Keskiipäivän klassikko

Lähihistorian merkittävimpiä ja mielenkiintoisimpia popklassikoita Jussi Wistrandin toimittamana.

Klipit

 • Whamin Last Christmas -biisin tenho piilee sävelmän haikeassa kepeydessä jota tekstin sydänsurut sopivasti sävyttävät. Olemme kaikki olleet siellä, se on kamalaa mutta siitä selviää, pitää vaan seuraavalla kerralla olla tarkempi kenelle sydämensä antaa.

  Wham muistutti vuonna 1984 Last Christmas -biisissään, ettei joululahjoja saa kierrättää.

 • Irlantilaisyhtye Boomtown Ratsien laulusolisti Bob Geldolf näki 23.10.1984 televisiossa raportin Etiopian nälänhädästä, jota reportteri kuvaili maanpäälliseksi helvetiksi. Ohjelma sai Britanniassa aikaan lahjoitusten tulvan erilaisille hyväntekeväisyysjärjestöille ja pisti Geldolfinkin miettimään, että jotain tarttis tehdä.

  Hyvän ystävänsä, Ultravoxista tutun Midge Uren kanssa he päätyivät ammateilleen sopivasti keräämään rahaa äänilevyn avulla. Kun Sting ja Duran Duranin solisti Simon Le Bon osoittivat ideasta kuultuaan välitöntä kiinnostusta, alkoi Geldolfin mielessä itää ajatus kokonaisen musiikkistara-köörin mukaan saamisesta. He olivat jo Midgen kanssa saaneet kappaleen rungon aikaan, kun Bob oli muistanut pöytälaatikossa lojuneen It ́s my world -otsikoidun sanoituksensa, joka pienillä muutoksilla sopi aiheeseen täydellisesti.

 • Kolme ramopunk-bändiä Pojat, Luonteri Surf ja Ne Luumäet pistivät vuonna 1990 hynttyyt yhteen jouluisissa merkeissä julkaisten Kaikki uskoo joulupukkiin -singlen, jonka kääntöpuolelta löytyivät niinikään juhlapyhän kunniaksi tehdyt "Vaikka kylmää on" ja "Partaradikaali" -kappaleet. Jatkoa projektiin saatiin kaksi vuotta myöhemmin toisen, myöskin kolme jouluista biisiä sisältäneen sinkun muodossa.

 • Leevi and the Leavings levytti pitkään jatkuneella urallaan myös Varasteleva Joulupukki -nimisen albumillisen originaaleja joulubiisejä, sekä yhden myöhemmin albumille liitetyn kappaleen, Jouluaattona kännissä. Otsikoista käy teema selville; iloista joulua ei ollut tarjolla, vaan keskityttiin niin pukin kuin kanssakärsijöittenkin surullisiin kohtaloihin.

 • Elton John astui jouluun vuoden 1973 Step into Christmas -kappaleessaan. Herra oli uransa huipulla, mikä kuului hilpeytenä tällä singlebiisillä, jolla mies myös kiitti kannattajiaan eli fanejaan kuluneesta vuodesta. Takana oli kolme amerikassa listaykkösiksi yltänyttä albumia.

  Joulusinkku, jonka kakkospuolella hulluteltiin otsikolla "Ho, Ho, Ho (Who'd Be a Turkey at Christmas)" oli reteä veto kaiken kaaoksen keskellä, ja ehkä siksi Elton tuntuukin olevan rennoimmillaan. Biisit kirjoitettiin aamulla ja levyn molemmat puoliskot äänitettiin vielä samana iltapäivänä pikasessioissa.

 • Bruce Springsteen alkoi sisällyttää Santa Claus is comin´ to town -kappaleen konsertteihinsa vuoden 1973 lopulla ja se on pitänyt paikkansa niin yleisön kuin bändinkin suosikkina joulunajan keikoilla siitä asti.

  Vanha valkoparta oli lähetetty reissuun alunperin jo vuonna 1934, jolloin John Frederick Cootsin ja Haven Gillespien teoksesta tuli hitti myyden kyllä levyjäkin, mutta aikakautensa mukaisesti eritoten nuottivihkoja, kuuluihan piano ja sen pimputtelutaito jokaiseen kulttuurikotiin.

 • Lämmin tunne valtaa mielen kun Noddy Holder utelee onko sukka jo ripustettu seinälle. Merry Xmas everybody -single julkaistiin seitsemäs joulukuuta vuonna 1973 ja se paIneli suoraan Englannin listan kärkeen, keikkuen siellä vielä tammikuun puolessa välissäkin. Yhtenä syynä menestykseen on pidetty kappaleen positiivista fiilistä jälleen yhden laman kourissa kärvistelleessä Britanniassa.

 • Lontoolaisen The Poguesin marraskuussa 1987 julkaistu Fairytale of New York ei todellakaan ole mikään perinteinen joululaulu, pikemminkin anti-sellainen, ainakin tarinansa puolesta. Laulussa juhlapäivää putkassa viettävä irlantilais-immigrantti muistelee alkoholiin ja huumeisiin hukkuneita unelmia, joita
  puolisonsa kanssa Amerikan ihmemaahan muuttaessaan elätteli. Rumaa kieltäkin käytetään runsaammin kuin genressä keskimäärin vallitsevassa lähes nollatoleranssissa.

  Biisi sai alkunsa banjonsoittaja Jem Finerin "irlantilainen merimies muistelee kotimaataan" -tyyppisestä laulusta ja sitä kypsyteltiin parin vuoden aikana lopulliseen muotoonsa.

 • Tom Petty and the Heartbreakersin Christmas all over again biisi tehtiin tilaustyönä kehitysvammaisten Special Olympics -urheilutapahtumalle tukea keräävän A very special Christmas -äänilevysarjan vuonna 1992 ilmestyneelle kakkosalbumille.

  A very special Christmas -levysarjassa on ilmestynyt toistakymmentäalbumia ja se on tuottanut yli 100 miljoonaa dollaria.

 • The Ronettes pisti Leroy Andersonin vuonna 1948 säveltämään Sleigh rideen eli Rekiretkeen vauhtia vuoden -63 versiollaan Phil Spectorin tuottamalla "A Christmas Gift for You from Philles Records" -albumilla. Hulluutta hipovasta neroudestaan tunnettu legendaarinen tuottaja valitsi levylle suosittuja
  joulun standardeja, jättäen kuitenkin kaikki uskontoon viittaavat sävelmät suosiolla väliin. Niinpä kuuluisan Wall of sound -äänivallikäsittelyn saivat juhla-ajan hilpeämmän puoleiset biisit Petteri Punakuonosta Matkaan jo käyvän ja Suukon saavan Joulupukin kautta Talven ihmemaahan, Valkoista
  Joulua tietenkään unohtamatta.

  Ronettesin Sleigh ride alkaa ja päättyy aisakellon helinällä, kavioiden kopseella ja virman hevon hirnahduksilla. "Ring-a-ling-a-ling, a-ding-dong-ding" rallattavat mimmit taustalla kun Ronnie raportoi pakkasen pureman kirpeästi, talvisen rekiretken iloista, eikä joulua kyllä mainita ollenkaan.

 • "Olen kuollut Jouluun mennessä kuitenkin" valittaa Mike Monroen tulkitsema kertoja Hanoi Rocksin Dead by Christmas -kappaleessa.

  Onko sävelmä jotain muuta kuin tavallinen kaihoisa rokki-biisi? Sanoitus ainakin on kaukana juhlapyhän tunnelmasta, paitsi että kaipaus tuntuu olevan yksi joulukappaleiden ikiaikaisista teemoista. Muiden ollessa riemu ja rauha. Aika pyhä kolminaisuus kyllä, ei ihminen mielinmäärin iloa kestä, saati rauhaa, jonkin täytyy kuitenkin olla elämässä vialla, tai jotain puuttuu. Ja jos tarpeeksi kauan on elänyt, valituksen aiheita kyllä riittää.

 • Ismo Alangon säveltämä ja sanoittama On jouluyö nyt laulaa saa nousi vuonna 1981 Suomen virallisella listalla peräti kolmanneksi. Kirkkotunnelmaa luovat urut säestävät Alangon vilpittömän tuntuista laulantaa, tehden tästä yhden suosikin niin sanottujen vaihtoehtoisten joulubiisien joukossa. Sinkun kakkospuolella muuten funkkasi, Sielun Veljiä jo jotenkin ennakoiva JouluVappuJuhannus.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä