Radio Variaatio

Mitä kiire hyödyttää? Vuodelta 1954.

 • 29 min
 • toistaiseksi

Martti Silvennoisen radioessee sai ensilähetyksensä 1954. Tuolloin arkistokortille kirjattiin seuraava, nykysilmin hellyttäväkin sisältökuvaus:

"Puhelinsoitto aloittaa kiireen analysoinnin. Erilaisia välähdyksiä. F.E. Sillanpää: mitä kiire hyödyttää. Kiire hänen elämässään. Fransun ja Miinan suhde kiireeseen. Erään rouvan lausunto.
Työtehoseuran toimitusjohtaja tri Martti Sipilä: kiire nykyajan elämässä. Työnjohto-opiston maisteri Mielonen: kiire nykyajan elämässä, sen tuomat haitat. Kiireenehkäisykeinot. Perheenemännän kiire teatterista kotiin. Maatalousministeriön ylijohtaja Veikko Vennamo: sanoisin elämääni työntäyteiseksi. Vireänä pysyminen eriasioihin perehtymällä. Ajan ja työn järjestelyn tärkeys.
Professori Tauno Pyökäri: kiireen aikaansaamat positiiviset muutokset tuotantoelämässä. Ylilääkäri professori Donner: kiire elämässämme. Levähdä hetkinen kiirehtiessäsikin. Kiireen vaikutus terveyteen. Pääseekö nykyajan ihminen kiireestään.
Kysymys kiireestä jää ratkaisematta. Sasu Haapanen lukee Ollin pakinan kiireestä.

Lähetykset

 • su 27.1.2019 0.03 • Yle Areena

Jaksot

 • Dokumentti työstä, työstäkieltäytymisestä ja työn tulevaisuudesta. Missä arvo syntyy? Millainen on vallitseva työkulttuuri? Mitä tarkoitamme, kun puhumme työstä, ja kuinka taistelemme vapaan työn puolesta epävapaata työtä vastaan? Näitä kysymyksiä pohtivat Työstäkieltäytyjäliiton jäsenet, työn tutkija, Latteäiti, seksityöntekijä ja ”ideologisesti työtön” kirjailija.

  ”Me kieltäydymme työstä...
  ...koska työ on tekemässä koko planeetasta elinkelvottoman.
  ...koska työstäkieltäytyminen tarkoittaa kohtalon ottamista omiin käsiin.
  ...koska mikään palkka ei korvaa elämättä jätettyä elämää.
  ...koska työstäkieltäytyminen merkitsee demokratian laajentamista tuotannon ja talouden alueelle.
  ...koska haluamme tehdä historiaa, emme työtä.
  ...koska työstäkieltäytymisen aika on tullut.”

  Käsikirjoitus ja ohjaus: Anna Valpuri Kankila ja Lasse Poser. Musiikki: Staffan Södergård.
  Äänisuunnittelu: Hanna-Helena Kinnunen. Tuottaja: Hannu Karisto.

 • Mitä radiolla voi tehdä? Onko kuuntelu taito siinä missä lukeminenkin? 

  Ohjaaja-tuottaja Pertti Salomaan (1933-1991) elämäntyö tapahtui radion rajoja etsien. Hän oli empaattinen toimittaja, pitkän linjan äänityöläinen ja näkemyksellinen radion tekijä.  Kun taiteilija Kim Modig sai tehtäväkseen tulkita uusiksi jonkin Salomaan teoksista, Modig kirjoitti sen sijaan soivan esseen limittäin Salomaan tuotantoon.
  Tämä radioessee on kunnianosoitus ja utelias vastaväite Salomaan esteettiselle ajattelulle ja äänen taiteelle. Teoksessa kuullaan näytteitä Pertti Salomaan töistä sekä Yleisradion arkistosta. Äänisuunnittelijat nostetaan esille ohjaajien takaa. 
  Haastateltava: Sirkka Sario. Käsikirjoitus, ohjaus, äänitys ja äänisuunnittelu: Kim Modig.  
  Tuottaja: Juha-Pekka Hotinen, Radiogalleria

 • Linnut ovat älykkäitä ja viisaita olentoja, paljon viisaampia kuin luulemmekaan. Radiogallerian Hetki – lintujen neroutta kuuntelee täsmällistä hetkeä, 25 minuuttia urbaania kaupunkiyötä, kun aurinko nousee kesäaamuna kello neljä. Tekijät Leena Häkkinen, Tuomas Norvio ja Tapani Rinne kuljettavat kuulijan tämän dokumentaarisen hetken kautta matkalle lintujen nerokkaaseen maailmaan.

  Samalla ohjelma kysyy mikä on luonnollista, mikä opittua ja mikä on täysin tehtyä? Ohjelmassa soivat lintujen luonnollisen laulun lisäksi soittimilla tehdyt lintuäänet, ihmisen ääni ja urbaanin kaupungin syke. Hetki – lintujen neroutta on kokonaisteos, jossa linnuilla on pääosa, nyt kun ne vielä laulavat.

 • Lintukonsertti on äänitaiteilijoiden Juhani Liimatainen ja Juha Valkeapää luoma maisema.
  Se koostuu tavallisista ja myyttisistä linnuista, jotka Liimatainen tekee syntetisaattoreilla, Valkeapää äänellään. Molemmat tekijät myös puhuvat hiukan.

  Lintukonsertti on radioversio samannimisestä esityksestä.
  Tuottaja: Juha-Pekka Hotinen, Radiogalleria

 • Kun aurinko ja usva nousevat yhtä aikaa kesäisellä nevalla, suo soi hiljaisuutta. Sitten suopursujen humalluttava tuoksu manaa loitsut esiin ja askelten ääni pitkospuilla antaa rytmin, kun ikiaikainen tanner kannattelee ihmisen lisäksi menneitä, tuhansia vuosia.

  Mihin ihminen tässä akustisessa, soivassa maisemassa kuuluu? Mitä hän kuulee, kun pysähtyy eri vuodenaikoina suota kuuntelemaan? Ja mitä onkaan kuuluminen, kuuleminen ja kuunteleminen?

  Äänitaiteilija Leena Häkkinen ja kanneltaja Timo Väänänen ovat tehneet tämän akustisesti ja musiikillisesti soivan Radiogalleria-teoksen, joka kutsuu kuulijaa rakentamaan oman mielenmaisemansa, joka soi.

 • Radioessee tutkii liikuttumisen olemusta. Pohdinnassa ovat mukana filosofi, kirjailija ja dokumenttielokuvien tuottaja.

  “Viimeksi liikutuin kohdatessani hyvin toimivan terveydenhoitojärjestelmän ystäväni sairastuttua vakavasti. Liikutuksen aiheita löytyy ympäriltämme joka päivä. Niitä voivat olla musiikki, hauras vanhus bussipysäkillä tai elämää ihmettelevä lapsi. Liikuttua, to be moved, vara gripen, bewegt sein, etre touché, mozdít lenni. Monissa kielissä liikuttumisen käsitteeseen liittyy jotain käsin kosketeltavaa; liikettä tai liikkeessä olemista. Liikuttumiseen liittyy usein voimakas myötäelämisen kokemus. Liikuttuminen voi ilmetä myös kyynelinä, kuristavana tunteena kurkussa, kiihtyneenä sydämen sykkeenä.” (Päivi Takala)
  Tekijät: Päivi Takala, Juhani Liimatainen.
  Tuottaja: Juha-Pekka Hotinen, Radiogalleria

 • Äskettäin Unescon Aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon lisätty indonesialainen perinnelaiva pinisi on yhä edelleen tärkeä tavarankuljetuksessa kautta koko laajan saariston. Entisinä aikoina vapailla vesillä, ennen eurooppalaisten tuloa, tehtiin myös ulkomaanmatkoja.

  Tätä kaunista korkeareunaista ja tyypillisesti kaksimastoista purjelaivatyyppiä sanotaan rakennetun jo 1300-luvulta alkaen etenkin Sulawesin saaren eteläisissä rantakylissä. Laivanrakennukseen liittyy monia uskomuksia, seremonioita sekä historiallisia tarinoita. Pinisi-laivatyypistä on myös muodostunut eksoottinen huvipursi varakkaille länsimaalaisille.

  Käsikirjoitus ja ohjaus: Reijo Lainela. Äänisuunnittelu: Tuomas Skopa, Artlab. Tuottaja: Kimmo Koskinen, Artlab.

 • Miltä lapsuus kuulostaa Helsingissä 2019? Megaradiohommeli seuraa kahden lapsen päivää antautuen heidän äänimaailmoilleen, kertoen heidän tarinoitaan ja kuunnellen heille kotona, koulussa ja harrastuksissa tarjottua opastusta. Mistä lapset puhuvat? Mitä maailmoja he kuuntelevat? Mitkä pyynnöt, neuvot tai käskyt ohjaavat heitä? Mikä on heidän vapautensa äänimaisema?

  Teos pohjaa dokumentaariseen materiaaliin ja tekoprosessiin on osallistunut aikuistaiteilijoiden lisäksi 4–10-vuotiaita lapsia. Kaikki musiikki on lasten säveltämää ja teoksessa käytetyt musiikilliset elementit perustuvat lasten eri tekniikoilla toteuttamiin ääniin.

  Sit ku mä vedän sen vaikeen tason, ni mä aion saada ihan sika paljon kamaa koska se on Demon. Ja se aikoo olla mun eka Demon, ja Demon on vaikein vaikeustaso. Ja must on outoo koska must tän ei pitäis olla Demon mun mielestä, vaan must tän pitäis olla Insane. Koska tää ei oo niin vaikee, mun
  mielestä.

  Ohjaus ja dramaturgia: Nora Rinne ja Pärttyli Rinne. Äänisuunnittelu: Kasperi Laine.
  Esiintyjinä, äänimateriaalin tuottajina ja muusikoina toimivat lapset: Aale Rinne, Aarni Rinne, Hugo Laine ja Väinö Laine. Myös kaikki teoksessa käytetty valmis tekstimateriaali (luetut lauseet ja tarinat), on lasten itsensä kirjoittamaa.
  Tuottaja: Juha-Pekka Hotinen / Radiogalleria.

 • Esseisti Jaana Seppäsen ja äänisuunnittelija Tuomas Skopan kollaasimainen äänimatka kahteen kaupunkiin – siihen epäilevän sivustakatsojan likaisten ja hämärien nurkkien kaupunkiin, jossa valmistellaan vallankumousta ja aurinkoiseen Moskovaan, jonne pääsee Helsingistä junalla yhdessä yössä.
  Käsikirjoitus, ohjaus ja esiintyjä: Jaana Seppänen. Äänisuunnittelu: Tuomas Skopa.
  Tuotanto: Artlab ja Radiogalleria.

 • "Kyllä maailmaan ääntä mahtuu". Niin mahtuu, ja ihminen onkin varsin hyvin onnistunut
  täyttämään elinympäristönsä äänellä. Osa äänistä on tarpeellisia, ne auttavat hahmottamaan ympäristöä, osa on melua.

  Äänen lisääntyminen on tehnyt sekä kaupunkien että maaseudun äänimaisemista merkityksettömämpiä kuin ennen. Jatkuvat asumisen ja liikenteen äänet ovat muuttaneet
  vaihtelevia ääniympäristöjä latteammiksi ja samankaltaisiksi.

  Merkityksetön ääni on melua ja melu on ihmiselle haitallista, haluamme sitä tai emme.
  Suomesta alkaa olla vaikea löytää luonnonhiljaista paikkaa, jossa ei kuulu ihmisen
  aiheuttamia ääniä. Vaikka kaikkea muuta melua pääsisikin pakoon, niin lentoliikenteen
  ääniä on vaikea välttää.

  Missä ovat ne viimeiset neliömetrit, joissa voi kokea edes lyhytaikaisen hiljaisuuden? Kahdenkymmenen minuutin hiljaisuus riittää, ehkä kymmenenkin. Tunti on jo plussaa.
  Olisiko hiljaisuutta meren rannalla tai sellaisissa paikoissa, joissa näkyy tähtitaivas,
  tai suurissa metsissä?
  Eero Aro lähti etsimään ja löysi Suomen hiljaisimman neliömetrin. Mutta mistä?

  Käsikirjoitus, ohjaus ja äänisuunnittelu: Eero Aro. Lukija: Antti Virmavirta.
  Tuottaja: Juha-Pekka Hotinen/ Radiogalleria.

 • Kun nuori mosulilainen perheenäiti päättää toimia rauhan puolesta, hän tietää asettavansa koko perheensä hengenvaaraan. Sodan raunioille Hind Ahmad Kamel perustaa Book Forum Mosul -taidekahvilan, jossa ihmiset voivat kokoontua ja lukea. Kahvilassa esiintyy myös Awtar Nergal -yhtye, jonka jäsenet ovat piilotelleet soittimiaan kotinsa kattolautojen välissä selviytyäkseen hengissä ISIS:in hirmuvallasta.
  Book Forumista kasvaa taide-elämän polttopiste ja vapauden tyyssija.

  Käsikirjoitus: Riikka Aaltonen ja Janne Körkkö.
  Ohjaus: Janne Körkkö.
  Lukijat: Katariina Jumppanen ja Janne Körkkö.
  Äänisuunnittelu: Janne Jankeri, Piippu Film Sounds.
  Musiikki: Awtar Nergal, Fairuz.
  Runojen suomennokset: Sampsa Peltonen.
  Kuva: Janne Körkkö.
  Tuotanto: Katariina Jumppanen ja Juha-Pekka Hotinen/Radiogalleria.

 • Radioessee kahdesta päivästä New Yorkissa ja siitä, mitä Manhattan tekee ihmiselle.
  Millainen on todellinen New York: rajattoman mielikuvituksen tuote vai julma asfalttiviidakko? Teatteriohjaaja Hilkka-Liisa Iivanainen ja kirjailija Riikka Pulkkinen vaeltavat läpi marraskuisen New Yorkin ja rakastuvat elämän keinotekoisuuteen sekä metrojen kolinaan.

  Radioessee on muokattu samojen tekijöiden podcast-sarjan materiaaleista. Ohjelma on osa Yle Radio 1:n Uuden maailman heinäkuuta. Podcast-sarja julkaistaan kokonaisuudessaan Areenassa elokuussa.

  Ohjaus ja käsikirjoitus, esiintyjät: Hilkka-Liisa Iivanainen ja Riikka Pulkkinen. Äänisuunnittelu: Tuomas Skopa.Tuottajat: Iira Halttunen, Juha-Pekka Hotinen / Radiogalleria. Kuva: Johanna Kannasmaa.

  Ohjelma on osa Yle Radio 1:n Uuden maailman heinäkuuta

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä