Jaetut maailmat

Lauantaisin klo 10.00, Yle Radio 1

Mikä yhteinen tekeminen tai jaettu kokemus sitoo kahta ihmistä yhteen kerta toisensa jälkeen? Sarjassa jaetuista maailmoistaan kertovat tunnetut suomalaiset, jotka harrastavat ystävänsä, puolisonsa, sukulaisensa tai jonkun muun läheisensä kanssa esimerkiksi pöytätennistä, kirjallisuutta tai shakkia. Toimittajana Marja Vehkanen ja tuottajana Salla Matusiak.

Jaksot

 • Burleskin saattaa sekoittaa stripteaseen, mutta todellisuudessa esitykset kertovat vakavistakin aiheista. Esiintyjän habitus ei suinkaan aina pyri olemaan viekoitteleva. Lavalla saa tehdä ihan mitä haluaa. Kirjailija Siiri Enoranta lähestyi aikanaan burleskin maailmaa ystävänsä, burleskitaiteilija Miss Woop De Doon kanssa. Toistaiseksi Siiri Enoranta on pysytellyt katsomon puolella, mutta tulevaisuudessa hänetkin ehkä nähdään ystävänsä tavoin estradeilla.

  Toimittajana Marja Vehkanen. Tuottajana Salla Matusiak.

 • Sitä ei ehkä osaisi aavistaa, kuinka shakki voi viedä mukanaan ja mitä kaikkea lajin ympärille liittyy hyvässä ja pahassa. Historioitsija, FIDE-mestari Teemu Keskisarja ja datanomi, mestariehdokas Harri Hytönen ovat viettäneet shakkilaudan äärellä aimo siivun elämästään.

  Toimittajana Marja Vehkanen. Tuottajana Salla Matusiak.

 • Paola Suhosen ja Olli Happosen haave toteutui; heistä tuli sekä folkduo että elämänkumppanit. Pariskunnan yhteiselon lävistää taiteellinen visiointi. Vapaa-ajaksi he laskevat ne hetket, jolloin ei tarvitse aikatauluttaa tai järjestellä asioita. Ivana Helsinki -vaatemerkistä tunnettu Paola Suhonen on myös elokuvantekijä ja lastenkirjailija. Uusin aluevaltaus on tapahtunut musiikin maailmassa, jonne on ollut hyvä kulkea yhdessä muusikkopuolison kanssa. Toimittajana Marja Vehkanen. Tuottajana Salla Matusiak.

 • Voguing-tunneilla Pimeys-yhtyeen Pekka Nisu ja Jukkis Virtanen heittäytyvät olemaan jotain aivan muuta kuin yleensä ovat. Tanssista tuli jaettu maailma muutama vuosi sitten, kun parivaljakko päätyi nykytanssikurssille. Tanssi on saanut kaverukset näkemään toisistaan uusia puolia ja pohtimaan miehenä olemista nykyajassa. Toimittajana Marja Vehkanen. Tuottajana Salla Matusiak.

 • Kauneus on elämää kannatteleva voima tanssitaiteilija, koreografi Hanna Brotherukselle ja floristi Jouni Seppäselle. Mutta mikä on heille kaunista ja mihin he kiinnittävät katseensa? Ystävysten syvä yhteys alkoi kukkien keskellä ja siellä se on myös säilynyt. Yhteiset haaveetkin liittyvät kukkien ja liikkeen yhdistämiseen. Toimittajana Marja Vehkanen. Tuottajana Salla Matusiak.

 • Koko tunteiden kirjo on mahtunut järjestöjohtaja Leo Straniuksen ja hänen puolisonsa, Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Annukka Bergin yhteisiin lomamatkoihin. Kilometrejä on tullut taitettua niin pyörällä kuin junalla, ja haastavimmatkin matkakokemukset huvittavat tätä nykyä pariskuntaa. Perheenlisäyksen myötä lähiluonnon, kiireettömyyden ja läsnäolon merkitys on kasvanut. Toimittajana Marja Vehkanen.

 • On helppo ajautua suorittamaan lisää, paremmin ja nopeammin näkemättä sitä mitä jo on. Sen tietävät näyttelijä Sara Melleri ja muusikko Stina Koistinen, ja siksi syntyikin Vain mää -päivä. Milloin ystävykset havaitsivat tarvitsevansa tällaista erityistä päivää ja mitä se pitää sisällään?
  Toimittajana Marja Vehkanen. Tuottajana Salla Matusiak.

 • Mitä toisesta, tyttärestä tai äidistä, oppii lukemalla tämän kirjoituksia? Lastenkirjailija Vuokko Hurme ja hänen äitinsä, toimittaja-kirjailija Heini Saraste luottavat toisiinsa niin paljon, että palautteenanto käsikirjoituksista voi olla hyvin suoraa. Huimaa-trilogiaa kirjoittava Vuokko Hurme ja on saanut paljon rakentavaa palautetta äidiltään - ja päin vastoin. Miten äiti-tytär suhde vaikuttaa tähän jaettuun maailmaan?

  Toimittajana Marja Vehkanen. Tuottajana Salla Matusiak.

 • Uteliaisuus maailmaa kohtaan yhdistää filosofi Frank Martelaa ja pelisuunnittelija Touko Tahkokalliota. Erilaiset kirjakerhot ovat heidän tapansa pitää ystävyyttä yllä ja kirjojen äärelle kokoonnutaan useita kertoja vuodessa. Kaveruksille on tärkeää, että kirjallisuuden herättämän keskustelun myötä asioita voi nähdä eri perspektiivistä. Pohdinnassa on milloin filosofisia, milloin yhteiskunnallisia kysymyksiä, tekoälyä tai itselleen ja muille valehtelemista.
  Toimittajana Marja Vehkanen ja tuottajana Salla Matusiak.

  Ohjelmassa mainittua kirjallisuutta:
  Yuval Noah Harari: Homo Deus: A Brief History of Tomorrow sekä Sapiens: A Brief History of Humankind
  Douglas Hofstadter: Gödel, Escher, Bach: an Eternal Golden Braid
  Kevin Simler ja Robin Hanson: The Elephant in the Brain: Hidden Motives in Everyday Life

 • Mailapelien shakkia eli pöytätennistä harrastetaan riippumatta siitä, mikä on ihmisen ikä tai tausta. Pelikaverin kanssa voi ajautua tiukasta kisailusta syvällisen keskustelun ja seurustelun puolelle ja niinpä lajin parissa pääsee avartamaan myös omaa ajatteluaan. Yhteisestä intohimostaan kertovat muusikko Jiri Kuronen ja sarjakuvataiteiljia Heikki "Hepe" Paakkanen uuden ohjelmasarjan ensimmäisessä jaksossa. Toimittajana Marja Vehkanen. Tuottajana Salla Matusiak.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä