YLE Turku

Suomen tiettävästi vanhimman ravintolan taru loppui vesivahinkoon

 • 7 min
 • toistaiseksi

Ravintolapäällikkö Mikko Mäkipää heräsi Runeberginpäivän aamuna yllättäviin viesteihin, jonka jälkeen hänen piti tarkistaa kalenterista milloin aprillipäivä oikein olikaan. Siivooja oli havainnut massiivisen vesivuodon, hälyttänyt palokunnan ja lähettänyt Mäkipäälle kuvia ja videon, jossa vesi suihkuaa kovalla paineella 1800-luvulla rakennettujen tiilimuurien läpi.

Ravintola Foija on palvellut turkulaisia Kauppatorin laidalla 180 vuotta, mutta nyt Mäkipää tai hänen päällikkönsä Restel-ravintolaketjussa eivät usko, että Foijan tarina saa enää jatkoa. Syypää on Hansakorttelin muitakin kiinteistöjä kastellut sprinklerivesiputki, jonka hajoamisen syystä ei ole tarkkaa tietoa.

Foijan asiakasmäärät olivat vähentyneet rakenteilla olevan Turun toriparkin aiheuttamien häiriöiden takia 20-30 % jo ennen katastrofia, joten dramaattinen vesivahinko oli viimeinen kuolinisku.

Kalle Talonen vieraili historiallisen kellariravintolan holveissa ravintolapäällikkö Mikko Mäkipään kanssa.

Lähetykset

 • ti 19.2.2019 10.15 • Yle Areena

Klipit

 • Lukas on parikymppinen hevonen, jonka hampaasta alkoi vuotaa verta. Alkoi aamuöinen matka Kristiinankaupungista Kaarinaan, jossa Lukas pääsi hevosiin erikoistuneeseen eläinlääkäriin. Jutussa ovat äänessä Lukasin lisäksi omistaja Iina Kallio-Kujala, tukijoukoksi lähtenyt Iinan äiti Eija Kallio-Kujala ja eläinlääkäri Jaana Pehkonen. Toimittajana on Vesa-Matti Ruuska.

 • Ilmavoimien entinen hävittäjälentäjä Kimmo Niemelä teki historiaa marraskuussa 1991. Hän joutui pelastautumaan MiG-21bis-hävittäjästä heittoistuimen avulla Itä-Suomen säkkipimeään iltaan. Kyseessä oli Suomen Ilmavoimien ensimmäinen valmisteltu heittoistuinhyppy. Kuuntele, mitä tapahtui kun Kimmo Niemelä veti kahvasta.

 • YK:n onnellisuusraportin mukaan suomalaiset on edelleen maailman onnellisin kansa. Muilla mitalisijoilla tulevat Tanska ja Norja.

  Miten niin muka!? Voiko tämä pitää paikkaansa? Väärin tutkittu!

  Kuuntele, reagoiko Kantapöytä näin vai jotenkin muuten?

  Kalle Talosen kanssa Kantapöydässä tällä kertaa mentalisti Pete Poskiparta ja kirjailija Niina Repo sekä ekaa kertaa ohjelmassa mukana oleva mainostoimistomies ja kirjailija Mikko Kalajoki.

 • Rakenteilla oleva Turun toriparkkiluola ajoi ison osan linja-autoista kauppatorilta pois. Tämä aiheutti hankaluuksia löytää pysäkkejä sekä ruuhkia keskusta-alueelle.

  Turun joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte kertoo, että pahimmillaan joulukuussa Föli-busseista joka kolmas oli iltapäiväruuhkan aikaan vähintään viisi minuuttia myöhässä. Tähän vaikuttivat haastavien kelien lisäksi erityisesti Auransillan ja Linnankadun lähistöllä läpiajokieltoalueella edelleen liikkuvat henkilöautot.

  Matkustajamäärä väheni syksystä alkaen 400 000:lla edellisvuodesta. Fölin tavoitteena on vuosittainen kahden prosentin kasvu. Vuonna 2018 tästä tavoitteesta jäätiin lopulta 900 000 matkaa.

  Korte kertoo tilanteen harmittaneen paljon asiakkaiden kannalta. Epäluotettavuus aikataulujen kannalta on hänen mukaansa ollut ”luokatonta”.

  Kalle Talonen jututtaa joukkoliikennejohtajaa Aurakadun ja Linnankadun risteyksessä. Lopuksi puhutaan positiivisista asioista: kaupunkipyörillä on riittänyt käyttäjiä jopa lumisena talvenakin.

 • Kun köydet irtoavat satamasta ja arjesta niin säännöt muuttuvat. Muuallakin kuin Tax Freessä…

  Ylen suosittu alkuperäissarja M/S Romantic innoittaa Kallen Kantapöydän pohtimaan yleisemminkin suomalaista laivaristeilykulttuuria.

  Miten selittää esimerkiksi ulkomaalaiselle mistä siinä on kysymys? Tätä ovat Kantapöydässä yrittämässä Roope Lipasti, Satu Rasila ja Tapani Kinnunen. Sekä tietysti Kantapöydän oma risteilyisäntä Kalle Talonen.

 • Daruden Release Me päihittää Kallen Kantapöydän omassa euroviisukarsintaraadissa Supermanin ja Look Awayn. Mutta mikä kappale Suomen euroviisukarsintahistoriassa on se helmi, jota ei koskaan saatu kuulla eurooppalaisen megayleisön edessä?

  Marko Laihinen mainitsee ainakin Liehuvan Liekinvarren... Muut spekuloijat ovat euroviisuehdokaskappaleen itsekin sanoittanut Sinikka Svärd sekä pitkän linjan euroviisufani Maria Puhakka.

  Kantapöytää isännöi tuttuun tyyliin Kalle Talonen.

 • Mika Eirtovaara unelmoi pitkään omasta skeittikaupasta ja omasta stand up -klubista. Hän toteutti unelmansa perustamalla ensin Day Off –nimisen skeittikaupan Turkuun ja sen jälkeen aloittamalla säännöllisen stand up -klubin lauantai-iltaisin samassa paikassa, skeittikaupan sisällä.

  Sekä kaupan että klubin nimi ja logo tulevat stand up -koomikko Eirtovaaran isältä, joka kuoli jo Mikan ollessa 9-vuotias. Rullalautailun suomalaisiin pioneereihin kuulunut Matti Eirtovaara perusti Helsingin Katajanokalle Suomen ensimmäisen skeittikaupan vuonna 1977.

  Kalle Talonen kävi ensin Day Offin stand up -klubilla, jossa Mika Eirtovaara vei yllättäen hänen puhelimensa lavalle sekä sen jälkeen arkisena iltapäivänä skeittikaupassa. Siellä Eirtovaara kertoi kauppaan rakennetun esiintymislavan reunalla toteutuneista unelmista sekä siitä kuinka hän on aloittanut itse uudestaan skeittaamisen yli 20 vuoden tauon jälkeen.

 • Turun kaupunginteatteri, funikulaari, Logomon silta… tai alan todellinen klassikko: Olkiluoto 3! Uutisia seuraamalla voisi ajatella, että isoissa julkisissa rakennushankkeissa budjetin ja aikataulun venyminen ja paukkuminen on pikemminkin sääntö kuin poikkeus.

  Kalle Talosen isännöimässä Kantapöydässä ollaan kerrankin ratkaisukeskeisiä. Kantapöytäläinen Marko Laihinen kirjoitti Turun Sanomien mielipidepalstalle allianssimallista, joka on toiminut isoissa hankkeissa esimerkiksi Tampereella. Miksei sitten muuallakin ja vaikka kaikissa hankkeissa.

  Laihinen alustaa ja muut Kantapöydän kansalaiset eli Tuula Vainikainen ja Pete Poskiparta pohtivat allianssimallin etuja sekä yrittävät löytää sen huonoja puolia.

 • Kurjenrahkan kansallispuiston suomaisemassa on ollut paljon lahonneita pitkospuita, joiden vuoksi monet reitit ovat olleet vuosia virallisesti pois käytöstä. Nyt valtio antoi Kurjenrahkalle 200 000 euron potin.

  Mitä kaikkea rahalla saadaan aikaan Turun pohjoispuolella olevassa kansallispuistossa, jonka kävijämäärät ovat olleet viime vuoden hurjassa kasvussa? Puistomestari Petri Hautala otti Kalle Talosen telamönkijän kyytiin apumieheksi viemään pitkospuita maastoon.

  Reissulla selvisi monta asiaa, mutta toimittaja ei selvinnyt suolta pois kuivin jaloin.

 • Mohamed Yousif on 22-vuotias turkulainen lähihoitajaopiskelija, jolla on jo myös työkokemusta esimerkiksi vanhusten kotipalveluista. Hän haluaa hoitaa ja auttaa vanuhksia työkseen myös tulevaisuudessa, vaikka uutiset resurssipulasta ja huonosta hoidosta saavat miettimään, miltä hoitoalan tulevaisuus Suomessa näyttää.

  Eniten huolestuttavat hoitajien alimitoituksen ja kouluttamattoman henkilökunnan vaikutukset asiakkaisiin ja sitä kautta luottamukseen hoitokenkilökuntaa kohtaan.

  Varissuolainen Yousif on myös Varsinais-Suomen SAK-nuorten puheenjohtaja ja kiinnostunut politikkojen kannoista vanhustenhoitokysymyksiin eduskuntavaalien alla. Ehdokkaaksikin on kuulemma pyydetty jo.

  Mikä saa nuoren miehen valitsemaan paljon parjatunkin lähihoitajan työn ammatikseen? Kalle Talonen jututtaa Mohamed Yousifia.

 • Ravintolapäällikkö Mikko Mäkipää heräsi Runeberginpäivän aamuna yllättäviin viesteihin, jonka jälkeen hänen piti tarkistaa kalenterista milloin aprillipäivä oikein olikaan. Siivooja oli havainnut massiivisen vesivuodon, hälyttänyt palokunnan ja lähettänyt Mäkipäälle kuvia ja videon, jossa vesi suihkuaa kovalla paineella 1800-luvulla rakennettujen tiilimuurien läpi.

  Ravintola Foija on palvellut turkulaisia Kauppatorin laidalla 180 vuotta, mutta nyt Mäkipää tai hänen päällikkönsä Restel-ravintolaketjussa eivät usko, että Foijan tarina saa enää jatkoa. Syypää on Hansakorttelin muitakin kiinteistöjä kastellut sprinklerivesiputki, jonka hajoamisen syystä ei ole tarkkaa tietoa.

  Foijan asiakasmäärät olivat vähentyneet rakenteilla olevan Turun toriparkin aiheuttamien häiriöiden takia 20-30 % jo ennen katastrofia, joten dramaattinen vesivahinko oli viimeinen kuolinisku.

  Kalle Talonen vieraili historiallisen kellariravintolan holveissa ravintolapäällikkö Mikko Mäkipään kanssa.

 • Miesten ja Naisten työt ovat edelleen Suomessa yhtä vahvasti miesten ja naisten töitä kuin 1980-luvulla. Jollain aloilla sukupuolittuneisuus on jopa lisääntynyt. Esimerkiksi it-alalla naisten osuus on tippunut 80-luvun reilusta kolmanneksesta 15 prosenttiin. Terveys- ja hyvinvointialalla taas yli 80 prosenttia on tällä hetkellä naisia.

  Kallen Kantapöydässä pohditaan onko tämä paha asia, pitäisikö tälle tehdä jotain? Tai voiko tälle tehdä mitään, jos tyttöjä ei kiinnosta sotahistoria tai pojilta ei löydy hoivaviettiä?

  Kalle Talosen kanssa miesten ja naisten töistä keskustelemassa Kantapöydässä Anna Sorainen, Satu Rasila ja Tapani Kinnunen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä