Naisasiatoimisto Kaartamo & Tapanainen

Keskiviikkoisin klo 13.02, Yle Puhe ja Yle Areena

Voiko feministi fanittaa kuninkaallisia? Miksi naisen kipua vähätellään? Miten yhdistää pikkulapsiarki ja yhteiskunnallinen aktiivisuus? Onko ydinperhe patriarkaatin salajuoni?

Toimittajat Outi Kaartamo ja Jonna Tapanainen perehtyvät ohjelmassaan naisen elämää koskettaviin teemoihin poliittisella ja henkilökohtaisella otteella. Joka keskiviikkoiltapäivä Kaartamo ja Tapanainen keskustelevat kiinnostavien vieraiden kanssa ajankohtaisista ja ajattomista tasa-arvoaiheista.

Jaksot

 • Sieltä he taas tulevat, hössöttävät, kaakattavat ja aina avuliaat naiset. Naisasiatoimisto pohtii tänään, olisiko aika oppia arvostamaan naistapaista käytöstä.

  Kirjallisuudentutkija Minna Maijalan kanssa puhumme siitä, miten Minna Canth voi toimia nykynaisen henkioppaana. Kuinka ajatella rakkaudesta ja miten olla yhtä rohkea kuin Minna Canth?

  Tutkija Anna Elomäki puolestaan kertoo, mitä on feministinen talouspolitiikka. Miten saada myötätuntoa mukaan rahapuheeseen?

  Pohdimme myös iänikuista tippaleipä- ja putkiaivokeskustelua. Miksi toisen mielestä jako miehen ja naisen aivoihin on myytti, kun toinen taas todistaa kiihkeästi sukupuolierojen puolesta?

 • Monimuotoiset perheet -verkoston johtava asiantuntija Anna Moring kertoo, miten käsitys perheestä on murroksessa. Missä asioissa heteroperheiden kannattaisi ottaa sateenkaariperheiltä oppia? Miten takaamme, että Suomessa kasvaa tulevaisuudessa entistä onnellisempia lapsia?
  Toimittaja Virpi Salmen kanssa puhumme siitä, miten naistenlehdet ovat viime aikoina muuttuneet feministisemmiksi. Saamme myös Salmelta oppitunnin, miten öyhötetään tasa-arvosta, ilman että ihmiset katoavat ympäriltä.
  Mietimme myös, miksi naisen maine on herkkä kuin mimosa ja miksi mainosten sukupuoliroolit räjäyttävät pään.

 • Kehopositiivisuusaktivisti Meriam Trabelsi haluaa taistella väsyneitä kauneusihanteita vastaan ja nostaa ruskeat, lihavat naiset esiin.
  Miten omaa kehoa oppii rakastamaan, kun yhteiskunta ympärillä viestii toista?
  Toimittaja Arla Kanerva on kirjoittanut kirjan taiteen historian sikailijamiehistä. Metoon jälkeen kulttuurituotteiden musta lista vain kasvaa. Mitä hyvää tästä voi seurata?
  Peräämme myös suhteellisuudentajua raskaana olevien naisten pelottelulle ja iloitsemme politiikan paluusta naistenpäivään!

 • Räppäri Adikia riemastuttaa feministisesti ja seksuaalisesti suorasukaisella musiikillaan. Miten naiset raivaavat tietään miehisen musiikkimaailman keskiöön? Onko #metoo muuttanut rapin naisvihamielisiä asenteita - löytyykö miehistä liittolaisia?

  Fenix Helsinki -järjestön toiminnanjohtaja Ujuni Ahmed kertoo, miksi Suomessakin täytyy taistella naisten sukuelinten silpomista vastaan. Miten tabu murretaan?

  Puhumme myös naiseuden uuvuttavista rituaaleista sekä feminismin suuresta tuntemattomasta: äitiydestä. Onko feministi rintamapetturi, jos haluaa omistautua äitiydelle?

 • Sarjakuvataiteilija Emmi Valve on kuvannut töissään mielenterveysongelmiaan ja rankkoja elämänkokemuksiaan. Miksi hän haluaa tehdä omista traumoistaan sarjakuvia?

  Ranskassa asuva toimittaja Annastiina Heikkilä kertoo, mistä rakentuu ikivanha myytti ylivertaisesta ranskattaresta, ja onko se viimeinkin murtumassa. Onko ranskalaisnaisella enemmän paineita vai onko hän suomalaisnaista vapaampi?

  Kerromme tositarinan eräästä feministisestä heräämisestä ja Ihailemme jälleen kerran teinityttöjä: jos heitä kuunneltaisiin enemmän, maailma pelastuisi.

 • Keskustelemme teologi Salla Rannan kanssa, onko tasa-arvo taantumassa evankelis-luterilaisessa kirkossa. Kirkko naisistuu koko ajan, mutta naisten sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema ei kohene samalla tahdilla.

  Toimittaja Renaz Ebrahimi kertoo, mitä on vähemmistöstressi. Miksi rodullistettu kokee painetta olla mallikansalainen?

  Puhumme myös meikeistä, jee! Onko meikkaus huoletonta hauskanpitoa vai sataako koko touhu patriarkaatin massilaariin?

 • Asunnottomuuden kokenut Paula Pura kertoo, miltä tuntuu elämä ilman omaa osoitetta. Millaisia erityispiirteitä naisten asunnottomuudessa on ja miten sitä voidaan ehkäistä?
  Juhlistamme saamelaisten kansallispäivää keskustelemalla Suomen saamelaisnuorten puheenjohtajan Petra Laitin kanssa. Onko feminismistä hyötyä saamelaisille tärkeiden asioiden ajamisessa?

  Rakastettu “Toinen sukupuoli salkoon!” -sarja alkaa. Ehdotamme liputuspäivää, omaa seteliä ja postimerkkiä Hanna Rothmanille ja Elisabeth Alanderille. Miksi?

 • Keskustelemme Julia Thurénin kanssa parisuhteen ikuisista riidan aiheista, rahasta ja kotitöistä. Miten saada perhe-elämän metatyö näkyväksi ja jaetuksi?
  Kirjailija-dokumentaristi Elina Hirvonen on ollut teini-ikäisesti saakka maailmanparantaja ja aktivisti. Hirvonen kertoo, miten ryhtyä arkipäivän supersankarittareksi ruuhkavuosista huolimatta.

  Opintopiirissämme käydään läpi patriarkaatin perusteet, mentoreinamme Kaari Utrio ja Michelle Obama.

 • Hauras vanhus, kukkahattutäti, äkäinen mummo. Vanhenevalla naisella ei ole yhteiskunnassamme kovin monta näkyvää roolia. Teatterikriitikko Kirsikka Moring kertoo, mitä mieltä hän on iän tuomista rooliodotuksista ja missä hän saa äänensä kuuluviin.

  Romanttiset komediat ovat ah, niin ihania mutta ah, niin ongelmallisia. Elokuvaohjaaja Miia Tervon uutuuselokuva Aurora panee lajityypin uusiksi. Kysymme Tervolta, millaista on feministinen romantiikka.

  Puhumme myös siitä, miksi äidin syyllistyminen ja jatkuva huono omatunto vanhemmuudesta ovat patriarkaatin salajuoni.

 • Yhdysvaltain kirjeenvaihtajana toiminut Laura Saarikoski kertoo, miksi amerikkalaisnaisella on enemmän sisua kuin suomalaisnaisella. Miksi Yhdysvalloissa naisen on suunnattava kunnianhimonsa usein lastenkasvatukseen?

  Tutkija Saara Särmä on osoittanut, että huumorin avulla voidaan paljastaa syrjiviä rakenteita. Särmän kanssa keskustelemme muun muassa siitä, onko naisellinen itseironia hauskaa vai haitallista. Entä mistä kertoo naiskoomikoiden vakavoituminen?

  Mietimme myös, onko jatkuva raivo sukupuolirooleista rakentavaa vai kuluttavaa ja toivomme, ettei historiallisten naisten esiin nostaminen ole ohimenevä trendi.

 • Naisasiatoimisto Kaartamo & Tapanainen aloittaa!

  Ensimmäisessä jaksossa pohdimme kirjailija Kaisa Haatasen kanssa, millaisia tarinoita brittimonarkia kertoo naisen roolista. Pitäisikö kuningashuoneen nuorista vaimoista tehdä ilmoitus ihmisoikeustuomioistuimeen?

  Käymme kouluttaja Jenni Janakan opastuksella pikakurssin röyhkeyskoulua. Onko self helpistä apua, kun vastassa ovat työelämän rakenteet?

  Laadimme myös feministin tehtävälistan vuodelle 2019 ja mietimme, millaisia ikäsuosituksia ja sisältövaroituksia tarvitsee nelikymppinen perheenäiti.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä