Yle Huvudstadsregionen

"Hjältar är också människor" - tv-serien Aktivisterna skildrar Eugen Schauman och kampen mot förryskningen i Finland

 • 10 min
 • toistaiseksi

Söndagen den 3.2 har Yles nya historiska dramaserie Aktivisterna premiär på Arenan. Den tredelade serien utspelar sig under tidigt 1900-tal i Helsingfors, under den första förtrycksperioden efter februarimanifestet 1899, och skildrar de aktivister som kämpade emot förryskningskampanjen. Serien följer Eugen Schauman, Finska aktiva motståndspartiet och den radikala grupperingen Blodhundarna i var sitt avsnitt.

Skådespelarna Stella Laine och Pekka Strang diskuterar hjälterollen och gestaltning av historiska karaktärer inom fiktiva ramar. Redaktör Julie Ebbe.

Lähetykset

 • pe 1.2.2019 12.25 • Yle Areena

Jaksot

 • Prisbelönta Borgmästarens självständighetsfest arrangeras i år för 22 gången. Festen fick sin början år 1997 när dåvarande överborgmästaren Eva-Riitta Siitonen skulle hitta på något som skulle bli hennes arv till staden.

 • Studier vid en yrkesskola kan öppna många dörrar nuförtiden - också till andra skolor. Sebastian Geust studerar till fordonsmekaniker vid Prakticum i Helsingfors, men målet är att studera vidare till diplomingenjör vid Aalto universitetet. Det är fullt möjligt eftersom det inte längre krävs en studentexamen för det. Yle Huvudstadsregionen besökte verkstaden på Prakticum och pratade om framtiden tillsammans med Geust och Albert Rehnström.

 • Anton Sontag studerar till ICT-montör vid Prakticum. Det bästa med utbildningen enligt honom är allt det praktiska som de studerande får göra på lektionerna. Men det blir också dyrt. Under Antons första höst på yrkesskolan har hans föräldrar redan satt ut 700€ på böcker och verktyg. Det skulle vara bra om andra stadiet var helt kostnadsfritt, tycker Sontag.

 • Tillsammans med sina studiekamrater, sponsorer och samarbetspartners har Lotta Eklblad dragit igång välgörenhetsrestaurangen Fööri, som under restaurangdagen i Helsingfors den 17.11 säljer mat för att stöda arbetet med ungas mentala hälsa. För samarbetspartner Krisjouren för unga är denna typ av samarbete viktigt för verksamheten, säger krisarbetare Oscar Lehtinen. Redaktör Julie Ebbe.

 • På Arcada övar den blivande ambulanspersonalen på hur de ska bemöta personalen. På skolan finns rum som ser ut som vanliga hem. I hemmiljön kan de studerande öva hur man ska gå till väga när man kommer hem till en patient i nöd. Som hjälp har de en docka som både kan "andas" och prata.

  Lektor Christoffer Ericsson och studerande Frida Enlund visade reporter Hanna Othman runt i klassrummen på yrkeshögskolan Arcada i Helsingfors.

 • Veckoslutet 16-17 november 2018 rör det sig typer i Lagstads skola i Esbo centrum natten lång. Men var inte rädd, det rör sig inte om några inbrottstjuvar. Nej, det är elever som deltar i ett LAN-party som ordnas i samband med Hajbo Epic Night Battle där elever i årskurserna fem och sex tävlar om vem som är bäst på spelet Minecraft. Vår reporter Christoffer Kaski åkte till Lagstads skola för att ta pulsen på lärarna Niclas Paul och Evald Hemström samt en hel drös femmor och sexor.

 • Just nu finns det tre punkthus på över 16 våningar i Helsingfors, men i framtiden ska de bli fler. Ted Urho frågar om att bygga högt av arkitekt Dan Mollgren, som leder Böle-teamet vid Helsingfors stad.

 • Daniel Tallberg flyttade från Borgå skärgård till Helsingfors för fyra år sedan, Lina Smedlund bytte Korsholm mot huvudstaden för två år sedan och Dora Lagerpetz flyttade hit från Åbo i början av hösten. På Svenska dagen växlade de tre Arcada-studerandena några tankar med Ted Urho kring vad dialekt och hemort betyder.

  - Det skulle vara jätteroligt att tala en dialekt, det ger mera karaktär, säger Dora Lagerspetz.

  - Jag jobbade bort min dialekt och nu ångrar jag det lite, säger Daniel Tallberg.

  - Jag känner hemlängtan då villasäsongen börjar och slutar, och jag inte kan vara i Österbotten, berättar Lina Smedlund.

 • - Sanningen är den att Helene Schjerfbeck talade svenska för att det var den ekonomiska, politiska och kulturella elitens språk i Finland på 1800-talet, säger Rafael Donner, författare och chefredaktör för Studentbladet.

  Han har provocerats av språkdiskussionen kring den förestående filmen.

  - När vi säger till finnarna att ni inte får göra den här filmen, så säger vi att ni får inte göra något om vårt lands historia, för att alla förebilderna talade svenska.

  Han tycker att Schjerfbeck var intressant som person och förtjänar en film.

  - Dom har ingen egen Helene Schjerfbeck. Det är att förneka finnarna rätten till sin egen historia att säga att de inte får göra filmen på finska.

  Ted Urho intervjuade.

 • Monica Björkell- Ruhl fick en panikattack. Det var den andra panikattacken inom några dagar, men den här gången var bemötandet helt annorlunda än förra gången. Reporter är Christoffer Gröhn.

 • Under hösten får vi följa med tre stycken gulnäbbar, alltså första årets studerande, som den här hösten har flyttat till Helsingfors från sina finlandssvenska hemorter för att studera. Programvärd Ted Urho bjöd in deltagarna Fanny Kesti, Vera Lindén och Walter Ruokolahti för att testa dem på deras kunskaper om sin nya hemstad.

 • Pia Stoltzenberg är utvecklingschef för det tvåspråkiga inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. Hon berättar hur HUS uppmärksammar Svenska veckan 2018. Reporter Ted Urho.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Strax väster om Högholmens djurpark ligger den 0,58 hektar stora kobben vid namnet Högholmsklobben. På den lilla holmen häckar många fåglar, somliga av dem hotade arter. Helsingfors stads miljövårdschef Päivi Kippo-Edlund berättar varför staden vill skydda kobben.

 • Den brittiska bokserien om trollkarlen Harry Potter har lyckats med något som få barnböcker gjort: fascinera och förtrolla över generationsgränserna. De som var barn när serien var ny i slutet av 1990-talet är föräldrar nu, och en ny generation fans fostras in i den magiska världen. Att den 22 år gamla bokserien fortsätter vara relevant förklaras genom avsaknaden av tidsmarkörer och en skickligt utförd marknadsföring, säger barnbibliotekarie Tobias Larsson.

 • Den 6 februari ska barnen på daghemmet Fylgia-Solhem i Ulrikasborg lära sig om samer och deras kultur. Barnskötare Monika Pensar berättar vilka aspekter hon tänker ta upp med barnen som är under 3 år gamla. Det blir både jojk, renskötsel och en titt på samernas flagga och klädsel.

 • En musikal om unga, för unga – Hype blev startskottet för flera finlandssvenska förmågor inom musik och scenkonst.

 • Söndagen den 3.2 har Yles nya historiska dramaserie Aktivisterna premiär på Arenan. Den tredelade serien utspelar sig under tidigt 1900-tal i Helsingfors, under den första förtrycksperioden efter februarimanifestet 1899, och skildrar de aktivister som kämpade emot förryskningskampanjen. Serien följer Eugen Schauman, Finska aktiva motståndspartiet och den radikala grupperingen Blodhundarna i var sitt avsnitt.

  Skådespelarna Stella Laine och Pekka Strang diskuterar hjälterollen och gestaltning av historiska karaktärer inom fiktiva ramar. Redaktör Julie Ebbe.

 • Eva Vikstedt har ett övanligt nöje. Under tio års tid har hon antecknat smeknamn ur dödsannonser i Hufvudstadsbladet. I Charlotte Lindbergs intervju berättar hon om hur det hela började och vilket smeknamn hon själv har tampats med.

 • En frigan är en vegan som äter mat som annars kastas bort. I praktiken innebär det att man dyker efter mat i affärernas sopor. Jessica Suni har varit frigan i ungefär 20 år. Reporter Saga Mannila.

 • Den nya serien Mumindalen hade världspremiär för barn från en handfull skolor och daghem i Helsingfors. Isabella, Alfrid, Felicia och Ingrid från daghemmet Marias Asyl berättar vad de tycker om det allra första avsnittet. Serien har premiär på Yle Arenan den 25 februari.

 • Matkahaukka är en liten resebyrå med 20 år på nacken.
  Byråchef Paulina Höglund har varit med för första början och
  berättar här bland annat vilka utmaningarna har varit och vilka de är i dag.

 • Gösta Diehls tavla "Det snöar" har funnits på Ateneum sedan år 1945. Av någon anledning har det rätta namnet på verket kommit på villovägar. Sondottern Catarina Diehl har kontaktat museet och nu ska tavlan få sitt rätta namn.

 • Arkeolog Andreas Koivisto från Vanda stadsmuseum jobbar mycket med skolbarn och försöker lära Vandaborna att se och förstå sin närmiljös historia. Koivisto har tilldelats Björn Kurtén-priset för popularisering av arkeologi och Vandabygdens historia. Han var också på plats då man för en vecka sedan öppnade den tidskapsel som murades in i Dickursby gamla kyrka för 63 år sedan. De äldsta tidskapslar han hittat är från 1600-talet.

 • Tisdagssnackarna Oscar Taimitarha och Lina Smedlund funderar på om de själva hade deltagit i en klimatstrejk då de gick i gymnasiet, samt vad man ska tycka om skolornas olika sätt att se på elevernas deltagande i strejken. Hemvården har stor brist på svenskspråkiga vårdare och Lina förstår de som funderar på att åka och jobba till något annat nordiskt land i stället. Hon funderar nämligen också själv på saken.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä