Radio Suomen Päivä

Uudessa-Seelannissa kaksi tuhoisaa ampuma-asehyökkäystä

 • 28 min
 • 25 pv

Uudessa-Seelannissa on tehty tuhoisat ampuma-asehyökkäykset kahteen moskeijaan. Kymmeniä ihmisiä on kuollut ja kymmeniä loukkaantunut ammuskelussa Christchurchin kaupungissa. Poliisi on ottanut kiinni neljä ihmistä. Kuulemme viime hetken tiedot tapahtumasta. Studiossa ulkomaantoimittaja Kirsti Karttunen.

Ilmastomielenosoitukset. Vimpelin tytöt aloittavat. Tänään nuoret osoittavat monessa maassa ja monella paikkakunnalla mieltään ja vaativat tekoja ilmastonmuutosta vastaan. Yksi pienimmistä mielenosoituksista on jo aamutuimaan Vimpelin kunnantalon edessä. Siellä on mieltään osoittamassa kymmenkunta nuorta. Haastattelussa 8-luokkalaiset Elina Arpala ja Olivia Havinen Vimpelin yhteiskoulusta ja mukana on myös Elinan äiti Eeva Arpala. Toimittaja Mirva Ekman.

Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

Lähetykset

 • pe 15.3.2019 10.02 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Kokenut liikennelentäjä kertoo kokemuksiaan Boeingin matkustajakoneesta. Haastattelussa Norwegianin lentäjä Henri Airava, jonka mukaan lentäjät saivat kuulla koneen automatiikan oleellisesta toiminnasta vasta Indonesian lentoturman jälkeen. Toimittaja Marko Tammi. 

  Minna Canthin ja tasa-arvon päivän kunniaksi kysytään myös esikouluikäisiltä lapsilta ajatuksia tasa-arvosta: naisten ja miesten hommista, tyttöjen ja poikien leikeistä, vaatteista ja lempiväreistä. Tasa-arvoasioita miettivät Kemin Syväkankaan koulun esikoululaiset Seela, Pihla, Niklas ja Eelis. Toimittaja Laura Valta.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Konginkankaan bussiturmasta on kulunut 15 vuotta. Ensimmäisessä ambulanssissa onnettomuuspaikalle saapui paloesimies Jari Leppänen. Vuoden 2004 onnettomuutta muistelevat Jari Leppänen ja  toimittaja Hannu Särkkä, joka oli onnettomuusaamuna Ylen toimittaja koiaripaikalla.

  Minna Canth ja nykypäivä. Minna Canthin syntymästä on tänään kulunut 175 vuotta. Mikä on Minna Canthin vaikutus ja merkitys nykypäivänä? Haastattelussa Canthia tutkinut Minna Maijala. Toimittaja Kaija Kellman.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Onko KD:n nuorisojärjestö emopuoluetta radikaalimpi vaalinäkemyksissään? Haastattelussa KD-nuorten puheenjohtaja Aleksi Sarasmaa. Toimittaja Atte Uusinoka.

  Poliisijohdon käräjien loppusuora. Helsingin poliisikäräjillä aloitetaan loppulausunnot. Helsingin käräjäoikeudesta raportoi toimittaja Marjatta Rautio.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Kuullaan Kokkolasta näkemyksiä Kristillisdemokraateista. Toimittaja Päivi Seeskorpi.

  Vaalisohvalla Saarijärvellä on ehdokas Marika Visakorpi Jyväskylästä.

  Millainen olisi täydellinen maailma, jos KD saisi päättää kaiken? Vastaamassa puheenjohtaja Sari Essayah. Toimittaja Jussi Latvala.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Stora Enso aikoo vähentää Oulusta 400 työpaikkaa. Miten Oulu selviää? Haastattelussa kaupunginjohtaja Päivi Laajala.

  Tänään ovat eduskuntapuolueista esillä Kristillisdemokraatit. Aluksi politiikan tutkija Johanna Vuorelma arvioi Kristillisdemokraattien mennyttä ja tulevaa kautta.

  Haastattelussa Kristillisdemokraattien eduskuntavaaliehdokas Sakari Smeds Kouvolasta Kaakkois-Suomen vaalipiiristä. Smeds on KD:n puoluevaltuuston jäsen ja entinen kansanedustaja. Tenttaajana Pirjo Auvinen.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Stora Enso aloittaa yt-neuvottelut Oulussa, 400 työpaikkaa uhattuna. Syistä kertoo yhtiön Paper-divisioonan viestintäjohtaja Liisa Nyyssönen. MOT-ohjelma on tutkinut, millaisten rikosten takia Suomi karkottaa ulkomaiden kansalaisia. Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Vuoden Retkikohde 2019 yleisöäänestyksen on voittanut Ylläs. Tämänkertaisen kilpailun teemana oli maastopyöräilyreitit. Jari Mäkäräinen tapasi viikonlopun GoExpo-messuilla Visit Ylläksen toimitusjohtajan Janne-Juhani Haarman. Tapio Laakkonen selostaa esikoululaisten hiihtoa Kontilahdella. Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • RKP-nuoret ovat nostaneet vaaliohjelmassaan esille ympäristö-, työ- ja koulutuspoliittiikkaan liittyviä asioita, miksi juuri nämä kolme? Atte Uusinokan haastateltavana RKP-nuorten puheenjohtaja Christoffer Ingo.
  RKP on ollut usein hallitusvastuussa, sillä on siis ollut mahdollisuus vaikuttaa.
  Miksi meillä ei siis eletä RKP:n täydellisessä maailmassa? RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson vastaa Jussi Latvalalle.
  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen

 • Politiikan tutkija Johanna Vuorelma arvioi Thomas Blomqvistin onnistumista tentissä. Turkulaiset kertovat ajatuksiaan RKP:stä. Vaalisohvalla puhutaan ruuantuotannosta. Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Mitä suomalaiset ajattelevat ilmastonmuutoksesta? Mitä he ovat valmiit tekemään. Ilmastobarometrista kertoo viestintäasiantuntija Riikka Lamminmäki ympäristöministeriöstä. Kaija Kellman haastattelee. Tänään alkaa radio Suomen Päivässä vaalisarja. Ensimmisenä käsitellään Ruotsalaista kansanpuoluetta, RKP:tä.
  RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajaa, Thomas Blomqvistiä, haastattelee Pirjo Auvinen. Studiossa Matti Ylönen ja Kati Lahtinen

 • Kaikkea hyvää kaikille! Eduskunnan kirjastossa on avattu vaalimainosnäyttely. Se esittelee eduskuntavaalimainoksia 1950-luvun alusta 2010-luvulle. Veisivätkö vanhat iskulauseet vielä ehdokkaan parlamenttiin? Haastattelussa näyttelyn kokoajat, eduskunnan tietoasiantuntija Kristiina Hakola ja tutkija Joni Krekola eduskunnan veteraanikansanedustajien muistitietoarkistosta. Toimittaja Petri Rinne.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Eteneekö brexit? Britannian parlamentti on tällä viikolla käsitellyt brexitiä monelta kantilta ja äänestänytkin siitä useampaan kertaan. Mitä viikosta on jäänyt käteen? Haastattelussa Britannian politiikan tutkija Mikko Kuisma.

  Yhteinen ruokakaappi. Ruokahävikkiä pyritään yhä useammassa paikassa torjumaan avoimilla yhteisillä ruokakaapeilla. Sellaiseen voi kuka tahansa tuoda tai sieltä voi käydä ottamassa ruokaa. Alkuvuonna sellainen avattiin Asikkalan Vääksyyn. Haastattelussa ruokaa kaappiin tuonut Ulla Riihonen sekä kahvilanpitäjä Päivi Kantola ja Olkkari ry:n puheenjohtaja Sari Kolsi. Toimittaja Tuija Vierto.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

Klipit

 • Tapani Ripatti juonsi 1990-luvun loppupuolella Ocsid-nimistä suosittua musiikkiohjelmaa. Eräänä päivänä posti toi toimittajalle c-kasetin, jonka oli lähettänyt nuori musiikintekijä, joka käytti nimeä Da Rude.
  Ripatti kertoi Radio Suomen Päivä –ohjelmassa, kuinka hän tutustui musiikintekijä Darudeen ja mikä olikaan mystisen c-kasetin tarina. Toimittaja on Lauri Rautavuori.

 • Asiantuntijoiden mukaan viiltely on yleinen ilmiö suomalaisnuorten keskuudessa, mutta siitä ei ole kuitenkaan paljon tutkittua tietoa. Tällä hetkellä arvioidaan, että yhä nuorempi viiltelee itseään.
  Radio Suomen Päivä –ohjelmassa psykologi, psykoterapeutti Katja Myllyviita kertoi, mitä viiltelystä tiedetään ja kuinka ahdistunutta läheistä voi auttaa. Toimittaja on Aki Laine.

 • Asiantuntijoiden mukaan viiltely on yleinen ilmiö suomalaisnuorten keskuudessa, mutta siitä ei ole kuitenkaan paljon tutkittua tietoa. Tällä hetkellä arvioidaan, että yhä nuorempi viiltelee itseään.
  Radio Suomen Päivä –ohjelmassa psykologi, psykoterapeutti Katja Myllyviita kertoi, mitä viiltelystä tiedetään ja kuinka ahdistunutta läheistä voi auttaa. Toimittaja on Aki Laine.

 • Kaikki huonepölypunkit eivät ole kuolleet Suomestakaan. Allergia-, Iho- ja Astmaliiton tutkimusyksikkö, Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti, tutki tavallisia asuntoja pääkaupunkiseudulla, Varsinais-Suomessa ja Etelä-Karjalassa. Selvityksen mukaan pölypunkkeja löytyi lähes yhdeksästä kodista kymmenestä. Pölypunkkien määrä oli sängyissä kuitenkin niin alhainen, että terveydellistä vaaraa ne eivät juuri aiheuttaneet. Pölypunkkien määrää tutkittiin kaikkiaan 84 kodissa. Haastateltavana Radio Suomen Päivässä olivat Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin johtaja Kimmo Saarinen ja tutkimusassistentti Tiina Vitikainen. Toimittaja oli Kaija Kellman

 • Miksi lääkekannabis nostattaa niin suuria tunteita?
  Tällä hetkellä erityisluvalla Suomessa arviolta 250 potilasta saa vaivoihinsa lääkekannabista. Vain harva lääkäri suostuu harkitsemaan sen määräämistä.
  Haastateltavana oli Helsingin yliopiston päihdelääketieteen työelämäprofessori Kaarlo Simojoki.
  Toimittaja Raisa Pöllänen. Juontajat Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Pienten lasten, eli vuonna 2016 syntyneiden, rokotuskattavuus kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvien rokotteiden osalta on hyvä. Esimerkiksi tuhkarokon rokotekattavuus on nyt 96 %. Paikallisia eroja on edelleen, ja itä-länsi -jako kattavuudessa näkyy, mutta kokonaistilannetta voi pitää hyvänä, sanoo Radio Suomen Päivässä vieraillut THL:n asiantuntijalääkäri Ulpu Elonsalo.

  Iso kiitos kuuluu pitkällle rokotehistorialle ja suomalaiselle neuvolajärjestelmälle. Esimerkiksi rotavirus- ja pneumokokkirokotteiden vuoksi yhä harvempi lapsi joutuu sairaalahoitoon.

  Aluksi kuitenkin tuoreesta tuhkarokkotapauksesta helmikuun alussa (1.-3.2.) laivalla Helsinki-Tukholma. Näitä yksittäistapauksia nousee Suomessa esille aika ajoin. Laajamittaista epidemiaa Ulpu Elonsalo ei pidä todennäköisenä.

  Toimittajina Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.
  Kuva: AOP

 • Velallisten tuki -yhdistyksen mukaan edelleen saatetaan periä jopa 1990-luvun velkoja ja niiden korkoja ilman, että perijällä on esittää alkuperäisiä laskuja tai tilausvahvistuksia. Radio Suomen Päivässä toimittaja Marja Ala-Kokko haastatteli Velallisten tuki ry:n varapuheenjohtaja Hilkka Laikkoa ja lakimies Juha Jokista Kilpailu- ja kuluttajavirastosta.

  Velkojen perinnässä voi olla hyvin kyseenlaisia piirteitä, sanoi Laikko haastattelun aluksi.

 • Kansalliskirjastossa avattiin perjantaina suomalaista pelihistoriaa käsittelevä Nopista bitteihin – suomalaista pelaamista -näyttely.

  Suomalaisen pelaamisen historia ulottuu 1800-luvulle ja ensimmäiset suomalaiset lautapelit julkistettiin 1870-luvulla. Tästä on pitkä matka 2000-luvun suomalaisiin menestystarinoihin kuten Angry Birdsiin, Clash of Clansiin ja Max Payne -pelisarjaan.

  Tiesitkö, että ensimmäisen maailmansodan aikana lautapelejä käytettiin osana tiedotusta sotatapahtumista? Tai tiesitkö, että Uuno Turhapurolla on tärkeä rooli myös suomalaisessa videopelikulttuurissa? Näyttelystä ja esillä olevista peleistä tarkemmin kertovat kirjastosihteeri Lauri Ojanen ja palvelupäällikkö Aija Vahtola. Toimittajana Atte Uusinoka. Kuva: Yle

 • Siirtomaavallan aikana oli tyypillistä siirtää taideaarteita tai etnografisia esineitä alusmaista emämaihin. Monet maat ovat nyt alkaneet vaatia ulkomaisiin museoihin kulkeutunutta kultuuriperintöään takaisin. Oikeustieteen tohtori Tini Peterzens kertoo, että esimerkiksi Lontoossa sijaitseva British Museum on saanut palautusvaatimuksia.
  Toimittaja on Kaija Kellman.

 • Syke laskee, mieli tyyntyy. Jotkut kutsuvat tuntemusta aivo-orgasmiksi. Näin toimii ASMR - autonomous sensory meridian response.
  Toisille sama ilmiö on iljettävä ja sietämätön.

  ASMR-videoilla tekijät puhuvat kuiskaten ja tuottavat ääniä esimerkiksi kynsillään tai harjaamalla hiuksiaan.

  ASMR on suomennettu tahdosta riippumattomaksi aistielämykseksi. Tutkimusta aiheesta on vähän, mutta sosiaalisen median ilmiönä ASMR on suuri. Videot keräävät massoja, videoiden tekijöillä on oma uskollinen seuraajakuntansa.

  Entä jos ASMR:n muodon saa monelle radion meditatiivisin hetki, Merisää?
  Sään rannikkoasemilla 29.1.2019 klo 11 lukee Kati Lahtinen.

  Enemmän ASMR:stä voit lukea tästä Yle uutisten jutusta: https://yle.fi/uutiset/3-10595377

 • Kunnat kilpailuttavat ja ulkoistavat hoitopalveluita, mutta miten laadukkaita palvelut todellisuudessa ovat? Kuntaliiton halllituksen puheenjohtaja ja SDP:n kansanedustaja Sirpa Paatero toteaa, että hankintalakiin ei ole kirjattu mitään hoitopalveluiden laadusta.

  - Vanhuspalvelulakiinkaan ei ole kirjattu mitoituksia, vaan annettiin mahdollisuus vähentää hoitajien määrää ja ammattitaitoa. Enää ei tarvita edes vastuuhoitajaa, Paatero kertoo.

  Kohut Esperi Careen ja Attendoon liittyen ovat nostattaneet keskustelun palvelutason laadusta ja riittävyydestä uudelle tasolle. Mitä ongelmatapauksissa tulisi tehdä? Paatero väläyttää idean laitosten nopeammasta sulkemisesta.

  Entä minkä takia SDP:n puoluejohto aikoo esittää välikysymyksen vanhustenhoidon tilasta?

  Toimittajana Marja Ala-Kokko. Kuva: Yle

 • Viha on energiapiikin antaja, joka sysää kohti hyvää tai pahaa toimintaa, sanoo psykologi, psykoanalyytikko Rauno Juntumaa Radio Suomen Päivän haastattelussa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä