Fokus på

Fokus på Lisa Ekdahl, del 2/2

 • 56 min
 • ei kuunneltavissa

Året 1994 slog Lisa Ekdahl igenom med låten Vem vet. Många förutspådde att hennes karriär skulle bli kortvarig men så blev det inte. Kjell Ekholm träffade artisten och i två program går de igenom Ekdahls intressanta och brokiga karriär.

Lähetykset

 • ma 11.2.2019 20.03 • Yle Vega

Jaksot

 • Ett litet indieband från Åbo, med utgångspunkten att göra musik som de själva tyckte om. Åkta paret Jessika och Henry Neuman började göra sin musik hemma i lägenheten i Åbo. Tanken var att aldrig spela live, till skillnad från de andra band de spelade i. Men några låtar på Myspace blev ett skivkontrakt, blev inbjudan till en festival i New York. I år är det tio år sedan Burning Hearts första skiva kom ut, och sedan dess har det blivit två till fullängdare. Och många livespelningar. Redaktör Elin Willows

 • Vinylskivornas försäljningssiffror stiger stadigt. Är det bra eller dåligt för miljön? Borde man inte streama sin musik i stället om man är miljömedveten? Inte nödvändigtvis, säger undersökningar. Redaktör: Michael Cronström.

 • De är Nordens populäraste dansband och solisten Olle Jönsson har varit med i Lasse Stefanz allt sedan begynnelsen 1967. I en intervju för Kjell Ekholm avslöjar han vad han lyssnar på för låt varje kväll innan han somnar och vilken som skall framföras på hans begravning. Redaktör: Kjell Ekholm.

 • Somliga såg festivalen som 60-talets stora generationsupplevelse. Andra såg en bunt smutsiga hippies som vältrade sig i leran till ackompanjemang av tjutande och ylande oljud. Några såg möjligheten att tjäna pengar. Woodstocks historia beror på vem som berättar den. Men en sak är klar: ingen hade förväntat sig att Woodstock blev den explosion som den kom att bli.

  I Michael Cronströms version hör vi om artisterna som valde att inte spela på Woodstock och om deras ånger, om publikkaos och att cateringutbudet var långt från vad man är van vid under festivaler idag, vi hör varningar om dåliga droger och dåligt väder, kritik mot Vietnamnkriget och kärleksbudskap.

  Men trots allt var Woodstock främst en musikfestival och i programmet hör vi:

  Joni Mitchell: Woodstock
  Tommy James and the Shondells: Crystal Blue Persuasion
  Richie Havens: Handsome Johnny
  Joan Baez: Hickory Wind
  Country Joe McDonald: The Fish Cheer
  Santana: Soul Sacrifice
  The Who: Pinball Wizard
  CCR: Ninenty-nine and a Half
  Ten years after: I´m Going Home
  Sha na na: At the Hop
  Jimi Hendrix: Hey Joe

 • Musik som är plågsam men vacker, med ett mörker man inte vill lämna för att det är gott och tryggt. The Cure är världens största outsiderband som nu kan fira att det är 40 år sedan debutskivan Three Imaginary Boys. Tomas Jansson berättar tillsammans med författaren Curefanset Hannele Mikaela Taivassalo om ett band som kan beskriva ensamhet och längtan och existentiell ångest på ett sätt som också erbjuder tröst, och lust att både dra sig upp på dansgolvet och stänga in sig i ett ensamt rum med musiken som enda sällskap.

  Foto: EPA / Kiko Huesca

  Låtlista (de inom parentes spelas kort):

  (Fascination Street) / High / (Torture) / Why Can’t I Be You / Inbetween Days / Boy’s Dont Cry / A Forest / (One Hundred Years) / (The Kiss) / (Burn) / Catch / Fight / Just Like Heaven / Friday I’m in Love.

 • Musikern Annika Norlin kallar sig inte sångeska. Inte i första hand. I första hand är hon en som skriver. "Om någon skulle säga till mig att du får aldrig mer spela live så skulle jag vara okej med det. Men om någon skulle säga att du får aldrig mer skriva, då skulle jag dö." I Fokus på berättar artisten bakom Hello Saferide och Säkert! om hur hon vill sjunga om det som det inte sjungs om, och om varför det är viktigt för henne att vara sin ålder, också i musiken. Redaktör: Elin Willows.

 • Svenska artisten Robyn är en levande popikon. Hon slog igenom som tonåring och förutspåddes tidigt få en ljus karriär som artist. Det fick hon också, men inte riktigt på det sätt som Max Martin och de andra musikproducenterna hade tänkt sig. Robyn valde tidigt att gå sin egen väg och startade sitt eget skivbolag som hon än idag ger ut sin musik via. Genom sin musik har hon inspirerat nyare artister som Zara Larsson och Ariana Grande. Redaktör Jenna Emtö tecknar ett fanporträtt av artisten som hon följt nästan hela livet. Redaktör: Jenna Emtö.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä