Huominen on huonompi

Tiistaisin klo 13.02, Yle Puhe ja Yle Areena.

Ihmisillä on tarve uskoa, että huominen on parempi kuin tämä päivä. Edistysusko on kuitenkin ajautunut kriisiin. Huominen on huonompi -keskusteluohjelma auttaa ymmärtämään, miksi usko yhteiskunnan ja elämän lineaariseen paranemiseen on hiipunut. Ohjelmaa luotsaa toimittaja-tietokirjailija Pekka Vahvanen.

Jaksot

  • Donald Trump on humaanimpi kuin keskiaikaiset munkit. Tätä mieltä on Jyväskylän yliopiston strategian ja taloushistorian professori Juha-Antti Lamberg. Mutta kumpi on pahempi, instagram vai liimanhaistelu?

    Pekka Vahvanen ja Juha-Antti Lamberg keskustelevat siitä, miksi tarvitsemme vielä talouskasvua.

    Tekeekö talouskasvu ihmisistä moraalisempia? Lisääkö se onnellisuuttamme? Pitääkö ilmastonmuutoksen aikanakin pyrkiä jatkuvaan kasvuun?

  • Kuten sarjan nimikin kertoo,toimittaja Pekka Vahvanen tykkää tarkastella asioita negaation kautta. Helsingin yliopiston teknologian tutkija Mika Pantzar taas suhtautuu muutoksen mukanaan tuomaan kehitykseen järjestäen positiivisesti. Huominen on huonompi -sarjan ensimmäisessä jaksossa Vahvanen ja Pantzar keskustelevat siitä, miten teknologian kehitys on vaikuttanut ihmiskuntaan.

    Varsinkin 1900-luvun aikana teknologia teki arjesta monella tapaa helpompaa ja miellyttävämpää, mutta parantavatko uudet laitteet enää elämäämme? Taantuuko ihminen, kun fyysisten tehtävien lisäksi entistä suurempi osa myös älyllisistä tehtävistä ulkoistetaan koneille? Onko teknologia enää meidän hallussamme vai hallitseeko teknologia meitä?

Kuuntele myös

    Muualla Yle.fi:ssä