Horisontti

Kenestä tulee Porvoon uusi piispa?

 • 43 min
 • toistaiseksi

Porvoon hiippakunnan piispanvaali on edennyt toiselle kierrokselle. Horisontin vaalitentissä kohtaavat Pietarsaaren ruotsinkielisen seurakunnan kirkkoherra Bo-Göran Åstrand ja Kirkon ruotsinkielisen työn keskuksen johtaja Sixten Ekstrand. Lisäksi historiantutkija Ville Jalovaara kertoo, millaiset suhteet maamme presidenteillä on ollut luterilaisen kirkon piispoihin. Toimittajana Anna Patronen ja Ilona Turtola.

Lähetykset

 • su 7.4.2019 12.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Viimeisen viiden vuoden aikana kehoon liittyvät käsitteet ovat runsastuneet huomattavasti. Puhumme kehotietoisuudesta, kehopositiivisuudesta, kehohäpeästä ja jopa kehoaktivismista. Kokonaisvaltainen ote elämään kiinnostaa nyt monia, ja kehollisuuteen liittyvät hengellisyyden ja henkisyyden muodot ovat nousussa. Mutta millainen on protestanttisen kristinuskon kehosuhde?

  Onko keholla käyttöä nykyluterilaisuudessa vai onko tarjolla vain puhuvia päitä? Keskustelemassa ovat pappi ja fitness-valmentaja Jussi Koivisto, pappi ja hengellinen ohjaaja Henri Järvinen sekä tanssi-liiketerapeutti, Gospel-lattarien kehittäjä, Tampereen NNKY:n työntekijä Asta Lehtimäki.

  Lisäksi dosentti Johan Bastubacka kertoo, millainen on ortodoksisten ikonien ruumiskuva. Toimittajina ovat Ilona Turtola ja Anna Patronen.

 • Väestöstä noin kymmenen prosenttia on vammaisia. Silti heidän äänensä ei kuulu historiassa. Miksi vammaisille on edelleen tilaa vain hyväntekeväisyys- ja avustustyön kohteina, ei täysivaltaisina kansalaisina? Ovatko kirkossa esteinä rappusten lisäksi myös asenteet? Mitä on vammaisuuden teologia?

  Keskustelemassa ovat teologian maisteri, vammaisaktivisti Amu Urhonen Vammaisuuden vaiettu historia -tutkimushankkeesta, papiksi pyrkivä teologian maisteri Antti Björklund sekä asiantuntija, rovasti Riitta Kuusi Kirkkohallituksesta. Toimittajina Anna Patronen ja Samuli Suonpää. Ohjelma on uusinta huhtikuulta 2018.

 • Suomi on yhä moniuskontoisempi, ja se näkyy myös työelämässä. Mutta miten työpaikoilla suhtaudutaan siihen, jos työntekijä haluaa työpäivän aikana harjoittaa uskontoaan? Saako käyttää pään peittävää huivia tai rukoilla?

  Horisontti pohtii tänään, miten suomalainen työelämä kestää eri uskontoja keskuudessamme. Vieraina ovat musliminaisten huivin käyttöä työpaikoilla tutkiva Katri Karhunen, ylitarkastaja Jenny Rintala Etelä-Suomen aluehallintovirastosta ja Uskot-foorumin sekä Suomen juutalaisten seurakuntien keskusneuvoston puheenjohtaja Yaron Nadbornik.

  Horisontti tapaa myös Helsingin Agricola-yhteisön toiminnanjohtajan Henrik Wikströmin, joka yhdistää tuoreessa esikoiskirjassaan punk-aatteen ja kristinuskon ja haluaa ev.lut kirkon tekemiseen lisää punkkia. Toimittajina ovat Anna Patronen ja Ilona Turtola.

 • Katsomusaineiden eli uskonnon ja elämänkatsomustiedon opetus puhuttaa taas. Tällä hetkellä kirkkoon kuulumaton oppilas voi kyllä valita halutessaan uskonnonopetuksen, mutta ei toisinpäin. Opetusministeriö haluaa selvittää, voisiko myös uskontokuntiin kuuluvat oppilaat valita halutessaan ET-tunnit oman uskonnonopetuksen sijaan.

  Mikä ylipäänsä on katsomusaineiden tulevaisuus? Saako koulussa tulevaisuudessakin jokainen oppilas oman uskontokuntansa mukaista katsomusopetusta, vai onko nykyinen malli remontin tarpeessa? Keskustelemassa ovat uskonnon didaktiikan professori Arto Kallioniemi, filosofian ja elämänkatsomustiedon didaktiikan yliopistonlehtori Eero Salmenkivi sekä opetusneuvos Kati Mikkola Opetushallituksesta.

  Lisäksi ohjelmassa äänessä ovat Suomen uskonnonopettajain liiton puheenjohtaja Tuovi Pääkkösen ja Kirkkohallituksen asiantuntija Tuula Vinko sekä käydään Helsingin Kulosaaren koulussa. Toimittajina Ilona Turtola ja Anna Patronen.

 • Pelko on luonnollinen selviytymistä tukeva tunne, ja pelkoreaktio voidaan todeta jo pian ihmisen syntymän jälkeen. Mutta missä määrin pelot ovat kulttuuriin ja aikaan sidottuja? Mitä ennen pelättiin ja mitä pelätään tänään?Entä voiko pelko yhteisenä tunteena muovata jopa yhteiskunnan sosiaalisia rakenteita? Aiheesta ovat keskustelemassa psykologian professori Anu-Katriina Pesonen, historiantutkija, dosentti Tuomas Tepora sekä pastori, dosentti Esko M. Laine.

  Lisäksi tietokirjailija, pappi ja dosentti Kari Kuula luotaa, mikä asema pelolla on ollut länsimaisen ihmisen jumalakuvassa ennen ja nyt.

  Horisontin toimittavat Ilona Turtola ja Anna Patronen.

 • Euroopassa kristinusko näivettyy, kun taas Aasiassa, eritoten Kiinassa se menestyy. Miten monimuotoista kristillisyys on Aasiassa? Miten aasialaiset tulkinnat kristinuskosta eroavat länsimaisista tulkinnoista? Mitä lännen kirkot voisivat oppia Aasian kristityiltä?

  Vieraina ovat piispainkokouksen pääsihteeri Jyri Komulainen, pastori Marketta Antola Vuosaaren seurakunnasta ja Mekongin alueen aluepäällikkö Olli Pitkänen Suomen lähetysseurasta. Toimittajina ovat Samuli Suonpää ja Anna Patronen. Ohjelma on uusinta heinäkuulta 2018.

 • Venäjän presidentti Vladimir Putin esiintyy usein yhteiskuvassa Venäjän ortodoksisen kirkon johtajan kanssa. Kirkolla ja Kremlillä on läheiset välit.

  Horisontti selvittää, miten suhteet ovat muodostuneet niin tiiviiksi ja millaisia vaikutuksia sillä on sekä Venäjän ortodoksiseen kirkkoon että politiikkaan.

  Keskustelemassa on kolme Venäjän-tuntijaa: pitkän diplomaatin uran tehnyt entinen suurlähettiläs René Nyberg, tutkija, dosentti Elina Kahla Aleksanteri-instituutista ja kirkkososiologian yliopistonlehtori, dosentti Maija Penttilä Helsingin yliopistosta.

  Horisontti tapaa myös Diakonia-ammattikorkeakoulun lehtori Jouko Porkan, joka vastikään väitteli rippileirien isosista. Mikä isokseksi vetää, ja miten kirkko saisi pidettyä nuorista kiinni isosajan jälkeenkin? Lisäksi kuulemme ajatuksia Oulun yliopiston saamen kielen emerituslehtori Tuomas Maggalta uunituoreesta pohjoissaamen raamatunkäännöksestä. Horisontin toimittavat Ilona Turtola ja Anna Patronen.

 • Näin elokuussa varuskunnissa ympäri Suomea tuhannet varusmiehet vannovat sotilasvalan tai sotilasvakuutuksen alokasajan päätteeksi.

  Ylivoimainen enemmistö varusmiehistä vannoo sotilasvalan. Sotilasvala ja sotilasvakuutus ovat sanasta sanaan lähes samanlaiset. Ainoa ero on siinä, että sotilasvalassa vannotaan Jumalan nimeen, sotilasvakuutuksessa ei.

  Nyt on virinnyt keskustelu siitä, pitäisikö sotilasvalastakin poistaa viittaus Jumalaan. Tästä aiheesta puhutaan myös Horisontissa. Vieraina ovat dosentti Niko Huttunen, dosentti ja tutkija Ville Jalovaara sekä Sana-lehden päätoimittaja Heli Karhumäki. Horisontti kysyy myös, mitä asiasta ajattelee kenttäpiispa Pekka Särkiö sekä Kirkko ja kaupunki -lehden päätoimittaja Jaakko Heinimäki. Ohjelman toimittavat Ilona Turtola ja Anna Patronen.

 • Opiskelijoiden jaksaminen nousi heinäkuussa puheenaiheeksi, kun Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL kyseenalaisti kannanotossaan sen, miksi opiskelijoilla ei ole oikeutta lomaan ja loma-ajan toimeentuloon.

  Opiskelijoiden syyslukukausi on käynnistymässä, ja Horisontti kysyy, miten opiskelijat jaksavat. Millainen tulevaisuus odottaa, jos jo opiskeluaikana väsyy ja ylikuormittuu? Aiheesta ovat keskustelemassa Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen jäsen Riikka Hakala, Metropolia-ammattikorkeakoulun oppilaitospappi Tiina Kaaresvirta ja opiskelijoiden mielenterveyttä edistävän Nyyti ry:n asiantuntija Marjo Siltanen. Lisäksi Haaga-Helian ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan hallituksesta Tuomas Salminen kertoo, miten Haaga-Heliassa panostetaan opiskelijoiden hyvinvointiin.

  Horisontti piipahtaa myös suositussa matkailukohteessa, tänä vuonna 50 vuotta täyttävässä Temppeliaukion kirkossa. Millaista työtä tekee kirkon turistipappi Piia Klemi? Horisontin toimittavat Ilona Turtola ja Kimmo Saares.

 • Kauppojen hyllyillä on metrikaupalla kasviproteiinituotteita, mutta silti suomalainen syö lihaa yhä enemmän. Siksi Horisonttikin pysähtyy lihatiskin äärelle, ja kysyy, miltä näyttää lihan syömisen tulevaisuus.

  Keskustelu lihan syömisestä menee usein helposti tunteisiin. Miksi näin? Keskustelemassa ovat Vegefirman toimitusjohtaja, Lihan loppu -tietokirjan kirjoittaja Suvi Auvinen, Helsingin yliopiston sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa ja elintarvikeratkaisujen tutkimustiimin päällikkö Emilia Nordlund VTT:ltä.

  Koulujen alkamisen kunniaksi Horisontti puhuu myös kouluruuasta. Miten se on vuosikymmenten saatossa muuttunut, ja mikä on lihan asema koululaisen lautasella? Toimittajina ovat Anna Patronen ja Ilona Turtola.

 • Meditaation ja mindfulnessin eli tietoisen läsnäolon harjoittaminen kasvattavat suosiotaan Suomessakin. Monet näistä henkisistä harjoituksista ovat lähtöisin hindulaisuudesta ja buddhalaisuudesta.

  Horisontissa keskustellaan siitä, sopivatko meditaatio ja mindfulness kristitylle. Löytyykö itämaisille harjoituksille tilaa kirkosta?

  Vieraina ovat uskontodialogin asiantuntija, teologian tohtori Elina Hellqvist, eläkkeellä oleva uskontokasvatussihteeri Pekka Y. Hiltunen ja piispainkokouksen pääsihteeri, dosentti Jyri Komulainen. Horisontti selvittää myös, millaista on kristillisiin arvoihin nojaava jooga. Sen saloihin johdattaa sairaalapastori, joogaohjaaja Heli Harjunpää.

  Toimittajina ovat Ilona Turtola ja Anna Patronen.

 • Herätyskristittyjen joukossa ja ns. vapaiden suuntien seurakunnissa ei sateenkaariväkeä juuri näy, mutta kaapeissa on ahdasta. Millaista on tulla kaapista ulos herätyskristillisessä yhteisössä? Miten seurakunnan käy, kun sen johtaja kertookin olevansa homo? Onko karismaattisen kristillisyyden ja seksuaalisen monimuotoisuuden yhteensovittaminen mahdollista? Aiheesta keskustelemassa kaksi entistä pastoria, Patrick Tiainen ja Elise Oittinen. Toimittajina Anna Patronen ja Samuli Suonpää. Ohjelma on uusinta maaliskuulta 2018.

Klipit

 • Vuoden 2015 pakolaiskriisin aikaan Suomeen tuli kaikkiaan 3024 alaikäistä turvapaikanhakijaa ilman huoltajaa. On selvää, että ilman suomalaisia tukiverkkoja alaikäisillä on kaikkein suurin vaara jäädä yksin ja syrjäytyä.

  Helsingin diakonissalaitos käynnisti heti pakolaiskriisin kärjistyttyä kummitoiminnan, jossa alaikäisen on ollut mahdollista saada itselleen suomalainen kummiperhe ja siten turvallinen kiinnekohta tavalliseen elämään. Kaikkiaan noin sadalle alaikäiselle on järjestynyt kummiperhe ja nyt etsitään kummiperheitä vielä jo itsenäistyvillekin nuorille aikuisille.

  Helsinkiläisen Ulla Kärjen nelihenkinen perhe otti arkeensa Afganistanista tulleen Matin-pojan. Matin on saanut neljän vuoden oleskeluluvan, hän opiskelee peruskoulussa ja haaveilee aivan tavallisista asioista, kuten opiskelupaikasta ja työstä.

  Miten Ulla Kärjen perhe-elämä on muuttunut Matinin myötä? Mitä Kärki ajattelee tämänhetkisistä tapahtumista ja julkisesta keskustelusta liittyen maahanmuuttajiin ja seksuaalirikoksiin?

 • Vantaalainen graffitimaalari ja koululaisten iltapäiväkerho-ohjaaja Hende Nieminen on palkittu vastikään Suomen kristillisen rauhanliikkeen rauhanpalkinnolla. 44-vuotias Nieminen on työskennellyt vuosia oikeudenmukaisemman maailman puolesta maalipurkki kädessään. Hän on opettanut graffitimaalausta koululaisille sekä vetänyt Suomen ryhmää kolmivaiheisessa ihmisoikeuksia ja kansalaisaktivismia käsittelevässä Actlab-työpajakokonaisuudessa Armeniassa, Gerogiassa ja Norjassa.

  Suomen kristillinen rauhanliike on ekumeniaa ja uskontojenvälistä vuoropuhelua korostava, kirkkokuntiin sitoutumaton rauhanjärjestö. Palkinnon ovat aiemmin saaneet muun muassa presidentti Martti Ahtisaari, sovinnontyön asiantuntija Mahdi Abdile ja kansanedustaja Pekka Haavisto. Hende Niemisen tapaa Anna Patronen.

  Kuva: Pasi Salminen.

 • Presidentti ja rauhannobelisti Martti Ahtisaari puhuu suomalaisten erityissuhteesta Namibian kanssa. Maan itsenäisyyden kätilöksi tituleerattu Ahtisaari on puolisonsa kanssa Namibian kunniakansalainen.

 • Lapsi ei ole tyhjä taulu, ei kasvamassa oleva kuluttaja eikä tulevaa työvaoimaa, ajattelee Seurakuntien lalpsityön keskuksen eläkkeelle jäävä pääsihteeri Kalevi Virtanen. Lapsen tulo ajattelun keskiöön merkitsee perustavaa muutosta sekä kirkkoon että muualle yhteiskuntaan.
  Ohjelmassa kuullaan myös, millaisia kuvia lapset piirtävät pyhästä sekä millaisista palikoista hyvä parisuhde rakentuu.

 • Luterilaisuus koettiin Venäjän vallan aikaan erottamattomaksi osaksi suomalaisuutta, vastapainona ortodoksiselle tsaarin vallalle. Mutta yhtenäinen Suomi oli myytti jo 1800 -luvulla. Yhtenäisyyttä korostava historia oli aikanaan poliittinen valinta. Tarkastelukulmaa muuttamalla kokonaiskuva tarkentuu. Professori Irma Sulkunen valottaa suomalaisuuden ja luterilaisuuden sidoksia. Ohjelmassa tarkastellaan myös suomalaista antisemitismiä ja avataan ikkunat Arfikkaan.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä