Huumorihommia

Heikki Silvennoisen mielestä vahingonilo on paras ilo

 • 57 min
 • toistaiseksi

Heikki Silvennoinen sai 1990-luvun alussa käyttöönsä Olli Keskisen videokameran ja eipä aikaakaan, kun kotivideoista syntyi Kummeli, kenties legendaarisin suomalainen viihdesarja.

Kummelin sisällöt kulkevat perintönä sukupolvelta toiselle. Vaikka sarjan tekemisestä on jo parikymmentä vuotta aikaa, niin pikkulapset tulevat edelleen kadulla esittämään Silvennoiselle omia tulkintoja sarjan hokemista ja sketsit leviävät nettimeemeinä ympäri maailmaa.

Huumorihommissa Ville Kormilainen ja Heikki Silvennoinen keskustelevat niin nakuilusta, natseista, Eric Claptonista kuin panemisestakin ja samalla monen ikimuistoisen sketsin taustat paljastuvat.

Lähetykset

 • ke 13.3.2019 14.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • Huumorihommia-ohjelman viimeisessä jaksossa Ville Kormilainen tapaa isoimman idolinsa, Uuno Turhapuron sekä tämän esittäjän Vesa-Matti Loirin.

  Kaatuilu teki Vesa-Matti Loirista aikanaan kuuluisan, mutta Uuno Turhapuron hahmo teki miehestä koko kansan Loirin. Vesku ei uskonut televisiosketsinä alkaneen Uuno Turhapuron toimivan elokuvana, mutta Spede uskoi ja loppu on historiaa. Vaikka kriitikot vihasivat, niin kansa rakasti ja rakastaa edelleen Uunoa.

  Huumorihommissa Vesku kertoo Uuno-elokuvien tekemisestä ja paljastaa oman suosikkinsakin elokuvien joukosta. Loiri kertoo myös mikä on ollut hänen pitkän uransa pelastus.

 • Jari Salmi on tuttu mies television Pulkkinen-sarjan takaa. Vuosina 1999-2002 pyörinyt komediasarja nosti Salmen suomalaiseen koomikkoeliittiin ja hänen Pulkkinen-hahmonsa ihastutti ja vihastutti.
  Paidaton, naapuriaan Saulia ärsyttävä Pulkkinen syntyi oluen voimalla. Salmi pohti käsikirjoitustiiminsä kanssa kaljalla sellaista mieshahmoa, joka puhuisi röyhkeästi omista asioistaan. Pitkällisen analysoinnin jälkeen Pulkkisen hahmo syntyi kuitenkin sattumalta.

  Huumorihommissa Jari Salmi kertoo Pulkkisen syntyhistoriasta ja paljastaa sarjan sketsin, josta hänellä itsellään on paha mieli.

 • Heikki Silvennoinen sai 1990-luvun alussa käyttöönsä Olli Keskisen videokameran ja eipä aikaakaan, kun kotivideoista syntyi Kummeli, kenties legendaarisin suomalainen viihdesarja.

  Kummelin sisällöt kulkevat perintönä sukupolvelta toiselle. Vaikka sarjan tekemisestä on jo parikymmentä vuotta aikaa, niin pikkulapset tulevat edelleen kadulla esittämään Silvennoiselle omia tulkintoja sarjan hokemista ja sketsit leviävät nettimeemeinä ympäri maailmaa.

  Huumorihommissa Ville Kormilainen ja Heikki Silvennoinen keskustelevat niin nakuilusta, natseista, Eric Claptonista kuin panemisestakin ja samalla monen ikimuistoisen sketsin taustat paljastuvat.

 • Ennen kevättä 2019 juuri kukaan ei tiennyt, kuka on Christoffer Strandberg. Suomenruotsalainen Strandberg oli valmistunut Teatterikorkeakoulusta, tehnyt radiota, teatteria, sketsejä, improvisaatiota, imitaatiota ja esiintynyt drag-taiteilijana, mutta vasta Putous teki nuoresta miehestä tähden.

  Christoffer Strandberg päätti jo nuorena olla oma itsensä. Kahdeksannella luokalla hän pukeutui Laura Voutilaiseksi ja esiintyi koko koululle naisena. Nyt hän on koko kansan tuntema tähti, moderni narri.

 • Studio Julmahuvi lytättiin ilmestyessään ktiitikoiden toimesta täydeksi limboksi. Sarja on kuitenkin vielä tänäkin päivänä monien mielestä Suomen kaikkien aikojen merkittävin sketsituotanto.

  Petteri Summanen, joka on yksi sarjan tekijöistä kuvailee Studio Julmahuvin tekemisen aikaa omalta kohdaltaan hybrikseksi. Työryhmä heilui höyrypäänä ikkunat huurussa ja lastut lensivät.

  - Pystyimme näyttelemään tarkasti ja kurinalaisesti, meiltä löytyi hulluja ideoita ja ymmärsimme mistä laatu syntyy. Tai näin me ainakin kuvittelimme, Summanen kertoo.

  Huumorihommissa palataan Petteri Summasen kanssa Studio Julmahuvin tekoprosessiin ja paljastetaan rakastettujen klassikkosketsien taustat ja salaisuudet.

 • Niina Lahtinen on käsikirjoittaja, ohjaaja, tuottaja ja vaikka mitä muuta. Eräs hänen suurimmista menestyksistään on Siskonpeti-sketsisarja, jonka syntyhistoria vie Riihimäelle. Näyttelijät istuivat kostean illan jälkeen laskuhumalassa Lahtisen keittiönpöydän ääressä ja suunnittelivat sarjaa. Siinä karjalanpiirakoita syödessä ja maitoa juodessa päätettiin, että tällainen sarja pitää tehdä.

  Siskonpetiä on tehty kolme tuotantokautta ja suunnitteilla on myös pitkä elokuva. Huumorihommien tämänkertaisessa jaksossa puhutaan Siskonpedistä, sketsiviihteestä, naisten tekemästä huumorista sekä tietysti sarjan suosituimmista sketseistä.

 • Internet on mullistanut monen muun asian tavoin myös huumorin. Koomikot hallinnoivat itse omia julkaisualustojaan ja pelkästään YouTubeen ladattiin Every Second -analytiikan mukaan tätä kirjoittaessa noin 400 tuntia sisältöä minuutissa. Samassa ajassa huumorivideoita katsottiin noin 125 000 kertaa. Kaikesta on tullut paljon nopeampaa ja tekijät tietävät jo parissa tunnissa tuliko videosta hitti vai ei.

  Huumorihommien tämänkertaisessa jaksossa puidaan sketsihuumoria internetissä ja mietitään muun muassa sitä, miksi nuoret sometähdet haluavat perinteiseen mediaan. Vai haluavatko? YouTubessa ja Instagramissa esiintyvän parikymppisten nuorukaisten sketsiryhmä Blokessin Matti Roth avaa uuden huumorikentän lainalaisuuksia.

 • Kansantaiteilija Jaakko Teppo muistetaan kantaaottavista huumorilauluistaan ja kaskuistaan, jotka muistuttivat stand up -komediasta jo ennen stand upin tuloa Suomeen. Humoristinen elämänasenne on peräisin karjalaisilta sukulaisilta, asiat piti kääntää paremmin päin, koska perhe oli köyhä ja kaikesta oli pulaa.

  Isoimmat hitit syntyivät tekstimuotoon jo alaikäisenä. Hilma ja Onni -kappale syntyi krapulassa talon portailla istuessa ja kuunnellessa äidin navettakenkien kolinaa. Vanhempien ihmisten kanssa kun eli, niin sieltähän ne tekstit tulivat, Jaakko Teppo sanoo.

  Huumorihommien Jaakko Teppo -jaksossa puhutaan miehen urasta, nykyisyydestä sekä naurattamisen ytimestä. Niin ja tietysti vähän piereskelystä.

 • Stand up tuli Suomeen varsinaisesti vasta 1990-luvun alussa. Alussa koomikot joutuivat esiintymään kapakoissa biljardipöydän ja baaritiskin välissä ja heiltä kyseltiin, että missä kitarasi on. Nykyiseen loistoonsa stand up on noussut Suomessa käsi kädessä internetin kasvun kanssa.

  Riku Suokas innostui stand upista katselemalla Eddie Murphyn Raw-spesiaalia ja totesi, että tätähän voisi itsekin tehdä. Kun Suokas aloitti uransa, ei tekijöitä juuri ollut ja kaikki piti opetella kantapään kautta.

  Huumorihommien tämän viikon jaksossa jutellaan stand upin tulemisesta Suomeen.

 • Alivaltiosihteeri-yhtye perustettiin jo Kekkosen aikaan, mutta varsinainen ilmiö syntyi, kun paikallisradiossa hauskuuttaneet kaverukset palkattiin tekemään Suomen virallista ohjelmaa Radiomafia -kanavalle. Loppu onkin historiaa: yli 10 000 kirjoitettua sketsiä ja kaikkiaan 1233 radio-ohjelmaa.

  Huumorihommia-ohjelman tämän viikon jaksossa vieraana on Alivaltiosihteerin perustajajäseniin kuuluva Jyrki Liikka. Jaksossa keskustellaan Alivaltiosihteerin historiasta, radiohupailujen kirjoittamisesta sekä siitä, mitä komediakolmikon jäsenet tekevä nyt, kun lähes 30 vuoden historia radiossa on takanapäin.

 • Heli Sutela on näyttelijä, ohjaaja, käsikirjoittaja ja stand up -koomikko, jonka ikimuistoisin rooli on ollut Kumman kaa -sarjan Anne Nyberginä. Sarja pelasti Sutelan tyhjän päältä eikä hänen ole tarvinnut sen jälkeen olla työtön.

  Kumman kaa -sarjaa Heli Sutela teki symbioottisessa yhteistyössä näyttelijä Minna Koskelan kanssa. Parivaljakko käsikirjoitti kaiken itse ajatellen kohtauksia, joita olisi kiva näytellä. Siksi sarjassa ei nähty koskettelua eikä kähmintää, vaikka niitä kaikki nuoret naisnäyttelijät joutuvat yleensä aina tekemään.

  Huumorihommia-ohjelman toisessa jaksossa puhutaan Heli Sutelan kanssa Kumman kaa -sarjasta, stand upin tekemisestä sekä siitä, mikä loi aikoinaan kahden naisen toilailusarjasta niin suuren menestyksen.

 • Pirkka-Pekka Peteliuksesta tuli koko kansan tuntema tähti Velipuolikuu-ohjelman myötä. Tämän jälkeen kaikki ohjelmat, joihin hän koski, menestyivät. Edesmennyt Spede Pasanen lähes pakotti Peteliuksen ja Aake Kallialan tekemään Maikkarille Pulttibois-ohjelmaa. Tavoitteena oli tehdä huumoria, joka aidosti herättää kohuja.

  ”Päätettiin Pulttiboisia tehdessä, että tehdääs nyt paskaa. Nyt heittäydytään niin ränttäntäähän, että saadaan oikeasti paskaa niskoihimme. Se on ruiskutusta, nyt annetaan palaa. Ja se oli kaikista suosituin ohjelma.”

  Huumorihommia-ohjelman ensimmäisessä jaksossa jutellaan Pirkka-Pekka Peteliuksen kanssa miehen komediahistoriasta, huumorista laajemmin sekä hieman myös päällekkäin olevista muurahaisista.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä