Kirja vs. Leffa

Harry Potter ja viisasten kivi

 • 57 min
 • toistaiseksi

Harry Potter ja viisasten kivi on J. K. Rowlingin kirjoittaman seitsemänosaisen fantasiasarjan ensimmäinen osa. Vuonna 1997 ilmestynyt teos julkaistiin tuoreeltaan myös meillä, suomentajana toimi koko kirjasarjan kääntänyt Jaana Kapari-Jatta. Rowling on yksi harvoista kirjailijoista, joiden kaikista romaaneista on sovitettu televisio- tai elokuvaversio.

Yhdysvaltalaisen Chris Columbuksen ohjaama Harry Potter ja viisasten kivi -elokuva ilmestyi vuonna 2001. Harry Potterin maailmasta keskustelevat kirjastonhoitaja Paula Laaksonen sekä Harry Potter -teemaista terapeuttista kasvuryhmää järjestävä, äidinkielenopettaja Maria Förbom. Toimittaja Jarmo Laitaneva.

Lähetykset

 • to 7.2.2019 14.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • Tuntematon sotilas on ehkä maamme tunnetuin kirja-elokuvapari. Väinö Linnan kirjasta on tehty jo kolme elokuvasovitusta, viimeisimpänä Aku Louhimiehen elokuvaversio ja pidennetty tv-sarja.

  Puhetta riittää sekä Edvin Laineen että Rauni Molbergin sovituksista, mutta pääpaino keskustelussa on Väinö Linnan kirjassa ja Aku Louhimiehen elokuvasovituksessa. Äänessä kulttuuriviennin suunnittelija Otto Suuronen Suomen elokuvasäätiöstä sekä Episodi-lehden toimituspäällikkö Jussi Huhtala. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Harry Potter ja viisasten kivi on J. K. Rowlingin kirjoittaman seitsemänosaisen fantasiasarjan ensimmäinen osa. Vuonna 1997 ilmestynyt teos julkaistiin tuoreeltaan myös meillä, suomentajana toimi koko kirjasarjan kääntänyt Jaana Kapari-Jatta. Rowling on yksi harvoista kirjailijoista, joiden kaikista romaaneista on sovitettu televisio- tai elokuvaversio.

  Yhdysvaltalaisen Chris Columbuksen ohjaama Harry Potter ja viisasten kivi -elokuva ilmestyi vuonna 2001. Harry Potterin maailmasta keskustelevat kirjastonhoitaja Paula Laaksonen sekä Harry Potter -teemaista terapeuttista kasvuryhmää järjestävä, äidinkielenopettaja Maria Förbom. Toimittaja Jarmo Laitaneva.

 • Anna-Leena Härkösen kolmas romaani Akvaariorakkautta ilmestyi vuonna 1990. Kirjassa kuvataan karun realistisesti nuoren naisen itsensä etsimistä, pitkälti seksikokemusten ja -fantasioiden kautta. Kirjasta valkokankaalle siirretyt kohtaukset kohahduttivat uudestaan pari vuotta myöhemmin, kun Claes Olssonin sovitus Akvaariorakkaus sai ensi-iltansa. Jarmo Laitanevan kanssa teoksistaan keskustelevat kirjailija Anna-Leena Härkönen sekä Härkösen esilukijana toimiva elokuvatuottaja Rimbo Salomaa.

 • Tove Jansson julkaisi ensimmäisen versionsa Muumipeikko ja pyrstötähti teoksesta ruotsiksi vuonna 1946, suomeksi kirja julkaistiin vuonna 1955. Vuonna 1992 valmistui japanilais-suomalais-hollantilaisena yhteistyönä piirroselokuva Muumipeikko ja pyrstötähti. Elokuva on ensimmäinen kokoillan Muumi-elokuva, tekijöinä Muumilaakson tarinat -animaatiosarjankin käsikirjoittanut Akira Miyazaki ja ohjaajana Hiroshi Saito.

  Kirjasta ja leffasta keskustelevat Muumi-brändiä tutkinut, Helsingin yliopiston elokuva- ja televisiotutkimuksen opettaja Eija Niskanen sekä Muumianimaatiot -näyttelyä Muumimusoon rakentava museoamanuenssi Minna Honkasalo. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Truman Capoten kirja Aamiainen Tiffanylla kohautti ilmestyessään 1950-luvun lopulla. Niin teki myös pari vuotta myöhemmin Blake Edwardsin pienoisromaanista tekemä elokuvasovitus.

  Äänessä ovat Rakkautta & Anarkiaa festivaalin toiminnanjohtaja Anna Möttölä ja Nuoren Voiman päätoimittaja, kriitikko Maaria Ylikangas. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Taru sormusten herrasta on kirjallisuuden kaanoniin nostettu fantasiaklassikko, jota J.R.R. Tolkien kirjoitti pitkään ja hartaasti, alun perin jatko-osaksi lastenromaanille Hobitti eli sinne ja takaisin. Lopulta Taru ilmestyi kolmessa osassa vuosina 1954-1955. Meillä Taru julkaistiin Kersti Juvan, Eila Pennasen ja Panu Pekkasen suomentamana vuosina 1973-1975, josta lähtien Tarua on luettu ahkerasti myös Suomessa.

  Puhetta riittää sekä Tolkienin kirjasarjasta että Peter Jacksonin ohjaamasta Taru sormusten herrasta elokuvatrilogiasta, joka voitti peräti 17 Oscaria. Äänessä ovat vapaa Tolkien tutkija Sonja Virta sekä Tolkienin elämästä ja teoksista kirjoittanut Juri Nummelin. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä