Uniraati

Paras uni voittakoon

Podcast, jossa tulkitaan ja arvioidaan kuulijoiden lähettämiä unia. Sarjassa kuullaan muun muassa painajaisia, julkkisunia, erotiikkaa ja elämää muuttaneita unia suoraan suomalaisten alitajunnasta. Uniraadissa kuultavat unet kerättiin syksyllä 2018. Yhteensä Uniraadille lähetettiin verkossa yli 250 unta.

Uniraadin vakiojäsenet psykologi Soila Lauronen ja kulttuurikriitikko Aleksis Salusjärvi arvioivat unia kaikkiaan kymmenessä kategoriassa. Heidän apunaan joka jaksossa vierailee uusi kiinnostava raatilainen. Raadin keskustelua johtaa Suvi Tuuli Kataja. Jakson voittaa eniten pisteitä saanut uni, mutta tässä ohjelmassa ei kilpailla hampaat irvessä. Uniraati juhlistaa yhteistä alitajuntaamme ja sen yöllisiä luomuksia.

Uniraadissa vierailevat Laura Gustafsson, Niina Lahtinen, Pekka Laine, Ina Mikkola, Riku Rantala, Tiia Rantanen, Cristal Snow, Ruben Stiller, Timo Wilderness sekä Viki ja Köpi.

Uniraati kuullaan myös Radio Suomen tiistai-illassa 8.1. alkaen.

Lämmin kiitos kaikille rohkeille kuulijoille, jotka lähetitte unianne Uniraadille!

Kiitos myös kaikille unien lukijoille: Pauliina Grym, Maaria Holma, Juha-Pekka Hotinen, Olli Junes, Anna Keränen, Katriina Kettunen, Pietari Kylmälä, Aki Laine, Petteri Löppönen, Eve Mantu, Salla Matusiak, Tuukka Pasanen, Kaisa Pulakka, JP Pulkkinen, Elli Salo, Marja Vehkanen, Merja Windia.

Ohjaus, äänisuunnittelu, toimittaja: Suvi Tuuli Kataja
Ohjaus, käsikirjoitus, dramaturgia: Elli Salo
Raadissa: Soila Lauronen, Aleksis Salusjärvi
Tuottaja: Elina Ylä-Mononen, Yle Draama
Äänittäjä: Katja Kostiainen
Musiikki: Epidemic Sound, Suvi Tuuli Kataja
Tunnusmusiikki: Suvi Tuuli Kataja; Clifford Brown, ‘The Blues Walk’

Jaksot

 • Uniraadin viimeisessä jaksossa vaikututaan kuulijoiden elämää muuttaneista unista. Näissä unissa löydetään maailmanvallan avaimet, kohdataan kuolevaisuus, pohditaan työn arvoa ja tullaan tutuksi omien pelkojen kanssa. Videotoimittaja Timo Wilderness eläytyy raadissa kuulijoiden elämän merkittäviin käänteisiin. Uniraadin vakiojäseniä ovat psykologi Soila Lauronen ja kulttuurikriitikko Aleksis Salusjärvi, ja raatia johtaa Suvi Tuuli Kataja.

 • Uniraati kurkistaa kuulijoiden yöllisiin julkkisfantasioihin. Raadin käsittelyyn pääsevät ainakin Vladimir Putinin todellinen sukupuoli, Jeesuksen kanta pienyrittäjiin ja George Clooneyn yllättävä taidemaku. Kaverin puolesta kyselen -podcastistakin tuttu toimittaja Tiia Rantanen vierailee arvovaltaisessa raadissa. Uniraadin vakiojäseniä ovat psykologi Soila Lauronen ja kulttuurikriitikko Aleksis Salusjärvi, ja raatia johtaa Suvi Tuuli Kataja.

 • Uniraati samaistuu kuulijoiden pahimpiin perheuniin. Alitajunnan syövereissä rakkaat sisarukset muuttuvat murhaajiksi, mummolla on avaimet toiseen todellisuuteen, ja omaisuuden sijaan vanhemmilta peritään hirvittäviä ennustuksia. Kirjailija Laura Gustafsson punnitsee unien merkitystä raadin vieraana. Uniraadin vakiojäseniä ovat psykologi Soila Lauronen ja kulttuurikriitikko Aleksis Salusjärvi, ja raatia johtaa Suvi Tuuli Kataja.

 • Uniraati temmataan mukaan uneksijoiden yöllisiin seikkailuihin. Unissa käydään kostoretkellä, otetaan osaa hyvän ja pahan taisteluun maailmasta, ja joudutaan villieläinten piirittämäksi. Kokenut seikkalija Riku Rantala vierailee raadissa. Uniraadin vakiojäseniä ovat psykologi Soila Lauronen ja kulttuurikriitikko Aleksis Salusjärvi, ja raatia johtaa Suvi Tuuli Kataja.

 • Uniraati käy rajan takana kuulijoiden kuolemaunissa. Yhdet näkevät enkeleitä, toiset pelastavat hukkuvia, jotkut keittävät kuolleiden kanssa kahvit. Näyttelijä-käsikirjoittaja Niina Lahtinen arvioi unia vierailevana raatilaisena. Uniraadin vakiojäseniä ovat psykologi Soila Lauronen ja kulttuurikriitikko Aleksis Salusjärvi, ja raatia johtaa Suvi Tuuli Kataja.

 • Uniraati sukeltaa outoihin unimaailmoihin. Kuulijoiden unissa askarruttavat kirkkoherran teurastusessu, villi-ihmisiksi muuttuvat vanhemmat ja sähköuunissa pyörivä musiikkivideo. Ruben Stiller osallistuu Uniraadin virantoimitukseen. Raadin vakiojäseniä ovat psykologi Soila Lauronen ja kulttuurikriitikko Aleksis Salusjärvi, ja raatia johtaa Suvi Tuuli Kataja.

 • Uniraati pohtii, miten valvemaailman stressi siirtyy kuulijoiden uniin. Oireenkuvaan kuuluvat ainakin veriset painajaiset, kaupungin tulviminen ja painostavan itsetuhoiset lemmikit. Stressiunien kokemusasiantuntija, esiintyjä Cristal Snow vierailee Uniraadissa. Raadin vakiojäseniä ovat psykologi Soila Lauronen ja kulttuurikriitikko Aleksis Salusjärvi, ja raatia johtaa Suvi Tuuli Kataja.

 • Uniraati tulkitsee kuulijoiden pahimpia painajaisia. Karmivuudesta kilpailevat lapsia vainoava hirviö, näkymättömät pahat voimat ja suomalaisten painajaisten klassikkoaihe karhu. Mikä unista riivaa raatia eniten? Musiikkitoimittaja Pekka Laine vierailee raadissa. Uniraadin vakiojäseniä ovat psykologi Soila Lauronen ja kulttuurikriitikko Aleksis Salusjärvi, ja raatia johtaa Suvi Tuuli Kataja.

 • Uniraati saa arvioitavakseen kuulijoiden eroottisia unia. Suomen jääkiekkomaajoukkue ja argentiinalainen tango saavat unissa sensuellin sävyn, eikä isäsuhteen tutkiskelultakaan vältytä. Minkä unen raati äänestää kaikista eroottisimmaksi? Pornodokumentaristi Ina Mikkola vierailee raadissa, jonka vakiojäseniä ovat psykologi Soila Lauronen ja kulttuurikriitikko Aleksis Salusjärvi. Uniraatia johtaa Suvi Tuuli Kataja.

 • Uniraati etsii kuulijoiden klassisinta unta. Miksi lähes kaikki näemme unia, joissa lennämme kunnes putoamme, olemme yllättäen alasti, tai hampaamme irtoavat? YleX Aamun Viki ja Köpi pohtivat raadissa unien klassikkomateriaalia. Uniraadin vakiojäseniä ovat psykologi Soila Lauronen ja kulttuurikriitikko Aleksis Salusjärvi, ja raatia johtaa Suvi Tuuli Kataja.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä