Kulttuuriykkönen

Knausgårdin "Taisteluni" on 2000-luvun ristiriitainen klassikko - "Kirja hyökkää tarinoiden miehittämää todellisuutta vastaan"

 • 51 min
 • ei kuunneltavissa

Karl Ove Knausgårdin Taisteluni-romaanisarja on yksi 2000-luvun maailmankirjallisuuden suurista tapauksista. Taisteluni on yksityiskohtainen, tuhansia sivuja käsittävä kuvaus kirjailijan omasta elämästä, samaan aikaan kaunis ja raivostuttava teos, joka on jakanut lukijoita faneihin ja inhoajiin. Miksi kuvaus yhdestä elämästä herättää niin paljon tunteita? Vastaamassa ovat Yleisradion tuoreen Taisteluni-kuunnelman dramaturgi Jussi Moila ja kustannustoimittaja Johanna Laitinen.

Juontajana on Pietari Kylmälä.

Lähetykset

 • to 25.4.2019 15.02 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Kulttuuriykkösen kisastudiossa vakiovieraina kosmologi Kari Enqvist, Sitran johtaja Mari Pantsar ja liikemies Sami Kuusela.

  Keskusteluaiheina tällä kertaa: yleisimmät googlehaut, pääministeri Sanna Marinin musiikkimaku, joulun todellinen alkuperä ja lumeton joulu.

  Jakke Holvas juontaa.

 • Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia -palkittu Marisha Rasi-Koskinen, on Pia-Maria Lehtolan vieraana. Hänen kirjansa Auringon pimeä puoli on mysteeriromaani nuoren naisen matkasta omaan historiaansa. Kirjassa kuvaillaan kuinka Emilia siirtyy ajassa taaksepäin, aikaan ennen omaa syntymäänsä.

  Lukija pääsee romaanin kautta osaksi jotakin kollektiivista ihmismielen maisemaa. Marisha Rasi-Koskinen antaa palapelin ohjeet, jolla voi koota oman mielensä palat yhdeksi isoksi tauluksi. Tämän teoksen maagisuus perustuu siinä olevaan lataukseen. Kirjassa on dystooppinen sävy ja silti ei.
  Se antaa myös avaimet oman maailman löytämiseen, uteliaisuuteen ja rohkeaan ajatteluun, vaikka ympäröivä maailma olisi kaaoksessa. Ei ole aina hyvä sopeutua, sanoo Marisha Rasi-Koskinen.

  Ohjelman juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Tuottaja-rumpali Teppo Mäkysen oma projekti 3TM on julkaissut tänä vuonna nyt kaksi levyä. Jazzin ja elektronisen musiikin välimaastossa liikkuva musiikki on Mäkyselle hänen henkilökohtaisinta tuotantoaan tähän mennessä. Konemusiikki tarjoaa mahdollisuuden mennä "kohti tuntematonta".

  Mäkynen haaveili alunperin mainosgraafikon urasta, mutta Iron Maidenin fanina kasvaneesta salolaisesta tulikin Suomen nykyään kenties tunnetuin jazz-rumpali. Kuusi kertaa vuoden jazz-rumpalina ja Yrjö-palkinnolla palkittu Mäkynen kertoo suhteestaan rytmiin, jazziin, elektroniseen musiikkiin ja rajoihin, jotka on tehty rikottaviksi. Musiikillinen puritanismi ei Mäkystä kiinnosta.

  Tuukka Pasanen haastattelee.

 • Lautapelien intohimoisimmat harrastajat haistelevat vastikään pakkauksestaan avattua lautapeliä kuin viiniharrastajat harvinaisuuksiaan ja paneutuneimmat erottavat valmistajat toisistaan tuoksun perusteella.

  Chris Haney ja Scott Abbott kehittivät Trivial Pursuitin Montrealissa 40 vuotta sitten. Klassikkotietopeli pitää pintansa edelleen, ja lautapelien suosio kasvaa. Lautapelihulluille pelit tuovat sisältöä elämään ja antavat tilaisuuden päteä. Ne myös parantavat strategista ajattelua ja opettavat sietämään häviämisen tunteita.

  Kulttuuriykkönen antaa paitsi tosiharrastajien taktiikkavinkit Trivial Pursuitin pelaamiseen myös neuvoo, miten pelata huonon häviäjän kanssa tai olla itse parempi häviäjä. Psykologi Vesa Nevalainen kertoo, kannattaako aikuisen antaa lapsen voittaa perherauhan nimissä.

  Haastateltavina ovat Todellisuuspako-blogin pitäjä Annika Saarto, Lautapeliopas.fi-sivuston päätoimittaja ja viisi tietokirjaa lautapeleistä kirjoittanut Mikko Saari sekä psykologi ja psykoterapeutti Vesa Nevalainen.

  Ohjelman juontaa Pauliina Grym.

 • Kirjeitä, sähköposteja, dataa. Mistä niitä toimittajille oikein vuotaa? Miten journalisti käsittelee saamansa tietovuodon?

  Poliittisesta journalismista keskustelemassa pääministerin syrjäyttämis-operaatiosta skuupin kirjoittanut Iltalehden toimittaja Lauri Nurmi, edellisen pääministerin viestipommitukseen joutunut Suomen Kuvalehden toimittaja Salla Vuorikoski sekä JSN:n seuraava puheenjohtaja Eero Hyvönen.

  Jakke Holvas juontaa.

 • Syksyn sarjakuvajulkaisujen joukossa on todellisia helmiä. Useat sarjakuvataiteilijat ovat ottaneet käsiteltävikseen kiinnostavia aiheita sekä kirjallisesta että taiteellisesta historiasta.

  Kolmen tekijän, Annukka Mäkijärven, Iida Turpeisen ja Hanna-Reetta Schreckin, "Ellen T." kertoo Ellen Thesleffin työstä ja elämästä Euroopassa, Aapo Kukon "Sosialisti ja nihilisti" -sarjakuvassa kuvataan kuinka kirjailija ja taiteilija Henrik Tikkanen sekä runoilija Arvo Turtiainen matkaavat huuruisesti Italiaan, ja Janne Torisevan kymmenvuotisen työn tulos "Valas" uudelleentulkitsee Herman Melvillen romaanin Moby Dick.

  Miten teokset syntyvät ja mikä tekee sarjakuvasta niin ilmaisuvoimaisen? Mikä tekee sanan ja kuvan yhdistelmästä niin kiinnostavan? Kuinka teksti taipuu kuvaksi?

  Kulttuuriykkösessä keskustelemassa ovat sarjakuvataiteilijat Janne Toriseva ja Aapo Kukko sekä Ellen T. -sarjakuvaa käsikirjoittanut Iida Turpeinen. Tuukka Pasanen juontaa.

 • Inka Rantakallion väitöstutkimuksessa käsitellään neljän suomalaisen underground-räppärin musiikkia ja maailmankatsomuksia. Tutkimus osoittaa rap-musiikin heijastavan jälkikristillistä uskontokehitystä, jossa maailmankatsomuksissa korostuvat yksilöllisyys ja eri uskontojen sekoittaminen. Artistit pyrkivät olemaan ”aitoja” tuomalla esiin maailmankatsomuksiaan musiikissaan.

  Haastateltavana ovat tutkija ja DJ Inka Rantakallio ja Khid alias Kristo Laanti, yksi väitöskirjassa haastatelluista ja tutkituista rap-artisteista.

  Juontajana on Pauliina Grym.

 • Suomalaisten tiedekiinnostus on huipussaan. Tuoreen selvityksen mukaan suomalaisten enemmistö luottaa tieteeseen, vaikka julkisen keskustelun perusteella tieteenvastaisuus lisääntyy ja huuhaa vaanii nurkan takana. Kulttuuriykkönen kysyy: Minkä alan tiedeuutisista ja tietokirjoista suomalaiset kiinnostuvat? Entä miksi kuumimmat keskustelut tieteenvastaisuudesta käydään juuri terveys- ja ravitsemusasioissa?

  Keskustelemassa professori Markku Löytönen, Ulla Järvi Suomen tiedetoimittajain liitosta sekä erikoiskirjastovirkailija Tuukka Järvi-Liimatainen.

  Jakke Holvas juontaa.

 • Muotisuunnittelija Kisu Korsi on luonut useita juhlapukuja Linnan juhliin. Nyt hänen luomuksiaan esitellään Kansallismuseon näyttelyssä. Päätoimittaja ja Linnan juhlien kommentaattori Sami Sykkö on useita vuosia ollut muotiasiantuntijana Yleisradion tv-lähetyksessä. Minkälaisena suomalainen juhlapukeutuminen näyttäytyy Linnan juhlissa? Kolmantena vieraana on vintage-muodin asiantuntija Arja Könönen.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Kulttuuriykkösen Kisastudio Helsingin keskustakirjasto Oodista. Ajankohtaisia aiheita ovat puimassa oikeushammaslääketieteen professori Helena Ranta, yrittäjä-liikemies Sami Kuusela sekä opettaja ja kirjailija Silvia Hosseini.

  Juontajana Tuukka Pasanen.

 • Suomalainen kirja käy kaupaksi maailmalla paremmin kuin koskaan. Tänä vuonna suomalaista kirjallisuutta käännetään ensimmäistä kertaa eniten englanniksi. Kirjallisuusvienti on kuitenkin pitkäjänteistä työtä ja vaatii hyvän tuotteen ohella osaavat kustantajat ja oikeat kontaktiverkot. Suomalaisesta kirjaviennistä keskustelevat Kirjallisuuden vientikeskus Filin johtaja Tiia Strandén, kirjallisuusagentti Elina Ahlbäck sekä kirjailija, toimittaja Minna Lindgren.

  Juontajana on Ville Talola.

 • Legendaarinen progeyhtye Tasavallan Presidentti perustettiin 50 vuotta sitten. Bändin perustajajäsen rumpali Vesa Aaltonen on soittanut puolen vuosisadan aikana lähes kaikkialla kotimaisessa populaarimusiikissa. Aaltosesta kirjoitettu tuore elämäkerta "Tasavallan Presidentistä valtakunnan rumpaliksi" kertoo ammattisoittajan kokemuksista suomalaisessa musiikkielämässä.

  Muusikko Vesa Aaltonen ja elämäkerran kirjoittaja Georg Lindström ovat Jakke Holvaksen vieraina.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä