Radio Suomi Lahti

Lahtelaisyritys kehittää uutta sovellusta - heräteostokset pois ja säästetyt eurot kestäviin sijoituskohteisiin

 • 6 min
 • toistaiseksi

Lahtelaisen Useless Company Oy:n toimitusjohtaja Maija Leino haluaa kannustaa ihmisiä karsimaan turhaksi kokemaansa kulutusta. Säästettyä rahaa voi puolestaan ohjata ympäristön kannalta kestäviin sijoituskohteisiin. Lahtelainen start up -yritys kehittää mobiilisovellusta, joka auttaa sijoittamisessa. Petri Niemi haastattelee Maija Leinoa.

Lähetykset

 • pe 11.1.2019 13.15 • Yle Areena

Jaksot

 • Ravintoloissa ja keikkapaikoilla järjestetyt yksityistilaisuudet ovat lisääntyneet. Lähes kaikki Möysän musiikkiklubin eli Mössön tammikuun keikat ovat yksityistilaisuuksia, joihin ei myydä lippuja ulkopuolisille. Mössön Antti Puhakka kertoo, että Helsingissä on keikkapaikka, jossa jopa 80 prosenttia on yritysten tai yksityisten järjestämiä tapahtumia. Keikkamyyjälle järjestely sopii hyvin, sillä tilaisuuden riskit jakautuvat useammalle.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahtelainen Pasi Widgren haluaa lumitaiteen avulla innostaa ihmisiä retkeilemään luontoon. Tänä talvena hän on piirtänyt suuren metsokuvion hankeen järven jäälle Lapakiston luonnonsuojelualuelle. Tutustuimme lumipiirtelijän työhön, jossa perusvälineet ovat hyvä hahmotuskyky ja kunnon lapio. Petri Niemi haastattelee

 • 93 prosenttia suomalaisista osaa vähintään yhtä vierasta kieltä. Kielitaitoaan ovat eniten lisänneet pelkän perusasteen koulutuksen suorittaneet. Suomalaisten kielitaito on kohentunut, mutta monella nuorella on liian suuret luulot omasta kielitaidostaan. Koulutuskeskus Salpauksen englanninopettaja Craig Donald on huomannut, että viime vuosina poikien rohkeus puhua englantia on kasvanut, mutta tietokonepeleistä opittu englanti ei vielä riitä kunnon kielitaitoon. Tietokonepelaamisessa käytettävä sadan sanan kielitaito ei ole riittävä kielitaito. 1000-2000 sanaa on riittävä vieraan kielen puhumiseen. Sujuvan kielen puhumiseen vaaditaan 5000 sanaa. Koulutuskeskus Salpaus järjestää työelämän englannin kursseja, jotka rohkaisevat puhumaan vierasta kieltä.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Raju talvimyrsky on katkonut sähköjä ja vaikeuttanut liikennettä myös Päijät-Hämeessä. Myrsky ei kuitenkaan iskenyt koko voimallaan Lahden seudulle. Petri Niemi haastattelee ja ensimmäisenä juttukaveriksi tulee Aki Leino.

 • Lahtelainen puulaakisarja Kortteliliiga täyttää tänä vuonna 50-vuotta. Alkuun toiminta sisälsi vain jalkapalloa, mutta sittemmin lajikirjo on laajentunut ja toiminta on ympärivuotista. Kortteliliigan uusi puheenjohtaja Ismo Kovanen on nähnyt kortteliliigatoimintaa 1970-luvulta lähtien. Hän ei usko, että tulevaisuudessa lajikirjoon lisättäisiin suosittua e-urheilua kalliiden kustannusten vuoksi. Kortteliliiga on myös kärsinyt tuomaripulasta, kun uusia tuomareita on vaikea saada toimintaan mukaan.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahden väkiluvun kasvu on pääasiassa maahanmuuttoa. Väestömäärä kasvoi Lahdessa vuonna 2018 vajaalla 450 henkilöllä. Lahti vetää väkeä myös muualta Päijät-Hämeestä, Savosta ja Kaakkois-Suomesta. Lahteen muuttaa yhä väkeä, mutta samaan aikaan Lahdesta muutetaan myös muualle, sanovat suunnittelija Katja Karevaara ja tutkija Pauli Mero Lahden kaupungilta. Lahden sitkeä nuorisotyöttömyys johtuu osin muuttovoitosta.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Päihdeohjelmat ja hoitoonohjausmallit ovat vähentäneet päihdeongelmia työpaikoilla. Wellamon työterveyslääkäri Henni Hyytiä-Ilmosen mukaan työpaikoilla ei olla päihtyneenä enää takavuosien tapaan. Siitä huolimatta työpaikoilla näkyy vapaa-ajalla lisääntynyt alkoholin käyttö. Työterveyslääkäri kehottaa työkavereita nostamaan ongelmat esille, sillä yhdenkin työntekijän päihdeongelma vaikuttaa koko työyhteisöön.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Lahtelainen ravintola- ja kahvilatarjonta on monipuolistunut viime vuosien aikana ja etenkin kahviloita on tullut Lahden keskustaan paljon. Hotelli Kämpin tapahtumapäällikkö, hollolalainen Aki Keskitalo kehuu Lahden piristynyttä ravintolatarjontaa. Keskitalo on myös maakunnalllisen matkailuyhtiön Lahti Region hallituksen jäsen, hänen mielestä päijähämäläisten matkailuyrittäjien kannattaisi tehdä paketteja, jotka sisältävät hyvää ruokaa, paikallisuutta sekä aktiviteetteja ja markkinoida tuotteitaan myös pääkaupunkiseudulle, jossa etenkin aasialaisten turistien määrä on koko ajan kasvussa.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Lahtelainen kilpahiihtäjä Verneri Suhonen harjoittelee satoja tunteja vuodessa. Perinteisen sprintterinä tunnettu 21-vuotias Suhonen tähtää tammikuussa Lahdessa pidettäviin junioreiden MM-kisoihin ja tavoitteena on mitali. Petri Niemi haastattelee Hollolan Urheilijoita edustavaa Suhosta.

 • Olli-Pekka kuulee ääniä, joita ei ole olemassa. Tai ovat ne olemassa, mutta vain lahtelaismiehen päässä. Äänet ovat olleet skitsofreniaa sairastavan Ollin päässä jo toistakymmentä vuotta. Usein ne sättivät ja pahimmillaan käskevät tekemään itsemurhan, mutta äänet voivat olla myös kannustavia duuriääniä. Elämä skitsofrenian kanssa on vienyt miehen syvälle epätoivoon, mutta nyt hänen elämässään on jo valoa.

  Toimittajana Lauri Rautavuori.

 • Kaupat ja marketit varautuvat vuoden vilkkaimpaan viikonloppuun. Kauppojen aukioloaikojen vapautumien on helpottanut ruuhkia. Hämeenmaan toimitusjohtajan Olli Vormiston mukaan takavuosien kaltaisia ruuhkapiikkejä ei enää nähdä, kun marketit voivat olla auki myöhäiseen iltaan ja joulunpyhienkin aikaan. Eniten ruuhkaa on odotettavissa aaton aaton aatona päivällä. Kauppa ja joulu tarjoavat myös monelle kausityötä.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Heinolan valtuusto on päättänyt ensi vuoden budjetista. Kesällä valtuusto sopi, että taloutta sopeutetaan vähenevään väkimäärään. Valtuuston kokouksessa äänesteltiin niin, että lopputulema on, että vieläkin ihmetellään mitä päätettiin.
  Kristillisdemokraattien valtuutettu Kauko Kekkonen syyttää Itä-Hämeen mielipidepalstalla valtuuston puheenjohtajaa tarkoitushakuisuudesta äänestyksessä. Äänestyksessä olivat vastakkain Kanervalan lakkauttaminen ensi vuoden syyskuussa tai vuoden loppuun mennessä. Osa valtuutetuista olisi halunnut säilyttää palvelukeskuksen. Heinolan valtuuston puheenjohtaja, kokoomuksen Niina Varjo kiistää menettelytapavirheen Kanervalan palvelukeskuksen lakkautuspäätöksessä.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Lahden seudun bussien reittejä ollaan muokkaamassa. Tulevaisuudessa linjat ovat aiempaa suorempia ja nopeampia. Muutoksilla pyritään saamaan aikaan myös säästöjä. Joukkoliikennesuunnittelija Katja Suhosen mukaan suunnittelussa on jo hyödynnetty vuosi sitten tehdyn asukaskyselyn tuloksia. Runkolinjastosta on tehty kaksi versiota, joista toisessa kauppakeskus Trion kohdalle perustettaisiin vaihtoterminaali. Uudet runkolinjat otetaan käyttöön vaiheittain vuoteen 2022 mennessä.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Tulevaisuudessa sairaanhoitaja saattaa kirjoittaa yhä useamman potilaan reseptin. Tällä hetkellä rajattu oikeus on runsaalla neljällä sadalla hoitajalla, mutta koulutukseen hakeutumista ovat jarruttaneet muun muassa kuntien rahapula ja sote-uudistuksesta johtunut epävarmuus. Vuoden alusta kunnat ovat voineet hakea valtiolta korvausta reseptihoitajien koulutukseen. Petri Niemi haastattelee sairaanhoitaja Tiia Mäntystä Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä sekä asiakkuuspäällikkö Ann-Nina Maksimaista Lahden ammattikorkeakoulusta

 • Päijäthämäläisillä on enemmän makuhäiriömerkintöjä kuin muilla suomalaisilla. Liki joka kymmenennellä 18 vuotta täyttäneellä oli Päijät-Hämeessä viime vuonna maksuhäiriömerkintä. Velkasovittelija Satu Mäkelän mukaan yksi syy ylivelkaantumiseen on pikavippien aggressiivinen mainonta. Mäkelän mielestä Suomessa on vaikeaa puhua rahasta ja rahavaikeuksista, hän kaipaa myös kouluihin enemmän talousoppia.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahden kaupunginvaltuusto on kaksipäiväisellä seminaarimatkalla Jyväskylässä. Seminaarin aiheita ovat Lahden väestönkasvu ja kaupungin sote-vaihtoehdot tulevaisuudessa. Marjo Pirilän vieraina mediaraadissa ovat Uusi Lahti-lehden päätoimittaja Tommi Berg ja Etelä-Suomen Sanomien toimittaja Erno Laisi. Raati käy läpi päivien antia ja pohtii, miten Lahti on muuttunut entisen ja nykyisen kaupunginjohtajan aikana.

 • Pelicans on onnistunut petraamaan pelaajahankinnoissaan ja esimerkiksi ulkomaisia hankintoja on parin vuoden ajan käyty aina tapaamassa, jotta seura on voinut varmistua tulijan sopivuudesta joukkueeseen. Pelaajahankinnan parannukset ovat näkyneet myös ulospäin ja Pelicansin riveihin tarjotaan aiempaa enemmän uusia jääkiekkoilijoita. Pelaajatarkkailija Tommi Turusen mukaan pohjimmiltaan kaikki perustuu vahvoihin verkostoihin Suomessa ja muualla. Pelicansin hyvä runkosarjasijoitus Liigassa tarkoittaa sitä, että Lahdessa nähdään kesästä alkaen kansainvälistä jääkiekkoa. Pelicans ansaitsi paikan Champions Hockey Ligassa. Sarjassa pelaa joukkueita eri puolilta Eurooppaa.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara

 • Lahtelainen laulaja ja lauluntekijä Konsta Hietanen hyppää kesällä musiikkiteatterin pariin Herra Helismaan lempilaulu -näytelmän pääosassa. Näytelmä kertoo sananikkari Reino Helismaan nuoruudesta Lahdessa. Mikko Tuomikoski haastattelee Hietasta.

 • Koulutuskeskus Salpauksen uusille opiskelijoille järjestetään juhannuksen jälkeen viikon mittainen orientaatioviikko, jossa valmistaudutaan elokuussa alkaviin opintoihin. Käytäntö on ainutlaatuinen Suomessa.
  Salpauksen opiskelijapalvelujohtaja Riitta Murtorinne kertoo, että päätös tehtiin Salpauksessa nopealla aikataululla, koska ammatillinen koulutus on muuttumassa ja lukuvuosiajattelusta luovutaan. Myös opettajien työaika muuttuu vuosityöajaksi.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Päijät-Hämeen kylien toimintaa kehitetään nyt leveämmillä hartioilla. Päijät-Hämeen kylät ja Päijänne leader yhdistivät voimansa loppuvuodesta. Yhdistysten yhdistämisellä haetaan Päijät-Hämeen kylille enemmän vaikutusvaltaa ja näkyvyyttä.
  Päijät-Hämeen kylien kyläaktivaattori Henna Pirkonen kertoo, että kylien toimintaa tuetaan nyt uudella Heimohautomo-hankkeella, jolla yritetään myös houkutella uusia asukkaita maaseudulle.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Konsultti ja hallitusammattilainen, Kempin ex-toimitusjohtaja Anssi Rantasalo kaipaa hitsauksen imagon parantamista. Ennen likaisesta ja vaarallisesta työstä on tullut nykyaikaista mekaanista työtä, jossa laadunvalvonta korostuu. Nykyään Anssi Rantasalo vie suomalaista ajatteluosaamista Kiinaan ja konsultoi paikallisia yrityksiä, jotka kaipaavat kansainvälistymistä. Kiinassa yrityksillä on tällä hetkellä kova halu toimia länsimaisesti. Rantasalo kaipaa enemmän yhteistyötä ja verkostoitumista eri toimijoiden välillä, jotta kiinalaisille voidaan tarjota vielä suurempia isompia kokonaisuuksia hajautetun ja irrallisten toimijoiden sijaan.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Sote- ja maakuntauudistuksen valmistelun päättyminen ei poista Päijät-Hämeen haasteita sekä uudistustarvetta. Sote- ja maakuntauudistuksen muutosjohtaja Seppo Hulden Päijät-Hämeen liitosta muistuttaa nopeasti ikääntyvästä väestöstä ja kuntien rahapulasta. Petri Niemi haastattelee

 • Ylioppilaskirjoitukset alkavat tällä viikolla. Kaikki ylioppilastutkinnon kokeet tehdään nyt sähköisenä, kun myös matematiikan koe on digitaalinen. Lahden yhteiskoulun abiturientit Anni Määttä ja Joel Mattila jatkavat aiemmin aloittamaansa kirjoitusurakkaansa. He kertoivat tehneensä lukion aikana tehtävät huolellisesti ja valmistautuvan ylioppilaskokeisiin vain kerraten oppimaansa.
  Lukion oppikirjoihin ja välineisiin saattaa kulua lukiovuosina yli 2000 euroa, joka on iso menoerä pienituloiselle perheelle. Toisen asteen maksuttomuus saa myös lahtelaisabien varauksettoman tuen.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Elina Rantalainen.

 • Yksityisteiden korjausvelka lähentelee miljardia euroa. Valtio tukee yksityisteiden hoitoa tänä vuonna noin 17 miljoonalla eurolla, mutta ensi vuonna tuen määrä on laskemassa kolmeen miljoonaan. Suomen tieyhdistyksen toimitusjohtaja Nina Raitasen mukaan tuen tason tulisi olla kymmenkertainen ollakseen riittävällä tasolla. Suomessa on noin 350000 kilometriä yksityisteitä. Valtion teitä on huomattavasti vähemmän, alle sata tuhatta.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä