X3M Fokus

Måndag: Legalize it, Närpes!

 • 1 h 59 min
 • ei kuunneltavissa

Simon summerar veckoslutets nyheter, bland annat genom en diger genomgång av Grammy-galan i änglarnas stad. På köpet får du veta varför the Grammies är sexister och på ett sociologiskt plan rasister. Max berättar om hur polisen har tappat bort bevismaterial som kunde ha fällt en trakasserande lärare i Esbo. Vi snackar också spelvärlden, och hur vuxna har svårt att förstå den. Evelina föreslår att Närpes börjar odla marijuana. Simon berättar om isbjörnsinvasionen av Novaja Zemlja i Ryssland.

Lähetykset

 • ma 11.2.2019 12.00 • Yle X3M

Jaksot

 • Simon, Isabella och Max ger dig dagens viktigaste samtalsämnen.

 • Hur går det med de böjbara telefonerna, vad kan vindkraftwerk ha för hälsopåverkan och varför anklagas polacker för antisemitism? Annat på schemat: Imperfekt säsong 2 har premiär, bomdådet i Sri Lanka och komikerjuristen vann Ukrainas presidentval. Och lite hockey; U18-pojkarna håller på att totalfloppa i VM. Jessica Stolzmann besöker studion och berättar om Juha som hon hittade i favelan i Salvador, Brasilien.

 • De bästa bitarna från påskveckans Fokus!

 • Varifrån kommer påskharen? Varför delar hen ut ägg (pun intended)? Hur firar muslimer påsk? Det och mycket mer i denna påsksändning med Max, Simon och special guest stars Mikael och Issa! Också: Muellerrapporten (visst låter det som bevismaterial på en nazisträttegång?) och kravaller på Irland igen.

 • Max, Monica och Evelina leker "Får man göra så?" och undrar om man får halshugga 30 grisar, titta på porr och donera pengar för välgörande ändamål. Evelina berättar också om dagens snackisar: Finland näst bäst i pressfrihetsindex, politiker redogör kampanjfinansiering, "Bubble boy"-sjukdom botas med HIV och Nordkorea har en ny stark krigsspets. Max funderar också på om Ninja förtjänar att vara med på TIME:s lista på de 100 mest inflytelserika människor i världen 2019, om Drakes förbannelse är riktigt eller inte och om den nya Star Wars-filmen och spelet kommer vara bra eller inte. Plus tips för kvällens ishockey-maraton på tv.

 • I Change My Mind påstår Simon att påsken är bäst. Varför och vilka motbevis som finns kommer fram i en hätsk debatt. Vi talar om NHL och gymnastik, om republikanernas presidentvalskandidater och om presidentvalet i Indonesien. Och mycket mer!

 • Oliwer klagar på människor som blandar på valkretsar i valet och på Tiger Woods medan Simon är förbryllad över Rysslands planer på att isolera sig från det globala internet. Isabella och Simon går igenom branden i Notre Dame och spekulerar i varför vi rörs så starkt av en byggnads öde. Också: Juha Sipilä, kommunism och olivolja. Och dansk civil olydnad, som delar studions åsikter.

 • Vad är Kim Kardashian Wests framtidsplan? Svar: hon tänker gå i farsans fotspår och bli jurist! Björn drar referenser till Legally Blonde efter att Simon undrar om kändisfaktorn kan påverka negativt eller positivt. Evelina berättar om Israel, Indien, finansministeriet och mycket mer. Musik av bland annat Game of Thrones-karaktären Grey Worm :))) Både Annie Lööf och Mahatma Gandhi nämns flera gånger, vad beror det på? Lyssna och ta reda på!

 • Ett till valigt avsnitt och vi tittar bland annat på faktagranskade lögner som partiordförande har kläckt ur sig (och faktagranskar en faktagranskning: det stämde), på Twitters antisvekomani, på arbetsvillkoren för riksdagsledamöter samt den senaste opinionsundersökningen, där Sannfinländarna seglar upp som näst största parti. Såklart också lite Brexitsnack för de har fått mer tid igen, de där britterna. Protester mot pandor i Köpenhamn bjuder vi också på och Björn och Isabella kommer ut som fotbollshatare. Ajjo och Julian Assange är grips i sändning!

 • Är det okej att proteströsta (dvs att rösta på ett parti som inte hör till mainstreamen, att rösta tomt eller inte alls eller på typ Kalle Anka) för att visa politiker sitt missnöje? Det frågar vi oss i Change My Mind. Vi pratar också bland annat om ny forskning gällande skärmtid, om bidöden och om U18-valresultatet.

 • Isabella klagar på Boeing, Max på Madonna och Simon på turister, guden Zeus och chefer som skickar meddelanden och mail på kvällen. Kajsa från Vasa gästar och snackar löst kring politik. Vi får också höra om bland annat hur det gick för 6100 euros muminmuggen.

 • I nyhetsquizzet ryms både Game of Thrones, en rovfågel och klimatmarschen i Helsingfors med, bland mycket annat. Tjuvjägare i Sydafrika, döda dovhjortar i Etseri och Teemu Pukki får också delta, så också fluorfri tandkräm, artisten Matisyahu och Dubais absurda ärekränkningslagar.

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä