Tiina Lundbergin huoltamo

Poliisi ja personal trainer Heli Harjanne: Valmentaminen tuo positiivisuutta arkeen

 • 9 min
 • toistaiseksi

Heli Harjanne on poliisi, jolla on on myös personal trainerin koulutus sekä uintivalmentajan pätevyys. Tämän lisäksi hän on - ainoana suomalaisen naisena - suorittanut kolmostason valmentajakoulutuksen amerikkalaisessa jalkapallossa.

Mikä muu kuin valmentajan oma rakkaus lajiin yhdistää näin erilaisia lajeja? Miten joukkueen valmentaminen eroaa yksilövalmennuksesta? Tiina Lundberg tapasi Heli Harjanteen ja kysyi, miksi poliisi haluaa vielä valmentaa päivätyönsä ulkopuolella?

Lähetykset

 • pe 30.11.2018 14.55 • Yle Areena

Jaksot

 • Biologi Adela Pajunen ja maantieteilijä Marko Leppänen vievät meidät metsäretkelle Sipoonkorven kansallispuistoon. Tiesitkö että liikuntasuoritus on kevyempi metsässä? Tai että 40 sekunnin mikroelpyminen luonnossa tai jopa luonto-aihetta katsellen voi parantaa hyvinvointiasi? Entä tiesitkö että luonnossa voi saada vaurauden kokemuksia? Ihmeelliseen luontoon sukelletaan Sipoonkorven kansallispuistossa - ja tämän tietopaketin jälkeen halajat kuusten kuiskeeseen ja jylhien mäntyjen huomaan. Adela Pajunen ja Marko Leppänen ovat uutuuskirja Suomalainen metsäkylpy kirjoittajat.

 • Syyskauden ensimmäisessä jaksossa huoltamolla saadaan ajatuksia erilaisista ruokavalioista ja otsikoissa olevista ilmiöistä. Onko ketogeeninen dieetti toimiva? Vai olisiko fodmap kuitenkin parempi vaihtoehto vatsavaivoihin? Mitä voi syödä syödä, jos ajattelee terveyttään ja luonnon, eläinten ja muiden ihmisten hyvinvointia?

  Mukana ohjelmassa ovat laillistettu ravitsemusterapeutti Leena Putkonen ja puhelimitse hyvinvointivalmentaja Anni Sirviö.

 • Anna ja Janne Marinin lajikirjoon kuuluu laaja kattaus erilaisia seikkailuja - perusvaelluksista aina ultrajuoksuihin eri vuoristoissa. Viime vuosina toiminta on laajentunut oppaana työskentelyyn ja pari on vetänyt lukuisia Alpeille suuntautuneita ryhmäreissuja.

  Oma kilpailullinen intohimo ja omien rajojen koettelu on osittain vaihtunut siihen, että haluamme antaa muille samoja kokemuksia ja onnistumisen elämyksiä, joita olemme itse saaneet, kertovat Anna ja Janne.

  Mikä vuorimaastossa kiehtoo opettajapariskuntaa? Milloin on pelottanut ja mitä kaikkea vuorilla on koettu? Siitä kertovat Seikkailujen kesässä Alppimentorit Anna ja Janne Marin.

 • Suomi on vapaasukeltajan paratiisi, toteaa Elina Manninen, joka yhdessä siskonsa Johanna Nordbladin kanssa sukeltelee ja nauttii vedestä elementtinä niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Vapaasukellus on sukellusta ilman hengityslaitetta, lajissa myös kilpaillaan esimerkiksi syvyyssukelluksessa ja pituussukelluksessa.

  Johanna ja Elina viihtyvät erityisesti jään alla sukeltamassa. Tällainen luonnon akvaario kuulostaa pelottavalta, mutta onko se sitä? Seikkailujen kesässä tavataan Elina Manninen, puhutaan valokuvauksesta, hypätään veden alle ja kuullaan, miltä vedenneitojen maailmassa näyttää.

 • Vuoren huipulla tuntuu siltä, että olet maailman katolla ja kaikki muu alapuolellasi. Ja samalla ymmärrät kuinka pieni olet, kertoo vuorilla seikkaileva Janiina Kauppinen. Tottakai tärkeää on päästä huipulle, mutta koukuttavinta on se, mitä matkalla tapahtuu: rauha, hetkessä eläminen ja luonnon kanssa yhteydessä oleminen.

  Seikkailujen kesässä puhutaan vuorikiipeilystä ja kuullaan erilaisista reissuista, joita Janiina Kauppinen on vuorilla tehnyt - on huiputettu, mutta myös käännytty takaisin.

 • Eva-Lotta Backman on pitkän linja merimeloja ja seikkailija. Hän on melonut monilla merillä ympäri maailmaa mutta muistoihin ovat lähtemättömästi piirtyneet maisemat ja kokemukset Pohjois-Norjan melontareissuilta ja toisaalta melontaretket kaikille Suomen majakoille. Ja Ahvenanmaa kiinnostaa aina! Myös todelliset vaarat ovat tulleet tutuiksi ja reissuun pakataankin aina ensiapupakkauksen lisäksi kuivat vaatteet, lämmintä juomaa ja evästä mukaan.

  Seikkailujen kesässä tavataan Eva-Lotta Backman ja hypätään kajakin kyytiin. Millaisia seikkailuja hän on kokenut? Miten eskimokäännös tehdään? Mikä vetää seikkailuun?

 • Seikkaileminen laajentaa perspektiiviä ja saa arvostamaan arkea, toteaa seikkailu-urheilun konkari Jukka Pinola. Oman kropan ja mielen koetteleminen on lajin ydintä - kun ääriväsyneenä edetään jopa tuhansia kilometrejä viidakoissa, melotaan virtaavissa joissa krokotiilien keskellä, niin silloin joutuu hakemaan voimavaroja mielen syvyyksistä.

  Mikä saa lähtemään ääriolosuhteisiin? Kilpailemaan selviytymisestä, vaikka pelkona on villieläimet ja suolistobakteerit? Seikkailujen kesässä lähdetään viidakoihin ja vuoristoihin, ja tavataan seikkailu-urheilija Jukka Pinola.

 • Pyörällä Lontoosta Australiaan matkanneen Eerika Leinon viesti on se, että tavallinen ihminen, ilman extreme-kuntoa, voi tehdä suuriakin seikkailuja kun tahtotila ja motivaatio ovat kunnossa.

  Yliopistosta valmistuttuaan Eerika Leino halusi tehdä irtioton ja lähteä reissaamaan pyörällä kohti entistä asuinmaataan Australiaa. Reitti kulki Lontoosta Euroopan halki Turkkiin ja sieltä Iranin kautta läpi Aasian ja lopulta Australiaan.

  Seikkailujen kesä -sarjassa kuullaan, mitä kokemuksia reissu toi tullessaan ja mitä vaatii nomadielämä.

 • Kun pohdit ihmissuhteittesi tilaa, katso peiliin - miten minä toimin, mitkä tunteet ohjaavat käytöstäni? Tätä samaa viestiä kertovat Tiina Lundbergin huoltamolla sekä henkinen valmentaja Aaro Löf että vuorovaikutustaitojen kouluttaja Nina Mansikka.

  Ihmisen hyvinvointi perustuu fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvään oloon. Hyvät ihmissuhteet ja sosiaalinen kanssakäyminen lisäävät mielen ja aivojen hyvinvointia. Huoltamolla pyritään nyt toimivaan kanssakäymiseen lähimmäisten kanssa - oli kyse sitten parisuhteesta, ystävyyssuhteesta tai työtoveruudesta.

 • Hyvinvointitrendin etulinjassa kulkee joukko vaikuttajia - bloggaajia, vloggaajia ja sosiaalisessa mediassa treenivinkkejään ja kuviaan tarjoavia ihmisiä. Heidän tileiltään saadaan seurata elämää niin treenisaleilla, lenkkipoluilla kuin niiden ulkopuolellakin. Monellä tilillä fyysisen hyvinvoinnin lisäksi nousussa on henkinen hyvinvointi - miten jaksan paremmin, miten rakennan motivaatiota ja miten kannustan itseäni.

  Huoltamolla vieraana on kaksi pitkään blogia kirjoittanutta naista. Vastaisku ankeudelle -blogin Jenny Belizt-Henriksson sekä Endorfiinikoukussa-blogin Elina Hovinen. Heidän kanssaan perataan niin tämän hetken trendejä kuin heidän omia polkujaan - mistä palikoista rakentuu keski-ikäisen hyvinvointibloggaajan hyvinvointi?

 • Mitä lihaksessa tapahtuu kun sitä treenataan? Millaista voimaharjoittelua lapset voivat tehdä? Mikä ero on personal trainerilla ja valmentajalla? Muun muassa näistä aiheista puhutaan painonnostaja ja ammattivalmentaja Annia Vuohijoen kanssa. Oman uran ja valmentamisen ohella Anni opiskelee lääketiedettä ja huoltamolla päästäänkin syvälle lihaksen rakenteisiin. Lisäksi haastateltavana on fysioterapeutti Tiina Lehmuskoski - miten voimaharjoittelijan pitäisi huoltaa kroppaansa?

 • Hyvinvoinnin pohjalta löytyy kolme osatekijää: uni, ravinto ja liikunta. Nämä nousevat esiin tänäänkin Tiina Lundbergin huoltamolla, jossa puhutaan painonhallinnasta, kysytään olenko riittävä ja opetellaan sanomaan ei. Vieraina ovat hyvinvointivalmentaja, liikuntieteen maisteri ja fysioterapiaopiskelija Kaisa Wallinheimo sekä hyvinvointivalmentaja, lifecoach ja yrittäjä Heidi Alamikkelä.

Klipit

 • Valmentaja Anne Karilahti toteaa läsnäolon olevan kaunein sana. Se pätee myös taisteluissa, joita perheissä käydään digilaitteiden käytöstä. Jos haluat lapsen istuvan vähemmän puhelin kädessä sohvannurkassa, kehitä hänelle vaihtoehtoista tekemistä. Tehkää asioita yhdessä!

  Seuraavassa Anne Karilahti kertoo käytännön vinkkejä puhelinajan vähentämiseen ja puhuu myös omasta suhtautumisestaan ruutuaikaan.

 • Nukkuminen ja sen mittaaminen on kova juttu tällä hetkellä hyvinvointipiireissä. Ja nyt jo muutaman vuoden ajan on järjestetty unen SM-kisat, jossa mitataan palauttavaa unta.

  - Kisa on hauska tapa muistuttaa unen merkityksestä, sanoo järjestävän yrityksen Liftedin toimistusjohtaja Taneli Rantala, joka kertoo mistä näissä unen sm-kisoissa on kyse.

 • Migreeniä sairastaa joka kymmenes - naisilla se on kolme kertaa yleisempää kuin miehillä. Migreenin oireet ovat moninaisia, ne voivat vaihdella potilaasta toiseen mutta paljon on yhteistäkin - näköhäiriöitä, pahoinvointia, aistiyliherkkyyttä jne. Migreeni vaikeuttaa elämän suunnittelemista ja se aiheuttaa tehottomuutta niin arjessa kuin työssäkin

  Migreeniyhdistyksen neuvontahoitaja Marja Hassinen kertoo oirekirjon vaikeuttavan myös diagnosointia: Migreeni on niin monimuotoinen sairaus ja kenelläkään ei ole täysin samanlaista migreeniä joten lääkäreiden on vaikea joskus tehdä diagnoosia.

  Lääkkeistä monet saavat apua ja ja aika usea migreenipotilas allekirjoittaakin seuraavan: ennen ovesta ulosmenoa käydään taskut ja pussukat läpi - onhan migreenilääkkeet pakattu mukaan? Tämän allekirjoittaa myös migreeniä sairastava Rigina Ajanki:

 • Millaista on hyvä suomalainen urheiluvalmennus? Sitä pohditaan huoltamolla tammikuussa.

  Ohjelmassa ääneen pääsee pitkän linjan intohimoinen voimisteluvalmentaja, Suomen valmentajien varapuheenjohtaja ja ammattivalmentajia Kisakalliossa opettava Pulmu Puonti.

  Hänen työtään valmentajana ohjaavat arvot - se, että tytöt olisivat onnellisia ja oppisivat tekemään työtä unelmansa eteen. Myös turvallisuus on tärkeää. Fyysisesti se tarkoittaa oikeanlaista harjoittelua ja psyykkisesti sitä, että jokaisesta voimistelijasta pidetään huolta ja huomioidaan myös ryhmän sisäisiä tunnetiloja.

  Tiina tapasi Pulmu Puonnin OVO Training Centerissä Espoossa.

 • Valmennusta on tänä päivänä paljon tarjolla perinteisen urheiluseuratoiminnan ulkopuolella. Personal trainerit tarjoavat palvelujaan ja jos tämä ei riitä voi lähteä vaikkapa motivaatiovalmentajan tai elämäntaitovalmentajan juttusille.

  Motivaation lisäksi päivän sana on tavoite ja tavoitteellisuus. Omaan kalenteriin tai bullet journaliin tulisi merkitä lyhyen ja pitkän aikavälin tavoitteita.

  Seuraavaksi tapaamme elämäntaidon ja itsensä johtamisen valmentajan Ilkka Koppelomäen - hän on sanonut että meillä on nykypäivänä vaihtoehtoja elämässä niin paljon, että ihmisen on vaikea valita, ja tähän halutaan valmennusapua - tukea omannäköisen elämän luomiseen.

  Tiina Lundberg tapasi Ilkan ja kysyi miksi tavoitteita oikein kannattaa asettaa?

 • Käpylän pallossa valmentavan Jesse Martinin mukaan vuorovaikutustaidot ja lapsen kehityksen ymmärtäminen ovat avainasemassa, kun puhutaan juniorivalmentajan työkalupakista. Nämä ovat kuitenkin asioita jotka valmentajakoulutuksessa jäävät paitsioon.

  Lisää Jesse Martinin ajatuksia valmentamisesta ja jalkapallosta kuullaan Tiina Lundberin huoltamolla tammikuussa.

 • Suomalainen urheiluvalmennus on ollut tänä syksynä esilla paljon - mitä huipulle tähtäävältä urheilijalta voidaan vaatia? Millainen on hyvä valmentaja? Huudetaanko, haukutaanko vai pyritäänkö vahvistamaan urheilijan sisäistä motivaatiota? Tästä puhutaan tammikuussa huoltamolla.

  Huippu-urheilu on kovaa, näin toteaa Suomen sulkapalloliiton päävalmentaja Anu Nieminen, jolla on itsellään huippu-urheilijan ura takana. Tiukkuus ja vaativuus voi olla myös positiivista. Tiina Lundberg tapasi Anu Niemisen ja kysyi miksi tämä alunperin halusi alkaa valmentaa.

 • Heli Harjanne on poliisi, jolla on on myös personal trainerin koulutus sekä uintivalmentajan pätevyys. Tämän lisäksi hän on - ainoana suomalaisen naisena - suorittanut kolmostason valmentajakoulutuksen amerikkalaisessa jalkapallossa.

  Mikä muu kuin valmentajan oma rakkaus lajiin yhdistää näin erilaisia lajeja? Miten joukkueen valmentaminen eroaa yksilövalmennuksesta? Tiina Lundberg tapasi Heli Harjanteen ja kysyi, miksi poliisi haluaa vielä valmentaa päivätyönsä ulkopuolella?

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä