X3M Fokus

Måndag: Legalize it, Närpes!

 • 1 h 59 min
 • 22 pv

Simon summerar veckoslutets nyheter, bland annat genom en diger genomgång av Grammy-galan i änglarnas stad. På köpet får du veta varför the Grammies är sexister och på ett sociologiskt plan rasister. Max berättar om hur polisen har tappat bort bevismaterial som kunde ha fällt en trakasserande lärare i Esbo. Vi snackar också spelvärlden, och hur vuxna har svårt att förstå den. Evelina föreslår att Närpes börjar odla marijuana. Simon berättar om isbjörnsinvasionen av Novaja Zemlja i Ryssland.

Lähetykset

 • ma 11.2.2019 12.00 • Yle X3M

Jaksot

 • Simon går igenom veckoslutets händelser, innan Björn och Monica kommer med och berättar om saker de tänkt på under helgen. Bland annat diskuteras spelfestivaler med anledning av den misslyckade Fortnite-festivalen i England, och planer smids för Runescapefestivalen. Björn droppar bomben: han spelar Tetristurneringar i battle royale-format.... Janne Isaksson från Yle Sporten besöker Fokus och pratar om psykisk ohälsa inom idrotten och om Yles nya serie Sportliv, vars första avsnitt behandlar just ångest och depression hos idrottare.

 • Simon håller monolog om mediernas blåögdhet och kampen om synlighet i media, ett medialt världskrig. Max bjuder på nyhetsquiz om veckan som gått medan Isabella berättar om president Donald Trumps nödlösning gällande gränsmuren till Mexiko. Monica och Björn presenterar veckans fredagsvideo.

 • Alla hjärtans dag/Vändag/Valentine's day! Vi pratar om ett och annat relaterat till kärlek, relationer, vänskap och ensamhet. Isabella levererar fun facts, Max ifrågasätter "parighet" och Eve har forskningsresultat. Simon låter dig gissa hans kön.

 • Simon och Isabella leker Change My Mind, tema: telefoner i klassrummet. Publiken är nästan enhälligt, rörande överens om att mobiler INTE ska råplas på i skolan, åtminstone inte i grundskolan. Evelina reder ut varför spelreklam är dåligt och hur utbrett problemet är i Sverige. Björn frågar sig varför skolbarn i Sundom, Sjundeå och Borgå står i skolbussen!?

 • Isabella och Simon leker Roast the News. Bland annat behandlas ishavsbanan (som lagts på is), lata studerande som får räkning från Fpa, och partiernas svar på Svenska Yles första publikfråga inför valet. Max och Simon har sporttisdag till lyssnarnas förtjusning, Malena och Johanna berättar om Sex ooch Sånts specialsändning om att säga nej i sängen, och Johanna berättar också om Tua Forsströms inträde i Svenska Akademien. Simon uppmärksamnmar Olli Lindholms död.

 • Simon summerar veckoslutets nyheter, bland annat genom en diger genomgång av Grammy-galan i änglarnas stad. På köpet får du veta varför the Grammies är sexister och på ett sociologiskt plan rasister. Max berättar om hur polisen har tappat bort bevismaterial som kunde ha fällt en trakasserande lärare i Esbo. Vi snackar också spelvärlden, och hur vuxna har svårt att förstå den. Evelina föreslår att Närpes börjar odla marijuana. Simon berättar om isbjörnsinvasionen av Novaja Zemlja i Ryssland.

 • Simon föreläser om europeisk politik för Isabella. Isabella svarar med att berätta om Jeff Bezos utpressningsförsök. Max berättar om medborgarlönen, medan Oliver presenterar veckans video. Allt det här i en synnerligen veckoslutsmässig stämning.

 • Max berättar om nya forskningsresultat som antyder att brist på en viss sorts bakterier i matsmältningssystemet kan leda till depression. Förvånansvärt lite bajsskämt, kan man konstatera i efterhand. Beli och Simon leker "Får man göra så?" och riktar kängor åt Sampo Terho, Sanna Marin och mot franska fotbollsklubben Nantes som har krävt att Cardiff City bums betalar första raten av transfersumman för försvunna fotbollsproffset Emiliano Sala. Björn, Max och Simon begår all male panel, och då nämns ju såklart både Nazityskland och James Bond.

 • Isabella och Simon diskuterar kultur- och idrottsministeriets förslag på att backhopparen, artisten och dömda våldsbrottslingen Matti Nykänen ska få statsbegravning, det vill säga hedras på samma sätt som Mauno Koivisto och Harri Holkeri, bland annat. För dråpförsök är ju lika ärofyllt som att lyckat leda Finland genom Sovjetunionens fall och inledningen av "laman" på 90-talet. Max berättar om Trumps tal till nationen och Annette Gothóni från World Vision ä är på besök för att uppmärksamma internationella dagen mot kvinnlig könsstympning.

 • Isabella och Simon grillar bland annat politikers taxiåkande, gruvindustrins planer på att göra Finland till nya Kongo samt medias romantiserade bild av den nyligen bortgångna Matti Nykänen. Simon filosoferar också kring vad som egentligen hänt med vargarna i Österbotten. Rafael besöker studion och berättar om sin roll som X3M:s reportagemaskin. Max och Simon går igenom vad som händer i sportvärlden: det är NBA, NHL, Super Bowl och europeisk fotboll som står i Fokus (pun intended).

 • Max och Isabella har strandat i Sverige, som inte klarar av lite snö. Räddarna i nöden blir Monica, som egentligen ska resa till södern, och Lucas, vars anställningsvillkor på intet sätt skulle tvinga honom vara med i X3M Fokus. Efter en genomgång av bland annat Super Bowl och Matti Nykänens död blir det lite gamla godingar från förra veckan, inklusive Venezuela och Starcraft.

 • Max är borta och Beli är upptagen, så Monica saves the day och bildar radarpar med Simon den 1 februari till ära. Björn berättar om bananflugor och medicinteknik, innan Monica sätter igång med att filosofera kring bortsprungna pingviner. Monica benar också i listan på de nio största hoten mot Finlands säkerhet, där flankstöd erbjuds av Fokus' praktikant Kira. Monica presenterar också veckans video, som handlar om Kinas sociala rankingsystem och övervakningssamhället som börjar likna nåt ur en Tom Cruise-film.

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä