Länsimaisen sivistyksen 10 kaupunkia

Tallinna - vanha aatelinen sielu

 • 29 min
 • toistaiseksi

Tallinnassa haisee pitkä historia, Pietaria voisi sanoa jopa Absurdistaniksi ja Helsingissä näyttää todella vauraalta, jos näitä kolmea Suomenlahden kaupunkia vertaa toisiinsa. Näin sanoo Anna Laine, joka työskentelee nyt lehdistövirkamiehenä Suomen Pietarin pääkonsulaatissa. Kuusi vuotta Tallinnassa asunut Laine vaikuttui jo alakoululaisena neuvostoaikaisesta Tallinnasta vieraillessaan siellä 1980-luvulla.

Keskeisen Itämeren reitille 1200-luvulla syntynyttä Tallinnaa ovat hallinneet niin tanskalaiset, saksalaiset, ruotsalaiset kuin venäläisetkin. Historiallisten kohteiden lisäksi Anna Laine suosittelee tutustumaan muun muassa Baltian aseman takana olevaan uuteen torialueeseen ja sen lähistöllä sijaitsevaan Telliskiven luovaan alueeseen. Tallinnassa on Laineen mukaan onnistuttu uudistamaan kaupunkirakennetta hienosti yksityisellä rahoituksella.

Toimittajana on Salme Unkuri.

Lähetykset

 • su 26.5.2019 13.05 • Yle Puhe

Jaksot

 • Los Angeles vetää puoleensa muun muassa näyttelijöitä ja muusikoita, mutta vain harva menestyy. Kaupunki onkin rakentunut suurimmaksi osaksi viihdeteollisuuden ympärille. Tämä tekee Los Angelesistä epäaidon kaupungin, joka tuottaa keinotodellisuutta. Näin sanoo valokuvaaja Ville Juurikkala, joka on asunut kaupungissa nelisen vuotta. Toisaalta kaupungissa on helppo tutustua uusiin ihmisiin.

  Ville Juurikkala kuului Los Angelesissä menestyjiin, mutta päätyi sieltä lähdettyään vaeltamaan kahdeksi kuukaudeksi Santiagon pyhiinvaellusreitille Espanjaan. Los Angeles eli kultakauttaan 1900-luvun alkupuolella elokuvateollisuuden siirryttyä Hollywoodiin suotuisten sääolosuhteiden takia, mutta Juurikkalan mukaan kaupungin kultakausi näkyy nykyään lähinnä ihmisten odotuksissa.

  Toimittajana on Salme Unkuri.

 • Tallinnassa haisee pitkä historia, Pietaria voisi sanoa jopa Absurdistaniksi ja Helsingissä näyttää todella vauraalta, jos näitä kolmea Suomenlahden kaupunkia vertaa toisiinsa. Näin sanoo Anna Laine, joka työskentelee nyt lehdistövirkamiehenä Suomen Pietarin pääkonsulaatissa. Kuusi vuotta Tallinnassa asunut Laine vaikuttui jo alakoululaisena neuvostoaikaisesta Tallinnasta vieraillessaan siellä 1980-luvulla.

  Keskeisen Itämeren reitille 1200-luvulla syntynyttä Tallinnaa ovat hallinneet niin tanskalaiset, saksalaiset, ruotsalaiset kuin venäläisetkin. Historiallisten kohteiden lisäksi Anna Laine suosittelee tutustumaan muun muassa Baltian aseman takana olevaan uuteen torialueeseen ja sen lähistöllä sijaitsevaan Telliskiven luovaan alueeseen. Tallinnassa on Laineen mukaan onnistuttu uudistamaan kaupunkirakennetta hienosti yksityisellä rahoituksella.

  Toimittajana on Salme Unkuri.

 • Kööpenhamina nousi maailmanmaineeseen 2010-luvulla, kun tanskalainen viihtyminen, “hygge”, löi läpi kansainvälisesti. Näin kertoo viestinnän ammattilainen Karoliina Kinnunen Mohr, joka on asunut kaupungissa yhteensä viitisen vuotta. Kööpenhamina tunnetaan erityisesti pyöräilystä, jonka lisäksi Kinnunen Mohr haluaa nostaa esiin arkkitehtuurin ja designin. Kaupungin ruokakulttuurissa trendinä on nyt luonnonläheisyys.

  Kööpenhamina otti merkittävän askeleen kohti kaupunkikehitystä 1100-luvulla, kun sen ympärille rakennettiin linnoitus. 1500-1600 -lukujen vaihteessa Tanskaa hallinnut kuningas Kristian IV halusi tehdä kaupungista loistokkaan Amsterdamin mallin mukaisesti, ja hänen aikaansaannoksiaan on muun muassa Christianshavnin kaupunginosa kanaaleineen ja kapeine taloineen.

  Toimittajana on Salme Unkuri.

 • Praha teki vaikutuksen hippihenkiseen Siru Vallealaan 90-luvun lopulla, ja sen jälkeen hän on viettänyt kaupungissa lyhyempiä ja pitempiä aikoja. Näiden vuosien aikana turistit ovat vallanneet Prahan keskustan, mutta samaan aikaan kaupungin laitamille on noussut vaihtoehtoisia kaupunginosia, joissa hipahtava meininki jatkuu.

  Vltava-joen varrelle syntyneen Prahan maaginen maine on peräisin 1500-luvun lopulta Rudolf II:n ajoilta. Hulluksi kuninkaaksi kutsuttu Rudolf oli kiinnostunut muun muassa alkemiasta ja etsi pakkomielteisesti ikuisen elämän eliksiiriä. Prahalla on myös sitkeä maine paheellisena absinttikaupunkina, mutta se on toimittaja Siru Vallealan mukaan liioittelua. Absintti ei kuulu tsekkiläisiin juomaperinteisiin, vaikka juomaa kaupungista löytyykin.

  Toimittajana on Salme Unkuri.

 • Barcelona eli kulta-aikaa 2000-luvun alkupuolella ennen talouskriisiä, kertoo toimittaja Paula Kultanen Ribas, joka asui tuolloin kaupungissa kahdeksan vuotta. Barcelonassa syntyi paljon uutta ja luovaa, kun nousukauden myötä siellä oli hyvä pöhinä, ja kaupunki veti puoleensa muun muassa taiteilijoita, graafikoita ja muusikoita.

  Roomalaisten perustama Barcelona on Espanjan kansainvälisin kaupunki ja yksi Euroopan suosituimpia matkakohteita. Turistien tulva on nostanut kaupungin vuokratasoa ja saanut paikalliset protestoimaan, mutta Kultanen Ribasin mukaan kaupungissa on myös mahdollista vierailla vastuullisesti suosimalla paikallisia paikkoja ja tuotteita. Barcelonan vanhastakaupungista löytyy hänen mukaansa yhä myös aitoa vanhaa tunnelmaa.

  Toimittajana on Salme Unkuri.

 • Firenze elää yhä renessanssin tuomasta loistosta. Kaupungissa kannattaa piipahtaa vaikka päiväseltään Roomasta, koska kaupungin keskusta on niin pieni, että kaikki on lähellä. Näin kertoo Ylessä musiikkitoimittajana uransa tehnyt, nyt eläkkeellä oleva Helena Hannikainen, jonka Firenzen lumo on vienyt kaupunkiin lukuisia kertoja jo yli 30 vuoden ajan.

  Firenze saa kiittää paljosta Medicien ruhtinassukua, jonka ansiosta kaupungista tuli renessanssin huomattavin keskus hienoine rakennuksineen ja taideaarteineen. Taiteen ja kulttuurin lisäksi Firenzestä löytyy myös muun muassa muotia. Firenze onkin Milanon ohella italialaisen muodin mekka, ja siellä järjestetään kahdesti vuodessa miesten muodin tärkein tapahtuma Pitti Uomo.

  Toimittajana on Salme Unkuri.

 • Amsterdam on intensiivinen kaupunki, jossa katuelämä, ihmiset ja tiheys kaikessa tulevat heti lähelle. Näin kertoo yrittäjä ja kaupunkitutkija Katja Lindroos, jolle Amsterdamista tuli erityinen kaupunki sattuman kautta. Amsterdam on hänen mukaansa myös neuvottelun kaupunki, jossa ei voi käyttäytyä “suo, kuokka ja Jussi” -asenteella, sillä kukaan ei voi työntää pois merta yksin.

  Amsterdam sai alkunsa 1000-luvun alkupuolella, kun kalastajat asettuivat alueelle maaperän kosteudesta ja tulvariskistä huolimatta. Kaupunki eli kultakauttaan merkittävänä kaupankäynnin keskuksena 1600-luvulla, ja oli tavallaan oman aikansa Lontoo tai New York. Amsterdam on vetänyt puoleensa ihmisiä eri puolilta maailmaa jo vuosisatojen ajan, mikä on tehnyt kaupungista suvaitsevaisen.

  Toimittajana on Salme Unkuri.

 • Käsikirjoittaja Outi Keskevaari on kiitollinen siitä, että meni ensimmäisen kerran Budapestiin jo 1990-luvun alussa. Hän ehti nähdä itäeurooppalaisen Budapestin hämärine katulamppuineen ja paikallisine pikaruokapaikkoineen ennen kuin rautaesiripun murtuminen muutti kaupungin tunnelman.

  Outi Keskevaari kertoo, että 1990-luvun puoliväli oli Budapestissä kiivainta vapautumisen huumaa, jolloin kaupunki oli anarkistinen, villi ja suvaitsevainen. Viime vuosina monet Keskevaarin ulkomaalaiset ystävät ovat muuttaneet pois kaupungista Unkarin nykyhallituksen politiikan takia. Budapestin kultakausi oli 1900-luvun vaihteessa, ja vuosisadan alkupuolella muun muassa kirjailija Mika Waltari viihtyi hyvin kaupungin kahviloissa.

  Toimittajana on Salme Unkuri.

 • Taiteilija Pauliina Salminen on tyypillinen marseillelainen, eli muualta sinne muuttanut. Hän päätyi Marseille´hin lähes 20 vuotta sitten etsiessään jatko-opiskelupaikkaa, ja ihastui välittömästi meren hallitsemaan kaupunkiin sen vaarallisesta maineesta huolimatta. Viime vuosina pahamaineinen kaupunki on kohottanut kasvojaan, muun muassa satama-alueesta on tehty ihmisystävällisempi julkisine tiloineen.

  Marseille on Ranskan vanhimpia kaupunkeja, ja sitä ovat vuosisatojen saatossa hallinneet niin katalaanit kuin Provencen kreivit ja Sisilian kuninkaatkin. Merelle avoimen Marseillen asukkaan sanovatkin olevansa ennen kaikkea marseillelaisia ja vasta sitten ranskalaisia.

  Toimittajana on Salme Unkuri.

 • Vielä vajaat kymmenen vuotta sitten Lissabonin keskustassa oli lähes 20 000 autiotaloa, kertoo kaupungissa kahdeksan vuotta asunut Anna Tiittanen. Nyt monet taloista on kunnostettu ja kaupunki on niin trendikäs, että sinne mennään downshiftaamaan. Turistitkaan eivät meinaa enää mahtua Lissabonin raitiovaunuihin, ja myös Madonna on hankkinut kaupungista talon.

  Löytöretket toivat Lissaboniin 1500-luvulla paljon rikkauksia, toisaalta varsinkin vuoden 1755 maanjäristys ja sitä seurannut tsunami tuhosivat lähes koko kaupungin. Anna Tiittanen kertoo, että lissabonilaiset ovatkin joutuneet tottumaan köyhyyteen sekä elämän arvaamattomuuteen ja traagisuuteen, mikä kuuluu kaihoisassa fado-musiikissa.

  Toimittajana on Salme Unkuri.

 • New Yorkiin hakeudutaan yhä kokeilemaan onnea muun muassa kulttuurin eri aloilla, vaikka kaupungista onkin tullut kallis eikä boheemin taiteilijaelämän viettäminen siellä ole helppoa. Näin kertoo elokuvaohjaaja Alli Haapasalo, joka lähti New Yorkiin jatkamaan elokuva-alan opintojaan 2000-luvun alkupuolella ja viihtyi kaupungissa kymmenen vuotta.

  1800-luvun lopussa New Yorkiin rakennettiin Ellis Islandin siirtolaiskeskus, jonka kautta maahan tuli jopa 12 miljoonaa ihmistä vuosisadan vaihteessa. Siirtolaisten asuttama kaupunki on nähnyt sekä hyviä että huonoja aikoja, mutta Alli Haapasalon mukaan New York elää aina jonkinlaista kultakauttaan, ja on tällä hetkellä muodin ja ruoan suunnannäyttäjä.

  Toimittajana on Salme Unkuri.

 • Ottomaanien islamilainen Istanbul on myös juutalais-kristillisen kulttuuriperinnön suurkaupunki, sanoo toimittaja- kirjailija Pia Ingström, jonka kaupunki vei mennessään yli 35 vuotta sitten. Kaupungin katukuvaan ovat palanneet jälleen musliminaisten perinteiset asut, joita muutama vuosikymmen sitten ei juuri näkynyt Turkin kemalistisen tasavallan huivikiellon takia.

  Istanbul tunnettiin aikaisemmin Konstantinopolina, joka oli Euroopan tärkeä uskonnollinen ja kulttuurinen keskus tuhannen vuoden ajan, kunnes ottomaanit valtasivat tämän Bysantin valtakunnan eli Itä-Rooman pääkaupungin vuonna 1453. Ingström on kirjoittanut vähän aikaa sitten Istanbulista kirjan, jossa hän etsii jälkiä kaupungin katoavista vähemmistöistä.

  Toimittajana on Salme Unkuri.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä