Etelä-Amerikkaa etsimässä

Tintti Picarojen maassa

 • 19 min
 • toistaiseksi

Voisiko Tintin ystävä kenraali Alcazar olla myös todellinen tyypillinen eteläamerikkalainen diktaattori? Miltä tuntuu, kun huomaa matkustaneensa Latinalaisessa Amerikassa vahingossa sissien valvomalle alueelle? Etelä-Amerikkaa etsimässä -sarjassa ihmetellään maanosan kulttuurin ja historian kiinnostavimpia tarinoita ja todellisuutta.

Tintti Picarojen maassa -osan vieraana on maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen Helsingin yliopistosta. Ohjelmassa kuultavan Hergén Tintti ja Picarot -sarjakuvan (Otava 1978) dialogin suomennos on Soile ja Heikki Kaukorannan. Äänisuunnittelu Tuomas Vauhkonen. Toimittaja Jukka Kuosmanen.

Kuva: EPA / Paolo Aguilar

Lähetykset

 • to 28.2.2019 17.10 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Millaista elämä Inkavaltiossa oli ennen espanjalaisten konkistadorien saapumista? Miksi inkojen kulttuuri ja Machu Picchu -kaupunki ovat kiehtoneet euroopplaisten mieltä jo vuosisatoja?

  Etelä-Amerikkaa etsimässä -sarjassa ihmetellään maanosan kulttuurin ja historian kiinnostavimpia tarinoita ja todellisuutta. Mahtava Inkavaltio -osan vieraana on Latinalaisen Amerikan tutkimuksen professori Martti Pärssinen Helsingin yliopistosta. Äänisuunnitelu Tuomas Vauhkonen. Toimittajana Jukka Kuosmanen.

  Kuva: EPA / Paolo Aguilar

 • Ranskalainen Henri Charrière istui vankilassa 1930-luvulla Ranskan Guayanan rannikon edustalla Pirunsarella. Hän kertoi myöhemmin omaelämäkerrallisessa Vanki nimeltä Papillon -kirjassaan vankilasaaren tapahtumista. Myöhemmin menestysromaanista tehtiin myös elokuva. Millaista Pirunsaarella oli? Mihin demokraattinen Ranska tarvitsi keskitysleirimäistä vankilajärjestelmää Etelä-Amerikassa saakka?

  Etelä-Amerikkaa etsimässä -sarjassa ihmetellään maanosan kulttuurin ja historian kiinnostavimpia tarinoita ja todellisuutta. Papillonin Pirunsaari -osan vieraana on Kavin erikoistutkija Jari Sedergren. Äänisuunnittelu Tuomas Vauhkonen. Toimittaja Jukka Kuosmanen.

  Kuva: EPA / Paolo Aguilar

 • Kiirjailija Gabriel García Márquezin Sadan vuoden yksinäisyys -romaani sijoittuu Macondon kylään. Millaista elämä on kirjan tarinan esikuvana olleessa, Márquezin kotikaupungissa, Aracatacassa Kolumbian pohjoisrannikolla? Mitä nobelvoittajan romaani kertoo lukijalle todellisesta Kolumbiasta?

  Etelä-Amerikkaa etsimässä -sarjassa ihmetellään maanosan kulttuurin ja historian kiinnostavimpia tarinoita ja todellisuutta. Macondo, maailman kuuluisin kyläpahanen -osan vieraana on Maailman Kuvalehden päätoimittaja Anni Valtonen. Äänisuunnitelu Tuomas Vauhkonen. Toimittajana Jukka Kuosmanen.

  Ohjelmassa kuultavan Gabriel García Márquezin Sadan vuoden yksinäisyys -romaanin (WSOY, 1971) sitaatin suomentaja Matti Rossi.

  Kuva: EPA / Paolo Aguilar

 • Kuinka Etelä-Amerikan eteläisin osa Tulimaa sai aikoinaan nimensä löytöretkeilijöiltä? Miksi juuri Patagoniasta löytyy niin runsaasti dinosaurusten fossiileja?

  Etelä-Amerikkaa etsimässä -sarjassa ihmetellään maanosan kulttuurin ja luonnon kiinnostavimpia tarinoita ja todellisuutta. Amazonilta Tulimaahan -osan vieraana on kulttuurimaantieteen professori Markku Löytönen. Äänisuunnittelija Tuomas Vauhkonen. Toimittaja Jukka Kuosmanen.

  Kuva: EPA / Paolo Aguilar

 • Miksi niin monet natsit pakenivat toisen maailmansodan jälkeen juuri Argentiinaan? Millaista heidän elämänsä siellä oli? Minkä takia myös jotkut suomalaiset häipyvät sodan jälkeen Etelä-Amerikkaan saakka?

  Etelä-Amerikkaa etsimässä -sarjassa ihmetellään maanosan kulttuurin ja historian kiinnostavimpia tarinoita ja todellisuutta. Natseja Buenos Airesin puhelinluettelossa -osan vieraana on rikoskomisario, kirjailija Mikko Porvali. Äänisuunnittelu Tuomas Vauhkonen. Toimittaja Jukka Kuosmanen.

  Kuva: EPA / Paolo Aguilar

 • Millaista on elokuvan tekeminen Rio de Janeiron favelassa ja Amazonin viidakossa? Miksi suomalainen näyttelijä päättää jäädä kuvausten jälkeen asumaan Brasiliaan?

  Etelä-Amerikkaa etsimässä -sarjassa ihmetellään maanosan kulttuurin ja luonnon kiinnostavimpia tarinoita ja todellisuutta. Viidennen osan vieraana on näyttelijä Kari Väänänen. Äänisuunnittelu Tuomas Vauhkonen. Toimittajana Jukka Kuosmanen.

  Kuva: EPA / Paolo Aguilar

 • Voisiko Tintin ystävä kenraali Alcazar olla myös todellinen tyypillinen eteläamerikkalainen diktaattori? Miltä tuntuu, kun huomaa matkustaneensa Latinalaisessa Amerikassa vahingossa sissien valvomalle alueelle? Etelä-Amerikkaa etsimässä -sarjassa ihmetellään maanosan kulttuurin ja historian kiinnostavimpia tarinoita ja todellisuutta.

  Tintti Picarojen maassa -osan vieraana on maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen Helsingin yliopistosta. Ohjelmassa kuultavan Hergén Tintti ja Picarot -sarjakuvan (Otava 1978) dialogin suomennos on Soile ja Heikki Kaukorannan. Äänisuunnittelu Tuomas Vauhkonen. Toimittaja Jukka Kuosmanen.

  Kuva: EPA / Paolo Aguilar

 • Millaista on Amazonin viidakon sydämessä? Miltä Amazonian sademetsä näyttää suomalaisen tiedemiehen silmin? Etelä-Amerikkaa etsimässä -sarjassa ihmetellään maanosan kulttuurin, luonnon ja historian kiinnostavimpia tarinoita sekä paikkoja.

  Amazonin tutkimaton viidakko -osan vieraana on biodiversiteettitutkimuksen professori Ilari Sääksjärvi. Äänisuunnittelu Tuomas Vauhkonen. Toimittajana Jukka Kuosmanen.

  Kuva: EPA / Paolo Aguilar

 • Vallankumousjohtaja Simón Bolívar taisteli Etelä-Amerikassa 1800-luvun alkupuolella Espanjan siirtomaavaltaa vastaan. Millainen mies löytyy sankarimyytin ja toreille pystytettyjen patsaiden takaa? Etelä-Amerikkaa etsimässä -sarjassa kartoitetaan myyttisen maanosan kulttuurin, luonnon ja historian kiinnostavimpia tarinoita ja paikkoja.

  Vallankumousjohtaja Simón Bolívar -osan vieraana on alue- ja kulttuurintutkimuksen professori Jussi Pakkasvirta. Äänisuunnittelu Tuomas Vauhkonen. Toimittaja Jukka Kuosmanen.

  Kuva: EPA / Paolo Aguilar

 • Miksi Eldoradon kultaista kaupunkia ei vieläkään ole löydetty? Missä se voisi sijaita? Mitkä historialliset tosiseikat johtivat kaupungin etsimiseen? Etelä-Amerikkaa etsimässä -sarjassa kartoitetaan myyttisen maanosan kulttuurin, luonnon ja historian kiinnostavimpia tarinoita ja paikkoja.

  Vieraana on Latinalaisen Amerikan tutkimuksen professori Martti Pärssinen. Äänisuunnittelu Tuomas Vauhkonen. Toimittajana Jukka Kuosmanen.

  Kuva: EPA / Paolo Aguilar

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä