Moniääninen Eurooppa

Barrikadeilta EU-parlamenttiin: Unkari liberaalin demokraatin silmin

 • 21 min
 • toistaiseksi

Orjalaiksi ristitty ylityölaki laukaisi laajat mielenosoitukset Unkarissa viime joulukuussa. Joukkojen keskellä oli myös uuden Momentum puolueen kolmekymppinen varapuheenjohtaja Anna Donáth. Edelleen toistuvat levottomuudet kertovat maassa kytevästä tyytymättömyydestä.

- Eurooppa tarvitsee edistyksellisiä ideoita ja käytännöllisempää asennetta, missä ongelmaan haetaan välittömästi ratkaisu, eikä jäädä pohtimaan sen alkuperää, Anna Donáth sanoo.

Momentum-puolueen tavoitteisiin lukeutuvat muun muassa vaatimus orjalain kumoamisesta, Unkarin liittymisestä Euroopan syyttäjänvirastoon sekä mahdollisuus palauttaa maahan propagandasta vapaa valtiollinen media.

Ohjelman on Budapestissa toimittanut Risto Majaniemi.

Lukija: Meri Koivisto.

Moniääninen Eurooppa -sarjan tuottaja on Jorma Mattila

Lähetykset

 • la 2.3.2019 12.35 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Serbian tasavalta ei vuosikausien pyrkimyksistään huolimatta ole kyennyt vastaamaan EU-jäsenyysneuvotteluiden ehtoihin. Jäsenyyden pitkittymisen myötä hupenee myös serbialaisten tahto olla osa unionia.
  -Serbialaiset tuntevat huonosti oman eurooppalaisen menneisyytensä, sanoo kasvatustieteiden tohtori Stevan Nestorov. Hän kamppailee yhden EU-jäsenyyden ehdon-, eli opetusjärjestelmän tason nostamisen puolesta Serbiassa.
  Apulaisrehtori Stevan Nestorov työskentelee serbialaisten lasten parissa edistääkseen kotimaansa siirtymistä kommunismin menneisyydestä uuteen Euroopan unionin aikakauteen.

  Ohjelman on Belgradissa toimittanut Tanja Mikkola.
  Moniääninen Eurooppa-sarjan tuottaja on Jorma Mattila
  Lukija: Jorma Mattila.
  Kuvassa: Kasvatustieteiden tohtori, vararehtori Stevan Nestorov.
  Kuva: Tanja Mikkola

 • Mielipidemittaukset ennakoivat euroskeptisten edustajien määrän nousevan toukokuun EU-vaaleissa jopa 60 prosenttia nykyistä korkeammaksi.
  - Populistipuolueiden kannatus on kolminkertaistunut Euroopassa. Olen melko varma että populististen europarlamentaarikkojen määrä nousee huomattavasti nykyisestä, sanoo Prahan ulkopoliittisten suhteiden instituutin tutkija Petr Kratochvil.
  Moniääninen Eurooppa-ohjelmassa haastateltu Kratochvil toimii vierailevana tutkijana Rooman La Sapienza –yliopistossa ja Italian ulkopoliittisessa instituutissa.
  Kratochvil seuraa populistien voittokulkua aitiopaikalta, sillä sekä Italiassa että Tshekissä on tällä hetkellä EU- ja maahanmuuttokriittiset populistihallitukset.
  Tutkija ennakoi, että EU-parlamenttiin syntyy uusi vahva ryhmä, populistiliitto.

  Ohjelman on Roomassa toimittanut Jenni Meronen.
  Lukija: Jorma Mattila
  Moniääninen Eurooppa-sarjan tuottaja on Jorma Mattila
  Kuvassa: Italian ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Petr Kratochvil.
  Kuva: Jenni Meronen.

 • Romania toimii keväällä 2019 ensimmäistä kertaa EU-neuvoston puheenjohtajana.
  Puheenjohtajuutta varjostavat presidentin ja hallituksen väliset konfliktit, poliittiset juonittelut, katuprotestit sekä kaikkialla syvenevä korruptio.
  Maan johtavien poliitikkojen mukaan kaikki sujuu kuitenkin erinomaisesti. Vallassa oleva Sosiaalidemokraattinen Puolue (PSD ) kertoo pelkästään myönteisestä kehityksestä.
  Moniääninen Eurooppa-ohjelman Balkanin kirjeenvaihtaja Sabira Ståhlberg selvittää Bukarestissa professori Alexandra Horobetin kanssa Romanian monimutkaista politiikkaa, korruption eri muotoja ja maan tulevaisuuden näkymiä. Romania seisoo jo nyt poliittisessa risteyksessä ja EU-vaalit toukokuussa näyttävät, minkä tien se valitsee.

  Moniääninen Eurooppa-sarjan tuottaja on Jorma Mattila
  Kuvassa: Professori Alexandra Horobet, Bukarest.
  Kuva: Sabira Ståhlberg

 • Unkarilainen yrittäjä Áron Hidvégi on maansa pääministeri Viktor Orbánin uskollinen kannattaja.
  Áron haluaa puhua Moniääninen Eurooppa-ohjelman haastattelussa nimenomaan Orbánista, ei niinkään Unkarin valtapuolue Fideszistä. Orban on hieman yli kolmekymppiselle Hidvégille suuri ihailun kohde.
  Hidvégi on terveyden ja hyvinvoinnin alan konsultti ja yrittäjä, akateemisesti sivistynyt nuoren polven unkarilainen. Hän asuu Budapestissa ja osallistuu aktiivisesti Fideszin järjestämiin tilaisuuksiin.
  Áron halusi haastattelun tapahtuvan Soros yliopistossa, jona Budapestissa sijaitseva arvostettu CEU eli Keski-Euroopan yliopisto nykyään tunnetaan. Aaron ei tue pääministeri Orbánin hallituksen hyökkäystä CEU:ta vastaan ja hän harmittelee yliopiston lähtöä Wieniin.

  Ohjelman on Budapestissa toimittanut Risto Majaniemi.
  Moniääninen Eurooppa-sarjan tuottaja on Jorma Mattila.
  Lukija: Jorma Mattila.

  Kuvassa: Unkarilainen yrittäjä ja pääministeri Viktor Orbanin kannattaja Áron Hidvégi
  Kuva: Risto Majaniemi

 • Puolassa pääsiäinen on kirjava sekoitus maallisia kevätperinteitä ja kristinuskon sanomaa.

  Puolan katolisen kirkon suosio on saanut viime aikoina merkittäviä kolhuja seksuaalisen hyväksikäyttötapausten vähättelystä. Vaikka kirkot ovat pääsiäisenä täynnä väkeä, niin aktiivisesti kirkossa käyvien määrä on pysytellyt alle 40 prosentin väestöstä.

  Jos Puolassa kansa on jakautunut poliittisesti kahtia, niin sama koskee myös suhtautumista kirkkoon. Toisille kirkko tarjoaa perinteisiin arvoihin tukeutuvan turvallisen yhteisön. Toisille katolinen kirkko on vain omaa etuaan tavoitteleva ja vapaasti lain ulkopuolella toimiva järjestö.

  Ohjelman on Krakovassa toimittanut Kimmo Rahunen.
  Moniääninen Eurooppa-sarjan tuottaja on Jorma Mattila
  Lukija: Jorma Mattila
  Kuvassa: Amanuenssi Malgorzata Oleskiewicz, Krakovan Etnografinen museo.
  Kuva: Kimmo Rahunen

 • Mario Monti on Italian entinen pääministeri, jonka hallitus astui valtaan dramaattisessa tilanteessa, keskellä Eurooppaa ravistellutta finanssikriisiä vuonna 2011. Montin edeltäjä Silvio Berlusconi oli markkinoiden paineessa joutunut lähtemään pääministerin paikalta.

  - Italia oli vaarassa ajautua maksukyvyttömyyden tilaan ja euroalue oli vaarassa hajota, mikäli Italia olisi kokenut Kreikan kohtalon. Nyt Italiaa hallitsevat populistit ovat rakentaneet menestyksensä sarjalle valeuutisia. EU:ssa heidän uskottavuutensa on mennyttä, sanoo mies joka pelasti Italian romahdukselta, entinen pääministeri ja komissaari Mario Monti.

  Brexitistä aiheutunut kaaos Britanniassa on ollut myös varoittava esimerkki EU-erolla uhitelleille italialaisille populisteille.

  Italian budjettiriita EU:n kanssa pudotti populistit todellisuuteen, täydentää Monti.

  Ohjelman on Roomassa toimittanut Jenni Meronen.
  Moniääninen Eurooppa-sarjan tuottaja on Jorma Mattila.
  Lukija: Jorma Mattila.

  Kuvassa: EU:n entinen kilpailukomissaari ja Italian entinen pääministeri Mario Monti.
  Kuva: Jenni Meronen

 • Valtaosa pohjoisirlantilaisista on sitä mieltä, että Irlannin tasavallan ja Pohjois-Irlannin yhdistymisen on entistä todennäköisempää.
  Britannian brexit-neuvotteluiden vaikein kysymys on liittynyt Pohjois-Irlannin asemaan.
  Kahden vuoden takaisessa brexit-kansanäänestyksessä Pohjois-Irlanti äänesti Britannian suurista alueista voimakkaimmin EU:ssa pysymisen puolesta.
  Pohjoisirlantilaisten enemmistö on aiemmin tukenut selvästi Britanniaan kuulumista, mutta brexit on saanut pohjoisirlantilaiset arvioimaan asemansa uudelleen.
  Monet kokevat, että brittien äänestäjäkunta on pettänyt heidät, sanoo pohjoisirlantinen, Lontoossa asuva tutkija Bharain Mac An Bhreithiún-Bertapelli.
  Uusimmat mielipidekyselyt osoittavat, että jopa 62 prosenttia pohjoisirlantilaisista uskoo, että Irlannin yhdistyminen on nyt todennäköisempää kuin ennen brexit kansanäänestystä. Pohjoisirlantlaiset hakevat myös kilvan itselleen uusia, Irlannin tasavallan passeja.

  Ohjelman on Lontoossa toimittanut Visa Noronen.
  Moniääninen Eurooppa-sarjan tuottaja on Jorma Mattila

  Kuvassa : Lontoossa asuva pohjoisirlantilainen tutkija Bharain Mac An Bhreithiún-Bertapelli.
  Kuva: Visa Noronen.

 • Ukraina valmistautuu kaksiin vaaleihin vuonna 2019. Maaliskuun lopulla maassa valitaan uusi presidentti ja lokakuussa parlamentti.

  Ukrainan politiikan nuoria poliittisia voimia edustava, nykyisen parlamentin jäsen Nataliya Katser-Buchkovska arvioi, että ukrainalaiset äänestäjät vaativat nyt uusia kasvoja politiikkaan.

  - Maanmieheni ovat väsyneitä vanhoihin poliitikkoihin. Yli 60 prosenttia väestöstä sanoo, etteivät he enää halua valita vanhoja puolueita näissä vaaleissa.

  Kaikkea politiikan tekoa Ukrainassa varjostaa jo viisi vuotta jatkunut sota Venäjää vastaan. Nyt Ukrainan vaalivuonna Venäjä käy sotaa asevoimien lisäksi myös energiakaupalla ja valeuutisilla.

  Ohjelman on toimittanut Jorma Mattila.

  Lukija: Meri Koivisto

  Moniääninen Eurooppa-sarjan tuottaja on Jorma Mattila

 • Ranskaa on viime kuukausina ravistellut niin kutsuttu keltaliiviliike, jonka huomioliiveihin pukeutuneet kannattajat ovat vallanneet tienvarsien liikenneympyrät ja suurten kaupunkien keskustat.

  Protesteja eivät ole johtaneet ammattiliitot, vaan unohdettujen pikkukaupunkien asukkaat. Yhteiskunnalliseen liikehdintään erikoistunut historioitsija Quentin Deluermoz sanoo, että keltaliiviliike on poikkeuksellinen ilmiö, joka ravistelee ranskalaisen yhteiskunnan rakenteita.

  Ranskalainen yhteiskunta on perinteisesti muuttunut vallankumouksen ja katujen liikehdinnän kautta - ja että nämä vallankumoukset ovat usein heijastuneet koko Eurooppaan. Keltaliiviliikehdintä kertoo ”demokraattisesta väsymyksestä”, joka ei ole pelkästään Ranskan vaan koko Euroopan ongelma.

  Ohjelman on Pariisissa toimittanut Annastiina Heikkilä.
  Lukija ja Moniääninen Eurooppa-sarjan tuottaja Jorma Mattila.
  Kuvassa: Eurooppalaisten kansanliikkeiden historiaan erikoistunut Quentin Deluermoz
  Kuva: Quentin Deluermoz

 • Orjalaiksi ristitty ylityölaki laukaisi laajat mielenosoitukset Unkarissa viime joulukuussa. Joukkojen keskellä oli myös uuden Momentum puolueen kolmekymppinen varapuheenjohtaja Anna Donáth. Edelleen toistuvat levottomuudet kertovat maassa kytevästä tyytymättömyydestä.

  - Eurooppa tarvitsee edistyksellisiä ideoita ja käytännöllisempää asennetta, missä ongelmaan haetaan välittömästi ratkaisu, eikä jäädä pohtimaan sen alkuperää, Anna Donáth sanoo.

  Momentum-puolueen tavoitteisiin lukeutuvat muun muassa vaatimus orjalain kumoamisesta, Unkarin liittymisestä Euroopan syyttäjänvirastoon sekä mahdollisuus palauttaa maahan propagandasta vapaa valtiollinen media.

  Ohjelman on Budapestissa toimittanut Risto Majaniemi.

  Lukija: Meri Koivisto.

  Moniääninen Eurooppa -sarjan tuottaja on Jorma Mattila

 • EU:n jäsenvaltiot pyrkivät kilvan vähentämään kasvihuonekaasujen päästöjä ja riippuvuuttaan fossiilisista energialähteistä. Silti öljyn kulutus on lisääntynyt yli puolella Rio de Janeirossa vuonna 1992 pidetyn ensimmäisen ilmastokokouksen jälkeen.

  Oxford Institute for Energy Studies -nimisessä tutkimuslaitoksessa työskentelevä Simon Pirani painottaa, että mitään yksinkertaisia, iskulauseiksi tiivistyviä ratkaisuja tässä ihmiskunnan kohtalonkysymyksessä on turha odottaa.

  "Öljy- ja hiiliriippuvuudesta vapautuminen edellyttää syvällistä muutosta talouden ja tuotannon toimintaperiaatteissa, eikä ratkea pelkästään tekniikan keinoin", Pirani sanoo.

  Ohjelmasarjassa Moniääninen Eurooppa esitellään Simon Piranin tutkimuksia ja johtopäätöksiä ilmaston lämpenemisestä ja sen suurimmasta aiheuttajasta, fossiilisista polttoaineista.

  Ohjelman on toimittanut Hannu Reime.

  Lukija: Jorma Mattila

  Ohjelman on tuottanut Jorma Mattila.

 • EU-maissa asuu arviolta 1,2 miljoonaa Britannian kansalaista. Valtaosa heistä ei saanut äänestää brexitiä koskevassa kansanäänestyksessä.

  Yli 30 vuotta Espanjassa asunut Michael Harris sanoo tuntevansa itsensä ensisijaisesti eurooppalaiseksi. Harris vetää Eurocitizens-yhdistystä, joka edustaa noin 300 000 Espanjassa vakituisesti asuvaa brittiä.

  "Suurin osa EU-maiden briteistä on työikäisiä tai nuoria, vaikka Britanniassa meitä ajatellaan eläkeläisjoukkona", Harris kertoo.

  Tuhannet ihmiset ovat rakentaneet elämänsä EU-kansalaisuuden pohjalle. Epävarmuutta ja huolta on kansanäänestyksen jälkeen jatkunut jo pari vuotta. Harrisin mielestä brexit on Britannialle paha kansallinen harha-askel, josta hän toivoisi uutta kansanäänestystä.

  Moniääninen Eurooppa ohjelman on Espanjassa toimittanut Jyrki Palo.

  Lukija: Jorma Mattila

  Ohjelman tuottaja: Jorma Mattila.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä