Huumorihommia

Keskiviikkoisin klo 14.02, Yle Puhe ja Yle Areena

Huumori on vaistonvaraista eikä sitä voi selittää. Nauramme, mutta emme aina osaa selittää miksi ja mille. Mitä huumori oikeastaan on ja mikä tekee joistain ihmisistä hauskoja?

Stand up -komiikkaa itsekin harrastavan, toimittaja Ville Kormilaisen toimittamassa 12-osaisessa ohjelmasarjassa tutustutaan suomalaiseen nykyhuumoriin aina 1980-luvulta tähän päivään asti ja mietitään yhdessä kotimaisen huumorin isoimpien nimien kanssa, että miten he ovat saaneet valtaosan kansasta nauramaan.

Jaksot

 • Heli Sutela on näyttelijä, ohjaaja, käsikirjoittaja ja stand up -koomikko, jonka ikimuistoisin rooli on ollut Kumman kaa -sarjan Anne Nyberginä. Sarja pelasti Sutelan tyhjän päältä eikä hänen ole tarvinnut sen jälkeen olla työtön.

  Kumman kaa -sarjaa Heli Sutela teki symbioottisessa yhteistyössä näyttelijä Minna Koskelan kanssa. Parivaljakko käsikirjoitti kaiken itse ajatellen kohtauksia, joita olisi kiva näytellä. Siksi sarjassa ei nähty koskettelua eikä kähmintää, vaikka niitä kaikki nuoret naisnäyttelijät joutuvat yleensä aina tekemään.

  Huumorihommia-ohjelman toisessa jaksossa puhutaan Heli Sutelan kanssa Kumman kaa -sarjasta, stand upin tekemisestä sekä siitä, mikä loi aikoinaan kahden naisen toilailusarjasta niin suuren menestyksen.

 • Pirkka-Pekka Peteliuksesta tuli koko kansan tuntema tähti Velipuolikuu-ohjelman myötä. Tämän jälkeen kaikki ohjelmat, joihin hän koski, menestyivät. Edesmennyt Spede Pasanen lähes pakotti Peteliuksen ja Aake Kallialan tekemään Maikkarille Pulttibois-ohjelmaa. Tavoitteena oli tehdä huumoria, joka aidosti herättää kohuja.

  ”Päätettiin Pulttiboisia tehdessä, että tehdääs nyt paskaa. Nyt heittäydytään niin ränttäntäähän, että saadaan oikeasti paskaa niskoihimme. Se on ruiskutusta, nyt annetaan palaa. Ja se oli kaikista suosituin ohjelma.”

  Huumorihommia-ohjelman ensimmäisessä jaksossa jutellaan Pirkka-Pekka Peteliuksen kanssa miehen komediahistoriasta, huumorista laajemmin sekä hieman myös päällekkäin olevista muurahaisista.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä