Kulttuuriykkönen

Kulttuurinen Kylmä sota jylläsi Suomessa - Yhdysvallat voitti Neuvostoliiton pehmeässä infovaikuttamisessa

 • 50 min
 • toistaiseksi

7.3.1936 Saksa miehitti demilitarisoidun Reininmaan - samana päivänä Helsingin Taidehallin edessä liehuivat natsiliput. Sata vuotta saksalaista taidetta -näyttelyn avajaiset olivat suurvaltapoliittinen juhla suomalaisen taidemaailman ytimessä.

Suomalainen taidemaailma on ollut suurvaltapoliittinen pelikenttä koko 1900-luvun ajan. 30-luvulla ja sodan aikana jylläsi Saksa, toisen maailmansodan jälkeen Neuvostoliitto ja Yhdysvallat kilpailivat rahoittamillaan näyttelyillä suomalaisten sydämistä ja mielistä. Helsingin Taidehallin entinen johtaja Maija Koskinen on tutkinut tuoreessa väitöskirjassaan kuvataidemaailman politisoitumista kylmän sodan aikana. Entä millaista on poliittinen vaikuttaminen nykyisessä suomalaisessa taidemaailmassa?

Juontajana on Pietari Kylmälä.

Lähetykset

 • ti 12.3.2019 15.02 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Kulttuuriykkönen kokoaa kisastudion vakioraatilaiset yhteen ajankohtaisten kulttuuriaiheiden äärelle Helsingin Keskustakirjasto Oodiin. Jos Rooma ei ollut ikuinen, niin populismi on. Italialaisen elämän ikiaikainen teatraalisuus herättää keskustelua. Paljastiko kesä järjettömän oravanpyörässä juoksemisemme ja miksi aikaisemmat inhoamamme esineet ja tyylit välillä nousevat hiteiksi? Vieraina ovat muoti. ja tyyliasiantuntija Mirva Saukkola, somevelho Sami Kuusela ja Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen.

  Ohjelman juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Saksofonisti ja säveltäjä Mikko Innanen on luonut uuden "maakunnallisen kokonaistaideteoksen" - Maakuntauudistuksen. Aviador-kustantamon kanssa yhteistyönä syntyi "soitinnollis-lyyrinen eepos", jossa maakuntalaulut on laitettu uuteen uskoon uusin sanoituksin.

  Mitä uudet versiot maakuntalauluista maastamme kertovat ja miten jazz, valssi, maakunnat ja runous oikein yhdistyvät? Keskustelemassa Mikko Innanen sekä teoksen lyyrikoista kaksi – "Keskisuomalaista valelmaa" -kappaleen tekstittänyt Laura Laakso sekä Kymmenen Virran Maatakin hipaisevan "En anna Lappia kenellekään" -kappaleen sanoittanut Outi-Illuusia Parviainen. Kommentti myös runoilija Juha Kulmalalta, joka on kynäillyt sanat kappaleeseen "Varsinaissuomalainen krapsodia".

  Juontajana Tuukka Pasanen.

 • Kulttuuriykkönen tutkii suomalaisen kulttuurieliitin ja Natsi-Saksan yhteyksiä.

  Mitkä olivat säveltäjä Yrjö Kilpisen (1892-1959) natsi-Saksa -yhteydet ja sympatiat? Susanna Waldn-Antikainen tutki kansallissosialistisessa Saksassa julkaistuja juttuja Kilpisestä ja avaa vaiettua suomalaisen musiikin historiaa opinnäytetyössään "Yrjö Kilpinen kansallissosialistisessa lehdistössä 1938–1942".

  Musiikkitieteen tohtori Antti Vihisen väitöskirja, joka valotti kansallissäveltäjämme Jean Sibeliuksen (1865-1957) natsiyhteyksien merkitystä säveltäjän maineelle Keski-Euroopassa, aiheutti Suomessa skandaalin.

  Keskustelemassa ovat Antti Vihinen ja Susanna Waldén-Antikainen.

  Lähetyksen päätteeksi kuullaan harpisti Katri Tikan esittämänä Marcel Tournierin (1879-1951) kappale Kohti lähdettä metsässä (Vers la Source dans le Bois).

  Ohjelman juontaa Pauliina Grym.

 • Nyt tubettavat jo papit ja kokonaiset perheet. "Pinkku Pinsku" eli 16-vuotias Pinja Sanaksenaho on yksi Suomen suosituimpia tubettajia. Hänen viiskymppinen äitinsä Jaana Sanaksenaho katsoi tyttärensä tekemistä ja päätti itsekin aloittaa tubettamisen. Myös Tubecon-tapahtuman järjestäjä, pastori Jussi Koski tubettaa.
  Mistä tubettamisessa on kyse? Miksi ihmeessä yhdestä tubettajasta tulee suosittu ja toisesta ei?
  Jakke Holvas juontaa.

 • Tsehovin Lokki saa kaksi uutta teatteriesitystä. Henrik Majava ohjaa Lokki-näytelmän Hangossa, johon vaatesuunnittelija Jukka Rintala on luonut uudet vaatteet klassisille hahmoille. Kantaesitys Treplevin hajottaja taas saa ensi-iltansa 13.8. Helsingissä Vapaan taiteen tilassa. Ohjaaja ja käsikirjoittaja Tarleena Laakon luoma esitys ehdottaa että rakkaudessa ja taiteessa epäonnistuminen voi johtaa muuallekin kuin epätoivoon.

  Ohjelman juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Instagramista ja muualta sosiaalisesta mediasta löytää yhä enemmän taidetta, joka on tehty suoraan sinne - Instagram-taidetta. Osa siitä käyttää Instagramia joko koko profiilin kattavana taidealustana taikka hyödyntää esimerkiksi Instagramin kerrontamuotoja pyrkien tekemääni niillä jotain uutta ja kiinnostavaa - taidetta.

  Mutta kuinka voimakkaasti Instagram vaikuttaa taiteen kenttään? Joutuvatko museot miettimään uudelleen näyttelyitään visuaalisen sosiaalisen median ehdoilla?

  Keskustelemassa kuvataiteilija Jaakko Pallasvuo, Instagramin vaikutuksesta taiteen kentälle opinnäytteensä Aalto-yliopistoon tehnyt taiteen maisteri Lotta Kuuteri sekä Aalto-yliopiston lehtori, taidekasvatuksesta väitellyt Juuso Tervo.

  Tuukka Pasanen juontaa.

 • Kriitikko, toimittaja, kirjoittaja ja runoilija Olavi Paavolainen (1903-63) pohti nuorena miehenä sitä, millaisia ovat tulevien sukupolvien suomalaiset: olemmeko teollisen aikakauden ja kaupunkien atleetteja vai koneiden surkastuttamia klonkkuja?

  Paavolainen ja muut Tulenkantajat, nuoret intellektuellit, halusivat avata ikkunat Eurooppaan tunkkaisesta ja pienestä 1920-luvun Suomesta. Paavolainen käsitteli tuotannossaan paitsi Neuvostoliittoa ja Natsi-Saksaa myös teollistuvaa ja kaupungistuvaa maailmaa ja pohti sotaa.
  Olavi Paavolainen onnistui käsittelemään omaa aikaansa ja analysoimaan mennyttä ja tulevaisuutta tavolla, jotka ovat koskettaneet uusi sukupolvia toisensa jälkeen.

  Studiossa ovat keskustelemassa sosiologi Risto Heiskala, historioitsija Liisa Suvikumpu ja tuoreen Olavi Paavolaista etsimässä -radiosarjan toimittaja Jukka Kuosmanen.

  Olavi Paavolaista etsimässä -sarja alkaa Radio 1:ssä torstaina 8.8. klo 17:10 ( ja uusinta perjantaisin 21:40). Sarja on 10- osainen. Areenaan julkaistaan viisi osaa 8.8. ja loput viisi osaa syyskuussa.

  Ohjelman juontaa Pauliina Grym

 • Runoilija ja kulttuurin moniosaaja Heli Laaksonen on julkaissut useiden vuosien tauon jälkeen kirjan. Väliin on mahtunut runokiertueita, näytelmiä ja kuvataidetta. Miten Laaksonen on valloittanut lukijoiden ja kuulijoiden sydämet? Henkilöhaastattelu.

  Jakke Holvas juontaa.

 • Aalto-yliopistosta vaatesunnittelijaksi valmistunut Carolina Forss teki vaatemalliston taidemaalari Helene Schjerfbeckin innoittamana. Mallisto on esillä parhaillaan Lontoossa. Helene Shjerfbeck oli kiinnostunut muodista ja tilasi vaatteensa Ranskasta. Carolina Forss teki Schjerfbeckin Mummo-maalauksen innoittamana väljän takin ja huivin mustasta tyllistä.

  Kansallistaiteiljamme Helene Schjerfbeck sai taannoin kovaa kritiikkiä The Guardianin toimittajalta Jonathan Jonesilta. Ateneumin erikoistutkija Anu Utriainen valottaa mistä oli kyse ja avaa Schjerfbeckin vaikutusta myös Japanissa, Amerikassa ja Ruotsissa.

  Ohjelman juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Kesän viimeisenä maanantaivieraana koreografi ja taiteellinen johtaja Sonya Lindfors. Viime vuonna kansainvälisellä ANTI-palkinnolla palkittu Lindfors on yksi keskeisimmistä ja näkyvimmistä taiteilijoista niin taiteen kentällä kuin yhteiskunnallisena keskustelunherättäjänä.

  Lindfors haluaa taiteessaan horjuttaa olemassa olevia valtarakenteita ja kysyä millaista maailmaa taidekin nykyään representoi. Lindfors on yksi Helsingin Juhlaviikkojen pääohjelmistoon kuuluvan intersektionaalista feminismiä pohtivan F/Symposium-tapahtuman järjestäjistä, toimii taiteellisena johtajana lokakuussa järjestettävillä UrbanApa-festivaaleilla sekä pohtii unelmointia yhdessä Maryan Abdulkarimin kanssa syksyllä Kuopion Anti-festivaaleilla.

  Mitä intersektionaalinen feminismi tarkoittaa nyt, mitä hiphop-kultturi Sonya Lindforsille merkitsee ja millaisesta maailmasta Lindfors unelmoi?

  Juontajana Tuukka Pasanen.

 • Kulttuuriykkönen selvittää millaisia arkkitehtonisia rakennuksia Suomessa nykyään puretaan, ja minkä aikakauden taloja moukaroidaan.

  Entä jos rakennusten jättäminen rappiolle ei olekaan sitä, että ”rakastaa, ottaa hetkestä kiinni eikä tahdo tappaa”, vaan jospa rakennukset jätetään rappiolle, jotta voidaan vedota niiden huonokuntoisuuteen ja tappaa ne?

  Keskustelemassa kulttuuritoimittaja Paula Holmila sekä arkkitehdit Maire Mattinen ja Miia Perkkiö

  Jakke Holvas juontaa.

 • Missä määrin journalistin tulisi olla yhteiskunnallinen keskustelija ja missä määrin objektiivinen tiedonvälittäjä? Onko Suomen media taas ideologisoitumassa tai tulisiko sen tehdä sitä? Onko media riittävän läpinäkyvää?

  Keskustelemassa Suomen Kuvalehden toimittaja ja tuottaja Salla Vuorikoski, Ylen politiikan toimittaja, #jetp-podcastin tekijä Robert Sundman sekä Helsingin Sanomien politiikan ja talouden toimituksen esimies Jussi Pullinen. Tuukka Pasanen juontaa.

  Suorana Ylen Pointti-tapahtumasta Oodin aulasta.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä