Ruben Stiller

Kenellä on aidot suomalaiset geenit?

 • 57 min
 • toistaiseksi

DNA-testejä tehdään nyt paljon ja geneettisestä tutkimuksesta on tullut suorastaan teollisuuden haara.
Mutta mitä geenimme kertovat menneisyydestä? Itä- ja länsisuomalaisten geneettinen ero on suurempi kuin brittien ja saksalaisten välinen ero.
Ruben Stillerin ohjelmassa saat kuulla, millainen on geenitutkimuksen kertoma tarina suomalaisista. Mistä me tulemme ja millaisia rajalinjoja kulkee maan sisällä?
Miten netissä markkinoitaviin geenitesteihin pitää suhtautua.?
Vieraina ovat geneettisen sukututkimuksen asiantuntija Marja Pirttivaara ja populaatiogeneetikko Elina Salmela.

Lähetykset

 • ma 25.2.2019 14.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • Syyriassa al-Holin vankileirillä on noin 11 000 ulkomaalaista Isis-terroristien perheenjäsentä. Heidän joukossaan on kymmenkunta suomalaista naista ja heidän noin 30 lastaan. Suomi ei ole toistaiseksi noutanut leiriltä ketään.

  Pitäisikö Isis-taistelijoiden naiset ja lapset palauttaa Suomeen? Miksi lasten pelastaminen on niin vaikeata? Ruben Stillerin ohjelmassa keskustellaan Suomen valtion moraalista ja terrorismin uhasta. Vieraina ovat tutkija Karin Creutz, sisäministeriön poliisiosaston kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen, ulkoministeriön terrorismiin erikoistunut asiantuntija Olli Ruohomäki ja Yle Uutisten ulkomaantoimittaja Antti Kuronen.

 • Britannian parlamentti ei ole saanut aikaiseksi päätöstä brexitin toimeenpanosta vaikka sillä on ollut yli kolme vuotta aikaa valmistella sitä. Suurvallan poliittinen päätöksenteko on halvaantunut, kansa on jakautunut kahtia ja puolueita uhkaa ennennäkemätön hajaannus.
  Onko Britannian pääministeri Boris Johnson edesvastuuton uhkapeluri? Mihin brexitin aiheuttama kaaos johtaa? Mikä on tämän näytelmän opetus? Vieraina ovat yliopistotutkija Timo Miettinen ja EK:n EU-asiantuntija Janica Ylikarjula.

 • ”Mulla on varmaan Pohjois-Euroopan makein koti-spa, siis himassa pidän siellä bileitä. Mulla on 900 neliötä, mulla on päärakennus, mulla on kaksikerroksinen vierastalo, mulla on klubitalo, jossa on golf-simulaattori."

  Näin kertoo yksi Anu Kantolan ja Hanna Kuuselan Huipputuloiset-kirjan haastateltavista. Millainen on rikkaimman promillen Suomi-kuva? Keitä he ovat? Onko kotikylpylässä mukavampi itkeä kuin uimahallin pihalla? Perjantaina tirkistelemme rikkaitten maailmaan. Vieraina ovat professori Anu Kantola ja kansanedustaja Juhana Vartiainen.

 • Onko feministi aina oikeassa? Onko termistä ”patriarkaatti” tullut tyhjä mantra, joka sopii tilanteeseen kuin tilanteeseen? Ruben Stillerin ohjelmassa keskustellaan hyvisten keskustelukulttuurin ongelmista. Vieraina ovat tutkija Lotta Aarikka, kansalaisaktivisti Veikka Lahtinen ja toimittaja Reetta Räty..

 • Kolminkertainen eläköönhuuto Putin- sedälle, joka kunnioitti maatamme läsnäolollaan! Mutta tietääkö kukaan, millainen on Putinin jälkeinen Venäjä? Ruben Stillerin ohjelmassa keskustellaan Venäjän tulevaisuudesta. Kyteekö Venäjällä kapina? Vieraina Moskovassa suurlähettiläänä toiminut Hannu Himanen ja toimittaja Polina Kopylova.

 • Pakkoavioliittoja, uhkailua, väkivaltaa. Tyttöjen seurustelusuhteet saattavat häpäistä perheen. Pojan homoseksuaalisuus loukkaa perheen kunniaa. Keskustelu kunniaväkivallasta on saapunut Suomeen. Kuinka laaja ilmiö on? Miten kunniaväkivaltaa ehkäistään? Seida Sohrabi, Eva Tawasoli ja tutkija Satu Lidman kertovat mistä on kyse.

 • Muuttaako kaalidieetti elämäsi? Ruben Stillerin ohjelmassa puhutaan ihmedieettien maailmasta. Mistä erottaa oikean ja huuhaadieetin? Mikä on tieteellinen totuus? Saat myös tietää miksi yritysjohtajat ovat nykyään laihoja. Vieraina kehopositiivisuuden esitaistelija Jenny Lehtinen ja ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm.

 • Ruben Stillerin ohjelmassa keskustellaan nyt Greta Thunbergin syyttävän katseen varjossa.

  EU on sitoutunut vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään vähintään 40 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 1990 tasosta. Rinteen hallituksen tavoitteena on saada Suomi hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä.

  Ilmaston lämpenemisen hidastaminen vaatii autoilun, lentämisen ja lihansyönnin vähentämistä. Nykyistä elämäntapaa pitäisi muuttaa ja kulutusta vähentää monin tavoin.

  Voivatko korkeaan elintasoon tottuneet suomalaiset muuttaa piintyneitä tottumuksiaan? Mistä meidän pitää luopua? Onko lentomatka Thaimaahan synti? Pidetäänkö lihansyöjää kymmenen vuoden kuluttua brutaalina idioottina? Kuinka ekologista on suomalainen mökkeily?
  Vieraina ovat ympäristötalouden ja -johtamisen professori Lassi Linnanen ja ilmastoaktivisti Leo Stranius.

 • Hallituksen viime vuonna asettama vihapuhetyöryhmä esitti nykyistä tiukempaa lainsäädäntöä vihapuheen kitkemiseksi. Monet haluaisivat, että vihapuhe säädettäisiin omaksi rikollisuudenlajikseen. Toiset ovat taas sitä mieltä, että vihapuheen kriminalisointi kaventaa sananvapautta.

  Saako rasistia kutsua natsipelleksi? Pitäisikö pykälä uskonrauhan rikkomisesta poistaa Suomen laista? Missä kulkee vihapuheen raja? Ruben Stillerin ohjelmassa keskustellaan sananvapausfundamentalismista ja sananvapauden rajoista. Vieraina ovat Helsingin Sanomien oikeustoimittaja Susanna Reinboth, Suomen Uutisten päätoimittaja Matias Turkkila ja kirjailija Jarkko Tontti.

 • Kuinka etuoikeutetuksi tunnet itsesi valkoisena suomalaisena? Maanantaina puhutaan valkoisten etuoikeuksista ja kolonialismin perinnöstä. Onko Suomi viaton sivullinen kolonialismin historiassa? Pitäisikö Euroopan ja Usan maksaa korvauksia orjien jälkeläisille? Studiossa väitöskirjatutkija Karim Maiche ja professori Teivo Teivainen.

  Ruben Stillerin keskusteluohjelmassa puhutaan arvokkaasti Suomen arvoista, arvojohtajista ja arvottomista. Ohjelman moniarvoisessa ilmapiirissä ruoditaan ajan ilmiöitä, puheenaiheita ja kansakunnan kohtalonkysymyksiä.

  Ohjelmassa kysytään, kuka oikein käsikirjoittaa Suomen suurta draamaa ja kuka kuittaa esityspalkkiot.

  Vieraina on tunnettuja ja tuntemattomia näkijöitä, tekijöitä ja kokijoita.

 • Sunnuntaina ratkeaa EU-vaalien tulos. Millaista on lähivuosien EU-politiikka? Mitä eurovaalien tulos kertoo EU:n tulevaisuudesta? Vieraina ovat tutkijat Timo Miettinen, Antti Ronkainen ja Antto Vihma.

 • Kiinan ja USA:n välille on puhjennut kauppasota, jossa molemmat osapuolet korottavat vuorollaan tulleja.
  Onko Donald Trumpin aloittama kauppapolitiikka vaarallista uhkapeliä, joka vaarantaa koko maailman talouden ja turvallisuuspoliittisen tasapainon? Vai onko Trump sankari, joka ainoana maailmassa uskalsi puuttua Kiinan epäreiluihin kauppatapoihin?
  Mitä seurauksia kauppasodalla on Suomelle ja Euroopalle?
  Vieraina ovat Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu ja Ulkopoliittisen instituutin tutkija Jyrki Kallio.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä