Plastiikkia, plastiikkia! Kulttuurin muovihistoriaa

Miten meistä tuli kansa, joka jonottaa muoviämpäreitä?

 • 19 min
 • toistaiseksi

Ämpärijonot ovat suomalaista muovihistoriaa. Ämpärin olemusta ja suhdettamme muoviin pohtii filosofi Tere Vadén. Haastateltavana myös Orthexin muovitehtaan johtaja Tom Ståhlberg. Toimittajana Niina Mäkeläinen.
Kuva. Yle/Raili Tuikka

Lähetykset

 • to 18.4.2019 17.10 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Elokuvat kuvattiin aina 1950-luvulle asti nitraattiselluloidifilmille. Elokuvakonservaattori Miia Väinämö pelastaa varhaisia filmejä, joiden materiaali on haurasta ja tulenarkaa. Jaksossa Kansallisen audiovisuaalisen arkiston Mari Kiiski ja Jukka Heinonen esittelevät Espoon Otaniemessä sijaitsevan kallioluolan, jossa säilytetään Suomen filmiaarteita. Ohjaaja Juho Kuosmanen kertoo, miksi haluaa vielä digiaikanakin kuvata elokuvansa filmille. Toimittajana Niina Mäkeläinen. Kuva: Yle/Jyrki Valkama

 • Nailonsukkahousut vapauttivat naiset korseteista ja sukkanauhoista 1960-luvulla. Kirjailija ja historioitsija Kaari Utrio muistaa sukkahousujen tulon omakohtaisesti. Nailon oli maailman ensimmäinen keinokuitu. Sittemmin muovista on tullut vaatteiden valtavirtaa. Kierrätysmuodin asiantuntija Outi Pyy esittelee kirpputorin aarteita. Toimittajana Niina Mäkeläinen.

 • 1960-luvulla uskottiin, että talot aletaan rakentaa muovista. Pisimmälle ajatus toteutui Matti Suurosen Futuro-talossa. Futuron tarina katkesi öljykriisiin, mutta muovilla on iso rooli nykypäivän rakentamisessa. Haastateltavana Futuro-asiantuntija Marko Home ja arkkitehti Matti Kuittinen. Toimittajana Niina Mäkeläinen. Kuva: Yle/Helena von Alfthan

 • Useampi koululaispolvi on syönyt nakkikastikkeensa Tauno Tarnan suunnittelemilta Katrilli-lautasilta. Miten klassikoksi noussut muoviastiasto syntyi? Ennen niin tavalliset Sarvis-astiat ovat muuttumassa keräilyesineiksi. Taidegalleristi Veikko Halmetoja esittelee oman Sarvis-kokoelmansa. Toimittajana Niina Mäkeläinen.

 • Muovikassista on tullut maailman roskaongelman symboli. Muovikassilla on kuitenkin hohdokas menneisyys. Neuvosto-Virossa muovikassi oli kovaa valuuttaa. Suomessa 1960-luvulta asti käytössä olleet muovikassit kantavat kyljissään kulttuurihistoriaa. Muovikassista puhuvat muovikassimuseon perustaja Timo Lapila, Neuvosto-Virossa nuoruutensa elänyt Järvi Lipasti ja Suomen ympäristökeskuksen asiantuntija Hanna Salmenperä. Toimittajana Niina Mäkeläinen.
  Kuva: JoyTasa/iStock

 • Ämpärijonot ovat suomalaista muovihistoriaa. Ämpärin olemusta ja suhdettamme muoviin pohtii filosofi Tere Vadén. Haastateltavana myös Orthexin muovitehtaan johtaja Tom Ståhlberg. Toimittajana Niina Mäkeläinen.
  Kuva. Yle/Raili Tuikka

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä