Ruben Stiller

Mihin kuollutta sankaria käytetään?

 • 58 min
 • toistaiseksi

Sankaruus on ikuista. Jokaisella ajalla ja kansalla on omat sankarinsa. Se joka, riittävän voimakkaasti kiistää sankaruuden, muuttuu lopulta itsekin sankariksi. Yhtenäiskulttuurin mureneminenkaan ei näytä tappavan sankaruutta. Jokaisella heimolla on omat sankarinsa.
Ruben Stillerin ohjelmassa puhutaan suomalaisista sankareista: Nykäsestä, Myllylästä, Koskelasta ja muista myyttisistä hahmoista
Millainen on suomalaisen sankarin perustarina? Millainen sankari palvelee nykysuomalaisen perustarpeita?
Pitääkö suomalaisen sankarin olla aina jollain tavoin traaginen hahmo?

Vieraina ovat kirjailija Taina West ja valmentaja Alpo Suhonen.

Lähetykset

 • ma 11.2.2019 14.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • Nuoret naiset ovat Suomen johdossa ja setien parta tutisee. Kuinka merkittävää on se, että nuoret naiset ovat valtakunnan johtopaikoilla? Samaan aikaan sedät, tädit ja juniorit väittelevät Al-Holin leirin naisista ja lapsista. Perjantaina saattaa selvitä, onko ulkoministeri Pekka Haavisto pyhimys vai sössijä. Tervetuloa setäpitoiseen lähetykseen. Vieraina päätoimittaja Maria Pettersson, viestintäjohtaja Mikael Jungner ja toimittaja Marko Junkkari.

 • Kenen puolesta Mika Myllylä ja Matti Nykänen taistelivat? Onko urheilija nykyään ylituotteistettu sponsorien jatke? Missä kulkee terveen urheilupatriotismin ja kiihkokansallisen örinän välinen raja?
  Ruben Stillerin ohjelmassa puhutaan urheilun pimeästä puolesta. Studiossa toimittajat Vesa Rantanen ja Taina West sekä tietokirjailija Erkki Vettenniemi.

 • Pitäisikö lasta kasvattaa sukupuolisensitiivisesti? Ja jos pitää niin se käytännössä tarkoittaa? Millaisia ovat nyky-Suomen kasvatusarvot? Touhottavatko helikopterivanhemmat liikaa? Ruben Stillerin ohjelmassa puhutaan kasvatuksesta ja vanhemmuudesta. Vieraina ovat lastenpsykiatri Jari Sinkkonen ja lastenhoitaja ja ja sukupuolisensitiivisen kasvatuksen asiantuntija Cosmo Fihlman.

 • Perjantaina kuljemme sananvapauden rajaa pitkin. Milloin kansalainen syyllistyy kiihotukseen kansanryhmää vastaan? Missä kulkee uskonnonvapauden ja sananvapauden raja? Onko itsesensuuri aliarvostettu hyve? Vapaata puhetta vapaassa Suomessa. Vieraina ovat oikeustieteen tohtori Riitta Ollila, viestintäoikeuden dosentti Riku Neuvonen ja Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavio.

 • Nouseeko ajatus kommunistisesta utopiasta haudastaan? Mitä Työstäkieltäytyjäliitto haluaa? Ruben Stillerin ohjelmassa haistatetaan pitkät paskaduunille. Kommunismi tekee comebackin.
  Vieraina ovat Pohjoismaisen vasemmiston pääsihteeri Mia Haglund, tutkija Eetu Viren ja kirjailija Johannes Ekholm.

 • Maailma näyttää kaoottiselta, mutta elämänhallintaoppaat ja terveysvinkit luovat uskoa, että elämä-projekti voidaan saada haltuun. Itsensä kehittämisestä on tullut teollisuudenhaara, jonka ydintä ovat self-help –kirjallisuus ja life coach –bisnes. Voiko elämänhallinta mennä liian pitkälle? Miten elämään pitäisi valmentaa? Ruben Stillerin vieraina ovat kirjailija Anna Perho, liikemies Jari Sarasvuo ja elämäntapavalmentaja Maaretta Tukiainen. Onko Rubenilla mitään toivoa tulla paremmaksi ihmiseksi?

 • Ilmastonmuutos, seuraava finanssikriisi, eläkejärjestelmän romahdus....Maailma on hitaasti lämpiävä ilmastoimaton helvetti, jossa odotamme seuraavaa kriisiä. Mutta onko pessimistinen visio maailman ja Suomen tulevaisuudesta rationaalinen? Syötetäänkö meille pessimismiä ja toivottomuutta? Kuka tätä dystopiadraamaa oikein käsikirjoittaa?

  Perjantaina puhutaan maailmasta, jossa kaikki menee aina päin helvettiä. Studiossa professorit Markku Wilenius ja Mika Pantzar sekä tulevaisuudentutkija Marja-Liisa Viherä.

 • Ukraina-tutkinta on johtamassa virkarikossyytteeseen. Monet tukijatkin ihmettelevät Trumpin päästöstä hylätä Syyrian kurdit Turkin sotajoukkojen armoille.
  Onko Trumpin kauden loppu lähellä? Vai porskuttaako twiittaava presidentti sittenkin vakaasti kohti toista kautta? Perjantaina puhutaan Trumpista amerikkalaisen poliittisen kulttuurin tuotteena. Vieraina ovat entinen Suomen Yhdysvaltain suurlähettiläs Jukka Valtasaari, tutkimusjohtaja Juhana Aunesluoma ja toimittaja Saska Saarikoski.

 • Syntyvyys laskee Suomessa kovaa vauhtia. Onko Antti Rinteen taannoin esittämä ajatus synnytystalkoista kuolleena syntynyt idea? Perjantaina asiaa vauvakadosta syistä ja seurauksista. Studiossa Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirch, Feministisen puolueen puheenjohtaja Katju Aro ja Eläketurvakeskuksen tutkimusjohtaja Jaakko Kiander.

  Ruben Stillerin keskusteluohjelmassa puhutaan arvokkaasti Suomen arvoista, arvojohtajista ja arvottomista. Ohjelman moniarvoisessa ilmapiirissä ruoditaan ajan ilmiöitä, puheenaiheita ja kansakunnan kohtalonkysymyksiä.

  Ohjelmassa kysytään, kuka oikein käsikirjoittaa Suomen suurta draamaa ja kuka kuittaa esityspalkkiot.

  Vieraina on tunnettuja ja tuntemattomia näkijöitä, tekijöitä ja kokijoita.

 • Markkinatalouden lippulaiva Financial Times-lehti arvostelee ankarasti nykykapitalismia.
  Kapitalismi kasvattaa eriarvoisuutta, vähentää kilpailua ja kannustaa verojen kiertämisen. Varallisuus keskittyy entistä harvemmille ja keskiluokka köyhtyy.
  Onko kapitalismi kriisissä? Seurasiko uusliberalistista markkinahuumaa krapula, jota parannetaan poliittisella populismilla?
  Vieraina ovat kansainvälisen politiikan professori Heikki Patomäki ja tutkimusprofessori Mika Maliranta.

 • Syyriassa al-Holin vankileirillä on noin 11 000 ulkomaalaista Isis-terroristien perheenjäsentä. Heidän joukossaan on kymmenkunta suomalaista naista ja heidän noin 30 lastaan. Suomi ei ole toistaiseksi noutanut leiriltä ketään.

  Pitäisikö Isis-taistelijoiden naiset ja lapset palauttaa Suomeen? Miksi lasten pelastaminen on niin vaikeata? Ruben Stillerin ohjelmassa keskustellaan Suomen valtion moraalista ja terrorismin uhasta. Vieraina ovat tutkija Karin Creutz, sisäministeriön poliisiosaston kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen, ulkoministeriön terrorismiin erikoistunut asiantuntija Olli Ruohomäki ja Yle Uutisten ulkomaantoimittaja Antti Kuronen.

 • Britannian parlamentti ei ole saanut aikaiseksi päätöstä brexitin toimeenpanosta vaikka sillä on ollut yli kolme vuotta aikaa valmistella sitä. Suurvallan poliittinen päätöksenteko on halvaantunut, kansa on jakautunut kahtia ja puolueita uhkaa ennennäkemätön hajaannus.
  Onko Britannian pääministeri Boris Johnson edesvastuuton uhkapeluri? Mihin brexitin aiheuttama kaaos johtaa? Mikä on tämän näytelmän opetus? Vieraina ovat yliopistotutkija Timo Miettinen ja EK:n EU-asiantuntija Janica Ylikarjula.

Klipit

 • Virkarikostutkinta ja Syyriasta vetäytyminen saattavat kasvattaa Trumpin suosiota hänen kotimaassaan arvelevat Ruben Stillerin vieraina olleet USA:n politiikan asiantuntijat. Asiantuntijoiden mukaan moni amerikkalainen ajattelee, että USA:n ei pitäisi sotkeutua muun maailman asioihin. Virkarikostutkinta taas syö kaiken ilman niiltä politiikan asiakysymyksiltä, joita demokraatit haluaisivat pitää esillä.

  Ruben Stillerin vieraina ovat entinen Suomen Yhdysvaltain suurlähettiläs Jukka Valtasaari, tutkimusjohtaja Juhana Aunesluoma ja toimittaja Saska Saarikoski.

 • Al-Holin vankileiri on kasvava turvallisuusuhka ja aikapommi sanoo terrorismin tutkija Karin Creutz Yle Puheen Ruben Stiller -ohjelmassa. Kukaan ei tiedä, kuin kauan kurdihallinto pystyy pitämään leiriä hallinnassaan. Jo nyt tiedetään, että Isis rekrytoi leiriltä ihmisiä tuleviin operaatioihinsa.

  Kuva: Giuseppe Cacace / AFP

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä