Moniääninen Eurooppa

Yhä useampi pohjoisirlantilainen uskoo Irlannin yhdistymiseen

 • 21 min
 • toistaiseksi

Valtaosa pohjoisirlantilaisista on sitä mieltä, että Irlannin tasavallan ja Pohjois-Irlannin yhdistymisen on entistä todennäköisempää.
Britannian brexit-neuvotteluiden vaikein kysymys on liittynyt Pohjois-Irlannin asemaan.
Kahden vuoden takaisessa brexit-kansanäänestyksessä Pohjois-Irlanti äänesti Britannian suurista alueista voimakkaimmin EU:ssa pysymisen puolesta.
Pohjoisirlantilaisten enemmistö on aiemmin tukenut selvästi Britanniaan kuulumista, mutta brexit on saanut pohjoisirlantilaiset arvioimaan asemansa uudelleen.
Monet kokevat, että brittien äänestäjäkunta on pettänyt heidät, sanoo pohjoisirlantinen, Lontoossa asuva tutkija Bharain Mac An Bhreithiún-Bertapelli.
Uusimmat mielipidekyselyt osoittavat, että jopa 62 prosenttia pohjoisirlantilaisista uskoo, että Irlannin yhdistyminen on nyt todennäköisempää kuin ennen brexit kansanäänestystä. Pohjoisirlantlaiset hakevat myös kilvan itselleen uusia, Irlannin tasavallan passeja.

Ohjelman on Lontoossa toimittanut Visa Noronen.
Moniääninen Eurooppa-sarjan tuottaja on Jorma Mattila

Kuvassa : Lontoossa asuva pohjoisirlantilainen tutkija Bharain Mac An Bhreithiún-Bertapelli.
Kuva: Visa Noronen.

Lähetykset

 • la 30.3.2019 12.35 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on esiintynyt suurena Israelin ystävänä. Samaan aikaan Yhdysvaltain juutalaiset suhtautuvat kaikista Amerikan uskontoryhmistä kaikkein kielteisimmin istuvaan presidenttiin.

  Jewish Electorate Instituten toukokuisen kyselyn mukaan yli 70 prosenttia amerikanjuutalaista pitää Trumpia huonona presidenttinä. Enemmistö Amerikan juutalaisista syyttää Trumpia antisemitismin voimistumisesta Yhdysvalloissa.

  Uudessa Moniääninen Eurooppa-ohjelman jaksossa monikulttuurisen, juutalaisen sekä kristityn taustan omaava newyorkilainen David Berger kertoo, ajatuksistaan Trumpista ja miten holokausti on vaikuttanut hänen juutalaiseen sukuunsa.

  Moniääninen Eurooppa-sarjan ohjelmat osallistuvat Yle Radio 1:n heinäkuun Uuden maailman -teemaan.

  Ohjelman on New Yorkissa toimittanut Visa Noronen. Sarjan tuottaja on Jorma Mattila.
  Lukija: Jorma Mattila

  Kuvassa: Monikulttuurisen, juutalaisen sekä kristityn sukutaustan omaava newyorkilainen David Berger.
  Kuva: David Berger Homes

 • Yhdysvaltain ulkopolitiikka on Iranin suhteen hakoteillä, sanoo britanialainen Iranin tuntija ja diplomaatti Michael Axworthy viimeiseksi jääneessä haastattelussaan.
  Yhdysvaltain poliittinen johto on yrittänyt houkutella iranilaisia kapinaan maansa johtoa vastaan.
  - Presidentti Trump erehtyy Iranin-politiikallaan täysin. Hänen painostuksensa saa iranilaiset asettumaan entistä lujemmin oman maansa johdon taakse, sanoo Axworthy.
  Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on tehnyt Iranista perivihollisen, pahan valtakunnan.
  Tietokirjailija ja historioitsija Michael Axworthy'llä on lähes päinvastainen näkemys Iranista: hänelle Iran on monisäikeinen ja myönteinen maa.
  Michael Axworthy vastasi Britannian ulkoministeriön Iran-osastosta vuosina 1998 – 2000. Lisäksi hän on esiintynyt laajasti Iranin asiantuntijana sekä Euroopassa että sen ulkopuolella.

  Ohjelman on Vatikaanissa toimittanut Liisa Liimatainen ja sarjan tuotttaa Jorma Mattila.
  Kuvassa: Brittiläinen diplomaatti, tietokirjailija ja historioitsija Michael Axworthy.
  Kuva: Chris Warde-Jones

 • Espanjalainen Alejandra Oliver oli teini-ikäinen, kun hän ensimmäistä kertaa tutustui taisteluhärkiin maaseudun karjatiloilla.

  - Härät kiinnostivat minua, koska pidän niin paljon eläimistä, hän sanoo. Tänään Alejandra Oliver on härkätaisteluita puolustavan säätiön tiedottaja ja tekee työtään vakaumuksesta.

  - Härkätaistelu on kuin taidenäyttely, jonka jokaisen näen vain kerran elämässä, sanoo Alejandra Oliver.

  Eläinsuojelijat vaativat härkätaisteluiden kieltoa. Oliverin mielestä he vääristelevät kuvaa vuosisataisesta kansanperinteestä.

  - Espanjassa teurastetaan 1 400 eläintä joka minuutti. Areenalla härkä kuolee, kuten kaikki eläimet, jotka me syömme. Onko ongelma siinä, että näemme kuoleman? Oliver kysyy. Nuori nainen on omin päin löytänyt tiensä härkätaisteluiden maailmaan. Suvussa ei kukaan ollut siitä kiinnostunut - ei edes hänen suomalainen isoäitinsä.

  Ohjelman on Madridissa toimittanut Jyrki Palo.
  Moniääninen Eurooppa-sarjan tuottaja on Jorma Mattila.
  Lukija: Meri Koivisto.
  Kuvassa: härkätaistelusäätiön tiedottaja Alejandra Oliver
  Kuva: Jyrki Palo

 • Britanniassa uudesta Change UK -puolueesta on tullut koti perinteisten pääpuolueiden brexit-linjaan kyllästyneille kansanedustajille. Konservatiiveista ja työväenpuolueesta loikanneet kansanedustajat perustivat uuden puolueen kyllästyttyään siihen, että suuret puolueet eivät ole tarjonneet uutta kansanäänestystä EU-jäsenyydestä.

  - EU-ero on väärä vastaus oikeisiin kysymyksiin. Britannia tarvitsee ehdottomasti uuden kansanäänestyksen ja sen tulee perustua tällä kerralla faktoille, ei valheille, sanoo uuden puolueen aktivisti Gavin Esler.

  Britannian yleisradioyhtiön BBC:n entinen toimittaja Gavin Esler vaatii kotimaansa uutiskäytäntöjen muuttamista.

  - Nyt kylähullut saavat viestinnässä saman verran tilaa kuin vakavasti otettavat asiantuntijat.
  - Lähes 60 prosenttia kansasta on sitä mieltä, että brexit on väärä päätös ja EU-ero olisi maalle tuhoisa. Jo nyt viharikosten määrä ja antisemitismi ovat lähteneet nousuun, huomauttaa Esler.

  Ohjelman on Lontoossa toimittanut Pasi Myöhänen ja sen on tuottanut Jorma Mattila.

  Lukija: Jorma Mattila

  Kuvassa: Change UK puolueen aktivisti, journalisti Gavin Esler. Kuva: Pasi Myöhänen

 • Vanhainkodit ja muu ikäihmisten hoiva on siirtymässä kaikkialla Euroopassa yhä enemmän yksityisten yrittäjien vastuulle. Britanniassa jo neljä vanhainkotia viidestä kuuluu yksityisille yrittäjille. Nopeinta yksityisen sektorin kasvutahti on viime vuosina ollut Romaniassa, Slovakiassa ja Sloveniassa, joissa yksityisten vanhainkotien määrä on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa.

  EU-komission ennusteiden mukaan vanhusten pitkäaikaishoidon kulut tulevat seuraavan 40 vuoden aikana kasvamaan enemmän kuin eläkekulut tai sairaanhoidon menot.

  - Tilanne on hankala EU-maille. Niiden pitäisi samanaikaisesti sekä leikata kuluja että tarjota aiempaa parempia palveluita pitkäaikaisesti hoidettavalle vanhenevalle väestölle, sanoo EU:n Eurofound-tutkimuslaitoksessa Irlannissa työskentelevä espanjalainen sosiaalipolitiikan tutkija Daniel Molinuevo.

  Ohjelman on Dublinissa toimittanut Visa Noronen.

  Moniääninen Eurooppa-sarjan tuottaja on Jorma Mattila.

  Lukija: Jorma Mattila

  Kuvassa: EU:n Eurofound-tutkimuslaitoksessa Irlannissa työskentelevä espanjalainen sosiaalipolitiikan tutkija Daniel Molinuevo.

  Kuva: Visa Noronen.

 • Serbian tasavalta ei vuosikausien pyrkimyksistään huolimatta ole kyennyt vastaamaan EU-jäsenyysneuvotteluiden ehtoihin. Jäsenyyden pitkittymisen myötä hupenee myös serbialaisten tahto olla osa unionia.
  -Serbialaiset tuntevat huonosti oman eurooppalaisen menneisyytensä, sanoo kasvatustieteiden tohtori Stevan Nestorov. Hän kamppailee yhden EU-jäsenyyden ehdon-, eli opetusjärjestelmän tason nostamisen puolesta Serbiassa.
  Apulaisrehtori Stevan Nestorov työskentelee serbialaisten lasten parissa edistääkseen kotimaansa siirtymistä kommunismin menneisyydestä uuteen Euroopan unionin aikakauteen.

  Ohjelman on Belgradissa toimittanut Tanja Mikkola.
  Moniääninen Eurooppa-sarjan tuottaja on Jorma Mattila
  Lukija: Jorma Mattila.
  Kuvassa: Kasvatustieteiden tohtori, vararehtori Stevan Nestorov.
  Kuva: Tanja Mikkola

 • Mielipidemittaukset ennakoivat euroskeptisten edustajien määrän nousevan toukokuun EU-vaaleissa jopa 60 prosenttia nykyistä korkeammaksi.
  - Populistipuolueiden kannatus on kolminkertaistunut Euroopassa. Olen melko varma että populististen europarlamentaarikkojen määrä nousee huomattavasti nykyisestä, sanoo Prahan ulkopoliittisten suhteiden instituutin tutkija Petr Kratochvil.
  Moniääninen Eurooppa-ohjelmassa haastateltu Kratochvil toimii vierailevana tutkijana Rooman La Sapienza –yliopistossa ja Italian ulkopoliittisessa instituutissa.
  Kratochvil seuraa populistien voittokulkua aitiopaikalta, sillä sekä Italiassa että Tshekissä on tällä hetkellä EU- ja maahanmuuttokriittiset populistihallitukset.
  Tutkija ennakoi, että EU-parlamenttiin syntyy uusi vahva ryhmä, populistiliitto.

  Ohjelman on Roomassa toimittanut Jenni Meronen.
  Lukija: Jorma Mattila
  Moniääninen Eurooppa-sarjan tuottaja on Jorma Mattila
  Kuvassa: Italian ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Petr Kratochvil.
  Kuva: Jenni Meronen.

 • Romania toimii keväällä 2019 ensimmäistä kertaa EU-neuvoston puheenjohtajana.
  Puheenjohtajuutta varjostavat presidentin ja hallituksen väliset konfliktit, poliittiset juonittelut, katuprotestit sekä kaikkialla syvenevä korruptio.
  Maan johtavien poliitikkojen mukaan kaikki sujuu kuitenkin erinomaisesti. Vallassa oleva Sosiaalidemokraattinen Puolue (PSD ) kertoo pelkästään myönteisestä kehityksestä.
  Moniääninen Eurooppa-ohjelman Balkanin kirjeenvaihtaja Sabira Ståhlberg selvittää Bukarestissa professori Alexandra Horobetin kanssa Romanian monimutkaista politiikkaa, korruption eri muotoja ja maan tulevaisuuden näkymiä. Romania seisoo jo nyt poliittisessa risteyksessä ja EU-vaalit toukokuussa näyttävät, minkä tien se valitsee.

  Moniääninen Eurooppa-sarjan tuottaja on Jorma Mattila
  Kuvassa: Professori Alexandra Horobet, Bukarest.
  Kuva: Sabira Ståhlberg

 • Unkarilainen yrittäjä Áron Hidvégi on maansa pääministeri Viktor Orbánin uskollinen kannattaja.
  Áron haluaa puhua Moniääninen Eurooppa-ohjelman haastattelussa nimenomaan Orbánista, ei niinkään Unkarin valtapuolue Fideszistä. Orban on hieman yli kolmekymppiselle Hidvégille suuri ihailun kohde.
  Hidvégi on terveyden ja hyvinvoinnin alan konsultti ja yrittäjä, akateemisesti sivistynyt nuoren polven unkarilainen. Hän asuu Budapestissa ja osallistuu aktiivisesti Fideszin järjestämiin tilaisuuksiin.
  Áron halusi haastattelun tapahtuvan Soros yliopistossa, jona Budapestissa sijaitseva arvostettu CEU eli Keski-Euroopan yliopisto nykyään tunnetaan. Aaron ei tue pääministeri Orbánin hallituksen hyökkäystä CEU:ta vastaan ja hän harmittelee yliopiston lähtöä Wieniin.

  Ohjelman on Budapestissa toimittanut Risto Majaniemi.
  Moniääninen Eurooppa-sarjan tuottaja on Jorma Mattila.
  Lukija: Jorma Mattila.

  Kuvassa: Unkarilainen yrittäjä ja pääministeri Viktor Orbanin kannattaja Áron Hidvégi
  Kuva: Risto Majaniemi

 • Puolassa pääsiäinen on kirjava sekoitus maallisia kevätperinteitä ja kristinuskon sanomaa.

  Puolan katolisen kirkon suosio on saanut viime aikoina merkittäviä kolhuja seksuaalisen hyväksikäyttötapausten vähättelystä. Vaikka kirkot ovat pääsiäisenä täynnä väkeä, niin aktiivisesti kirkossa käyvien määrä on pysytellyt alle 40 prosentin väestöstä.

  Jos Puolassa kansa on jakautunut poliittisesti kahtia, niin sama koskee myös suhtautumista kirkkoon. Toisille kirkko tarjoaa perinteisiin arvoihin tukeutuvan turvallisen yhteisön. Toisille katolinen kirkko on vain omaa etuaan tavoitteleva ja vapaasti lain ulkopuolella toimiva järjestö.

  Ohjelman on Krakovassa toimittanut Kimmo Rahunen.
  Moniääninen Eurooppa-sarjan tuottaja on Jorma Mattila
  Lukija: Jorma Mattila
  Kuvassa: Amanuenssi Malgorzata Oleskiewicz, Krakovan Etnografinen museo.
  Kuva: Kimmo Rahunen

 • Mario Monti on Italian entinen pääministeri, jonka hallitus astui valtaan dramaattisessa tilanteessa, keskellä Eurooppaa ravistellutta finanssikriisiä vuonna 2011. Montin edeltäjä Silvio Berlusconi oli markkinoiden paineessa joutunut lähtemään pääministerin paikalta.

  - Italia oli vaarassa ajautua maksukyvyttömyyden tilaan ja euroalue oli vaarassa hajota, mikäli Italia olisi kokenut Kreikan kohtalon. Nyt Italiaa hallitsevat populistit ovat rakentaneet menestyksensä sarjalle valeuutisia. EU:ssa heidän uskottavuutensa on mennyttä, sanoo mies joka pelasti Italian romahdukselta, entinen pääministeri ja komissaari Mario Monti.

  Brexitistä aiheutunut kaaos Britanniassa on ollut myös varoittava esimerkki EU-erolla uhitelleille italialaisille populisteille.

  Italian budjettiriita EU:n kanssa pudotti populistit todellisuuteen, täydentää Monti.

  Ohjelman on Roomassa toimittanut Jenni Meronen.
  Moniääninen Eurooppa-sarjan tuottaja on Jorma Mattila.
  Lukija: Jorma Mattila.

  Kuvassa: EU:n entinen kilpailukomissaari ja Italian entinen pääministeri Mario Monti.
  Kuva: Jenni Meronen

 • Valtaosa pohjoisirlantilaisista on sitä mieltä, että Irlannin tasavallan ja Pohjois-Irlannin yhdistymisen on entistä todennäköisempää.
  Britannian brexit-neuvotteluiden vaikein kysymys on liittynyt Pohjois-Irlannin asemaan.
  Kahden vuoden takaisessa brexit-kansanäänestyksessä Pohjois-Irlanti äänesti Britannian suurista alueista voimakkaimmin EU:ssa pysymisen puolesta.
  Pohjoisirlantilaisten enemmistö on aiemmin tukenut selvästi Britanniaan kuulumista, mutta brexit on saanut pohjoisirlantilaiset arvioimaan asemansa uudelleen.
  Monet kokevat, että brittien äänestäjäkunta on pettänyt heidät, sanoo pohjoisirlantinen, Lontoossa asuva tutkija Bharain Mac An Bhreithiún-Bertapelli.
  Uusimmat mielipidekyselyt osoittavat, että jopa 62 prosenttia pohjoisirlantilaisista uskoo, että Irlannin yhdistyminen on nyt todennäköisempää kuin ennen brexit kansanäänestystä. Pohjoisirlantlaiset hakevat myös kilvan itselleen uusia, Irlannin tasavallan passeja.

  Ohjelman on Lontoossa toimittanut Visa Noronen.
  Moniääninen Eurooppa-sarjan tuottaja on Jorma Mattila

  Kuvassa : Lontoossa asuva pohjoisirlantilainen tutkija Bharain Mac An Bhreithiún-Bertapelli.
  Kuva: Visa Noronen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä