Aktuellt 17

Öppna kampanjen kartlägger politisk reklam i sociala medier

 • 29 min
 • 5 kk 21 pv

Många aktörer har grundat bolag för att ta för sig av den åldrande befolkningens behov av tjänster. Samtidigt haltar övervakningen betänkligt och vi får ständigt veta om vanvård och misstag inom äldreomsorgen. Det är oftast i upphandingen det brister, när man inte lyckas erbjuda fullgoda tjänster till rimligt pris - och det beror på att varken upphandling eller övervakning fungerar i dag.

Nu vill också den nya svenska regeringen införa språk- och kunskapstester för invandrare som ansöker om svenskt medborgarskap. Förespråkarna anser att testerna ökar integrationen, medan motståndarna menar att testerna är odemokratiska och ser dem som ett straff för invandrarna.

Politisk reklam på sociala medier är ofta skräddarsydd för att passa just dig. Finländska partier struntar nämligen i många fall i att göra reklam för alla väljare och riktar istället budskapet till mindre grupper för att nå ut ännu bättre. Det visar Svenska Yles kartläggning.

Lähetykset

 • ma 11.2.2019 17.00 • Yle Vega

Jaksot

 • Amazonas regnskog står i brand och det haglar in reaktioner från det internationella samfundet. Men hur kan omvärlden påverka Brasilien och finns det något Finland kan göra?

  Hur ska de finländska kvinnorna och barnen i IS-läger i Syrien tas till Finland - och med vilken tidtabell - den här känsliga frågan utreder utrikesministeriet just nu.

  I dag har det gått trettio år sedan hundratusentals invånare i Baltikum stod hand i hand och bildade en 600 kilometer lång kedja från Tallinn till Vilnius - för frihet från Sovjetunionen. Vi tittar närmare på hur de här händelserna syns i Baltikum idag.

 • Sysselsättning och utbildningspolitik på agendan när SFP:s riksdagsgrupp möts i Jakobstad - familjeledighetsreformen är en kvistig fråga - den är viktig ur jämställdhetssynpunkt men kan på kort sikt minska sysselsättningen.

  Brexitklockan tickar och det börjar bli bråttom för premiärminister Boris Johnson - nu gäller det att få ett nytt utträdesavtal - eller att få ett avtalslöst Brexit att se ut som EU:s fel - säger Brexit-expert.

  En stor hotbild mot säkertheten i världen är kärnvapenfrågan - står vi inför ett nytt kärnvapenhot? Bland annat det frågar vi i dagens sändning.

 • Regeringen oense om Finlands finanspolitiska linje inom EU - undervisningsminister Li Andersson kom med ett utspel om att ändra den - medan statsminister Antti Rinne håller fast vid den nuvarande linjen - vad betyder allt det här - och varför för en vänsterorienterad regering högerpolitik inom EU?

  Lilla Finland får igen agera skådeplats för stormaktspolitik - den här gången är det Ryssland president Vladimir Putin som är på besök i Helsingfors.

  Svår brist på socialarbetare i kommunerna - och kommunerna hamnar i en svår sits - när det inte finns behörig personal att tillgå.

 • Europas problembarn Italien fortsätter att krångla och bråka, och den politiska krisen i landet blir att djupare. Premiärminister Guiseppe Conte meddelade på tisdag att han avgår. Allt pekar på att det blir nyval och att inrikesminister Matteo Salvini tar över makten. Att ha en högerpopulistisk premiärminister bådar inte gott för Italien som kämpar med stora ekonomiska problem.

  Europas mönsterelever här uppe i norr har nu lagt klimatribban ännu högre. Norden ska bli den mest hållbara regionen i världen. Det här slås fast i en ny deklaration idag

  Samlingspartiet inledde sin politiska höst i Åbo idag. Nu gäller det att snabbt ta kommandot över oppositionen och inte falla i Sannfinländarans fötter. Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo passade på att gå hårt ut mot regeringens misslyckade - eller fördröjda - satsningar på utbildningen.

  Boendekostnaderna här hemma riskerar att stiga som en följd av regeringens ambitiösa klimatpolitik. Det här drabbar främst huvudstadsregionen och andra större städer, men också t.ex. den ensamma, fattiga, pensionären i glesbygden.

 • Regeringen Rinne inleder sin första politiska höst, och blickarna riktas mot Centern som fortfarande navigerar utan kapten, och det märks. Partiet söker ännu sin nya linje och roll och det som skulle var aett trevligt sommarmöte blev ett interfnt gräl om pengar.

  Kristdemokraterna ser ut att få behålla sin populära partiledare. Sari Essayah meddelar att hon ställer sig till förfogande, efter en lyckas bröstcanceroperation.

  Irans utrikesminister har besökt Finland idag, i och hopp om att få ett starkare stöd av EU att klara av de ekonomiska sanktionera från USA. Iran är både politiskt och ekonomiskt pressat, och hotar med att lämna hela kärnenergiavtalet.

  Det som först verkade som ett dåligt skämt, är allvar. Trumps försök att köpa Grönland ska ses som ett seriöst och logiskt drag i USA:s försök att kontrollera Arktis, förklarar Charly Salonius-Pasternak, expert på geopolitik.

  Snart kan du och jag tvingas betala för att hålla pengar på banken. Smaka på den tanken! För när mörka moln nu hopar sig över världsekonomin, kan det här snart bli verklighet om man ska tro Europeiska Centralbankens signaler.

 • Petteri Orpo synas i sömmarna av sitt folk - vad ska Samlingspartiets strategi vara i den nya rollen som oppositionsparti ?

  Regeringens löfte om vårdardimensionering är en stor politisk fråga. Löftet ser ut att stå och falla på om det verkligen hittas vårdare för äldreomsorgen.

  I Turkiet går Istanbul till borgmästarval på söndag - det är ett omval efter krav från Erdoans parti AFP som förlorade senast. Oppositionen har vunnit makten i flera stora turkiska städer under våren.

  Och i Bryssel är det toppmöte, där ska det bland annat dryftas utnämningar till de topposter som blir lediga i höst.

 • Samtliga åtal i Finlands största polisrättegång har förkastats i Helsingfors tingsrätt i dag.

  I USA har Donald Trump lanserat en nygammal kampanj för att få stanna kvar i Vita huset, Keep America Great är sloganen den här gången. Och i Storbritannien fortsätter processen för att hitta Toryledaren som ska efterträda Theresa May.

  Debatten om IS-kvinnor och barn har gått het och många hänvisar till barnkonventionen - men enligt läkaren Nemam Gafouri som arbetat i al-Hol-lägret borde barnen skiljas från sina mammor.

  Så rapporterar FN:s flyktingorgan att allt fler människor är på flykt. Fyra av fem av dem flyr till närmaste grannland.

 • Jämlikheten har blivit bättre i riksdagen - men vissa utskott är fortfarande klart mansdominerade, och andra klart kvinnodominerade. Det här blev klart då riksdagen i dag under eftermiddagen slog fast vem som sitter i vilket utskott.

  Samlingspartisterna är delade då det gäller Petteri Orpos ställning som partiordförande.
  Omkring 40 procent av de tillfrågade i en YLE-enkät tycker att Orpo borde få en motkandidat på partikongressen nästa år. Lite fler, 45 procent, anser att Orpo borde vara ensam kandidat.

  Miljöorganisationer hoppas Finland har höga miljöambitioner under sin nära förestående EU-ordförandeperiod. Klimatmålen hör också till de frågor som tas upp i förhandlingarna mellan fyra politiska grupper som pågår i Europaparlamentet som bäst.

  Ryssland och Kina oroar sig för risken för krig efter att president Donald Trump beslöt att skicka ytterligarre 1 000 soldater till Iran. Iran i sin tur meddelade igår att man snart kommer att överskrida de gränser för lager av anrikat uran som regeleras av det internationella kärnavtalet.

  I Hongkong fortsätter protesterna trots den ursäkt som Hongkongs ledare Carrie Lam framfört över den kontroversiella utlämningslag som utlöste de största demonstrationerna sedan Kina tog över den forna brittiska kolonin. Lam, som har fått starkt stöd från Kina, sade att hon vill ha en andra chans för att göra bättre ifrån sig än tidigare.

 • Det akuta hotet mot samjouren vid Raseborgs sjukhus är avvärjt. Nu tillsätts i stället en arbetsgrupp som ska dra upp riktlinjerna för sjukhuset. Formuleringen om att samjouren ska läggas ned efter sommaren ströks i dag då styrelsen för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt behandlade en utredning om Raseborgs sjukhus.

  Finansministeriet tror att den ekonomiska tillväxten i Finland avtar ytterligare under de närmaste åren.
  Den årliga tillväxten är en hel procent för långsam för att regeringen ska kunna höja sysselsättningen till 75 procent ifall de åtgärder som den tänker sätta igång inte fungerar.

  Dom så kallade Gullrandasamtalen fortsatte i dag med Finlands beslutsfattare samlade i Nådendal. Världen blir alltmer polariserad i liberaler och nationalister. De demokratiska värderingarna är under hot och dialogen är allt viktigare.

 • De gröna samlas på veckoslutet i Björneborg för partikongress. Inrikesminister Maria Ohisalo väljs på mötet till ny partiordförande, utan motkandidat.

  I ett av världens rikaste länder, det lilla alplandet Schweiz, har det i dag pågått en stor kvinnomanifestation. Jämställdheten i Schweiz är inte alls vad den borde vara anser kvinnorna.

  Igår attackerades ett norskt och ett japanskt fraktfartyg i Hormuz-sundet i Omanbukten utanför Iran.
  Efter attackerna skyllde USA på Iran, som å sin sida tillbakavisade anklagelserna. Idag har världen med oro följt med vilka de politiska och ekonomiska konsekvenserna av attackerna kommer att vara.

  Medborgarinitiativet om samtyckeslag gavs till riksdagen. I Sverige infördes samtyckeslagen för knappt ett år sen. Våldtäktsdomarna ser helt annorlunda ut nu, men fortfarande har både polisen och vården bristande resurser och prioriterar inte våldtäktsoffren. Här i Finland lovar den nya regeringen införa en liknande samtyckeslagstiftning som i Sverige. I regeringsprogrammet står det både att straffen för grova vålds- och sexualbrott ska skärpas - och att våldtäkt ska definieras som avsaknad av samtycke.

 • Två tankfartyg rapporteras ha angripits i morse i Omanbukten utanför Irans kust - båda fartygen fattade eld efter stora explosioner. Angreppen väcker både förundran och oro - då de kommer mitt i ett mycket spänt läge mellan USA och Iran.

  Nio högerpopulistiska, främlingsfientliga EU-partier presenterade sin nya parlamentarikergrupp under namnet Identitet och Demokrati. Sannfinländarna ingår i gruppen som blir den femte största i EU-parlamentet.

  Anttis Rinnes regering har vunnit sin första förtroendeomröstning i riksdagen när regeringsprogrammet godkändes med rösterna 113 mot 75.

  Frågan om staten ska betala för och arrangera hemresor för de finska barnen och kvinnorna i IS-läger i Syrien delar det finska folket. Enligt ny undersökning som Taloustutkimus gjort för Yle så finns det ingen åsikt som får stöd av en majoritet av befolkningen. Mest negativa ställde sig Sannfinländare och
  Samlingspartister.

 • En familjeledighetsreform ser ut att bli verklighet - den nya regeringens förslag är en kompromiss - där båda föräldrarna får öronmärkta dagar men där det omtvistade hemvårdsstödet blir kvar.

  Regeringen är alltså överens, men kritiken från oppositionen var hård i riksdagen idag.

  Reformen är ett steg i rätt riktning, men att hemvårdsstödet bevaras är problematiskt - säger professor i socialpolitik - som nämner den förlängda läroplikten och vårdardimensioneringen som de viktigaste socialpolitiska satsningarna.

  I Hongkong har ett lagförslag om utvisningar till Kina lett till våldsamma protester - som har fortsatt idag.

  och vi ska också tala om Venezuela - det humanitära och ekonomiska läget är kritiskt - men proffesor vid universitetet i huvudstaden ser för första gången på länge ljus i tunneln!

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä