurhan, mutta äänet voivat olla myös kannustavia duuriääniä. Elämä skitsofrenian kanssa on vienyt miehen syvälle epätoivoon, mutta nyt hänen elämässään on jo valoa.

Toimittajana Lauri Rautavuori.

Lähetykset

 • la 22.12.2018 12.25 • Yle Areena

Jaksot

 • Ravintoloissa ja keikkapaikoilla järjestetyt yksityistilaisuudet ovat lisääntyneet. Lähes kaikki Möysän musiikkiklubin eli Mössön tammikuun keikat ovat yksityistilaisuuksia, joihin ei myydä lippuja ulkopuolisille. Mössön Antti Puhakka kertoo, että Helsingissä on keikkapaikka, jossa jopa 80 prosenttia on yritysten tai yksityisten järjestämiä tapahtumia. Keikkamyyjälle järjestely sopii hyvin, sillä tilaisuuden riskit jakautuvat useammalle.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahtelainen Pasi Widgren haluaa lumitaiteen avulla innostaa ihmisiä retkeilemään luontoon. Tänä talvena hän on piirtänyt suuren metsokuvion hankeen järven jäälle Lapakiston luonnonsuojelualuelle. Tutustuimme lumipiirtelijän työhön, jossa perusvälineet ovat hyvä hahmotuskyky ja kunnon lapio. Petri Niemi haastattelee

 • 93 prosenttia suomalaisista osaa vähintään yhtä vierasta kieltä. Kielitaitoaan ovat eniten lisänneet pelkän perusasteen koulutuksen suorittaneet. Suomalaisten kielitaito on kohentunut, mutta monella nuorella on liian suuret luulot omasta kielitaidostaan. Koulutuskeskus Salpauksen englanninopettaja Craig Donald on huomannut, että viime vuosina poikien rohkeus puhua englantia on kasvanut, mutta tietokonepeleistä opittu englanti ei vielä riitä kunnon kielitaitoon. Tietokonepelaamisessa käytettävä sadan sanan kielitaito ei ole riittävä kielitaito. 1000-2000 sanaa on riittävä vieraan kielen puhumiseen. Sujuvan kielen puhumiseen vaaditaan 5000 sanaa. Koulutuskeskus Salpaus järjestää työelämän englannin kursseja, jotka rohkaisevat puhumaan vierasta kieltä.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Raju talvimyrsky on katkonut sähköjä ja vaikeuttanut liikennettä myös Päijät-Hämeessä. Myrsky ei kuitenkaan iskenyt koko voimallaan Lahden seudulle. Petri Niemi haastattelee ja ensimmäisenä juttukaveriksi tulee Aki Leino.

 • Lahtelainen puulaakisarja Kortteliliiga täyttää tänä vuonna 50-vuotta. Alkuun toiminta sisälsi vain jalkapalloa, mutta sittemmin lajikirjo on laajentunut ja toiminta on ympärivuotista. Kortteliliigan uusi puheenjohtaja Ismo Kovanen on nähnyt kortteliliigatoimintaa 1970-luvulta lähtien. Hän ei usko, että tulevaisuudessa lajikirjoon lisättäisiin suosittua e-urheilua kalliiden kustannusten vuoksi. Kortteliliiga on myös kärsinyt tuomaripulasta, kun uusia tuomareita on vaikea saada toimintaan mukaan.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahden väkiluvun kasvu on pääasiassa maahanmuuttoa. Väestömäärä kasvoi Lahdessa vuonna 2018 vajaalla 450 henkilöllä. Lahti vetää väkeä myös muualta Päijät-Hämeestä, Savosta ja Kaakkois-Suomesta. Lahteen muuttaa yhä väkeä, mutta samaan aikaan Lahdesta muutetaan myös muualle, sanovat suunnittelija Katja Karevaara ja tutkija Pauli Mero Lahden kaupungilta. Lahden sitkeä nuorisotyöttömyys johtuu osin muuttovoitosta.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Päihdeohjelmat ja hoitoonohjausmallit ovat vähentäneet päihdeongelmia työpaikoilla. Wellamon työterveyslääkäri Henni Hyytiä-Ilmosen mukaan työpaikoilla ei olla päihtyneenä enää takavuosien tapaan. Siitä huolimatta työpaikoilla näkyy vapaa-ajalla lisääntynyt alkoholin käyttö. Työterveyslääkäri kehottaa työkavereita nostamaan ongelmat esille, sillä yhdenkin työntekijän päihdeongelma vaikuttaa koko työyhteisöön.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Lahtelainen ravintola- ja kahvilatarjonta on monipuolistunut viime vuosien aikana ja etenkin kahviloita on tullut Lahden keskustaan paljon. Hotelli Kämpin tapahtumapäällikkö, hollolalainen Aki Keskitalo kehuu Lahden piristynyttä ravintolatarjontaa. Keskitalo on myös maakunnalllisen matkailuyhtiön Lahti Region hallituksen jäsen, hänen mielestä päijähämäläisten matkailuyrittäjien kannattaisi tehdä paketteja, jotka sisältävät hyvää ruokaa, paikallisuutta sekä aktiviteetteja ja markkinoida tuotteitaan myös pääkaupunkiseudulle, jossa etenkin aasialaisten turistien määrä on koko ajan kasvussa.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Lahtelainen kilpahiihtäjä Verneri Suhonen harjoittelee satoja tunteja vuodessa. Perinteisen sprintterinä tunnettu 21-vuotias Suhonen tähtää tammikuussa Lahdessa pidettäviin junioreiden MM-kisoihin ja tavoitteena on mitali. Petri Niemi haastattelee Hollolan Urheilijoita edustavaa Suhosta.

 • Olli-Pekka kuulee ääniä, joita ei ole olemassa. Tai ovat ne olemassa, mutta vain lahtelaismiehen päässä. Äänet ovat olleet skitsofreniaa sairastavan Ollin päässä jo toistakymmentä vuotta. Usein ne sättivät ja pahimmillaan käskevät tekemään itsemurhan, mutta äänet voivat olla myös kannustavia duuriääniä. Elämä skitsofrenian kanssa on vienyt miehen syvälle epätoivoon, mutta nyt hänen elämässään on jo valoa.

  Toimittajana Lauri Rautavuori.

 • Kaupat ja marketit varautuvat vuoden vilkkaimpaan viikonloppuun. Kauppojen aukioloaikojen vapautumien on helpottanut ruuhkia. Hämeenmaan toimitusjohtajan Olli Vormiston mukaan takavuosien kaltaisia ruuhkapiikkejä ei enää nähdä, kun marketit voivat olla auki myöhäiseen iltaan ja joulunpyhienkin aikaan. Eniten ruuhkaa on odotettavissa aaton aaton aatona päivällä. Kauppa ja joulu tarjoavat myös monelle kausityötä.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Heinolan valtuusto on päättänyt ensi vuoden budjetista. Kesällä valtuusto sopi, että taloutta sopeutetaan vähenevään väkimäärään. Valtuuston kokouksessa äänesteltiin niin, että lopputulema on, että vieläkin ihmetellään mitä päätettiin.
  Kristillisdemokraattien valtuutettu Kauko Kekkonen syyttää Itä-Hämeen mielipidepalstalla valtuuston puheenjohtajaa tarkoitushakuisuudesta äänestyksessä. Äänestyksessä olivat vastakkain Kanervalan lakkauttaminen ensi vuoden syyskuussa tai vuoden loppuun mennessä. Osa valtuutetuista olisi halunnut säilyttää palvelukeskuksen. Heinolan valtuuston puheenjohtaja, kokoomuksen Niina Varjo kiistää menettelytapavirheen Kanervalan palvelukeskuksen lakkautuspäätöksessä.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Pesäpalloseura Lahden Mailaveikot haluaa kasvattaa tunnettavuuttaan ja harrastajamääriään. 90-vuotias LMV on historiansa varrella saavuttanut paljon menestystä aina Suomen mestaruutta myöden. Lahden Mailaveikkojen varapuheenjohtaja ja miesten edustusjoukkueen johtaja Sakari Sahamies toivoo kaupungilta parempia panostuksia Kisapuiston olosuhteisiin. Lahtelaisjuniorit ovat päässeet jo kokeilemaan superpesiksessä. Junioreita on tullut seuraan viime vuosina entistä enemmän, silti miesten edustusjoukkue pelaa tällä hetkellä kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Helsinki Fashin week esittelee 20:n muotisuunnittelijan luomuksia. Lahden muotoiluinstituutin opiskelija, muotisuunnittelija Veera Konga sai kutsun muotiviikoille esittelemään luomuksiaan. Hänellä on esillä 15 asukokonaisuutta, joiden materiaalivalinnoissa hän suosii kestävyyttä ja ekologisuutta. Ympäristöystävällisyys ja kestävyys ovat nykyään yhä tärkeämpiä asioita muotisuunnittelussa. Veera Konga on suunnitellut tapahtumaan naisten vaatteita.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lääkkeiden saatavuusongelmat ovat rajusti lisääntyneet viime vuosina. Apteekkari Tarmo Salin Kivimaan apteekista ennakoi, että ongelmat pahenevat tulevaisuudessa. Yli puolella Suomen apteekeista on ollut vuoden aikana työvoimapulaa. Farmasialiitto pitää apteekkien työvoimapulan syynä huonoja palkkoja ja työoloja. Kaikista huonoin tilanne on Päijät-Hämeessä, jossa 94 prosenttia apteekeista ei ollut saanut vuoden sisällä rekrytoitua tarpeeksi farmaseutteja. Salin kertoo, että apteekit käyttävät nykyään paljon vuokratyövoimaa. Apteekkien talous on pienentynyt lääkevaihdon myötä. Tarmo Salin kertoo kaupunkien keskustojen apteekeilla menevän huonosti, kun taas marketeissa sijaitsevilla apteekeilla menee hyvin.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Ihmisten musiikin kulutus on muuttunut vuosien saatossa ja suoratoistopalvelut ovat ottaneet ison osan musiikin kulutuksessa.
  Äänilevymyynti on kasvussa ja vinyylit kasvattavat suosiotaan, vaikka perinteisen CD-levyn myynti vähenee. Lahden Levykauppa Äxän kauppias Marko Lindeman kertoo, että levymyynnin tulevaisuus näyttää edelleen hyvältä, koska moni haluaa edelleen saada musiikin fyysisenä levynä. Tämä tuo haasteita levykaupoille, jotta levyjä ei jää pyörimään varastoihin. Tänä päivänä artistit ottavat kantaa pikemmin lausunnoilla ja sosiaalisessa mediassa kuin laulujen sanoituksien kautta.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Maanpuolustusnaisten Liitto kannattaa edelleen nykyistä vapaaehtoista asepalvelusta naisille. Liitto ei kannata asevelvollisuutta kaikille pakolliseksi. Varusmiesliiton mielestä nykyinen systeemi on epätasa-arvoinen. Maanpuolustusnaisten Päijät-Hämeen piirin puheenjohtaja Tuija Nummela ei näe tarvetta muutokseen, koska Suomessa on edelleen korkea maanpuolustustahto ja Puolustusvoimat toimii hyvin. Hän toivoo kuitenkin tehokkaampaa tiedon jakamista naisten vapaaehtoisesta palveluksesta. Tuija Nummela näkee hyvänä asiana, että naisilla on mahdollisuus vapaaehtoiseen asepalvelukseen.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Asikkalan Vääksyn kanavasta on olemassa paljon tietoa, tarinoita ja artikkeleja, mutta ei laajempaa, yksien kansien sisään koottua historiallista katausta. Tänä keväänä sellainen saatiin mittavan kuva-aineiston kera. Tuija Veirto tapasi Kanava keskellä kylää- kirjan tekijän Pertti Hammarin.

 • Seurakuntien kutistunut jäsenmäärä on vähentänyt myös verotuloja. Lahdessa jäsenmäärä vähenee noin tuhannella vuodessa. Jo joka toinen seurakunta teki negatiivisen tuloksen. Lahden seurakuntayhtymän talouspäällikkö Tiina Mörsky kertoo, että Lahdessa viime vuosina viivan alle on jäänyt rahaa, jolla katetaan lainanlyhennyksiä. Lahden seurakuntayhtymä vähentää kiinteistökannastaan seuraavien viiden vuoden aikana kolmanneksen. Seurakuntalaiselle pystytään vielä tuottamaan peruspalvelut.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Kesäteatteri on suomalainen ilmiö, jota ei muualla ole samassa mittakaavassa. Tyypillinen kesäteatterikävijä ei välttämättä muulloin käy teatterissa. Monet pienemmät tahot pysyvät pystyssä kesäteatteriesitysten avulla. Päijäthämäläinen kesäteatteritarjonta on tänäkin vuonna laajaa. Lahden elävä taide-yhdistyksen Pesäkallion kesäteatteri esittää tänä kesänä Kiljusen herrasväkeä. Pesäkallioon on helppo saada tekijöitä mukaan, mukana on harrastajia ja ammattilaisia. Pesäkallion ohjaaja Eppu Gustafsson kertoo, että häntä ei kiinnosta näytelmät, missä roolihahmo on humalassa, takapuoli vilahtaa tai esitys on täynnä puujalkavitsejä.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Padasjoen väkilukua kasvattaa kesäisin mökkiläiset. Pitkään Padasjokea johtanut kunnanjohtaja Heikki Jaakkola mukaan kuntatalouden takana on niin säästävyyttä kuin niukasti elettyjä vuosia. Hyvinvointiyhtymän alkutaival olisi voinut sujua Jaakkolan mukaan paremminkin. Jaakkola jää kesällä eläkkeelle, hän uskoo, että Padasjoella on edessä valoisa tulevaisuus huolimatta väestön keskittymisestä. Uutena kunnanjohtajana aloittaa elokuussa Petri Koivula.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahtelainen Virpi Koski on päässyt agilitymaajoukkueeseen jackrusselterrieri Rumban kanssa. Lajin MM-kisat järjestetään Suomessa syksyllä. Kahdeksassa vuodessa laji on muuttunut koko ajan. Nykyään koiraa opetetaan tekemään enemmän itse, jolloin ohjaajan hallintaa on vähemmän. Päijät-Hämeessä lajikulttuuri on voimissaan. Koski kertoo, että vuosien varrella Rumban vauhti on vain parantunut. Kaksikko harjoittelee nykyään muutaman kerran viikossa. Agilityssä koira on parhaimmillaan 3-8 vuoden iässä.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Pienpanimo-oluet ovat nyt olutharrastajien keskuudessa muodissa. Pientuottajat ovat alkaneet valmistaa yhä enemmän myös perinteisiä lagereita. Päijät-Hämeessä on pitkät olut-ja sahtiperinteet. Sahtikulttuuri on saanut viime vuosina yhä nuorempia tekijöitä mukaan ja tulevaisuus näyttää valoisalta. Lammin Sahdin yrittäjä ja ravintoloitsija Pekka Kääriäinen kertoo, että suomalaiset oluen pientuottajat ovat vieneet viime vuosina oluitaan myös saksalaisille markkinoille. Saksalaisia kiinnostaa suomalaisissa oluissa tarinat ja juuret. Suomalaisille pienpanimoille kynnys Saksan markkinoille menoon oli matala.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Isot juniorijalkapalloturnaukset joutuvat jo kilpailemaan osallistujista. Viime viikonloppuna järjestettiin perinteinen Lahti Soccer, mutta samaan aikaan turnauksia oli myös muualla Suomessa. FC Reippaan toiminnajohtajan Jarkko Koskisen mukaan junioriturnauksessa on tarjottava jo muutakin kuin jalkapalloa. Seura pohtii lapsiin ja nuoriin vetoavaa oheisohjelmaa jo ensi kesälle.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä