Politiikkaradio

Sipilän hallituksen omistajaohjauspolitiikka - onko taseet nyt töissä ja kenen töissä ?

 • 29 min
 • toistaiseksi

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) julisti hallituskauden alussa, että valtionyhtiöiden taseet laitetaan töihin. Perustettiin valtion kehitysyhtiö Vake Oy. Samalla tehtiin isoja muutoksia järjestelmään, jolla valtion omistuksia hallinnoidaan.

Valtionyhtiöitä on siirretty Vakeen ja niitä on myyty. Onko pääministerillä nyt käytössään miljardien eurojen käsityökalu ohi eduskunnnan?

Onko taseet nyt töissä ja kenen töissä?

Vieraana on valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston päällikkö Kimmo Viertola. Toimittajana on Linda Pelkonen.

Lähetykset

 • ma 11.2.2019 12.30 • Yle Puhe

Jaksot

 • Puolueet tuntevat sinut paremmin kuin koskaan aiemmin. Vaalimainoksia räätälöidään ja kohdennetaan. Sinuun myös yritetään vaikuttaa entistä tehokkaammin. Miten sosiaalinen media on muuttanut vaalivaikuttamista?

  Espanjassa yleisradioyhtiö jäi toiseksi venäläistaustaisille Twitter-tileille vaalien alla. Ranskassa vuodettiin presidentinvaalien alla hakkerjoituja dokumentteja. Ruotsissa automatisoidut Twitter-tilit lisääntyivät puolustusvoimien tutkimuksen mukaan selvästi valtiopäivien alla.

  Miten Suomessa ministeriöt ja puolueet ovat varautuneet vaalivaikuttamiseen? Entä miten kansalaisten tulisi suhtautua muuttuneeseen tilanteeseen ja uudenlaisiin vaikuttamispyrkimyksiin?

  Studiossa ulkoministeriön viestintäjohtaja Jouni Mölsä, oikeusminiteriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen ja tietoturvayhtiö F-securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen.

  "Someen on kerätty valtavasti tietoa meistä kaikista, meidän toiveista ja haaveista - kun tällainen tieto valjastetaankin poliittiseen käyttöön - mun mielestä se on vaarallista ja siksi se pitäisi kieltää", Hyppönen kertoi tammikuussa Ylen A-talkissa.

  Nyt hän perustelee Politiikkaradiossa, miksi on vaarallista valjastaa poliittiseen käytöön ihmisten tietoja.

 • Eduskunnan johto otti viime hetkellä aikalisän tiedustelulakien käsittelyssä. Tiedustelulait palautettiin vain muutama tunti ennen täysistuntokäsittelyä hallintovaliokunnan ja puolustusvaliokunnan käsittelyyn. Miksi moinen yllätyskäänne?

  Puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) mukaan eduskunnan ulkopuoliset perustuslakitalebanit saivat twiittailullaan eduskunnan varpailleen.

  Eduskunnan puhemiehen Paula Risikon (kok.) mukaan tiedustelulaeissa on kyse perusoikeuksien toteutumisesta ja asia on valmisteltava erityisen huolellisesti.

  Entä mikä on päivän politiikan sana?

  Käsittelyssä on myös Suomen Keskustan ja Kristillisdemokraattien eduskuntavaaliohjelmat.

  Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia.

 • Iso-Britannian eropäivä EU:sta lähestyy, mutta vielä ei ole tiedossa eroavatko britit EU:sta ilman erosopimusta vai erosopimuksen kanssa. Eikä varmuutta ole siitäkään, kuuluuko Iso-Britannia eurovaalien aikaan edelleen Euroopan unioniin. Näin voi käydä jos eropäivää lykätään.

  Varaudutaanko Euroopan parlamentissa sopimuksettomaan eroon, vai eroon ilman sopimusta?

  Mikä merkitys brexitillä on tulevien eurovaalien kannalta? Onko eurovaaleissa odotettavissa populistijytky?

  Yhdistääkö vai erottaako maahanmuuttopolitiikka Euroopan populistisia puolueita?

  Euroopan parlamentin studiossa Strasbourgissa aiheesta keskustelevat europarlamentaarikot Henna Virkkunen (kok.), Anneli Jäätteenmäki (kesk.) ja Pirkko Ruohonen-Lerner (ps.).

  Politiikkaradion Tapio Pajunen haastattelee.

 • Eduskunnan johto päätti ottaa viimehetkellä aikalisän tiedustelulakien käsittelyssä. Sekä sotilas- että siviilitiedustelulakiesitysten piti olla eduskunnassa ensimmäisessä käsittelyssä, mutta ne vedettin pois poikkeuksellisesti vain muutama tunti ennen täysistuntoa.

  Eduskunnan tiedotteen mukaan ongelmat liittyvät hallintovaliokunnan siviilitiedustelulaista tekemään mietintöön. Myös puolustusvaliokunnan sotilastiedustelulaista tekemä mietintö poistetaan täysistunnosta, koska molemmat tiedustelulait on tarkoitus hyväksyä samassa aikataulussa.

  Miksi edukunnan johto turvautui kovalla kiireellä poikkeukselliseen menettelyyn?

  Onko taustalla perustuslakiasiantuntijoiden kovat moitteet, ettei tiedustelulakien viimeistelyssä olisi huomiotu riittävästi perustuslakivaliokunnan muutosvaatimuksia?

  Keskustelemassa ovat ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.), puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Mika Kari (sd.) ja kansanedustaja, entinen sisäministeri Päivi Räsänen (kd.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Kuumimmat käytäväkeskustelut Brysselissä käydään nyt tulevista vaaleista ja Brexitistä, kertoo Euroopan komission ilmasto- ja energia-asioista vastaava tiedottaja Anna-Kaisa Itkonen.

  Itkonen kuvailee brexitiä "historialliseksi omaksi maaliksi".

  Entä miksi populismiin herättiin Euroopassa vasta niin myöhään? Miten Brysselissä suhtaudutaan vaalivaikuttamiseen?

  Haastattelijana Linda Pelkonen.

 • Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) julisti hallituskauden alussa, että valtionyhtiöiden taseet laitetaan töihin. Perustettiin valtion kehitysyhtiö Vake Oy. Samalla tehtiin isoja muutoksia järjestelmään, jolla valtion omistuksia hallinnoidaan.

  Valtionyhtiöitä on siirretty Vakeen ja niitä on myyty. Onko pääministerillä nyt käytössään miljardien eurojen käsityökalu ohi eduskunnnan?

  Onko taseet nyt töissä ja kenen töissä?

  Vieraana on valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston päällikkö Kimmo Viertola. Toimittajana on Linda Pelkonen.

 • Ylen tammi- helmikuun vaihteen puoluekannatusmittauksessa pilkistää muutoksia, jotka kertovat lisääntyvästä epävarmuudesta eduskuntavaalien alla. Kannatusmittaus herättää lukuisia kysymyksiä.

  Miksi kokoomuksen kannatus laskee rajusti? Johtuuko lasku tapaus Esperi Caresta ja vanhusten hoivaan liittyvistä kohu-uutisista? Tai hoitajamitoituskysymyksestä, jossa kokoomus on vetänyt omaa linjaa?

  Entä mitkä äänestäjäryhmät ovat Perussuomalaisten kannatusnousun takana? Kuinka SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen sairastuminen vaikuttaa puolueen kannatukseen?

  Mitä jäi käteen Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kansankunnan tila puheesta?

  Miksi EU-antoi jälleen brexit-pakit Iso-Britannian pääministerille Theresa Maylle?

  Politiikkaradion toimittajat Tapio Pajunen ja Linda Pelkonen analysoivat viikon tärkeipiä politiikan uutisia.

 • Mitä työantajat ja yrittäjät ajattelevat tulevan vaalikauden poliittisista uudistuksista? Mitä kysymyksiä elinkeinoelämä ja yritykset haluavat tulevan hallituksen ohjelmaan? Missä kysymyksissä työantajat ja yrittäjät lobbaavat eduskuntavaalien jälkeen muodostettavaa hallitusta?

  Vieläkö seuraavallakin vaalikaudella palataan vaikeisiin työmarkkinakysymyksiin, kuten paikalliseen sopimiseen? Entä miksi elinkeinoelämä ajaa nettomaahanmuuton voimakasta lisäämistä? Miksi työllisyysasteen nosto on elinkeinoelämän ykköstavoite?

  Entä onko elinkeinoelämälle ja yrityksille ihan sama, minkä värinen hallitus Suomeen muodostetaan eduskuntavaalien jälkeen?

  Vieraina ovat Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies dekä Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Eduskunnassa oppositio yrittää kaataa hallitusta vanhustenhoivasta tekemällään välikysymyksellä. Välikysymys on tehty pikapikaa tuoreiden kohu-uutisten takia, jotka ovat paljastaneet vakavia laiminlyöntejä hoivakodeissa ja vanhusten hoidossa.

  Loppuvatko vanhusten laiminlyönnit puuttumalla hoitajamitoituksen desimaaleihin, vai pistämällä rahaa rutkasti enemmän vanhustenhoitoon? Kenen takki on kääntynyt hoitajamitoituskysymyksessä?

  Johtuvatko räikeät laiminlyönnit hoivabisneksestä? Vai koskevatko vanhusten hoidon ongelmat sekä yksityistä että julkista sektoria?

  Vieraana ovat eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) ja valiokunnan jäsenet Pekka Puska (kesk.) ja Jaana Laitinen-Pesola (kok.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Yhdysvallat keskeyttää keskimatkan ydinohjuksia rajoittavan INF-sopimuksen noudattamisen. Presidentti Donald Trumpin mukaan Yhdysvallat eroaa INF-sopimuksesta puolen vuoden kuluttua, jollei Venäjä ryhdy noudattamaan sopimuksen ehtoja.

  Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan myös Venäjä keskeyttää ydinasesopimuksen noudattamisen, mutta kiistää rikkovansa INF-sopimusta. Venäjän mukaan maa on valmis jatkamaan dialogia INF-sopimuksesta.

  Minkälainen strateginen kuva pilkistää INF-sopimusriidan takana? Mikä merkitys INF-sopimuksen raukeamisella olisi strategiselle tasapainolle?

  Johtaako lyhyen ja keskipitkän matkan ohjukset kieltävän sopimuksen irtisanominen uuteen asevarustelukierteeseen?

  Vieraana on ydinasepolitiikkaan ja aseidenriisuntakysymyksiin erikoistunut Ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Tapio Juntunen.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Siirtolaisuuden juurisyitä ovat sodat, äärimmäinen köyhyys, ilmaston lämpeneminen ja väestön räjähdysmäinen kasvu. Ovatko nämä megatrendit muuttaneet maailman järjestystä pysyvästi? Entä miten Suomi voi vaikuttaa pakolaisuuden juurisyihin humanitäärisellä työllä ja pitkäjänteisellä kehitystyöllä?

  Käymme myös läpi Eduskunnan viime viikon keskiviikon ajankohtaiskeskustelua Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan työkaluista kansainvälisiin konflikteihin ja humanitaarisiin kriiseihin.

  Vieraana on Ulkoministeriön kehityspoliittisen osaston päällikkö Satu Santala.

  Toimittajan Linda Pelkonen.

 • Viime päivien uutiset vanhustenhoidon laiminlyönneistä tyrmistyttävät laajasti. Useisiin hoivakoteihin liittyvissä tapauksissa on kerrottu aliravituista vanhuksista, henkilöstömitoitusten laiminlyönneistä, hoitovirheistä. Erityisesti tikun nokassa on ollut yksityinen hoivayhtiö Esperi Care.

  Miksi tapaus Esperi Careen liittyvässä poliittisessa keskustelussa ei haeta ratkaisua ongelmiin, vaan etsitään mustavalkoisesti syyllisiä? Pyrkiikö oppositio vanhustenhoivasta tekemällään välikysymyksellä muuhun kuin hallituksen kaatamiseen?

  Miksi asiaan tarjotaan yksinkertaista, hoitajamitoitukseen liittyvää desimaaliratkaisua, jos vanhustenhoivan ongelmat ovat laaja-alaisia? Vai onko desimaalikysymys sittenkin ohittamaton? Vai pitäisikö vanhustenhoidon ongelmia ratkoa maamme päiväkotijärjestelmästä löytyvillä malleilla?

  Entä onko tapaus Esperi Care sote-sotkun viimeinen niitti?

  Mikä on päivän politiikan sana?

  Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia.

Klipit

 • Yhdysvaltain presidenttikandidaatit Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa suorassa tv-väittelyssä. Debatin jälkikäteisarvioissa Clinton arvioitiin selkeäksi voittajaksi: Clinton osasi asiat, oli valmistautunut.

  Trump sen sijaan on poliitikkona pikemminkin katutappelija: arvaamaton persoona, joka haastaa piittaamatta käytöstavoista tai faktoista. Väittely Clintoninkin kanssa muistutti Trumpin osalta enemmän tosi-tv sirkusta kuin poliittista debattia.

  Mitä äärimmilleen viritetty ja paineistettu tv-debatti poliitikoista puristaa esiin? Mikä ratkaisee, jos sanoilla ja faktoilla ei ole merkitystä?

  Kuva: EPA/Andrew Gombert

 • Mitä VATTin ylijohtaja Juhana Vartiainen oikein tarkoittaa puhuessaan työn tarjonnasta? Millainen on Vartiasien lista, jolla Suomen taloutta saataisiin uuteen nousuun? Vartiainen on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli politiikan tutkija Anu Kantola, joka kertoo skandaaleista suomalaisessa politiikasta, ja vastaa siihen, missä luuraavat vaalikirjat. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli historioitsija Timo J. Tuikka, joka kertoo muun muassa maan tavasta, ja siitä, millainen hyvä veli -verkosto presidentti Kekkosen ympärille rakentui. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli kirjallisuustaivaan supertähti Sofi Oksanen, jonka kanssa puhuttiin muun muassa vallanvaihdoksista ja vallankumouksista. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Kansanedustaja Mikko Alatalon mukaan Suomen ei pidä lisätä takausvastuitaan Euroopan rahoitusvakausvälineessä. Alatalon mielestä Kreikan olisi pitänyt tehdä tarvittavat valtiotalouden leikkaukset viimeistään viime keväänä. Koska näin ei ole tapahtunut, Kreikan tukipakettia ei pidä enää kasvattaa, vaan aika on kypsä Kreikan hallitulle velkajärjestelylle. Päivän kansanedustajaa Mikko Alataloa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Päivän kansanedustajana on RKP:n Thomas Blomqvist. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Politiikkaradion perjantain talkshown vieraana on Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi. Markus Leikola ja Jussi Lähde vakiojäseninä. Sakari Sirkkanen luotsaa.

 • Hallitus ajaa kuntauudistusta, kunnat ryhtyvät kapinaan ja keskustaoppositio vastaa välikysymyksellä. Politiikkaradion torstaigrillissä otetaan erä kuntapolitiikkaa. Studiossa ovat Keskustan Anu Vehviläinen, SDP Anneli Kiljunen sekä Sitran julkishallinnon kehittämisjohtaja Juha Kostiainen. Toimittajina Sakari Sirkkanen ja Tapio Pajunen.

 • Demarien ryhmäjohtaja ei lupaa, että YLEn rahoitus saadaan ratkaisua vuoden loppuun mennessä. Jouni Backman toisaalta kritisoi toista päähallituspuoluetta kokoomusta vastuunkantamattomuudesta. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Päivän kansanedustaja -haastattelussa Sirkka-Liisa Anttila syyttää kuntaministeri Henna Virkkusta politikoinnista. Anttilan mukaan Suomessa ei voi tehdä kuntauudistuksen kaltaisia isoja poliittisia uudistuksia sanelemalla ja pelkällä poliittisella vallalla, vaan kuntapäättäjät on otettava aidosti mukaan keskusteluun. Virkkusen tapa toimia on Anttilan mukaan pelkkää valtapolitiikkaa. Sirkka-Liisa Anttilaa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Politiikkaradiossa selvitetään mikä mahdollistaa henkisen väkivallan työpaikoilla ja olisiko sovittelu se avain, jolla työpaikan lukkiutuneet ihmissuhdetilanteet saataisiin avattua ja työuria pidennettyä.

  Raimo Tyykiluodon vieraana on työyhteisösovittelun tutkija Timo Pehrman.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä