Naisasiatoimisto Kaartamo & Tapanainen

Keskiviikkoisin klo 13.02, Yle Puhe ja Yle Areena

Voiko feministi fanittaa kuninkaallisia? Miksi naisen kipua vähätellään? Miten yhdistää pikkulapsiarki ja yhteiskunnallinen aktiivisuus? Onko ydinperhe patriarkaatin salajuoni?

Toimittajat Outi Kaartamo ja Jonna Tapanainen perehtyvät ohjelmassaan naisen elämää koskettaviin teemoihin poliittisella ja henkilökohtaisella otteella. Joka keskiviikkoiltapäivä Kaartamo ja Tapanainen keskustelevat kiinnostavien vieraiden kanssa ajankohtaisista ja ajattomista tasa-arvoaiheista.

Jaksot

 • Yhä useampi nainen uupuu työelämässä. Sarjakuvataitelija ja -opettaja Johanna Rojola kertoo, miltä tuntuu, kun ei enää jaksa tehdä unelmiensa työtä. Millainen identiteettikriisi burn outista seuraa? Miten meidän pitäisi muuttaa työelämää, ettei se sairastuttaisi meitä?
  Kirjailija Tiina Piilola on tutkinut Kalevalan naisia. Ovatko kansalliseepoksemme naiset vahvoja vai uhreja? Mitä me voimme oppia Ainolta tai Louhelta?
  Puhumme myös siitä, miksi naisen tissit eivät kuulu naiselle, vaan kaikille muille, jotka niitä katsovat.
  Entä onko pakko ryhtyä metsästämään omia salakiharoitaan, vaikka ei huvita?

 • Kun perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko ei hakenut Keskustan puheenjohtajaksi, alkoi kiihkeä keskustelu siitä, estikö Saarikon raskaus pestin hakemisen. Puhumme Saarikon kanssa siitä, ovatko poliitikkonaisen valinnat koskaan henkilökohtaisia. Entä onko eduskunta muuttunut poikien kuppilasta tasa-arvoisemmaksi työpaikaksi?

  Ihmisoikeuksiin keskittynyt, palkittu toimittaja Jeanette Björkvist on käynyt läpi Suomessa annettuja raiskaustuomioita ja niiden sattumanvaraisuutta. Miten yleiset asenteet vaikuttavat siihen, mitä raiskauksen uhrilta yhä odotetaan rikoksen selvittelyssä?

  Julkisessa keskustelussa syytellään nyt uhriutumisesta puolin ja toisin. Onko termistä tullut kätevä vähättelyn väline vai voiko feministikin rakastua omiin kahleisiinsa?
  Pohdimme myös sitä, miten ajat muuttuvat populaarikulttuurissa: pesunkestävä poikien sarja Game of Thrones kosiskelee viimeisellä kaudellaan viimein myös naiskatsojia.

 • Kaksi vuotta sitten muusikko Astrid Swan sai tietää, että hänen rintasyöpänsä on uusiutunut. Swanin kanssa puhumme siitä, pitääkö naisen sairastua parantumattomasti, jotta hän uskaltaa ottaa tilaa ja pitää kiinni oikeuksistaan. Miten naisen kivun vähättely näkyi Swanin sairastuessa?

  Toinen vieras, transnainen ja drag-artisti Mira Eskelinen kertoo, miltä Suomen takapajuinen translaki tuntuu ihmisestä, jota se henkilökohtaisesti koskee. Miksi sukupuolenkorjauksen haluavalta ihminen kysellään kuutamoillan kauneudesta?

  Translain lisäksi ilmastonmuutoksen torjuminen on nykyfeminismin akuutein ongelma. Miksi ympäristönsuojelua pidetään pehmeänä arvona ja miksi naisten kulutuskäyttäytyminen joutuu niin tarkkaan syyniin?

  Aluksi puhumme myös siitä, kuinka kovaa hommaa on lastenkirjojen ja -sarjojen jatkuva tulkkaus tasa-arvon kielelle.

 • Millaista on olla isä 2010-luvulla? Porvoolainen Aleksi Mehtonen jäi kotiin heti esikoisensa synnyttyä, kun puoliso jatkoi opintojaan. Murenevatko äiti- ja isämyytit, kun lapsen ensisijainen kiintymyssuhde muodistuukin isään?

  Häpeän harmaa laahus seuraa patriarkaatissa naista, vaikka mitä tekisi. Psykoanalyytikko ja kirjailija Elina Reenkola kertoo, millaisissa elämäntilanteissa nainen on altis häpeälle. Voiko häpeää karistaa?

  Kesän alla vakioaihe koirankakan lisäksi on naisten kranttuus. Miksi syntyvyyden laskua selitetään vieläkin koulutettujen kaupunkilaisnaisten nirsoudella, vaikka perstuntuma kertoo ihan muuta?

 • Veera Ikosen esikoinen eli vain yhdeksän päivää. Miten kestämättömästä surusta selviää? Millaisia tunteita sureva käy läpi ja miten muut surevaan suhtautuvat? Voiko menetyksestä löytää mitään merkitystä?

  Uuden miesjärjestön Miehet ry:n puheenjohtaja Janne Salakka perustelee, miksi mieheyden rooli kaipaa muutosta ja miten miehet voivat olla edistämässä tasa-arvoisempaa maailmaa.
  Parisuhteen eteen pitää tehdä työtä. Aika usein se heterosuhteessa kaatuu naispuolisen henkilön loputtomaan koti- ja metatyölistaan. Onko ihan pakko, me kysymme?

 • Seksiblogin ja -podcastin vetäjä Kaisa Merelä kertoo, pitääkö milleniaalien seksielämästä olla huolissaan vai pikemmin ottaa opiksi. Onko x-sukupolven naisilla lupa haluta, toimia ja tehdä aloitteita – enemmän kuin y-sukupolven naisilla.
  Psykologi Titta Sopanen terapoi meitä äiti- ja anoppisuhteissa. Onko naisten ylisukupolviset, hankalat ihmissuhteet vain patriarkaatin hajota ja hallitse -vehkeilyä?
  Miksi tuomitsemme myös niin hanakasti pikkutyttöjen ystävyyssuhteet? Ovatko ne kieroilua vai voisimme me oppia niistä jotain?

 • Kasvatustieteen apulaisprofessori Sonja Kosunen on tutkinut perheiden kouluvalintoja. Hän kertoo, mitä on Suomeen hiipinyt koulushoppailu ja millaisia hienovaraisia strategioita vanhemmat käyttävät saadakseen lapsensa haluamaansa kouluun.
  Peligraafikko ja esikoiskirjailija Emma Kantanen kertoo, miksi modernilla teknologia-alalla jylläävät vanhakantaiset ja naisvihamieliset asenteet.
  Mutta miksi ihmeessä feministi haluaa mennä nykypäivänä naimisiin? Siitä väittelevät jaksossa rouva Kaartamo ja neiti Tapanainen.

 • Lapsiasiavaltuutettuna aloittava, lastensuojelutyötä tehnyt Elina Pekkarinen kertoo, miten köyhyys vaikuttaa lapseen. Mitä voimme tehdä, ettei eriarvoistuminen Suomessa kasva?
  Vaalit lähestyvät, vaan vaalirauhasta ei ole tietoakaan. Musiikinopettaja, tutkija ja Bluestockin-bloggaaja Minja Koskela kertoo, miten sukupuolittunutta ehdokkaisiin kohdistuva häirintä on.
  Etsimme myös vastausta siihen, ovatko suomalaiset lapsivihamielinen kansa. Mitä tekemistä 1920-lukulaisilla imetyssuosituksilla on sen kanssa, että olemme tuntemattomille niin epäkohteliaita pällejä?

 • Vammaispoliittista taidetta tekevä Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen kertoo, miksi vammaista naista ei nähdä naisena. Miten maailmaa pitäisi muuttaa sen sijaan, että yritetään parantaa ihmistä?

  MM-kisoihin valmistautuva jääkiekkoilija Minttu Tuominen kertoo, miten Suomen sarjassa pelaavat naiset jaksavat pelata kuin ammatikseen, vaikka yksikään ei saa palkkaa pelaamisestaan. Miten urheilussa voitaisiin näyttää esimerkkiä tasa-arvoisesta maailmasta?

  Mietimme myös alkoholin naiserityisiä iloja ja suruja. Voiko kännissä riekkuminen olla feministinen teko?

 • Sieltä he taas tulevat, hössöttävät, kaakattavat ja aina avuliaat naiset. Naisasiatoimisto pohtii tänään, olisiko aika oppia arvostamaan naistapaista käytöstä.

  Kirjallisuudentutkija Minna Maijalan kanssa puhumme siitä, miten Minna Canth voi toimia nykynaisen henkioppaana. Kuinka ajatella rakkaudesta ja miten olla yhtä rohkea kuin Minna Canth?

  Tutkija Anna Elomäki puolestaan kertoo, mitä on feministinen talouspolitiikka. Miten saada myötätuntoa mukaan rahapuheeseen?

  Pohdimme myös iänikuista tippaleipä- ja putkiaivokeskustelua. Miksi toisen mielestä jako miehen ja naisen aivoihin on myytti, kun toinen taas todistaa kiihkeästi sukupuolierojen puolesta?

 • Monimuotoiset perheet -verkoston johtava asiantuntija Anna Moring kertoo, miten käsitys perheestä on murroksessa. Missä asioissa heteroperheiden kannattaisi ottaa sateenkaariperheiltä oppia? Miten takaamme, että Suomessa kasvaa tulevaisuudessa entistä onnellisempia lapsia?
  Toimittaja Virpi Salmen kanssa puhumme siitä, miten naistenlehdet ovat viime aikoina muuttuneet feministisemmiksi. Saamme myös Salmelta oppitunnin, miten öyhötetään tasa-arvosta, ilman että ihmiset katoavat ympäriltä.
  Mietimme myös, miksi naisen maine on herkkä kuin mimosa ja miksi mainosten sukupuoliroolit räjäyttävät pään.

 • Kehopositiivisuusaktivisti Meriam Trabelsi haluaa taistella väsyneitä kauneusihanteita vastaan ja nostaa ruskeat, lihavat naiset esiin.
  Miten omaa kehoa oppii rakastamaan, kun yhteiskunta ympärillä viestii toista?
  Toimittaja Arla Kanerva on kirjoittanut kirjan taiteen historian sikailijamiehistä. Metoon jälkeen kulttuurituotteiden musta lista vain kasvaa. Mitä hyvää tästä voi seurata?
  Peräämme myös suhteellisuudentajua raskaana olevien naisten pelottelulle ja iloitsemme politiikan paluusta naistenpäivään!

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä