Ykkösaamu - päivän poiminta

Millaisissa tunnelmissa keskusta, SDP ja perussuomalaiset käyvät vaalitaistoon?

 • 18 min
 • toistaiseksi

Eduskuntavaaleihin on reilu kolme kuukautta. Sosiaali- ja terveyspalvelujen laatu oli Kunnallisalan tuoreen suomalaisille tekemän kyselyn mukaan kaikkein tärkein asia. Keskiviikkona hallitus ja oppositio ottivat yhteen siitä, missä jatkossa leiikkaushoitoja tehdään. Ykkösaamussa eduskuntaryhmien puheenjohtajat Leena Meri perussuomalaisista, Antti Kaikkonen keskustasta ja Antti Lindtman SDP:stä. Puhetta johdattelee Marja Ala-Kokko.

Lähetykset

 • to 10.1.2019 9.30 • Yle Areena

Jaksot

 • Eduskunnassa nähtiin tiistaina harvinen tilanne, kun kaikkien puolueiden ryhmäjohtajat ilmoittivat sopineensa, että seksuaalirikosten rangaistusasteikoita kovennetaan, ja esimerkiksi poliisin oikeuksia seksuaalirikosten tutkinnassa laajennetaan. Hallitus ja opposition rajat ylittänyt päätöspaketti liittyy parhaillaan tutkinnassa oleviin Oulun ja Helsingin seksuaalirikosepäilyihin, joiden uhrit ovat olleet alle 16-vuotiaita ja tekijät ulkomaalaistaustaisia.
  Auttavatko kiristykset todella ja miten paljon poliitikkojen tarmokkuuteen vaikuttavat kolmen kuukauden päästä pidettävät eduskuntavaalit? Keskustelemassa kansanedustajat Anna Kontula vasemmistoliitosta ja Kari Tolvanen kokoomuksesta sekä tutkijatohtori Johanna Vuorelma Tampereen yliopistosta. Toimittaja on Pirjo Auvinen.

 • Vastaamassa kansainvälisen politiikan professori Hiski Haukkala Tampereen yliopistosta.
  Minkälainen maailmanpoliittinen tilanne on tällä hetkellä puolitoista vuotta presidentti Niinistön ulkopoliittisena neuvonantajana toimineen Hiski Haukkalan mukaan? Toimittaja on Päivi Neitiniemi.

 • Englantiin törmäämme arjessa jatkuvasti. Väitöskirjat ovat jo pääosin englanniksi ja Espoo harkitsee tekevänsä englannista virallisen kielen.Mitä äidinkieli merkitsee Helsingin yliopiston suomalais-ugrilaisen kielentutkimuksen professorille ja myös tuoreen Suomen kieli ja mieli -kirjan kirjoittajalle Janne Saarikivelle? Toimittaja on Marja Ala-Kokko.

 • Blogistina perjantaina Ylen Aasian kirjeenvaihtaja Jenny Matikainen. - Hän pohtii ulkomaanjournalismin olemusta.

 • Eduskuntavaaleihin on reilu kolme kuukautta. Sosiaali- ja terveyspalvelujen laatu oli Kunnallisalan tuoreen suomalaisille tekemän kyselyn mukaan kaikkein tärkein asia. Keskiviikkona hallitus ja oppositio ottivat yhteen siitä, missä jatkossa leiikkaushoitoja tehdään. Ykkösaamussa eduskuntaryhmien puheenjohtajat Leena Meri perussuomalaisista, Antti Kaikkonen keskustasta ja Antti Lindtman SDP:stä. Puhetta johdattelee Marja Ala-Kokko.

 • Vuodenvaihteessa Teknologiateollisuuden hallitus sai uuden puheenjohtajan. Porvoolainen, Enston osaomistaja ja hallituksen puheenjohtaja Marjo Miettinen on samalla ensimmäinen nainen kyseisessä tehtävässä. Vuodenvaihteessa alkoi myös kolmeksi vuodeksi solmitun kilpailukykysopimuksen viimeinen vuosi. Sopimuksella kilpailukykyä parannettiin pidentämällä työaikaa ja leikkaamalla julkisen puolen työntekijöiden lomarahoja. Työmarkkinaosapuolilla on eriäviä näkemyksiä siitä, mitä tapahtuu kolmen vuoden jälkeen. Miettinen kertoi Ykkösaamussa myös mm. siitä, millainen vallankäyttäjä työnantajaliitto Teknologiateollisuus haluaa olla suomalaisessa yhteiskunnassa. Toimittaja on Päivi Neitiniemi

 • Presidentti Donald Trump lupasi vaalikampanjassaan kovia toimia Kiinaa vastaan, jonka kauppataseen ylijäämä Yhdysvaltoihin on huikea. Näitä kovia toimia on saatu seurata viime vuonna, kun Yhdysvaltain ja Kiinan välinen kauppasota on ottanut kierroksia: lisätulleja on määrätty puolin ja toisin.

  Trumpin toimien vaikutuksia ja Kiinan talouden kehitystä arvioivat vanhempi ekonomisti Juuso Kaaresvirta Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksesta ja Kiinan yhteiskunnan ja kulttuurin professori Matti Nojonen Lapin yliopistosta. Päivi Neitiniemi haastattelee.

 • Miksi Suomenlahdelle toivotaan myrskyjä? Riittikö myrsky Aapeli toteuttamaan merentutkijoiden toiveet? Ykkösaamussa Itämeren tilaa valottaa erikoistutkija Seppo Knuuttila Suomen Ympäristökeskuksesta. Toimittaja on Marja Ala-Kokko.
  Kuva: Lehtikuva

 • Oikeushammaslääkäri, professori Helena Ranta on ollut huolissaan Vierumäen teollisuusalueella Heinolassa sijaitsevasta Suomen sisällissodan aikaisten punaisten joukkohaudasta. Haudat aiotaan kaivaa auki ja siirtää vainajat Heinolan hautausmaalle. Toimittaja on Päivi Neitiniemi.

 • Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on toiminut virassaan kohta kaksi vuotta. Joko tiedetään, mikä on hänen strategiansa? Mitä Yhdysvaltain 45. presidentti tahtoo? Jatkuuko tämä päätön meno vielä seuraavatkin kaksi vuotta, kun aletaan jo valmistautua uusiin presidentinvaaleihin. Siitä ovat nyt keskustelemassa yliopistonopettaja Anna Kronlund ja dosentti Markku Ruotsila Helsingin ja Tampereen yliopistoista. Toimittaja on Jari Mäkäräinen.

 • Maan alla liikkuminen yleistyy, esimerkiksi länsimetro kulkee syvimmillään 57 metriä merenpinnan alapuolella. Paljon esillä ollut Tallinna-tunneli kulkisi jopa yli 200 metrin syvyydessä. Minkälaisia mahdollisuuksia ja riskejä maan alla liikkumiseen liittyy? Ykkösaamussa kaksi kallio- ja tunnelirakentamisen asiantuntijaa Pekka Särkkä ja Janne Lehto. Toimittaja on Marja Ala-Kokko.

 • Ykkösaamussa kuulosteltiin, millaisissa tunnelmissa vuosi vaihtuu Euroopassa. Saksan tunnelmista raportoi toimittaja Anna Saraste.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä