Radio Suomi Jyväskylä

Sauli- ja Jenni -hirven vieraana, sillä reissulla renkikin sai pusun

 • 10 min
 • toistaiseksi

Kun aamureportteri Timo Hytönen pestautui rengiksi Jämsän Hirvikartanoon sai renkikin pusun. Sen moiskautti Sauli-hirvi, joka Jennin keralla asustaa kartanon hirvihaassa. Albert-rengin nimen saanut reportteri joutui kuitenkin ensin lämmitystyöhön yhdessä kartanon isännän Jouko Partion kanssa.

Lähetykset

 • ti 19.2.2019 11.55 • Yle Areena

Jaksot

 • Pakkanen paukkui sopivasti Jyväskylän satamassa lauantaina 5.1.2019, kun Radio Suomen alueellinen lauantailähetys sukelsi savuisiin nuotiotunnelmiin. Kaupungin keskellä kotakahvilan nuotiolla mieleenpainuvimpia luontoretkiä muistelivat jyväskyläläinen Harri Räihä sekä kaupungin matkailu- ja markkinointipäällikkö Susanne Sarvilinna. Yllättäen kumpaakin yhdisti viehtymys liikkua luonnossa vesiteitä pitkin. Harri Räihän mieleen nuotion loimu toi mieleen muistoja erämaasta:

 • Jämsäläinen Matti Jokiniemi on ehtinyt tehdä yhtä jos toista. Mies näyttelee, toimii kyläaktiivina ja metsästää, mutta tunteepa hän hävittäjälentokoneet siinä missä ladun tekemisenkin. Nykyään Jokiniemi on paikallisen latuosuuskunnan toimitusjohtaja, rahastonhoitaja, sihteeri ja työmies. Radio Suomen lauantailähetyksessä 29.12.2018 Riina Mäentausta kävi hiihtämässä Jämsän Himoksen ensilumenladulla. Siellä vastaan tuli latua hoitavan Jokiniemen lisäksi hiihtäjät Tommi Rasi sekä Pepi Salonen, joka iloitsi treenibaanastaan:

 • Tämä saa sydämen tykyttämään. Jos mielisi tekee huutaa, vaan et kehtaa, kuuntele tämä. Japanilaisen taistelulajin, kendon, harrastajista lähtee ääntä ja pelottavaa sellaista.

 • Mikael Lampisen joulu kuluu automarketin kassalla. 21-vuotias nuorimies kertoo olevansa työssä kaikki mahdolliset pyhät. Ihmisrakas Lampinen tykkää morotella tuttuja ja rupatella asiakkaiden kanssa ostosten lomassa. Kilpailuhenkinen luonne pistää vauhtia viivakoodailuun. Lampinen ei pääasiassa kummastele asiakkaiden ostoksia, mutta sillon tällöin joku ostos hihnalla saa miehen uteliaaksi. Toimittajana Prismassa Riika Raitio.

 • Jyväskyläläinen Venla Kupiainen elää tavanomaista nuoren naisen elämää. Hän opiskelee, seurustele ja harrastaa tanssia. Arjessa Kupaista varjostaa kuitenkin jäytävä yksinäisyyden tunne, josta on vaikea päästä eroon. Lomakaudet ja joulu ovat esimerkiksi vaikeita aikoja, sillä silloin yksinäisyyden tunne voi ryöpsähtää voimakkaaksi. Kupiainen joutui kestämään vuosia kiusaamista, minkä jäljiltä hänen on ollut vaikea uskoa, että toiset ihmiset pitäisivät häntä tutustumisen arvoisena. Radio Suomen alueellisessa lauantailähetyksessä Keski-Suomesta Kupiainen kertoo yksinäisyydestä sekä siitä, miten sitä hänen mielestään voi kitkeä:

 • Marko Virtanen erotettiin JYPin päävalmentajan pestistä viime keväänä. JYPissä aikanaan pelannut ja organisaatiossa kymmenen vuotta valmentanut Virtanen ei ole seuralle katkera. Sanonta kuuluukin, että on liigavalmentajia, jotka on erotettu, ja on liigavalmentajia, jotka tullaan erottamaan.
  Nyt Virtasella on ollut aikaa kaikelle sille, mikä on jäänyt tekemättä kiekkouran aikana. Kiekko on kuitenkin koko ajan mielessä, nyt katsetta on käännetty pikku hiljaa kohti tulevaisuutta jääkiekon parissa.
  Marko "Veltsu" Virtanen vieraili Radio Suomi Jyväskylän lauantailähetyksessä jutustelemassa Jussi Lindroosin kanssa.

 • Laulaja, lauluntekijä ja opettaja Antti Kleemola tehtailee kappaleita monille suomalaisille artisteille, mutta myös itselleen. Tällä hetkellä musiikin moniottelija on tyytyväinen työtilanteeseensa. Hän pystyy yhdistämään musiikin tekemisen ja opettamisen. Lauluja kirjoittaessaan hän noudattaa Laura Sippolan oppia, jonka mukaan kirjoittaessa on paras mennä häpeää kohti. Mikä itselle on kipeää, koskettaa todennäköisesti myös muita. Tänä vuonna Kleemola julkaisi yhden henkilökohtaisimmista lauluistaan, joka kertoo pojan suhteesta äitiinsä. Antti Kleemola Mikko Maasolan vieraana Radio Suomen Jyväskylän lauantailähetyksessä:

 • Jyväskylässä paikallisliikenteen busseilla pääsi jälleen huristelemaan maksutta lauantana 8.12.2018 - sillä edellytyksellä, että päässä oli tonttulakki. Tonttulakkia ei tosin kukaan ole ennalta määritellyt. Myös näkymätön tai asenteeseen perustuva lakki kelpasi maksuvälineenä. Radio Suomen lauantailähetyksessä Riina Mäentausta ja juontaja Mikko Maasola seurasivat, millä mielellä väki kulki onnikalla erikoisena päivänä. Osa osasi ottaa tilaisuudesta ilon irti tekemällä bussiretkestä kiertoajelun. Seppälän pysäkillä bussia odotti Riitta Sillanpää:

 • Itsenäisyyspäivän 6.12.2018 alla professori ja myyrätutkija Hannu Ylönen kohtasi yllätyksen. Hänelle myönnettiin korkea-arvoinen kunniamerkki, Suomen Valkoisen Ruusun I luokan ritarimerkki. Itsenäisyyspäivän aattona moni asia oli kuitenkin auki - esimerkiksi se, millä perusteilla se on hänelle myönnetty ja kenen pyynnöstä? Se oli kuitenkin selvää, että tunnustus tuntui hyvältä. Radio Suomen Jyväskylän aamulähetyksessä Ylönen katsoi, että kunniamerkki ei ole tunnustus yksin hänelle, vaan koko tiimille, jonka kanssa hän tutkijana on tehnyt työtä. Tunnustuksen saaminen ihmetytti paitsi tutkijaa itseään myös vähän hänen teini-ikäisiä lapsiaan:

 • Lapsuudessa topakalla pikku-Minnalla oli tapana kauhistella kauppiasisälleen, miten ruokakaupassa myytävät kukat syövät kukkakauppiaiden elantoa. 22-vuotiaana hän ilmoitti ryhtyvänsä itse kukkakauppiaaksi. Jyväskyläläisessä Parviaisen kauppiassuvussa asiaa ei kummasteltu, ja suvun hyvä maine auttoi nuorta naista alkuun. Minna Savolaisen yrittäjäura sai huomiota tänä vuonna, kun 44-vuotias kukkakauppias valittiin Keski-Suomen vuoden yrittäjänaiseksi. Savolainen muisteli uransa vaiheita Riika Raition haastattelussa Radio Suomen lauantaivieraana.

 • Kirjailija ja rikospoliisi Mikko Porvali tuntee harteillaan isovanhempiensa kokemukset, mutta ei pane sitä pahakseen. Porvali ammentaa kirjoissaan sukunsa historiasta. Hän arvostaa sitä, että on itse voinut tehdä valintoja vapaasti, toisin kuin esimerkiksi isovanhempansa. Porvalin ura poliisina oli vähällä tyssätä heti alkuunsa pahaan silmien taittovirheeseen, mutta lääketiede tuli avuksi. Työkseen Porvali tutkii rikoksia, mutta tuntee samalla vetoa selvittää, mitä lähihistoriassa todella on tapahtunut. Radio Suomen Jyväskylän lauantailähetyksessä Mikko Porvali kertoo, miten hän onnistuu yhdistämään monta vaativaa työtä:

 • Muusikko Timo Rautiainen on kolmen lapsen isä ja myös jo isoisä. Hän tuli isäksi ensimmäistä kertaa 25-vuotiaana. Nuorena isänä Rautiainen olisi mielellään ottanut vastaan sen maltin ja läsnäolon taidon, joka vaikkapa nelikymppisellä isällä yleensä on. Oma isä opetti Rautiaiselle mm. käytöstapoja ja kunnioittavaa suhtaumista naisiin. Tärkeä muisto hänestä liittyy kansanmusiikkiin. Kuuntele Timo Rautiaisen mietteitä isyydestä Radio Suomen lauantaiaamussa. Toimittajana Riika Raitio.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Radio Suomen aamussa vieraillut jyväskyläläinen johtajia konsultoiva Matti Hirvasella on urheilutaustaa, josta voi ammentaa myös johtamisen taitoja. Johtajaklubistakin tuttu Hirvanen toteaa Hanna Talikaisen haastattelussa, että kaikista ei toki välttämättä tule johtajia - mutta johtajuutta voi itse kukin meistä opetella. Alkuun voi lähteä vaikka siitä, miten johtaa itseään.

 • Nyt tai ei koskaan, ajatteli Anne Nyrönen ja opiskeli muutama vuosi sitten eläintenkouluttajaksi. Nyt Nyrönen tekee töitä koirien ja niiden omistajien kanssa. Sitä ennen Nyrönen työskenteli 10 vuotta puhelinoperaattorin asiakaspalvelussa. Se on muuten homma, josta on hyötyä myös naisen uudella uralla. Anne Nyröstä haastattelee Riina Mäentausta:

 • Vanhempana saa olla tarkkana, mille musiikille lapset kotona altistuvat. Hankasalmella 11-vuotias Valtteri Laitinen kuuli kotonaan vanhaa tanssimusiikkia ja tykästyi. Kaiken kukkuraksi Valtteri otti oppia nettivideoista ja opetteli itse soittamaan kitaraa. Viehtymys vanhaan tanssimusiikkin ja kitaransoittoon vei nuoren pojan mennessään siinä määrin, että hän päätyi samalle keikkalavalle tangokuningas Kyösti Mäkimattilan ja Varjokuvan kanssa. Valtteri Laitinen kertoo nyt, miten sai naiset kyyneliin ja miten jäi kiinni vanhan tanssimusiikkin:

 • Jyri Hiltunen heräsi sotettomaan aamuun helpottuneena: työt säilyvät Keski-Suomessa. Hiltunen työskentelee Keski-Suomen keskussairaalan "kovispuolella" leikkaushoitajana. Myös muualla Euroopassa hoitajana työskennelleellä Hiltusella on näkemyksiä siitä, miten soteasiat tulisi Suomessa järjestää kustannustehokkaasti ja järkevästi. Toimittajana Riika Raitio.

 • Harva tiesi mitään Pihtiputaasta ennen maaliskuuta 1969. Sitten tapahtui joukkosurma, joka käänsi koko Suomen katseen kyläpahaseen.

 • Jos se ei ole kaunokirjallisuutta, se on tietokirja? No ei ihan niinkään. Osa tietokirjoiksi kutsutuista kirjoista on silkkaa fiktiota.

 • Kun aamureportteri Timo Hytönen pestautui rengiksi Jämsän Hirvikartanoon sai renkikin pusun. Sen moiskautti Sauli-hirvi, joka Jennin keralla asustaa kartanon hirvihaassa. Albert-rengin nimen saanut reportteri joutui kuitenkin ensin lämmitystyöhön yhdessä kartanon isännän Jouko Partion kanssa.

 • Vatsastapuhuja Petteri Hakanen, artistinimeltään Taika-Petteri, kiertää työkseen päiväkoteja, kouluja ja perhetapahtumia. Kilometrejä korpilahtelaismiehen autoon kertyy 50-60 tuhatta vuodessa. Jakke Jääkarhu seuraa mukana auton peräkontissa. Kesäisin se pääsee Petterin lastipyörän kyytiin. Pörröisellä ja coolilla Jakella on paljon asiaa kierrätyksestä ja luontoa säästävästä liikkumisesta. Se toruu isäntäänsäkin turhasta autoilusta. Petterin ja Jaken tapasi Korpilahdella Riika Raitio.

 • Ilmassa oli jopa kuninkaallisten häiden tuntua, kun nuori jyväskyläläinen mäkihyppääjä Matti Nykänen saapui kotiin Calgaryn talviolympilaisista. Jyväskylän kaupunki järjesti 27. helmikuuta 1988 Nykäselle komean kotiinpaluujuhlan, jossa nelinkertaista olympiavoittajaa oli vastaanottamassa monta tuhatta ihmistä.

  Silloinen paikallisradio, Radio Jyväskylä, selosti Matti-juhlan suorana Jyväskylän kaupungintalolta. Arvo Vuorela selosti tapahtumia Paraatiaukiolta ja Annamaija Kinnunen sisältä kaupungintalolta. Kari Tyni vastasi yleisökuulutuksista ja Matti Nykäsen haastattelusta valtuustosalissa. Äänessä ovat myös kaupungin johdon, lääninhallituksen ja Jyväskylän Hiihtoseuran edustajat.

  Tässä Areena-taltiossa on kuultavissa noin 40 minuutin kooste vuoden 1988 juhlaohjelmasta. Juhlan musiikkiesityksiä ei taltiossa ole mukana, sillä niitä ei mikitetty radiolähetystä varten 1988 juhlassa. Kuvassa Kari Tyni haastattelee Matti Nykästä valtuustosalissa. Kuva: Ilkka Pietarinen.

 • Lempifarkkujen paikkaaminen ja vaikeus löytää kestäviä paitoja saivat jyväskyläläisen Tuomas Hanhivaaran tarttumaan ompelukoneeseen. Harrastuksen siivittämänä mies on käynyt treffeillä jopa kangaskaupoissa. Joonas Kaksonen (kuvassa) puolestaan innostui neulomaan vaimonsa esimerkistä. Insinöörin mielestä sukkien kutominen on yllättävän koukuttavaa. Hän näkee neulomisessa mahdollisuuden lisätä yhteisöllisyyttä. Synnytysosastoille annetaan aika ajoin lahjoituksena pieniä villasukkia, mutta Kaksosen mukaan sukkia voisi lahjoittaa yhtä hyvin päihdekuntoutujille ja vanhuksille. Riina Mäentausta haastattelee:

 • Iisa Männistö rakastaa draamaa. 13-vuotias kirjailijanalku haluaa kirjoittaa eläimistä, koska niiden ajatusmaailma on suoraviivaisempi. Ankara luonto antaa myös mahdollisuuden kirjoittaa esimerkiksi kuolemasta. Iisan kirjoissa ei yleensä olekaan onnellista loppua. Hän julkaisi juuri ensimmäisen 400-sivuisen fantasiaromaaninsa. Se on vasta ensimmäinen tulevasta viisiosaisesta kirjasarjasta. Jo ensimmäisen kirjan saama yhtäkkinen julkisuus ja huomio hämmentää. Iisa Männistön tapasi lauantailähetyksessä Riika Raitio.

 • Kokenut järjestyksenvalvoja Kake Yliniemi on työssään kohdannut lähes kaiken. Häntä kohden on ammuttu ja asiakkaiden kanssa on oppinut olemaan jatkuvasti tarkkana. Vapaallakin työ tulee mukaan ja mieluiten istumapaikan valitsee siten, että oma selkä on seinää vasten ja näkymä tilaan on mahdollisimman avoin.

  Alkoholin- ja huumeiden sekakäyttö näkyy järjstyksenvalvojien arjessa asiakkaiden arvaamattomuuden lisääntymisenä. Timo Hytösen haastattelussa Kake´s Security yrityksen päällikkö ja kouluttaja toteaa, että vaikka Jyväskylän yöelämä on ollut aina värikästä, nykyisin yllättävästi käyttäytyviä asiakkaita tulee vastaan aiempaa useammin.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä