Jaetut maailmat

Lauantaisin klo 10.00, Yle Radio 1

Mikä yhteinen tekeminen tai jaettu kokemus sitoo kahta ihmistä yhteen kerta toisensa jälkeen? Sarjassa jaetuista maailmoistaan kertovat tunnetut suomalaiset, jotka harrastavat ystävänsä, puolisonsa, sukulaisensa tai jonkun muun läheisensä kanssa esimerkiksi pöytätennistä, kirjallisuutta tai shakkia. Toimittajana Marja Vehkanen ja tuottajana Salla Matusiak.

Jaksot

 • On helppo ajautua suorittamaan lisää, paremmin ja nopeammin näkemättä sitä mitä jo on. Sen tietävät näyttelijä Sara Melleri ja muusikko Stina Koistinen, ja siksi syntyikin Vain mää -päivä. Milloin ystävykset havaitsivat tarvitsevansa tällaista erityistä päivää ja mitä se pitää sisällään?
  Toimittajana Marja Vehkanen. Tuottajana Salla Matusiak.

 • Mitä toisesta, tyttärestä tai äidistä, oppii lukemalla tämän kirjoituksia? Lastenkirjailija Vuokko Hurme ja hänen äitinsä, toimittaja-kirjailija Heini Saraste luottavat toisiinsa niin paljon, että palautteenanto käsikirjoituksista voi olla hyvin suoraa. Huimaa-trilogiaa kirjoittava Vuokko Hurme ja on saanut paljon rakentavaa palautetta äidiltään - ja päin vastoin. Miten äiti-tytär suhde vaikuttaa tähän jaettuun maailmaan?

  Toimittajana Marja Vehkanen. Tuottajana Salla Matusiak.

 • Uteliaisuus maailmaa kohtaan yhdistää filosofi Frank Martelaa ja pelisuunnittelija Touko Tahkokalliota. Erilaiset kirjakerhot ovat heidän tapansa pitää ystävyyttä yllä ja kirjojen äärelle kokoonnutaan useita kertoja vuodessa. Kaveruksille on tärkeää, että kirjallisuuden herättämän keskustelun myötä asioita voi nähdä eri perspektiivistä. Pohdinnassa on milloin filosofisia, milloin yhteiskunnallisia kysymyksiä, tekoälyä tai itselleen ja muille valehtelemista.
  Toimittajana Marja Vehkanen ja tuottajana Salla Matusiak.

  Ohjelmassa mainittua kirjallisuutta:
  Yuval Noah Harari: Homo Deus: A Brief History of Tomorrow sekä Sapiens: A Brief History of Humankind
  Douglas Hofstadter: Gödel, Escher, Bach: an Eternal Golden Braid
  Kevin Simler ja Robin Hanson: The Elephant in the Brain: Hidden Motives in Everyday Life

 • Mailapelien shakkia eli pöytätennistä harrastetaan riippumatta siitä, mikä on ihmisen ikä tai tausta. Pelikaverin kanssa voi ajautua tiukasta kisailusta syvällisen keskustelun ja seurustelun puolelle ja niinpä lajin parissa pääsee avartamaan myös omaa ajatteluaan. Yhteisestä intohimostaan kertovat muusikko Jiri Kuronen ja sarjakuvataiteiljia Heikki "Hepe" Paakkanen uuden ohjelmasarjan ensimmäisessä jaksossa. Toimittajana Marja Vehkanen. Tuottajana Salla Matusiak.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä