Lindgren & Sihvonen

Vieraana koripalloilija Tuukka Kotti

 • 57 min
 • toistaiseksi

Helsinki Seagullsia edustava Tuukka Kotti on Forssan Koripoikien kasvatti, jonka koripalloilijan tie on kulkenut kotimaan pääsarjasta Yhdysvaltain yliopistosarjaan, Italiaan, Saksaan sekä lopulta takaisin Korisliigaan. Kotti on myös kuulunut Susijengin kantaviin voimiin koko 2000-luvun ja hänellä on vyöllään enemmän A-maaotteluita koripallomaajoukkueessa kuin kellään toisella suomalaispelaajalla.

Miten Kotti on omasta perspektiivistään nähnyt Susijengin nousun lähelle Euroopan korismaiden kärkeä sekä menestyksen mukanaan tuoman hypen? Entä mihin kariutui helmikuussa päättyneiden karsintojen unelma MM-lopputurnauspaikasta? Miten Kotti kommentoi Henrik Dettmannin lausunnoista herännyttä keskustelua Korisliigan harjoittelusta ja nuorten lahjakkuuksien parhaasta pelaajapolusta?

Väittelyissä Wadan uskottavuus, Tuomas Sammelvuo ja e-urheilu.

Lähetykset

 • pe 8.3.2019 13.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • Yhdistetyn maajoukkueen päävalmentaja Petter Kukkonen aloitti pestissään jo vuonna 2012 ja on seitsemässä vuodessa nostanut joukkueen pohjamudista lähelle maailman kärkeä.

  Millaiset ovat päävalmentajan tunnelmat tuoreeltaan viime viikolla päättyneen kauden jäljiltä? Millaisin keinoin Kukkonen valmennustiimeineen yrittää saada suomalaisten tuloksia kohenemaan myös mäkiosuudella? Entä mitä Kukkosen valmennusfilosofiassa ajatellaan tulosurheilun ja ihmisarvon yhteensovittamisesta?

  Väittelyissä Bottasta, lätkän tasa-arvoa ja tunnekuohuja.

 • Lindgren ja Sihvonen saavat vieraakseen Naisleijonien päävalmentaja Pasi Mustosen. Mustonen on toiminut päävalmentajana vuodesta 2014, ja tammikuussa Jääkiekkoliitto solmi hänen kanssaan jatkosopimuksen, joka yltää kevääseen 2022 asti.

  Mustonen on pitänyt urheilujulkisuudessa voimakkaasti naisjääkiekkoilun puolia eri tavoin. Hän on ottanut lisäksi kantaa jääkiekkoilun ongelmiin kuten päähän kohdistuviin, aivovammoihin johtaviin taklauksiin.

 • Helsinki Seagullsia edustava Tuukka Kotti on Forssan Koripoikien kasvatti, jonka koripalloilijan tie on kulkenut kotimaan pääsarjasta Yhdysvaltain yliopistosarjaan, Italiaan, Saksaan sekä lopulta takaisin Korisliigaan. Kotti on myös kuulunut Susijengin kantaviin voimiin koko 2000-luvun ja hänellä on vyöllään enemmän A-maaotteluita koripallomaajoukkueessa kuin kellään toisella suomalaispelaajalla.

  Miten Kotti on omasta perspektiivistään nähnyt Susijengin nousun lähelle Euroopan korismaiden kärkeä sekä menestyksen mukanaan tuoman hypen? Entä mihin kariutui helmikuussa päättyneiden karsintojen unelma MM-lopputurnauspaikasta? Miten Kotti kommentoi Henrik Dettmannin lausunnoista herännyttä keskustelua Korisliigan harjoittelusta ja nuorten lahjakkuuksien parhaasta pelaajapolusta?

  Väittelyissä Wadan uskottavuus, Tuomas Sammelvuo ja e-urheilu.

 • Vieraana ensimmäistä työpäiväänsä Jääpalloliiton toiminnanjohtajana viettävä Tobias Karlsson.

  Millaisena Karlsson näkee suomalaisen jääpalloilun kentän ja mitkä asiat hän haluaa ensimmäisenä ottaa agendalleen? Miten Karlssonin aiempi kokemus Nyrkkeilyliiton toiminnanjohtajana on evästänyt häntä uuteen urheilujohtajan pestiinsä? Miten todennäköisenä uusi toiminnanjohtaja pitää paljon kaivattujen jääpallohallihankkeiden etenemistä?

  Väittelyissä Liigan dopingtestausta, Seefeldin alisuorittamista ja Dettmann vs. Korisliiga.

 • Porista lähtöisin oleva Elina Gustafsson on nyrkkeilyn MM-pronssimitalisti ja Euroopan mestari 69 kilon painoluokassa.

  Tammikuussa hänen tiensä erosivat myös Mira Potkosen valmentajana tunnetun Maarit Teurosen kanssa. Nyt Gustafssonin seurana on Helsingin Tarmo, missä hänen sparrauskumppaninaan on ollut Potkosen sijaan ammattilaisena nyrkkeilevä ylemmän höyhensarjan maailmanmestari Eva Wahlström.

  Miten vasta 20-vuotiaana nyrkkeilyn aloittanut Gustafsson on onnistunut nousemaan niin nopeasti lajinsa huipulle? Millainen on nyrkkeilijän olotila kehässä parhaimmillaan ja pahimmillaan? Millaiseksi oman homoseksuaalisuutensa avoimesti julki tuonut Gustafsson kokee huippu-urheilun henkisen ilmapiirin?

  Väittelyissä NHL-ääliöitä, futis-IFK:n lähtöpassit vanhoille pelaajille ja Seefeldin mitalitoiveet.

 • Satu Järvelä on yksi suomalaisen lumilautailun pioneereista ja lajin ensimmäinen suomalainen maailmanmestari.

  Nykyään Kansainvälisen Lumilautaliiton puheenjohtajana ja urheilumanagerina toimivan Järvelän ”talliin” kuuluvat mm. olympiamitalisti ja maailmanmestari Enni Rukajärvi, paralympiakultamitalisti Matti Suur-Hamari sekä maailmanmestari Roope Tonteri.

  Minkälainen taustavoima Järvelä heille on ja miten paljon hän itse vaikuttaa urheilijoidensa julkiseen kuvaan? Miten Järvelä kuvaa huippulumilautailijoiden harjoittelua sekä suhdetta kilpailemiseen? Entä millainen on suomalaisen lumilautailun nykytila?

  Väittelyissä kielitaidottomuutta, lapsitähtiä ja apurahapäätöksiä.

 • Aino-Kaisa Saarinen on nelinkertainen maailmanmestari ja yhteensä 15 arvokisamitalia voittanut maastohiihtäjä, joka päätti pitkän kilpauransa kauteen 2017-2018.

  Viime kesänä Saarinen aloitti työt Salpausselän kisojen pääsihteerinä, minkä lisäksi hän toimi samassa virassa myös tammikuussa Lahdessa järjestetyissä nuorten MM-hiihdoissa. Nyt käsillä ovat ensimmäiset pääsihteeri Saarisen Salppurin kisat.

  Millä tavoin pitkä ura on valmistanut entistä kilpahiihtäjää uuteen työhön, ja onko tottuminen urheilu-uran jälkeiseen aikaan ollut vaikeaa? Saarisen kanssa keskustellaan myös kilpailijan luonteesta sekä siitä pitääkö yksilöurheilijan olla "sietämättömän itsekäs".

  Väittelyissä Lindsey Vonn, Ville Niemisen pikkutakkihommat ja nuorten liikkumattomuus.

 • Viikonloppuna pelataan Atlantassa järjestyksessään 53:s Super Bowl – amerikkalaisen jalkapallon NFL-liigan vuotuinen mestaruusottelu, joka on kasvanut maailmanlaajuiseksi urheilun megatapahtumaksi. Loppuottelussa kohtaavia New England Patriotsia ja Los Angeles Ramsia sekä Super Bowlin merkitystä laajemmin analysoidaan yhdessä Suomen naisten maajoukkueen hyökkäyksen valmentajan Teemu Kuusiston kanssa.

  Entä mikä on suomalaisen jenkkifutiksen tila 2010-luvun lopussa ja millainen toimija on "jefun" suomalainen lajiliitto SAJL? Voiko vaikeaksi mielletty marginaalilaji koskaan nousta paljon nykyistä suositummaksi Yhdysvaltojen ulkopuolella?

  Päävalmentaja Teemu Kuusiston johdolla Suomen naiset ovat voittaneet lajissa EM-kultaa 2015. Omalla peliurallaan Helsingin Roostersia edustanut Kuusisto puolestaan voitti mm. kahdeksan Suomen mestaruutta sekä miesten EM-kultaa.

 • Lindgren ja Sihvonen saavat vieraakseen Suomen Jääkiekkoliiton huippu-urheilujohtaja Rauli Uraman. Urama pääsee avaamaan sitä mekanismia, jolla suomalainen jääkiekkoilu on noin kymmenessä vuodessa nousut melkeinpä maailman johtajavaksi kiekkomaaksi, mitä tulee juniorijääkiekkoilun laatuun.

  Lähetyksessä kuullaan myös, mikä on Uraman tulkinta niin kutsutusta Meidän pelistä. Myös siitä puhutaan, onko jääkiekkoilulla liian suuri ylivalta suomalaisen urheilun kentässä. Lisäksi kuullaan, mikä tämä Urama itse on miehiään.

 • Jaana Laurila on suomalaisen lentopalloilun näkyvimpiä johtohahmoja. Miesten lentopallomaajoukkueen joukkueenjohtajana jo yli 10 vuoden ajan toiminut Laurila vastaa myös naisten ja nuorten maajoukkueiden sekä beach volleyn budjeteista huippu-urheilun hallintopäällikkönä.

  Hänellä on myös lajin parissa useita kansainvälisiä tehtäviä. Mihin perustuu Laurilan mielestä 2000-lukulainen suomalaisen lentopalloilun menestystarina ja miltä näyttää maajoukkueiden tulevaisuus? Entä miten hänen oma tiensä johti Lentopalloliiton tehtäviin ja urheilujohtajaksi? Onko suomalaisen huippu-urheilujohtamisen kulttuuri Laurilan mielestä riittävän tasa-arvoinen? Väittelyissä Meidän peliä, skeittausta ja Urheilugaalaa.

 • Viime vuonna 50 vuotta täyttänyt Jari Isometsä on seitsemänkertainen hiihdon arvokisamitalisti, joka tunnettiin erityisesti taitavana luisteluhiihtäjänä.

  Millaiset ominaisuudet tekivät hänestä juuri vapaan hiihtotavan spesialistin, ja miksi suomalaishiihtäjät edelleen pärjäävät paremmin perinteisellä? Miten Isometsä näkee lajin muuttuneen omista kilpailuvuosistaan, ja missä ovat suomalaiset maastohiihdon nuoret toivot? Entä varjostaako Lahti 2001 vielä kärynneen karpaasin mieltä?

  Väittelyissä pikaluisteluvalmennusta, Riku Riskin protesti ja Tour de Ski.

 • Nuoret Leijonat pelaavat viikonloppuna mitaleista alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Kanadassa. Nuorten kisoja kommentoi uransa runsas vuosi sitten päättänyt jääkiekkoilija Niklas Hagman – joka ohjasi housuillaan voittomaalin Venäjää vastaan, kun Suomi voitti kotikisoissa 1998 ensimmäistä kertaa nuorten maailmanmestaruuden.

  Millainen merkitys nuorten kisoilla oli Hagmanin omalle uralle, ja miten hän näkee turnauksen muuttuneen parinkymmenen vuoden aikana? Hagman avaa myös suhdettaan kasvattajaseuraansa HIFK:hon sekä punaisten kiekkolegendaan, omaan isäänsä Matti "Hakki" Hagmaniin.

  Väittelyissä Kläbon temppuilut, urheilijat somessa ja jääkiekkojumalat.

Klipit

 • Miten Aku Partasta ja Jarkko Kinnusta vapaa-ajallaan valmentava Kononen näkee suomalaisen kilpakävelyn nykytilan ja menestyksen edellytykset? Entä millä perusteella ja missä iässä tunnistaa potentiaalisen kilpakävelijän? Kilpakävelijän lähes neljän tunnin mittaista matkan viimeiset kilometrit ovat "silkkaa kipua". Miksi ihmeessä kukaan sellaiseen haluaa ryhtyä?

 • Vieraana manageri Jukka Virtanen, joka toimii mm. vuoden urheilija Leo-Pekka Tähden taustajoukoissa.

  Mita tarkoittaa se, että suomalainen huippu-urheilu, urheilu ja liikunta keskitetään kaikki olympiakomitean alle? Onko olympiakomitea ottamassa managerin roolin urheilijoiden varainhankinnassa?

 • Mikko Ilonen on maamme menestynein golffari, hän on ensimmäisenä suomalaisena voittanut European Tour -kisoja ja kilpaillut useasti myös lajin arvosteuimmissa major-turnauksissa. Palkintorahoja kisoista Ilosella on uran aika kertynyt useampi mijoona euroa. Mitä pääseminen golfin huipulle vaatii? Ja kuinka kovaa kilpailu maailman ammattilasiviheroillä on?

 • Enni Rukajärvi on kiistatta yksi maamme parhaimmista lumilautailijoista. Urallaan hän on saavuttanut muun muassa slopestylin maailmanmestaruuden ja olympiahopean. Lumilautailu on alusta saakka poikennut muista niin sanotuista perinteikkäistä talvilajeista. Huippu-urheilua se toki on, mutta lajin henki on usein kaikkea muuta kuin kilpailuhenkinen. Millaisena urheilijana Rukajärvi itsensä näkee? Ja ovatko hänen tavoitteensa kilpaurheilun vai kenties lumilautaelokuvien puolella?

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä