Ykkösaamu - päivän poiminta

”Ei katastrofaalinen puhe, mutta siitä puuttui fokus”

 • 7 min
 • toistaiseksi

Ykkösaamussa käsiteltiin Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin pitämää Kansakunnan puhetta. Yli 80 minuuttisessa puheessa käsiteltiin esimerkiksi hyviä talous- ja työllisyyslukuja sekä kansainvälisten kauppasuhteiden tulevaisuutta. Mitä Donald Trump sanoi puheessaan muurikiistaan liittyen? Asiaa kommentoi Ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista. Toimittaja on Päivi Neitiniemi.

Lähetykset

 • ke 6.2.2019 9.05 • Yle Areena

Jaksot

 • Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju on valittu Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan uudeksi toimitusjohtajaksi. Mihin tarvitaan nimenomaan Elinkeinoelämän tutkimuslaitosta? Toimittaja on Pirjo Auvinen.

 • Eduskunnan perustuslakivaliokuntahan sorvaa edelleen sote- ja maakuntauudistuksesta lausuntoa, jonka odotettiin valmistuvan jo maanantaina.

  Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksesta vastaava muutosjohtaja Timo Aronkytö Uudenmaan liitosta kertoi muun muassa siitä, millaisiin asioihin maakunnissa muutosta tarvitaan. Toimittaja on Päivi Neitiniemi.

 • Sitten asiaa avaruudesta. Villit arvailut jatkuvat edelleen, vaikka havainto Oumuamuaksi nimetystä aurinkokuntamme ulkopuolisesta vierailijasta tehtiin jo puolitoista vuotta sitten. Mistä oumuamua tuli ja miksi se eksyi lähelle maata? Lähettikö sen joku? Vastauksia antaa avaruustähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaoja. Toimittaja on Pirjo Auvinen.

 • Millaisessa kriisissä demokratia on nykyään? Joidenkin mielestä liberaalin demokratian loppu on näkyvillä, toisten mielestä ainakin demokratian lopun alku. Ministeri Pär Stenbäck käsitelee uutuuskirjassaan demokratian tilaa ja keinoja sen pelastamiseksi. Toimittaja on Päivi Neitiniemi.

 • Maailmassa on liki 70 miljoonaa pakolaista ja heidän auttamisestaan on tullut entistä vaikeampaa. Miten hyvin Luterilainen maailmanliitto pystyy auttamaan maailman pakolaisia? Luterilaisen maailmanliiton pakolaisapua johtava Maria Immonen vieraili Ykkösaamussa. Pirjo Auvinen haastattelee.

 • Mihin maailma on menossa? Ilmastonmuutos on superuhka, joka vaarantaa mm. sen, että elämä jatkuisi aina paremmissa oloissa kuin edeltävän sukupolven. Tätä ja montaa muuta tämän ajan suurta kysymystä on pohtinut keksijä, säveltäjä, yrittäjä, puhuja Perttu Pölönen. Toimittaja on Seija Vaaherkumpu.

 • Historiasta on muistettavissa monia huippu-urheilijoita, jotka tuntuvat tippuneen tyhjän päälle urheilu-uransa jälkeen. Miten nuoria urheilijoita valmennetaan kohtaamaan sekä urheilun paineet että urheilu-uran loppuminen? Ykkösaamussa 400 metrin aitajuoksija, nuorten moninkertainen arvokisamitalisti Viivi Lehikoinen ja Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön urheiluakatemia-ohjelman johtaja Antti Paananen. Toimittaja on Pirjo Auvinen.

 • Ykkösaamussa käsiteltiin Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin pitämää Kansakunnan puhetta. Yli 80 minuuttisessa puheessa käsiteltiin esimerkiksi hyviä talous- ja työllisyyslukuja sekä kansainvälisten kauppasuhteiden tulevaisuutta. Mitä Donald Trump sanoi puheessaan muurikiistaan liittyen? Asiaa kommentoi Ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista. Toimittaja on Päivi Neitiniemi.

 • Vanhusten kova kohtelu osassa hoitolaitoksia on nostanut esiin toiveen puhua suomalaisten arvoista ja asenteista. Ovatko arvomme muuttuneet, vai miten on mahdollista, että meille hyvinvointia rakentamassa olleita sukupolvia kohdellaan näin? Ykkösaamussa sosiaalipolitiikan professori Heikki Ervasti Turun yliopistosta. Toimittaja on Marja Ala-Kokko.

 • Afganistanin sota on kestänyt jo yli 17 vuotta. Taliban-liike ja amerikkalaiset ovat hieroneet rauhaa viime aikoina. Viikko sitten kerrottiin, että osapuolten välille olisi syntynyt sopu, joka koskee ainakin ulkomaalaisten sotilaiden läsnäoloa maassa. Voidqaanko jo puhua jonkinlaisesta rauhansopimuksesta. Ykkösaamussa vieraili ulkoministeriön neuvonantaja, Afganistan-asiantuntija Olli Ruohomäki. Toimittaja on Päivi Neitiniemi.

 • Suomi panostaa vanhusten hoitoon vähemmän kuin verrokkimaat Ruotsi, Tanska ja Norja.
  Ykkösaamussa Jyväskylän yliopiston ikääntymisen ja hoivan tutkimuksen huippuyksikön johtaja, yhteiskuntapolitiikan professori Teppo Kröger ja Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super:n toiminnanjohtaja Arja Niittynen. Toimittaja on Seija Vaaherkumpu.

 • Kaksituhatta satunnaisotannalla valittua työtöntä pääsi kahdeksi vuodeksi perustulokokeilun piiriin. Jokainen kokeiluun valittu sai kuukausittain 560 euroa vastikkeetonta perustuloa siis vuosien 2017 ja 2018 ajan. Ensi viikolle kerrotaan tarkempaa tietoa siitä, millaisia tuloksia vuoden lopussa päättyneestä perustulokokeilusta saatiin. Pitäisikö perustulon käyttöä harkita? Keskustelemassa perustulokokeilua vetänyt työelämäprofessori Olli Kangas Turun yliopistosta ja STTK:n puheenjohtaja Antti Palola. Toimittaja on Päivi Neitiniemi.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä