Radio Suomi Helsinki

Haitareita Vallilassa, autoradioita Hermannissa – tällaisia ovat kantakaupungin kummalliset kivijalkaliikkeet

 • 21 min
 • toistaiseksi

Sarana-, ovenkahva- ja helakauppa hyvällä liikepaikalla Helsingissä ei vaikuta äkkiseltään ajateltuna kovinkaan hyvältä bisnekseltä. Harmonikkojen tai autoradioiden erikoisliikkeet eivät nekään kuulosta rahanhimoisten yrittäjien keksinnöiltä. Onko kivijalkaliikeyrittäjän ura selviytymistä ja viivytystaistelua kauppakeskuksia ja nettikauppaa vastaan? Mikä saa pysymään kauppiaana vuosikymmenestä toiseen?

Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen teki kivijalkakierroksen Helsingin kantakaupungissa. Haastateltavina ovat Hokola oyn omistaja Rainer Broman, yrittäjä Anssi Tenhunen Helsingin Autoradiosta ja haitarikauppias Eero Nissinen nimikkoliikkeestään.

Lähetykset

 • ke 5.9.2018 9.37 • Yle Areena

Jaksot

 • Helsingissä järjestetään 5.-6.1. SM-kisat lajissa, joka on kaikille tuttu, mutta harvoille harrastus. Pöytäjääkiekon SM-kisat järjestetään nyt jo 29. kerran.
  Vesa Marttinen kävi perehtymässä lajin saloihin moninkertaisen Suomen-mestarin Juha Erälaukon kanssa.

 • Tänä vuonna Kansalaisareena valitsi kaksi vuoden vapaaehtoista: Tapani Vainikaisen sekä Jouko Näivän. The Streetbarberina eli katuparturina tunnettu Näivä on tehnyt monia sekalaisia töitä, soittanut parissa bändissä ja saattaapa joku muistaa hänet vuoden 2012 Big Brother- talostakin. Nyt hän on leikannut vähän yli vuoden ajan syrjäytyneiden, kodittomien ja vähävaraisten hiuksia ja kohtaa heidät ihmisenä. Toimittajana Justus Laitinen.

 • Kansalaisareena valitsi joulukuussa jälleen vuoden vapaaehtoisen tai itseasiassa tänä vuonna vuoden vapaaehtoiset: Tapani “Tapsa” Vainikaisen ja Jouko “the Streetbarber” Näivän.
  Korsossa, Woimanurkassa, tavallisesti senioreita liikkumiseen iloihin innostava ja opastava Tapani Vainikainen antaa toimittaja Justus Laitiselle vinkkejä niin salille kuin elämäänkin.

 • Vantaalainen Hanna Fiskari on sisustubloggaaja ja innokas askartelija. Tämän joulun hittituote lienee käpyhyasintti, joka syntyi myös Hannan hyppysissä.
  Toimittaja Olli-Pekka Kursi piipahti Hannan kotona. Samalla hän sai helpon vinkin joulukranssin tekemiseen.

 • Finnwave-rahtialus on rantautunut poikkeuksellisesti Vuosaaren satamaan Helsingissä. Toimittaja Olli-Pekka Kursi kipuaa laivaan aamuhämärissä, jossa ensimmäisenä tapaa laivan kapteenin, Mika Kärin.
  Sitten alkaakin pikaperehdytys siihen, millaista on olla joulun aika laivassa.
  Aluksen kansainvälisen miehistön ansiosta jouluperinteissä yhdistyvät suomalaiset ja filippiiniläiset tavat.
  Matruusi Mikko Toivonen on jo kolmatta joulua hommissa laivalla ja talousapulainen Vipri Mäkinen pitää huolta siitä, että aluksessa on tarjolla juhlapyhienkin aikaan hyvää ruokaa ja mahdollisimman levollinen tunnelma.

 • Kauniaisten kuvataidekoulu perustettiin neljäkymmentä vuotta sitten, kun taideaineista leikattiin maanlaajuisesti hurjalla tavalla.
  Tällä hetkellä kuvataidekouluosaamisesta halutaan tehdä vientituote: Japanissa ja Kiinassa ollaan hyvin kiinnostuneita ainutlaatuisesta suomalaisesta taideoppimisesta.
  Kuvataidekoulun rehtori Hannamaija Heiska iloitsee taidenkoulun arjesta. Kaiken lisäksi maalausluokan ikkunasta avautuu yksi pääkaupunkiseuden upeimmista maisemista. Sitä ihaili myös toimittaja Olli-Pekka Kursi

 • Harva tietää, että Suomella on tutkimusasema Etelämantereella – ja näin on ollut jo 30 vuotta. Retkikuntaan kuuluvat muun muassa Ilmatieteen laitoksen tutkija Juho Vehviläinen ja FINNARP-operaatioiden päällikkö Mika Kalakoski. Vehviläisen edellisestä ja ainoasta Etelämantereen-vierailusta on jo kymmenen vuotta, kun taas Kalakoski on käynyt siellä viitisentoista kertaa, ensimmäisen kerran vuonna 1999. Minkälaiset olosuhteet tutkimusasemalla on vastassa ja miten Etelämantereelle edes pääsee?

  Toimittajana Ippi Arjanne.
  Kuva: Timo Vihma / Ilmatieteen laitos

 • Miltä tuntuu, kun teatterin lava vaihtuu yhdessä yössä sairaalavuoteeseen ja pyörätuoliin? Piia Korisevalle kävi näin kymmenen vuotta sitten, kun migreeni aiheutti aivoinfarktin ja hänen oikea puolensa halvaantui. Viisi vuotta sitten Piia Koriseva juoksi puolimaratonin, tosin intervallina, koska oikea jalka alkoi aina välillä laahata.

  Piia Korisevan kanssa jutteli Ippi Arjanne.

 • Uusi lastensairaala Meilahdessa on täynnä toinen toistaan erilaisempia innovaatioita, joiden tarkoituksena on tehdä pienille potilaille sekä heidän omaisille käynti tai joissakin tapauksissa pidempikin oleskelu sairaalassa miellyttävämmäksi. Eräs kävijöitä eniten yllättäneistä elementeistä ovat olleet alan viimeisintä teknologiaa edustavat äänisuihkut, joita on ripoteltu eri puolille sairaalaa. Justus Laitinen kävi paikan päällä projektia johtaneen Aalto-yliopiston lehtori Antti Ikosen sekä äänisuunnittelussa mukana olleen lastentautien dosentti Pekka Lahdenteen kanssa virkistäytymässä äänisuihkussa.

 • Lahjoilla on mukava ilahduttaa läheisiään. Mutta meneekö lahjasta fiilis, jos se on paketoitu rumasti? Radio Suomen toimittaja Justus Laitinen tunnustaa kuuluvansa siihen ihmisryhmään, jolta joulupakettien tekeminen ei suju käden käänteessä. Niinpä hän lähti askarteluun, tee-se-itse-henkeen ja sisutusratkaisuihin keskittyneen Kaikki paketissa-blogin pitäjien, Aleksi Koskisen ja Jani Lindbergin, luo oppiin.

 • Pete Hoppulan ja Matti Laipion kirjoittama tietokirja Sininen sielua myöten – Suomi-bluesin tarina avaa blues-musiikin historiaa ja vaiheita Suomessa. Miten blues saapui Suomeen ja millaisia ominaispiirteitä se pohjoisessa sai? Millaisia alueellisia blueskeskittymiä syntyi Helsinkiin, Lahteen ja vaikkapa Nurmijärvelle tai Järvenpäähän? Entä miten Suomi-blues voi tänä päivänä?
  Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen tapasi kirjan tekijät Helsingin Kalliossa, jossa asui pitkään eräs suomalaista bluesia muokannut merkkimies.

 • Niklas Ansamaan ura alkoi jo teini-iässä, kun hän koodasi ensimmäisen applikaationsa 14-vuotiaana auttaakseen äitiään sienestyksessä. Neljä vuotta myöhemmin hän on perustanut yrityksen ja opettanut ohjelmointia niin Ruandassa kuin Supercell-peliyrityksessäkin.

  Toimittajana Ippi Arjanne.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • 11. syyskuuta 2001 oli traaginen päivä. WTC-iskuissa menehtyi lähes 3000 ihmistä, joista osa kuoli pelastaessaan muita. Menehtyneiden joukossa oli 343 palomiestä, joita muistetaan New Yorkissa kerran vuodessa. New York City Memorial Stair Climb -tapahtumassa 343 auktorisoitua palomiestä kiipeää WTC 3 -pilvenpiirtäjän 80 kerrosta täysissä palomiesvarusteissa.

  Suomesta tapahtumaan lähtee Helsingin VPK:n sopimuspalokuntalainen, 26-vuotias Kalle Saarikannas. Miksi?

  Toimittaja Ippi Arjanne kävi Saarikannaksen kanssa kiipeämässä Pasilan linkkitornin portaita.

 • Muovi on viime aikoina ollut kovasti kartalla lähinnä negatiivisista syistä. On kuitenkin ihmisiä, joiden tehtävä on suorastaan säilöä esineitä, muovisiakin, jälkipolville. Espanjalaisen filosofin, George Santayanan sanat “Ne, jotka eivät muista menneisyyttä, ovat tuomittuja toistamaan sitä” mielessään Radio Suomen toimittaja Justus Laitinen lähti Vantaalle tutustumaan muoviesineisiin Kansallismuseon kokoelma- ja konservointiyksikköön oppaanaan amanuenssi Anna-Mari Immonen sekä yksikön päällikkö, intendentti Eero Ehanti.

 • Unikulbi on julkaisut uuden singlen nimeltään Huojuva silta. Uniklubin Jussi Selo vieraili Radio Suomen iltapäivässä huhtikuun 10. päivä Paavo Häikiön ja Anna Keräsen vieraana. Kuulemme jotain uutta, jotain vanhaa ja jotain unista.

 • Jos ilmasto pyörii mielessä, harvemmin mietteet ovat iloisia. Miksi ilmasto ahdistaa niin paljon? Auttaako ekotekojen lista vai pahentaako se asiaa? Miksi sekin voi ahdistaa, että muita ei ahdista? Onko ratkaisu siedätyshoito, perehtyä aiheeseen uuvutustaktiikan keinoin? Auttaisiko täydellinen ilmastopolitiikka?

  Toimittaja Ippi Arjanne tapasi opintopsykologi Sanni Saarimäen, joka vetää Aalto yliopistossa ilmastosta ahdistuneille keskusteluryhmää ja erilaisia workshoppeja.

 • 1800- ja 1900-lukujen taitteessa Suomesta lähti muutaman vuosikymmenen aikana kymmeniä, jopa satoja tuhansia nuoria miehiä Yhdysvaltoihin tavoittelemaan parempaa elämää ja elantoa.
  Kaivoksilla ja metsissä riitti töitä, ja maata sai jopa ilmaiseksi, jos pystyi raivaamaan karuihin olosuhteisiin elinkelpoisen ympäristön.
  Kaikki siirtolaiset eivät kuitenkaan menestyneet ja rikastuneet. Toimittaja Jenni Stammeierin tietokirja Suomalaiset junapummit – kulkureita ja kerjäläisiä Amerikan raiteilla kertoo niistä suomalaissiirtolaisista, jotka eivät osuneet kultasuoneen.
  Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen tapasi Jenni Stammeierin kirjan julkaisun kynnyksellä. (Kuva: Library of Congress)

 • Rullalautailu eli skeittaus on muutamassa vuosikymmenessä noussut marginaalisesta pienten piirien touhusta huippusuosituksi harrastusmuodoksi. Tokion olympiakisoissa vuonna 2020 skeittaus on ensimmäistä kertaa myös olympialaji.
  Ammattilaisskeittaja Ben Hatchell ja Suomen olympiatoivo Lizzie Armanto vierailivat huhtikuun alkupuolella Helsingissä Yhdysvaltain valtionhallinnon järjestämällä pienoiskiertueella.
  Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen tapasi molemmat huippuskeittaajat vierailun yhteydessä ja kysyi, mihin laji on oikein matkalla.

 • Mitä jos merivedestä – tai mistä tahansa juomakelvottomasta vedestä – voisi tehdä puhdasta juomavettä aurinkoenergian avulla?
  Tällaiseen innovaatioon perustuu espoolaisfirma Solar Water Solutionsin toiminta. 12 henkilöä työllistävän perheyrityksen metodissa poikkeuksellista on aurinkoenergian hyödyntäminen vedenpuhdistuksessa. Tämä tekee laitteiden elinkaarikustannuksista verrattain alhaiset.
  Tällaisella keksinnöllä luulisi olevan markkinarako ainakin Afrikan mantereella, josta puhtaasta juomavedestä on monin paikoin pula, mutta auringonpaistetta riittää.
  Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen kävi tutustumassa firman toimintaan Espoon Kivenlahdessa.

 • Pöytyällä vuonna 1926 syntynyt Matti Simola oli itseoppinut perinteenkerääjä, joka teki romaniväestöön liittyviä päiväkirjamerkintöjä jo kuusivuotiaana. Simola ei itse ollut romani, mutta hän kiersi pikkupoikaiästä alkaen romanien parissa isänsä kanssa.
  Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistossa on satoja sivuja Simolan tallentamia kirjoituksia, jotka käsittelevät romanikulttuuria eri näkökulmista. Arkistotutkija Risto Blomster tuntee materiaalin läpikotaisin, mutta pitää sitä suurena arvoituksena, jossa riittää tutkittavaa vielä pitkään.
  Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen kävi tutkimassa Matti Simolan kirjoituksia romanien kansallispäivän yhteydessä.

 • “Yleensä Murphyn laki hoitaa sen niin, että se on perjantai-iltana aika myöhään, kun yhtäkkiä puhelin soi ja joku soittaa esimerkiksi että “Espoon poliisista terve, onko nämä teidän lehmiä tässä kehä ykkösellä?””

  Sebastian Nurmi osti 80-luvun alkupuolella Tammisaaren saaristosta tilan ajatellen, että siitä tulisi hyvä kuvaustukikohta. Toisin kuitenkin kävi. Mutta miten koulusta erotetusta nuorukaisesta tuli alun alkaen maailmaa kiertänyt muotikuvaaja? Mistä stadilainen löysi sisun perustaa maatila, vaikkei ymmärrä alasta mitään?

  Lähes kolmekymmentä vuotta kestänyt maatila-arki jää pikkuhiljaa taakse, kun Nurmen ja hänen vaimonsa maatila siirtyi seuraavalle sukupolvelle.

  Toimittajana Ippi Arjanne.

 • Yle Radio Suomen juontaja Anna Keränen ei ole koskaan omistanut autoa, joten hänen ei ole myöskään tarvinnut koskaan vaihtaa autoon renkaita. Miten käy kesärenkaiden vaihto youtube -videon neuvoilla. Anna testaa.

 • Duo Kalle Lindroth ja Ida Paul julkaisivat esikoisalbuminsa, Nää kaikki kertoo susta, vuonna 2018 ja se sai jo ennakkoon platinalevyn. Kaksikon tahti ei ole hiipunut hurjan aloituksen jälkeen maantieteellisestä välimatkasta huolimatta. Mistä heidän keskinäinen kemia kumpuaa ja mikä on Idan lanseeraama positiivinen naivismi? Ennen filosofisempia pohdinta aloitetaan kuitenkin heidän taannoisesta esiintymisestä Suomilovessa. Suositussa musiikkiohjelmassa Ida ja Kalle esittivät kappaleensa Päällekkäin pitkän välimatkan erottamille ystäville, Violalle ja Helmille, juuri ennen jälkimmäisen lähtöä Amerikkaan. Ystävysten tilanteessa oli paljon tuttua myös musikaaliselle duolle.

  Toimittajana Justus Laitinen.

 • Kuinka ylivoimainen lajissaan voi olla ja riittääkö mielenkiinto jos aina vaan voittaa? Tero Äyräväisen nimi on tuttu niin kotimaisen kuin kansainvälisenkin tractor pullingin kärkilistoilla kisasta toiseen ja mies vaan jatkaa kaasuttelemista voitosta voittoon. Lajille ominaisesti Äyräväinen myös rakentaa itse lähestulkoon kaiken traktoreissaan. Radio Suomen toimittaja Justus Laitinen kävi tapaamassa kiskojamestaria tämän Porvoon tallilla.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä