Radio Suomi Kuopio

"Katu syleili mua kovalla, mutta myös hyvällä, sillä oli tarkoitus"

 • 12 min
 • toistaiseksi

Ex-huippujääkiekkoilija Marko Jantusen tarina on tullut tunnetuksi viime vuosina. Taustalla hänellä on lahjakkaan jääkiekkoilijan ura, mutta hyvin varhain kuvioihin tuli liiallinen alkoholin käyttö ja myös huumeet. Mies kävi pohjalla, mutta selvisi päihde-ja huumekierteestä oikealla tuella ja hoidolla. Nyt takana on muutamia vuosia raittiutta ja hän kiertää yhdessä päihdeohjaaja Pasi Tuomailan kanssa puhumassa nuorille kokemuksistaan. Toimittajana on Varpu Mäntymäki.

Lähetykset

 • ti 5.2.2019 16.50 • Yle Areena

Jaksot

 • Häpeä on voimakas tunne, joka saa meidät piiloutumaan, pakenemaan tai hyökkäämään. Kognitiivisen käyttäytymisterapian psykoterapeutti ja sosiaalipsykologi Emilia Kujala on tutkinut häpeää ja miten se vaikuttaa elämään. Hän on kirjoittanut myös kirjan häpeästä. Kun toimittaja Marianne Mattila haastatteli Kujalaa ensimmäisen kerran, onnistui hän tuhoamaan koko materiaalin. Toisessa tapaamisessa he kävivätkin läpi, mitä sen jälkeen tapahtui: Häpeällinen moka laittoi liikkeelle prosessin, jonka aikana Mattila alkoi hahmottaa, miten usein häpeä vaikuttaa omaan käytökseen.

 • Salibandyseura Welhojen miesten edustusjoukkueen taival liigassa on ollut tällä kaudella haastava. Uhkana on, että joukkueen matka jatkuu ensi syksynä divarissa. Täksi kaudeksi päävalmentajan saappaisiin hypännyt Pasi Purhonen kertoo haastattelussa miksi pelit eivät ole sujuneet odotetulla tavalla. Joukkue etsii parhaillaan ensi kaudeksi uutta päävalmentajaa. Toimittajana Ville Pitkänen.

 • Itä-Suomen yliopiston kauppatieteiden opiskelijat Sami Gabbouj ja Valtteri Bovellan tekevät joku päivä työtään asiantuntijatehtävissä. Toimittaja Marianne Mattila keskusteli heidän kanssaan työajasta. Työajasta on puhuttu paljon viime viikkojen aikana. Varsinkin sen jälkeen, kun pääministeri Sanna Marinin pohdinta neljän päivän työviikosta tai kuuden tunnin työjasta sai huomiota kansainvälisessä mediassa. Työajasta on väännetty myös tes-neuvotteluissa, kun niissä on kiistelty eri alojen kiky-tunneista.

 • Anna Korhosen ja Satu Federleyn porokoirat ovat lukukoiria. Hupi ja Jehki tekevät hommaansa Joensuussa Reijolan kirjastossa, jossa lapset saavat lukea koirille, jotka eivät arvostele tai puutu virheisiin. Lukukoiran seurasta ja sille lukemisesta voi saad lievitystä lukemisvaikeuksiin ja myös koirapelkoon. Lutuset lukukoirat vierailivat Radio Suomen itäsuomalaisen lauantain vieraana. Tanja Perkkiö haastattelee.

 • Juankoski here I come -kappaleen jengi oli itse asiassa suurempi kuin sanoituksessa mainitut Seppo, Timppa, Jamppa, Hemppa, Sirpa ja Jatta. "Jamppa" eli Jarmo Roininen muistelee, että porukassa pyöri ainakin 20 juankoskelaista nuorta. Juhani "Juice" Leskisen ja Jarmo Roinisen ystävyys kantoi läpi vuosien aina Juicen kuolemaan saakka. Roininen kertoo ajasta Marianne Mattilan haastattelussa.

 • Paikallislehti Sisä-Savon ja lukion yhteistyönä syntyi Tontturap. Lehden toimittaja Päivi Taskinen- Kekki kirjoitti jouluisen runon, jonka innoittamana lukion musiikinopettaja Anneli Tarvainen lähti oppilaidensa kanssa ideoimaan runoon musiikin. Tekijäksi valikoitui lukion ekaluokkalainen Aaron Vuorenalanen. Runo taittui Aaron käsittelyssä räpiksi. Mukana ovat myös Sinja Raitaluoto, Elli Saarinen, Emmi Kattainen ja Oona Toikkanen. Varpu Mäntymäki toimittajana.

 • Näyttelijä Seppo Pääkkönen muutti Kuopioon puolisonsa kanssa ja on nyt kahden vuoden kiinnityksellä Kuopion kaupunginteatterissa. Ville Pitkäsen haastattelussa Seppo kertoo poikansa Jasperin lentoon lähteneestä urasta, sekä myös näyttelemisestä hänen kanssaan.

 • Millaista on muuttaa Porvoosta Sonkajärven Toivakon kylälle. Jättää taakse työt farmaseuttina ja sähköasentajana. Ryhtyä luomutilan ja kanalan pitäjiksi vaimon kotitilalle. Tempaista perheen neljä lasta uuteen ympäristöön. Ja puhua koko ajan suomea. Vastauksen antavat Eeva ja Benjamin Johansson, jotka toteuttivat ison elämänmuutoksen elokuussa muuttaessaan Benjaminin suomenruotsalaisesta elinympäristöstä keskelle syvintä pohjoissavolaista maaseutua. Toimittaja on Marianne Mattila.

 • Kuopiolainen Sari Hyvärinen on kokenut elämänsä aikana monta parisuhdetta. Niissä on ollut paljon hyvää, mutta ne ovat päätyneet kuitenkin jonkun ajan kuluttua eroon. Samalla elämänkokemusta on karttunut rutosti. Ja toki vuosien kuluessa ihminen muuttuu myös itse. Hyvärinen ei ole esimerkiksi varma siitä, haluaisiko asua saman katon alla kumppanin kanssa enää. Millaisia kokemuksia hänellä on suhteista. Ja mitä Hyvärinen on oppinut vuosien varrella. Sari Hyväristä haastattelee Marianne Mattila.

 • Kuopiolainen "Mari" oli aluksi lapsialkoholisti, mutta hyvin pian kuvioihin tulivat mukaan kannabis, lääkkeet ja kovemmat huumeet. Pompottelu alaikäisenä eri laitoksissa, ei tuonut apua päihderiippuvuteen. Mari palasi aina takaisin kadulle. Väkivalta ja huumeet kulkivat käsikädessä ja hän kävi todella pohjalla. Nyt "Mari"on ollut kuivilla kolme vuotta, opiskelee ja elää omien sanojensa mukaan parasta aikaa. Mikä sai hänet muuttamaan elämän suuntaa ja irrottautumaan huumeista? Toimittajana on Varpu Mäntymäki.

 • Kuopiolaiseen Pesosen perheeseen syntyi perheen toinen lapsi viisi vuotta sitten. Jimin ollessa yksivuotias huomattiin, että pojan puheessa oli viivästymää. Sen lisäksi lapsen unirytmi oli aivan päälaellaan korvatulehduskierteen jälkeen. Muitakin merkkejä oli ilmassa siitä, että Jimin tilanne pitäisi tutkia. Selvisi, että Jimi on autistinen lapsi, joka tarvitsee ihan omanlaistaan tukea arjessa. Syöminen ei välttämättä suju tai Jimi saattaa hullaantua kokonaan vaikka tietystä väristä tai numerosta. Anni Pesonen kertoi, millaisia tilanteita matkan varrella on tullut vastaan käydessään Marianne Mattilan haastattelussa.

 • Hektinen ja usein myös varsin tuulinenkin urheilu-ura päättyy jokaisella ammattilaisella jossain vaiheessa. Uran päättymisen yhteydessä on riski jäädä tyhjän päälle, kun varsinaisia suunnitelmia ei uran jälkeiseen siviilielämään ole rakennettu. Kuopion Palloseuran entinen liigatykki Ilja Venäläinen ja Saksassa lentopalloa ammatikseen pelannut Elina Salomäki ovat itsekin olleet tilanteessa, jossa pelikengät on ripustettu naulakkoon viimeisen kerran. Kysyimme, miltä uran päättyminen tuntuu ja millaista tukea urheilijat tarvitsevat muutoksen keskellä. Entäs millä tavoin urheilija itse voi vaikuttaa siirtymisessä ammattiurheilusta kohti perinteisempää työelämää.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Varkautelaisten naisten perustama Dream Circus on lyhyessä ajassa kasvanut kotiompelimosta teolliseksi tuotannoksi. Yrityksen päätuote on naisten vaatteet. Kaikki vaatteet suunnitellaan ja ommellaan Suomessa luomukankaista. Ehta by Dream Circus-tuotteiden tarina alkoi pari vuotta sitten kahden sisaruksen Kati Kraemerin ja Laura Kemppaisen unelmasta tehdä värikkäitä ja iloisen persoonallisia vaatteita suomalaisille naisille. Ensimmäinen tuote oli Bertta-tunika. Kuoseista tunnetuin on Smart As eli Näsäviisaat-kuosi. Yhtiön toimitusjohtajan Petra Ryyminin mukaan kiinnostus kotimaassa valmistettuja vaatteita kohtaan on kasvanut. Toimittajana on Varpu Mäntymäki.

 • Kuopiossa on kokeiltu muutamissa kouluissa ruokailua
  ilman tarjotinta.  Kokeilu lähti liikkeellä Hatsalan koulusta  viime syksynä. Nyt kokeilu on laajentunut myös Klassilliseen ja Kallaveden lukioihin sekä Vehmasmäen ja Ala-Pyörön alakouluille. Keittopäivinä tarjottimet ovat käytössä kaikilla kouluilla.Tavoitteena on muun muassa vähentää ruokahävikkiä sekä veden, sähkön ja pesuaineiden kulutusta. Millaiset kokemukset ovat olleet ja miten oppilaat ovat selviytyneet ilman tarjottimia? Hatsalan koulun oppilaat Oliver Rinkinen, Jasper Nupponen ja Aapo Holopainen kertovat? Toimittajana on Varpu Mäntymäki.

 • Savon Aurinkoenergia kasvoi Arttu Voutilaisen johdolla vajaassa kolmessa vuodessa miljoonaluokan yhtiöksi. Nyt yritys työllistää kuusikymmentä henkilöä ja välillisesti kymmeniä asentajia. Miksi aurinkopaneelit ovat nyt kovassa nosteessa? Toimittajana on Ville Pitkänen.

 • Kuopiolainen valokuvaaja Markus Aspegren haluaa tehdä kantaa ottavia kuvia.
  Hänen kuvasarjansa Plastic Waters on saanut kansainvälistä huomiota. Kuvasarja käsittelee muovijätettä ja ihmisten vaikutusta luontoon. Kuvien vaikuttavuus poiki Aspegrenille myös Qualified European Photographer -arvonimen. Varpu Mäntymäki kävi tapaamassa Markus Aspegreniä Alias Creative- studiolla.

 • Joulu on lelukaupoille vuoden tärkeintä aikaa. Tämän joulun yhdeksi hittituotteeksi näyttävät muodostuvan unbox- ja yllätyslelut eli Lollit, jotka ovat etenkin tyttöjen suosiossa. Poikien kiinnostuksen kohteet hajautuvat enemmän. Lelukauppa Partanen Kuopiossa on yksi Suomessa pisimpään toimineista ja suurimmista kivijalkalelukaupoista. Yrittäjä Minna Kunnasluoto on tehnyt yrityksessä kauppaa nyt kahdeksan vuotta. Samaan aikaan yhä useampi lelukauppa Suomessa on lopettanut. Toimittajana on Varpu Mäntymäki.

 • Rocklegenda, Whon kitaristi, Pete Townshend vaikuttui Jaakko Kuusiston viulukonsertosta. Kapellimestari säveltäjä Jaakko Kuusisto kertoo Townshendin lähettäneen pitkän sähköpostin Kuusistolle kuultuaan radiosta Kuusiston ensimmäisen viulukonserton. Townshend on aidosti innostunut kaikenlaisesta musiikista ja etsii uutta musiikkia aktiivisesti, Kuusisto kertoo Tapio Räihän haastattelussa.

 • Nightwish pestasi kuopiolaisen Turmion Kätilöt -yhtyeen lämmittelybändiksi maailmankiertueen Euroopan osuudelle ensi vuonna. Miksi juuri Turmion Kätilöt ja mikä merkitys lämppäribändillä on kiertueella? Anna Ronkainen selvitti yhtyeiden yhteistyötä Marko Hietalan ja Petja Turusen kanssa.

 • Jani Honkavaara jätti kolmivuotisen päävalmentajapestinsä jälkeen Kuopion Palloseuralle uuden tavan johtaa joukkuetta. Millä tavoin pelaajia johdetaan nykyaikana? Seuran kakkosvalmentaja Pasi Tuutti kertoi tästä Yle Radio Suomen aamulähetyksessä. Toimittajana Ville Pitkänen

 • Yli sadan elokuvan mies Kari Väänänen on nähnyt leffa-alan muutokset jo 45 vuoden ajan. Mutta miltä näyttää valkokankaan tulevaisuus? Petri Julkunen istui Väänäsen kanssa samaan pöytään.

 • Miksi nuoria lääkäreitä ei kiinnosta työskentely terveyskeskuksissa? Millaisia muutoksia täytyisi tehdä, jotta terveyskeskustyö kiinnostaisi? Edes raha ei tuo vakituista lääkäriä kaikkiin terveyskeskuksiin. Valmistuva lääkäri Karel Liinaharja kertoo miten terveyskeskuksia tulisi kehittää, jotta ne kiinnostaisivat työpaikkoina. Toimittajana Ville Pitkänen.

 • Kuopion Palloseura voitti Suomen mestaruuden vuosikymmenten odotuksen jälkeen. KuPS -legenda Ilja Venäläinen kertoo miksi Palloseura on kasvanut yhdeksi mestarisuosikiksi kuluneina vuosina. Mitä asioita seurassa on tehty oikein?

 • Kyösti Karhunen toimi Carlsonin toimitusjohtajana, kunnes intohimo työhön loppui. Päätös oli rohkea, mutta se tuntui oikealle. Nyt aikaa on ollut perheelle ja muille tärkeille asioille. Uusi ovi on vielä avaamatta. Millaiselta pomon tehtävästä pois hyppääminen aluksi tuntui? Toimittajana Ville Pitkänen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä