Kirja vs. Leffa

Harry Potter ja viisasten kivi

 • 57 min
 • toistaiseksi

Harry Potter ja viisasten kivi on J. K. Rowlingin kirjoittaman seitsemänosaisen fantasiasarjan ensimmäinen osa. Vuonna 1997 ilmestynyt teos julkaistiin tuoreeltaan myös meillä, suomentajana toimi koko kirjasarjan kääntänyt Jaana Kapari-Jatta. Rowling on yksi harvoista kirjailijoista, joiden kaikista romaaneista on sovitettu televisio- tai elokuvaversio.

Yhdysvaltalaisen Chris Columbuksen ohjaama Harry Potter ja viisasten kivi -elokuva ilmestyi vuonna 2001. Harry Potterin maailmasta keskustelevat kirjastonhoitaja Paula Laaksonen sekä Harry Potter -teemaista terapeuttista kasvuryhmää järjestävä, äidinkielenopettaja Maria Förbom. Toimittaja Jarmo Laitaneva.

Lähetykset

 • to 7.2.2019 14.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • Vikas Swarupin romaani Tyhjentävä vastaus eli kuka voittaa miljardin? (2005) nousi laajempaan tietoisuuteen kirjasta tehdyn elokuvan myötä. Kirjan uusissa painoksissa kirjan kanteen olikin vaihdettu sama nimi kuin leffassa: Slummien miljonääri.

  Danny Boylen leffasovitus (2008) keräsi peräti kahdeksan Oscaria. Trainspottingin ja 28 päivää myöhemmin -elokuvien ohjaaja hallitsee suvereenisti lajityypistä toiseen siirtymisen. Kirjan ja leffan maailmoista keskustelevat kulttuurituottajaksi opiskeleva Gurmann Saini ja Matkalippu Bollywoodin kirjan tekijä, toimittaja Anna Pesonen-Smith. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Bret Easton Ellis julkaisi kohutun Amerikan Psyko teoksensa vuonna 1991. Raakojen väkivaltakuvausten vuoksi kirja sai paljon kritiikkiä, teos joutui jopa sensuurin kohteeksi. Toisaalta, ’kun mikään ei tunnu miltään’ -teeman kuvausta pidetään niin osuvana, että teos noussut kulttikirjan asemaan.

  Mary Harronin samannimisessä elokuvassa vuodelta 2000 pääosaa esittää läpimurtonsa näyttelijänä tehnyt Christian Bale. Amerikan Psykosta keskustelevat ohjaaja ja käsikirjoittaja Ilja Rautsi sekä kirjastonhoitaja Paula Laaksonen Keskustakirjasto Oodista. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Ulvova mylläri on yksi Arto Paasilinnan rakastetuimmista kirjoista. Ulkopuolisuutta ja erilaisuutta hienosti tutkiva teos kertoo samalla katoavasta Suomesta, pontikankeittäjineen ja käsin tekemisellä itsensä elättävine ihmisineen.

  Jaakko Pakkasvirta ohjasi kirjasta saman nimisen elokuvan vuonna 1982. Elokuvan pääosissa Gunnar Huttusen roolissa loistaa Vesa-Matti Loiri. Teoksista keskustelevat mm. TV-maailmaan kirjoittava Henri Waltter Rehnström sekä Yle Teeman kanavatoimittaja Lauri Itäkannas. Äänessä on myös hulluuden nimeämistä Arto Paasilinnan Ulvovassa myllärissä tutkinut Jani Tanskanen. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Maailmojen sota on H. G. Wellsin vuonna 1898 julkaistu tieteisromaani, joka kertoo marsilaisten hyökkäyksestä Maahan. Tänä päivänä ajatus tuntuu jo vanhentuneelta, mutta Wellsin kirja on yksi tieteiskirjallisuuden kulmakivistä. Teoksen suomensi Matti Kannosto 1979.

  Kirjasta on tehty lukuisia sarjakuvia, kuunnelmia ja elokuvia. Wellsin kirjasta sekä Tom Cruisen tähdittämästä ja Steven Spielbergin 2005 ohjaamasta leffasta keskustelevat toimittaja Jarmo Laitaneva ja Episodi- ja Film-O-Holic-verkkojulkaisuun kirjoittava Jesse Raatikainen. Äänessä on myös sarjakuvataiteilija Petri Hiltunen.

 • Liisan seikkailut ihmemaassa on englantilaisen matemaatikon Charles Dodgsonin alias Lewis Carrollin kirjoittama lastenromaani vuodelta 1865. Alunperin souturetkellä lapsille sepitetystä sadusta on noussut nonsense -kirjallisuuden klassikko. Teoksen suosioista kertoo se, että kirja on suomennettu useita kertoja.

  Liisa ihmemaassa teoksesta on tehty lukuisia erilaisia sovituksia. Carrollin kirjasta, sekä Johnny Deppin ja Helena Bonham Carterin tähdittämästä Tim Burtonin vuonna 2010 ohjaamasta elokuvasta, keskustelevat Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituspäällikkö Sakari Katajamäki sekä Elitisti-verkkolehden kriitikko Juho Liukkonen. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Stieg Larssonin vuonna 2005 ilmestynyt rikosromaani Miehet jotka vihaavat naisia uudisti dekkarigenreä yhteiskunnallisempaan suuntaan. Rikosromaanin muotoon puetun kirjan keskeinen teema on sairaalloisia piirteitä saava seksismi. Millennium-trilogian ensimmäisen osan suomensi Marja Kyrö vuonna 2009.

  Menestyskirjasta on tehty kaksi elokuvaa, Niels Arden Oplevin ohjaama Miehet jotka vihaavat naisia (2009) ja David Fincherin ohjaama Hollywood-versio The Girl with the Dragon Tattoo (2011). Teoksista keskustelevat viestintäasiantuntija Marjo Pipinen Suomen elokuvasäätiöstä sekä WSOY:llä käännetyn kaunokirjallisuuden toimituspäällikkönä työskennellyt Satu Harlahti. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Cormac McCarthyn romaani Tie (The Road 2006) on yksi karuimpia ja tehokkaimpia maailmanlopun liepeille sijoittuvia kuvauksia. Pulitzer-palkinnon voittanut kirja ei sorru selittelyyn, vaan näyttää, miten eri tavoin ihminen ääriolosuhteissa voi käyttäytyä.

  John Hillcoatin sovitus (The Road 2009) mukailee onnistuneesti romaanin tunnelmia. Post-apokalyptinen draama taiteilee tunteisiin vetoavasti toivottomuuden ja toivon rajamailla. Vieraina ovat Nuori Voima-lehden päätoimittaja Vesa Rantama ja vapaana kulttuuritoimittajana työskentelevä, informaatikko Niina Holm Keskustakirjasto Oodista. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Joseph Conradin - alunperin lehdessä jatkokertomuksena kerrottu - Pimeyden sydän julkaistiin kirjana vuonna 1902. Reilut sata vuotta ilmestymisensä jälkeen pienosromaani on osa länsimaista kirjallisuuden kaanonia.

  Francis Ford Coppolan löyhästi Pimeyden sydän -teokseen perustuva Ilmestyskirja. Nyt julkaistiin vuonna 1979. Teoksista keskustelevat KAVI:n erikoistutkija, elokuva- ja televisiotutkimuksen dosentti Jari Sedergren sekä Elitisti-verkkolehden kriitikko Paavo Ihalainen. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • F. Scott Fitzgeraldin The Great Gatsby vuodelta 1925 on tekijänsä kuuluisin romaani. Heti ilmestyttyään kirja ei menestynyt kummoisesti, mutta vuosikymmenten saatossa siitä on muotoutunut New Yorkin jazz-aikakauden merkkiteos.

  The Great Gatsby on filmatisoitu peräti viisi kertaa. Vuosina 1926, 1949, 1974, 2000 ja uusimpana Baz Luhrmannin ohjaama The Great Gatsby – Kultahattu vuodelta 2013. Teoksista kertovat KAVIn viestintäpäällikko Outi Heiskanen sekä kirjallisuus- ja kuvataidekriitikko Aleksis Salusjärvi. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Tuntematon sotilas on ehkä maamme tunnetuin kirja-elokuvapari. Väinö Linnan kirjasta on tehty jo kolme elokuvasovitusta, viimeisimpänä Aku Louhimiehen elokuvaversio ja pidennetty tv-sarja.

  Puhetta riittää sekä Edvin Laineen että Rauni Molbergin sovituksista, mutta pääpaino keskustelussa on Väinö Linnan kirjassa ja Aku Louhimiehen elokuvasovituksessa. Äänessä kulttuuriviennin suunnittelija Otto Suuronen Suomen elokuvasäätiöstä sekä Episodi-lehden toimituspäällikkö Jussi Huhtala. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Harry Potter ja viisasten kivi on J. K. Rowlingin kirjoittaman seitsemänosaisen fantasiasarjan ensimmäinen osa. Vuonna 1997 ilmestynyt teos julkaistiin tuoreeltaan myös meillä, suomentajana toimi koko kirjasarjan kääntänyt Jaana Kapari-Jatta. Rowling on yksi harvoista kirjailijoista, joiden kaikista romaaneista on sovitettu televisio- tai elokuvaversio.

  Yhdysvaltalaisen Chris Columbuksen ohjaama Harry Potter ja viisasten kivi -elokuva ilmestyi vuonna 2001. Harry Potterin maailmasta keskustelevat kirjastonhoitaja Paula Laaksonen sekä Harry Potter -teemaista terapeuttista kasvuryhmää järjestävä, äidinkielenopettaja Maria Förbom. Toimittaja Jarmo Laitaneva.

 • Anna-Leena Härkösen kolmas romaani Akvaariorakkautta ilmestyi vuonna 1990. Kirjassa kuvataan karun realistisesti nuoren naisen itsensä etsimistä, pitkälti seksikokemusten ja -fantasioiden kautta. Kirjasta valkokankaalle siirretyt kohtaukset kohahduttivat uudestaan pari vuotta myöhemmin, kun Claes Olssonin sovitus Akvaariorakkaus sai ensi-iltansa. Jarmo Laitanevan kanssa teoksistaan keskustelevat kirjailija Anna-Leena Härkönen sekä Härkösen esilukijana toimiva elokuvatuottaja Rimbo Salomaa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä