Jari Sarasvuo

"Me kaikki tarvitsemme terapiaa."

 • 1 h 32 min
 • toistaiseksi

Masennus ei ole sairaus, mutta se on tappava ongelma.

Ystävä. Sinun ei ole pakko nyt syyllistyä. Masennuksesta pitää pystyä puhumaan ilman, että tulee paha mieli.

Kukaan meistä ei voi tietää toisen kärsimyksen määrää. Se kuitenkin tiedetään, että psykiatria ei ole koskaan ollut tiede vaan sen diagnostiikkakyky on surkea. Sekin tiedetään, että masennuslääkkeitä määrätään liikaa, vaikka niiden teho on tutkitusti lumelääkkeen luokkaa.

Ihminen on mysteeri ja sellaiseksi jää. Vastuumme on kuitenkin kaikin käytössä olevin voimin hakea apua.

Lähetykset

 • ma 17.12.2018 13.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • Olemme unohtaneet voimamme. Helppous on tehnyt meistä heikkoja ja hauraita. Mukavuus on addiktio ja minunkin selkärankani on kuin vettynyttä vohvelia. Aika opettaa pelkäämään rajoja.

  Käsityksemme kivusta on pinnallinen. Kaikkea kipua ei ole tarkoitus poistaa eikä kipua ole pakko totella.

  Ystävä. Meidän pitää mennä kyykkyyn ja uskaltaa ponnistaa luottaen siihen, että tehty työ kantaa.

 • Feminismi on yksi ihmiskunnan historian tärkeimpiä liikkeitä. Jokaisen asema maailmassa paranee, kun naisten valta lisääntyy. Siksi #metoo on perusteltu ja välttämätön. Ihmistä pitää moittia, jos siihen on aihetta. Moitteita kuitenkin satelee sellaisillekin henkilöille, jotka eivät ole syytteitä ansainneet.

  Kun väärässä paikassa avaa suunsa, niin empire strikes back.

  Olen julistanut olevani feministi, mutta en ole asiasta enää varma. Viimeisen vuoden aikana olen taantunut tasa-arvon kannattajaksi.

 • Tämä on sadas radiomonologini. Karvat nousevat pystyyn. Olen sinulle sen velkaa, että puhun totta.

  Meillä on mahdollisuus vielä estää kystinen tuho. Tarvitsemme kuitenkin viisautta enemmän kuin koskaan aiemmin ja viisaus edellyttää vuorovaikutusta. Siksi haluan, että jokaisesta tämän ohjelman kuuntelijasta tulee huoneensa viisain ihminen.

  Ystävä. Elämäsi syvimmät merkitykset löytyvät siltä polulta, jolta löydät omat lahjasi. Elämän tarkoitus syntyy siitä, että annat lahjasi muille.

 • Kaikki hetket eivät ole merkityksellisiä, mutta silti Suomessa ajatellaan, että vain tehokkuus on totta. Aina ei kuitenkaan voi elää maksimiteholla. Siksi meidän tulee keskittää energiamme.

  Unelmat voivat eheyttää, mutta useimmiten ne hajoittavat. Yleisin ongelmamme kuitenkin on, että meillä ei ole mitään tavoitteita.

  Elämämme muodostuu siitä mihin keskitymme. Keskittyminen onkin avain merkitykselliseen elämään.

  Ystävä. Koska pyydän parempaa, pystyn parempaan.

 • Maailma on asiantuntijoiden hallussa ja se on ongelma. Miksi? Koska asiantuntijat pyrkivät välttämään riskejä, mutta tulevat steriloinnillaan itse asiassa synnyttäneeksi vielä isompia riskejä.

  Asiantuntijat ovat vaarassa jäädä älykkyytensä ansaan. Varsinkin jos alalla on paljon sääntelyä siitä, kuka on kelvollinen tekemään työn, viisaus loistaa usein poissaolollaan. Meillä on tapana tukeutua kaverin tietämättömyyteen.

  Ymmärrän riskit, mutta haluan silti puhua asiantuntijavallan kyseenalaistamisen puolesta. Ystävä. Jotenkin meidän pitäisi onnistua säilyttämään amatöörin rakkaus tekemisessämme.

 • Olen puhunut addiktiosta omakohtaisesti kaksi kertaa aiemminkin ja se on synnyttänyt reaktion, joka on kantanut tähän päivään asti. Nyt on addiktio-trilogiani kolmannen osan vuoro.

  Heikkoudesta on tehty yhteiskunnassa rikos. Haluamme kostaa ja rangaista ihmistä virheistä. Ja silti halu päihtyä on luonnollista. Meillä on tarve toistuvasti muuttaa mieltämme ja mieli muuttuu ainoastaan transsin kautta.

  Ystävä. Kohti pelkoa meneminen tuottaa itsearvostusta.

 • Pitävätkö ihmiset itseään onnekkaina, koska heille tapahtuu hyviä asioita? Vai tapahtuuko heille hyviä asioita, koska he pitävät itseään onnekkaina?

  Onnen luonti tapahtuu intention tuolla puolen ja se tapahtuu ihmisen teoista huolimatta. Ihmisellä voi olla tavoite, mutta onni ei tottele tällaista mekanismia.

  Kohtalo on voittamaton ja sattuma ennustamaton, mutta on onni on muokattavissa.

 • Kasvatuksen tärkein tehtävä on kasvattaa ihmistä vastuullisuuteen - ensin vastuuseen itsestään ja sitten muista. Ensisijaiset vastuulliset ovat keskenkasvuiset, yliaikaiset, vähävaraiset, kituvat ja kolhitut.

  Älä yritä kasvattaa lapsistasi omaa kuvaasi. Onnistuneen ja kypsän vanhemmuuden yksi ehto on se, ettei siirrä myrkyllisiä huolia tai haaveita, pelkoja tai puutteita, eikä omaa pimeyttään toiseen ihmiseen.

 • Oppiminen on suurimmassa määrin motivaatiokysymys, ei lahjakkuuskysymys.

  Kun ihmisen motivaatio on kunnossa, hän on valmis oppimaan myös epämiellyttäviä asioita ja valaistuu oman motiivinsa ja tekemisensä kausaalisuhteiden kannalta.

  Ihmistä, joka on motivoitunut ensisijaisesti rahasta, ei kannata palkata vastuulliseen tehtävään, koska hän ulosmittaa sen itsestään, ympäristöstään ja tulevaisuudesta.

 • Meillä on kaikilla samat ongelmat ja etsimme jatkuvasti merkkiä mielekkyydestä. Vaikka käsiteakrobaatit bätläävätkin väsymättä mahoilla lauseillaan, niin syvin tieto elämässä tulee kokemuksesta - ei siis tiedosta vaan tietoisuudesta.

  Ystävä.

  Meihin kaikkiin on ohjelmoitu ikivanha sisäinen ohjelma ja syvimmät ideat valtaavat ihminen. Siksi isot kertomukset muistuttavat niin paljon toisiaan. Siksi myös nykybrändit on rakennettu vahvan symboliikan päälle. Vaadimme järjestystä kosmokseen eikä ykseyttä voi saavuttaa ilman yhteistä symbolista sielunelämää.

 • Kulttuuri on salainen sopimus, joka on harvoin vangittavissa yhteen määritelmään. Suomessa kulttuuri käsitetään usein esittäväksi taiteeksi, mutta se on paljon enemmän. Itse asiassa se mitä monet nimittävät nykypäivänä rakenteeksi on todellisuudessa kulttuuria.
  Kulttuuri syntyy symbolisista eleistä ja sen pienten signaalien ymmärtämisestä saatava nautinto sitoo ihmiset yhteen. Identiteetti onkin kulttuurin ilmentymä.

  Menestyksen selitys löytyy aina kulttuurista. Koska sitoutuminen perustuu valinnanvapauteen, niin yhteiseen kulttuuriin sitoutuneet yhteisöt eivät epäonnistu.

 • Taipumuksemme eivät ole staattisia vaan plastisia. Voisimme siis tehdä lähes mitä tahansa. Olemme kuitenkin hylänneet lahjakkuutemme, koska meitä riivaa helppous.

  Elämä on taitolaji. Menestys on sattumaa, mutta mahdollisuus menestykseen ei koskaan ole.

  Menestys on mielenrauhaa, joka on väistämätön seuraus siitä, että tietää tehneensä parhaansa ja tarpeellisen. Ei siis niin paljon kuin mahdollista vaan niin vähän kuin on tarpeen. Harjoitusmäärällä ei ole vaikutusta ilman standardeja.

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä