Ykkösaamu - päivän poiminta

Millaisissa tunnelmissa keskusta, SDP ja perussuomalaiset käyvät vaalitaistoon?

 • 18 min
 • toistaiseksi

Eduskuntavaaleihin on reilu kolme kuukautta. Sosiaali- ja terveyspalvelujen laatu oli Kunnallisalan tuoreen suomalaisille tekemän kyselyn mukaan kaikkein tärkein asia. Keskiviikkona hallitus ja oppositio ottivat yhteen siitä, missä jatkossa leiikkaushoitoja tehdään. Ykkösaamussa eduskuntaryhmien puheenjohtajat Leena Meri perussuomalaisista, Antti Kaikkonen keskustasta ja Antti Lindtman SDP:stä. Puhetta johdattelee Marja Ala-Kokko.

Lähetykset

 • to 10.1.2019 9.30 • Yle Areena

Jaksot

 • Viime torstaina Ylen vaalikeskustelussa syntyi kiihkeä debatti, kun poliitikot päätyivät pohtimaan lihan syönnin haitallisuutta. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne halusi brasilialaiselle häränfileelle kestävän kehityksen arvonlisäveron ja hänen mukaansa Suomessakin pitää huolehtia päästöistä, jotka lihantuotannosta syntyvät. Vihreätkin ovat puhuneet lihaverosta, mutta miten helposti tällainen vero olisi järjestettävissä. Vastaamassa hallitusneuvos Merja Sandell valtiovarainministeriöstä. Toimittaja on Päivi Neitiniemi.

 • Perjantaina koululaisten ja opiskelijoiden Ilmastolakkoon osallistui Suomessa tuhansia nuoria ympäri maata. Pelkästään Helsingissä lakkoon osallistui arviolta noin kolmetuhatta ihmistä. Ilmastonmuutos on etenkin nuorten keskuudessa selkeästi suurin tulevaisuuden uhka viimeisimpien barometrien mukaan. Mutta ilmastolakkoja on ollut muissakin maissa. Millaista liikehdintää viikonlopun aikana Euroopassa on ollut ja millaista keskustelua ilmastoasioista tällä hetkellä Euroopassa käydään. Jari Niemelä jututti Ateenasta Sara Saurea, Brysseli EU-kirjeenvaihtaja Petri Raiviota sekä Pariisiin kirjeenvaihtajaa Annastiina Heikkilää.

 • Siinä missä amerikkalaiset ovat harjoittaneet tiedustelua ja vakoilua paljon tekniikan avulla, britit ovat pitäneet tärkeänä myös ulkomaalaisten tietolähteiden värväystä. Yksi merkittävimmistä tapauksista oli KGB-eversti Oleg Gordijevski, joka toimi brittien salaisena kaksoisagenttina 1970-80-luvuilla.
  Haastateltavana historiantutkija Kimmo Rentola Helsingin yliopistosta. Toimittajana Päivi Neitiniemi.

 • Ylen eduskuntavaalien verkkotuottaja Ville Seuri avaa vaalikoneen toimintaa sekä turvallisuutta. Ykkösaamussa myös Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan päätoimittaja Jouko Jokinen kuvaa vaalikevään laajuutta Ylellä. Toimittaja on Jari Niemelä.

 • "Moniin perusteollisuuden aloihin on panostettu niin paljon, ettei niitä ole varaa ahdistaa nurkkaan ilmastonmuutoksen perusteella", sanoo ilmastoalan asiantuntija Kaisa Hietala, joka ei usko auringonlaskun aloihin. Ykkösaamussa vieraili allitusammattilainen, ilmastoalan asiantuntija Kaisa Hietala. Toimittaja on Päivi Neitiniemi.

 • Kiinasta on lupailtu rahoitusta Peter Vesterbackan Tallinna-tunnelille, mutta kulkeeko tunnelin toinen pää Espoon vai Helsingin kautta lentokentälle? Tallinna-tunnelin rahoista ja linjauksesta keskustelevat Espoon kaupunginhallituksen sekä Uudenmaan liiton maakuntahallituksen puheenjohtaja, kokoomuksen Markku Markkula ja Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, vihreiden Otso Kivekäs. Toimittaja on Marja Ala-Kokko.

 • Britannian EU-eropäivä lähestyy. Maan on tarkoitus erota 29.3. Britanniassa ei ole vieläkään pystytty päättämään, millä tavalla maa irtaantuu Euroopan unionista. Ykkösaamussa Nordean analyytikko Sanna Kurronen ja Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela. Millaista myllerrystä Britannian parlamentissa on tällä viikolla odotettavissa? Toimittaja on Jari Niemelä.

 • Naistenpäivänä Ykkösaamussa pureuduttiin marttailuun ja naisen aseman muutokseen aikojen saatossa. Martat täyttää 120 vuotta ja ensimmäinen yhdistys perustettiin kansan rokottamiseksi venäläistämistä vastaan. Käsitys naisten roolista yhteiskunnassa on järjestössä matkan varrella laajentunut, alkua voi pitää jopa anarkistisena. Uutta martta-ajattelua edustaa niin ikään anarkistiseksi luonnehdittu proMartat-yhdistys, jonka perustaja Taina Raiski vieraili Ykkösaamussa. Marja Ala-Kokon vieraana myös Marttajärjestön pääsihteeri Pirkko Haikkala.

 • Puolueiden kannatusluvuissa on nyt isoja muutoksia. Kun vaaleihin on reilu kuukausi, on SDP repäissyt yli viiden prosenttiyksikön kaulan Kokoomukseen. Kokoomuksen kannatus on puolueen heikoin noteeraus neljään vuoteen. Keskustalla puolestaan on alhaisin kannatus sitten marraskuun 2011. Kannatusluvuista keskustelevat Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja Kaisa Penny, tutkimusjohtaja Jukka Manninen viestintätoimisto Ellun Kanoista ja tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen Taloustutkimus Oy:stä, tutkimuslaitoksesta, joka tämän mielipidemittauksen on Ylelle tehnyt. Toimittaja on Jari Niemelä.

 • Ykkösaamussa puhuttiin digitalisaation varjopuolista - aina se ei ole pelkkä hyötyä tuottava ihmeratkaisu. Haastateltavana tuotantotalouden dosentti Pekka Leviäkangas Oulun yliopistosta. Toimittaja on Marja Ala-Kokko.

 • Kuinka tärkeää säännöllisen loman pitäminen on? Pääsevätkö kaikki työntekijät nauttimaan loman hyödyistä.Lakimies Anu-Tuija Lehto SAK:sta ja geriatrian professori Timo Strandberg Helsingin yliopistosta pohtivat Ykkösaamussa muun muassa sitä, pitäisikö loma pitää putkeen vai jakaa sitä pienempiin osiin. Moni pätkätyöläinen ei tiedä lomaoikeuksistaan, sanoo SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto. Lehdon mukaan pätkätyöläisten lomat jäävät usein myös pitämättä, vaikka lomaa olisikin kertynyt. Toimittaja on Jari Niemelä.

 • Ykkösaamussa puhuttiin poliitikkojen työmäärästä ja terveydestä. Antti Rinne palailee sydämen pallolaajennuksen jäljiltä töihin, vihreiden Touko Aalto ja sinisten Jari Lindström uupuivat, Matti Vanhanen sai huimauskohtauksen. Tässä esimerkkejä, kun poliitikko on joutunut pysähtymään sairauden vuoksi. Osaavatko poiitikot arvioida jaksamisensa rajat? Vieraina työhyvinvoinnin asiantuntija, ohjelmapäällikkö Mikael Sallinen Työterveyslaitokselta ja ja ex-kansanedustaja, puoluesihteeri, pääministerin avustaja ja nyt viestintäyhtiö Kreabin toimitusjohtaja ja politiikan taustavaikuttaja Mikael Jugner. Toimittaja on Marja Ala-Kokko

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä